Reis naar IJsland voorbereiden: alles wat je moet weten voor vertrek!

door | Laatste update Apr 21, 2023 | Gepubliceerd Aug 17, 2022 | Europa, IJsland | 8 reacties

IJsland, het land van de duizenden watervallen, de sprookjesachtige natuur en de indrukwekkende bergen. Het land van vuur en ijs en een land waar je echt minimaal één keer in je leven geweest moet zijn. Het is zo geweldig mooi, je blijft foto’s maken en je blijft jezelf maar verbazen! Maar hoe bereid je een reis naar IJsland eigenlijk voor? In dit artikel neem ik je mee naar hoe je een reis naar IJsland moet voorbereiden en vertel ik je alles wat je moet weten voor vertrek!

Reizen naar IJsland

Reizen naar IJsland doe je vooral voor de geweldige natuur. Maar als je een reis naar IJsland gaat maken, zijn er waarschijnlijk veel dingen die je jezelf afvraagt voor vertrek. Wanneer kan ik het beste reizen naar IJsland? Hoe lang ga je naar IJsland? Huur ik een gewone auto, of ga ik voor een 4×4? Ga ik kamperen, of slaap ik in guesthouses? Wat voor reisverzekering heb ik nodig en wat voor andere dingen moet ik weten voor vertrek naar IJsland? In dit artikel help ik je bij al deze IJsland voorbereidingen, zodat jij ook goed voorbereid op reis kunt gaan!

Je reis naar IJsland voorbereiden

Hieronder ga ik je stap voor stap meenemen om je reis naar IJsland voor te bereiden.

1. Wanneer ga je naar IJsland?

Het is eerst belangrijk om te bepalen in welk seizoen je IJsland wilt bezoeken. Er is in IJsland niet zo zeer een beste reistijd, het ligt er namelijk gewoon aan wat je zoekt. Wil je sneeuw en het noorderlicht? Dan moet je in de winter. Wil je lange dagen en meer kans op goed weer? Dan moet je in de zomer. Maar ook de herfst en lente hebben veel voordelen.

Hieronder zal ik vertellen wat de beste tijd is voor het noorderlicht, maar ook over het daglicht in IJsland, het weer in IJsland en over wildlife. Zo kan je zelf een keuze maken wanneer jij naar IJsland wilt reizen en wat voor jou de beste reistijd is in IJsland.

Noorderlicht zien in IJsland

Veel mensen reizen naar IJsland omdat ze het noorderlicht willen zien. Maak dit niet je hoofddoel, want het is en blijft een natuurverschijnsel en je kunt altijd pech hebben en het niet zien. Het noorderlicht is in principe het hele jaar door aanwezig in IJsland, maar je kunt het niet het hele jaar door zien. Dit komt omdat het donker moet worden om het noorderlicht te kunnen zien. In IJsland zijn er maanden waarbij het bijna niet donker wordt, dan kun je dus ook het Noorderlicht niet zien. Verder moet je een heldere avond treffen.

De beste tijd voor het noorderlicht is tussen de maanden oktober en maart. Ook in september heb je al kans, soms laat het noorderlicht zich zelfs aan het einde van augustus al zien. Dit is wel echt mazzel hebben! Ook in april kun je nog mazzel hebben, daarna wordt het al snel te licht.

Daglicht in IJsland

In de winter zijn de dagen kort en de nachten lang, in de zomer kun je de middernachtzon aanschouwen en wordt het nauwelijks donker. Door de lange dagen in de zomer, is dit een ideale reistijd als je veel wilt doen en zien in een wat kortere tijd. Door de donkere dagen in de winter, heb je weer meer kans om het noorderlicht te zien. Het aantal uren daglicht verschilt enorm per maand, dus zal ik hieronder voor je opsommen:

 • Januari: 3,5-6,5 uur
 • Februari: 6,5-10 uur
 • Maart: 10 – 13,5 uur
 • April: 13,5 – 17 uur
 • Mei: 17-21 uur
 • Juni: 21-24 uur
 • Juli: 18-24 uur
 • Augustus: 14-18 uur
 • September: 11-14 uur
 • Oktober: 7,5-11 uur
 • November: 4 – 7,5 uur
 • December: 3-4 uur

Hoe meer licht, hoe meer activiteiten je kunt doen op een dag. Als je een lichte slaper bent, kan het natuurlijk wel lastig zijn als het helemaal niet donker wordt op een dag.

Het weer in IJsland

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: dit kan alle kanten op gaan. Zelf gingen wij in de zomer, omdat wij kans wilden op goed weer. In 3 weken tijd hebben wij 3 dagen echt zon gehad, de rest van de tijd was het bewolkt, mistig, regenachtig, of een combinatie van deze dingen. Wij bleken IJsland te bezoeken in het op één na natste jaar in een eeuw tijd. Je weet het dus echt nooit. Temperaturen lagen tijdens ons bezoek tussen de 4 en 14 graden.

Maar goed, normaal gezien is de zomer een warmer seizoen. Warm blijft relatief, aangezien de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Maar ook temperaturen richting de 20 graden kunnen voorkomen. In de zomer heb je kans om de zon wat vaker te zien en als de zon schijnt, wordt het al snel warm in IJsland!

In de winter zijn de temperaturen veel milder dan je waarschijnlijk verwacht. De temperatuur ligt dan vaak rond het vriespunt. Natuurlijk is het kouder als je op een gletsjer staat, dan als in Reykjavik rondloopt. Er ligt vaak sneeuw in de winter, maar dit is geen garantie.

In de zomer zijn wegen eigenlijk altijd open, in andere seizoenen zijn de wegen in het binnenland sowieso dicht, maar kunnen andere wegen ook gesloten worden door het weer. Je kan zomaar in een sneeuwstorm terecht komen en vast komen te zitten.

Wildlife

Wanneer je bepaalde dieren in IJsland kunt zien, kan ook je keuze beïnvloeden wanneer je je reis naar IJsland gaat maken. In IJsland kun je heel goed walvissen spotten, maar ook papegaaiduikers zien. Deze bijzondere vogels kun je zien tussen halverwege april en halverwege augustus. Wanneer ze precies komen en gaan is altijd weer een beetje anders, dus wil je deze leuke dieren zeker zien? Reis dan in mei, juni of juli naar IJsland toe.

Walvissen kun je het hele jaar door spotten in IJsland, alleen tussen mei en oktober is de kans groter.

Wanneer je dus naar IJsland reist, hangt compleet af van wat je wilt zien en wat je wensen zijn. Wij kozen zelf voor de zomer, maar willen ook in een ander seizoen een keer terugkomen.

Reis naar IJsland voorbereiden: waneer naar IJsland?

2. Hoe lang ga je naar IJsland?

Als je weet wanneer je naar IJsland gaat, is het tijd om te bepalen hoe lang je precies naar IJsland wilt. Hieronder zal ik je vertellen wat je precies kunt doen in een bepaald tijdsbestek, zodat je een keuze kunt maken.

 • 4 /5 dagen: Golden Circle + het zuiden tot aan Vik.
 • 1 week: Zuid-IJsland tot aan het plaatsje Höfn
 • 2 weken: de complete ringroad (als je snel reist lukt het in de zomer ook in 10-12 dagen, maar persoonlijk zou ik dat niet fijn vinden en niet aanraden)
 • 3 weken: ringroad + Westfjorden

Zelf kozen wij voor 3 weken, zodat wij ook tijd hadden voor de Westfjorden en op ons gemak de hele ringroad konden rijden en alles konden bekijken.

Reis naar IJsland: IJsland voorbereidingen

3. Wat voor voertuig huur je? Of ga je mee met tours?

Als je je reis naar IJsland voorbereidt, dan kom je op een gegeven moment voor een keuze te staan. Huur je een auto of niet? En zo ja, heb je dan een 4×4 nodig of niet? Je vindt in IJsland namelijk steeds meer verharde wegen, maar ook heel veel gravelroads zodra je van de hoofdweg af gaat.

Je kunt IJsland zonder eigen vervoer bezoeken. Je zult dan in bijvoorbeeld Reykjavik of Akureyi verblijven en vanaf daar kun je dan tours boeken. Met de tour bus ga je dan steeds op ontdekking in IJsland. Houdt er rekening mee dat de afstanden lang zijn en je op die manier niet kunt stoppen waar jij wilt. Tours zijn niet goedkoop, maar je hoeft hierdoor niet zelf te rijden. Ik zou je dit overigens niet aanraden en er echt voor kiezen om zelf een auto of camper te huren.

Als je besluit om wel een voertuig te huren, kom je al snel voor het dilemma: ga je voor een 4×4 of niet? Dit hangt af van meerdere dingen. Reis je in de zomer en ga je alleen de ringroad doen? Dan heb je geen 4×4 nodig en kun je prima een gewone auto of camper huren. Wil je het binnenland in? Dan is een 4×4 zelfs verplicht.

In de winter zijn de wegen moeilijker begaanbaar, dus kan een 4×4 sowieso een handige keuze zijn.

Als je ervoor kiest om een gewone auto te huren, kies dan een wat grotere auto, zodat je een wat hogere bodem hebt en wat makkelijker over gravelroads komt. Zelf hadden wij een Toyota Yaris, maar achteraf hadden wij liever een wat grotere auto gehad.

Ik raad je aan om een auto te huren via Sunny Cars. Je bent dan altijd volledig verzekerd en hebt ter plekke geen gedoe mee. Ideaal! Je boekt je huurauto bij Sunny Cars voordelig via deze link. Check ook Discover Cars en Rental Cars, soms zijn zij iets goedkoper en ook hier kun je je volledig verzekeren. Er is alleen geen Nederlandse klantenservice.

Wat voor auto huren bij reizen in IJsland? reis naar IJsland voorbereiden

4. Hoe ga ik overnachten in IJsland?

In de zomer kun je kiezen of je gaat kamperen, of dat je in guesthouses of hotels overnacht. Als je gaat kamperen met je camper of je tent, heb je iets meer vrijheid, omdat je dat niet perse heel ver vooruit moet boeken. Doe je dat niet? Dan moet je echt alles vastleggen. Er is niet heel veel keuze qua accommodaties en als je niet van te voren boekt zit alles vol, op heel misschien een enkel super duur guesthouse na. Zelf wilden wij niet kamperen, wij zijn gewoon geen camping mensen en het is vrij koud in IJsland. Dus wij boekten al onze accommodaties via Booking en Airbnb.

In andere seizoenen is kamperen sowieso vrij koud en zijn volgens mij veel campings ook dicht. Dus dan zou ik sowieso kiezen voor en guesthouse of hotel.

5. Maak je route!

Nu je al best ver bent bij je reis naar IJsland voorbereiden, kun je echt je route gaan maken. Schrijf uit per dag waar je naar toe reist en wat je wilt zien. Binnenkort zal ik ook onze route delen, zodat je inspiratie op kunt doen voor jouw reis!

6. Regel een goede reisverzekering voor je reis naar IJsland!

Niet alleen voor een reis naar IJsland, maar voor elke reis is het belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om een kortlopende reisverzekering af te sluiten, puur voor je reis naar IJsland, of je kiest voor een doorlopende reisverzekering. Zelf hebben wij een doorlopende reisverzekering omdat wij meerdere keren per jaar weggaan, hierdoor is dit voordeliger en makkelijker. Ook kiezen wij ervoor om bagage voor een iets hoger bedrag dan standaard te verzekeren, omdat wij met onze camera’s en soms ook laptops reizen. Ik heb mijn verzekering al eens nodig gehad en toen was ik heel blij dat ik zonder problemen alles terug kreeg.

Bij je reisverzekering kun je altijd kiezen voor een annuleringsverzekering, lees hierbij wel goed de voorwaarden, zodat je weet of het zinvol is.

IJsland voorbereidingen

7. Je reis naar IJsland voorbereiden: andere handige tips

Ik denk dat je nu best een goed beeld hebt gekregen van hoe je een reis naar IJsland kunt voorbereiden. Hieronder deel ik nog wat laatste tips, zodat je helemaal klaar bent voor vertrek!

 • Vliegtickets: vanaf Nederland heb je 2 opties, je kunt met Icelandair of met Transavia vliegen vanaf Amsterdam naar Keflavik. Icelandair vliegt iets vaker, Transavia is meestal net iets goedkoper. De goedkoopste tickets kun je zoeken via Skyscanner! Als je flexibel bent in data, kun je goedkoper reizen. 
 • Kleding: draag laagjes! Een wind- en waterdichte jas is in IJsland een must in elk seizoen. Verder vonden wij hoge wandelschoenen en een waterafstotende broek ook heel fijn. Slecht weer bestaat niet in IJsland, slechte kleding wel!
 • Budget: IJsland is geen goedkope bestemming. Alles is er duur, gelukkig is de natuur wel gratis. Zelf koken kan veel geld besparen, maar houd er rekening mee dat ook boodschappen duurder zijn in IJsland. Ik zal binnenkort ons budget met je delen.
 • Activiteiten: wil je activiteiten doen, zoals bijvoorbeeld een gletsjerhike? Dan kan het slim zijn om deze van te voren te boeken, zodat je zeker mee kunt op de dag dat je wilt. Voor in het hoogseizoen kunnen activiteiten vol geboekt zijn als je niet op tijd boekt. Je kunt je activiteiten boeken via Get Your Guide
 • Geld / pinnen: in IJsland kun je overal pinnen met je Nederlandse bankpas of creditcard. Contant geld heb je niet nodig. Wij hebben dan ook helemaal niks contant betaald.
 • Parkeren: je mag niet zomaar langs de weg parkeren. Parkeer alleen op plekken waar dit kan en mag. Let altijd op of je moet betalen om ergens te parkeren. De boetes in IJsland zijn vrij hoog!
 • Tijden de reis: geniet! IJsland is echt een fantastisch mooi land, een van de mooiste die wij ooit bezochten. Geniet van elk moment en kom thuis met heel veel prachtige foto’s. Oh en twijfel je nog of je je camera wel mee moet slepen naar IJsland? Twijfel niet en doe het! Je krijgt echt spijt als je je goede camera thuis laat.
Reis naar IJsland voorbereiden

Als je deze stappen volgt, ga je zeker weten een onvergetelijke reis maken naar IJsland! Ik hoop dat je nu weet hoe je je reis naar IJsland moet voorbereiden en waar je allemaal aan moet denken voor vertrek. IJsland is in ieder geval een fantastische bestemming en wij komen zeker nog eens terug!

Zou jij een reis naar IJsland willen maken?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Voor meer informatie, bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow