Private Game Reserve in Kruger: tips + alles wat je moet weten

door | Gepubliceerd Mar 1, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 6 reacties

Ga je op reis naar Zuid-Afrika en wil je de ultieme safari beleving meemaken? Dan moet je zeker verblijven in een Private Game Reserve in Kruger, oftewel een privé reservaat. Je verblijft dan in een prachtige accommodatie en doet verschillende toffe safari’s met een ranger in een jeep. Op die manier heb je de gaafste ontmoetingen met de meest bijzondere dieren. In dit artikel vertel ik er alles over!

Greater Kruger of Kruger?

Als je je gaat oriënteren op een bezoek aan het Kruger Park, kom je waarschijnlijk al snel de termen Kruger en Greater Kruger tegen. Kruger is eigenlijk gewoon het nationale park. Deze is toegankelijk voor iedereen, ook als je niet in het park overnacht. In dit deel mag je ook zelf rondrijden met de auto, mits je je natuurlijk aan de regels houdt die gelden in het park. Greater Kruger zijn de privé reservaten van Kruger, die grenzen aan het nationale park. In dit deel van Kruger mag je alleen komen als je hier ook overnacht. Daarnaast mag je hier alleen met een ranger op pad en dus niet zelf rijden. In dit artikel ligt de focus op Greater Kruger. Ik ga je meer vertellen over Private Game Reserves bij Kruger, zodat je ook een bezoekje aan zo’n reservaat kunt plannen. Wil je ook meer lezen over het nationale park, of over Kruger in het algemeen? Lees dan ook eens mijn artikel over Kruger bezoeken in Zuid-Afrika.

Wat is een Private Game Reserve?

Een Private Game Reserve is eigenlijk gewoon een wildpark waar alleen mensen die er overnachten mogen komen. Er komen dus geen dagjesmensen en je mag er niet zelf rondrijden. Tijdens je safari’s ga je op pad met een ranger en een spotter en zo zie je echt enorm veel dieren. De rangers weten nou eenmaal waar ze moeten zijn en staan ook in contact met elkaar. In een reservaat zijn vaak meerder accommodaties, dus helemaal alleen ben je er niet.

De meeste privé reservaten zijn wat luxer en vaak is alles inbegrepen. Zo zitten vaak je safari’s (2 per dag) en je eten bij de prijs van je accommodatie inbegrepen. Dit is niet helemaal overal zo, dus check dit altijd goed.

Ik zal hieronder de voordelen van een Private Game Reserve in Kruger voor je opsommen, zodat je nog beter weet wat het precies inhoudt.

  • Je gaat op safari met een ranger en spotter. Zij kunnen je heel veel vertellen over de dieren, maar zien ook zoveel meer dan jij zelf ziet.
  • Rangers staan met elkaar in contact, waardoor de kans groter is dat je bijzondere dieren ziet.
  • In een privé reservaat in Kruger mogen de rangers off road rijden, hierdoor kom je veel dichterbij de dieren dan je zelf zou kunnen.
  • Het is een stuk rustiger dan in het nationale park van Kruger. Hier sta je niet met 20 auto’s bij hetzelfde luipaard te kijken.
  • Eten, safari en accommodatie zijn bij de prijs inbegrepen in de meeste gevallen.
  • De accommodaties zijn vaak mooi gelegen en luxe.

Naast voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen. Voor mij is dat wel de prijs, want aan deze ervaring hangt een heel hoog prijskaartje. Aan het einde van dit artikel kom ik hier op terug en vertel ik ook of ik het het geld waard vond.

Private Game Reserve in Kruger

De verschillende privé reservaten in Kruger

Er zijn verschillende privé reservaten in Kruger en welke je kiest is heel erg afhankelijk van je budget en wensen. Sommige reservaten zijn populairder dan andere, sommige zijn wat goedkoper, andere juist duurder en weer andere staan bekend om een bepaalde diersoort die er veel worden gezien. Hieronder zal ik je zo goed mogelijk proberen te vertellen over de verschillende private games reserves in Kruger die er zijn.

Sabi Sands

Sabi Sands is een van de meest bekende privé reservaten van Kruger en daarmee ook gelijk de meest populaire en drukste. Dit komt omdat de kans hier heel groot is dat je grote katachtige zult zien. Leeuwen en luipaarden worden hier namelijk heel vaak gespot. Het reservaat is maar liefst 65.000 hectare groot en naast grote katten kom je hier nog veel meer dieren tegen.

In Sabi Sands zijn diverse accommodaties te vinden. De keuze is hier dan ook heel groot en er zijn  accommodaties in verschillende prijsklassen. Desondanks staat Sabi Sands wel bekend als een redelijk duur reservaat, dat komt natuurlijk ook door de populariteit en de grote kans op leeuwen en luipaarden. De goedkoopste optie begint vanaf 3200 ZAR (€160,-) per person per nacht, terwijl de duurste optie tot wel 25.000 ZAR (€1230) per persoon per nacht kost. Kies bijvoorbeeld voor de Umkumbe Safari Lodge, Elephants Plain Lodge of het luxe Lion Sands.

Voor meer informatie over Sabi Sands en een overzicht van alle accommodaties, kun je de website van Sabi Sands bekijken.

Privé reservaat in Kruger
Privé reservaat in Kruger

Timbavati Game Reserve

Een ander privé reservaat in Kruger is het Timbavati Game Reserve. Dit reservaat staat bekend om de populatie witte leeuwen die je hier kunt zien. Heel bijzonder dus! Daarnaast trekt dit gebied enorme kuddes olifanten, buffels en gewone leeuwen. Dit gebied is wat droger dan Sabi Sands, maar ook een heel stuk groter.

Er zijn diverse accommodatie in Timbavati te vinden. De goedkoopste accommodatie kost ruim 4600 ZAR (€226,-) per persoon per nacht, terwijl de duurste zo’n 25.000 ZAR (€1230) per persoon per nacht kost. Kies bijvoorbeeld voor het Shindzela Tented Camp, Simbavati River Lodge of het luxe Tanda Tula.

Voor meer informatie over Timbavati en een overzicht van alle accommodatie, kun je de website van Timbavati Game Reserve bekijken.

Klaserie Game Reserve

Het Klaserie Game Reserve is een ander voorbeeld van een privé reservaat in Kruger. Deze plek staat bekend om de enorme kuddes olifanten die hier leven, maar ook om de vele andere dieren die zich hier regelmatig laten zien, waaronder de complete big five. Verder is het Klaserie Game Reserve heel erg bezig met de impact van de mensen op de dieren zo klein mogelijk houden. Een van de kampen waar je kunt verblijven heeft ook al prijzen gewonnen omdat ze zo weinig negatieve impact hebben op de natuur. Dit is het nThambo Tree Camp. Verder kun je hier verblijven bij Africa on Foot, waarbij je ook echt op wandelsafari gaat en een compleet andere ervaring hebt. Voor meer informatie over Klaserie en een overzicht van alle accommodaties, kun je de website van het Klaserie Game Reserve bekijken.

Olifant spotten, privé reservaat in Kruger

Balule Game Reserve

Grenzend aan Klaserie vind je het Balule Game Reserve, een reservaat dat grote kuddes olifanten heeft, maar waar je ook de hele big five kunt spotten. Verder vind je hier veel kleinere dieren en kun je in dit reservaat goed vogels spotten. Balule is wat kleiner qua oppervlakte dan eerdere genoemde private games reserves in Kruger. Toch zijn er genoeg mooie accommodaties. Zo kun je overnachten in Ezulwini Billy’s Lodge of kiezen voor Pondoro Game Lodge. Voor meer informatie en een overzicht van alle accommodaties kun je kijken op de website van het Balule Game Reserve.

Manyeleti Game Reserve

In het Manteleti Game Reserve zul je maar weinig toeristen tegenkomen. Je safari hier is dan ook een hele unieke ervaring. Het reservaat is eigendom van de locale Mnisi-stam en je vindt hier slechts 6  verschillende accommodaties. De prijzen varieren van 4200 ZAR (€206,-) per persoon per nacht tot ruim 15.000 ZAR (€737,-)per persoon per nacht. Dit reservaat grenst aan Sabi Sands en de kans om hier luipaarden te zien is dan ook aanwezig. Verder vind je hier ook de andere dieren van de Big Five en meer dan 300 vogelsoorten. Voor meer informatie en een overzicht van alle accommodaties kun je de site van Manyeleti bekijken.

Letaba Ranch

Een wat minder bekende plek in Greater Kruger is Letaba Ranch. Er is hier dan ook veel minder informatie over te vinden. Wel kon ik vinden dat dit een goede plek is om olifanten en buffels te spotten, maar ook de rest van de Big Five kun je hier natuurlijk zien. Door de Letaba River die door dit reservaat heen stroomt, kun je er ook veel krokodillen en nijlpaarden spotten. Voor meer informatie kun je deze link bekijken.

Makuya Nature Reserve

Nog een minder bekende plek is het Makuya Nature Reserve en is ook relatief klein. Het is hier echt helemaal niet toeristisch, wat een pluspunt kan zijn. Ook is dit een hele goede plek om vogels te spotten, maar ook krokodillen, nijlpaarden en olifanten laten zich hier regelmatig zien. Verder heb je ook kans om de rest van de Big Five te spotten. De wegen in dit park zijn wel slecht, dus als je zelf naar het kamp moet rijden met een gewone auto, kan dit een uitdaging zijn. Voor meer informatie kun je deze website bekijken.

Private Game Reserve in Kruger

Een keuze maken: voor welk privé reservaat in Kruger kozen wij?

Een keuze maken tussen al deze reservaten is echt heel moeilijk. Elk reservaat heeft namelijk weer zijn voordelen en er is gewoon zoveel keuze. Op ene gegeven moment hebben wij dan ook op een blog gelezen over een leuke accommodatie en die ook maar gewoon gekozen. Om je een handje te helpen deel ik onze keuze zo natuurlijk. Bij een eerste bezoek aan Zuid-Afrika raad ik je aan om te kiezen voor Sabi Sands, Klaserie, Timbavati of Balule Game Reserve, dit zijn net iets grotere gebieden met genoeg keuze in accommodatie en heel veel toffe wildlife. Het maakt verder weinig uit eigenlijk, want de Big Five is, met een beetje geluk, in elk reservaat uit dit artikel te zien. Als je echt een grote kans wilt op luipaarden moet je echt kiezen voor Sabi Sands, daar worden ze nou eenmaal het meest gezien. Het is echter ook wel het drukste privé reservaat in Kruger. Dat is iets om rekening mee te houden.

Zelf kozen wij uiteindelijk voor een verblijf in het Klaserie Game Reserve. Wij kozen hiervoor omdat het minder druk is dan Sabi Sands, ook net iets betaalbaarder over het algemeen en gewoon een mooi, groot gebied is. Wij verbleven zelf in het nThambo Tree Camp. Dit is een heel kleinschalig kamp waarbij je verblijft in een boomhut met uitzicht op een waterplas. Hier zijn regelmatig dieren te zien. Er zijn maar 5 huisjes, dus er zijn maximaal 10 gasten. Dat vonden wij zelf een enorm pluspunt. Daarnaast zit er geen hek om deze accommodatie heen, dus de hele big five kan ineens voor je huisje staan. Hoe gaaf is dat!? Ten slotte heeft nThambo ook meerdere keren prijzen gewonnen omdat ze heel veel bezig zijn met behoud van de natuur en weinig impact hebben op de dieren. Zeker een groot pluspunt!

Wij vonden ons verblijf in nThambo echt fantastisch. Het eten is lekker, de hutjes mooi (wel heel open) en de mensen zijn er super vriendelijk. Er is een klein zwembad, genoeg plek om lekker te relaxen en het is dus heel kleinschalig en persoonlijk. Daarnaast waren de safari’s echt fantastisch. Op de neushoorn na, zagen wij hier de hele Big Five. Met als hoogtepunt een groep van 10 leeuwen en een luipaard in de boom met prooi. De gidsen konden enorm veel vertellen over de dieren en waren ook heel goed in het spotten van dieren. Echt tof! Ik kan een verblijf bij nThambo dan ook zeker aanraden. Je boekt je verblijf via deze link.

nThambo Tree Camp, Private Game Reserve in Kruger
nThambo Tree Camp, Private Game Reserve in Kruger
nThambo Tree Camp, Private Game Reserve in Kruger

Hoe ziet een dag in een Private Game Reserve in Kruger eruit?

Hoe je dag er exact uitziet in een Private Game Reserve in Kruger, hangt natuurlijk ook af van de accommodatie die je hebt gekozen. Maar, over het algemeen lijkt het wel op elkaar, dus ik zal hieronder vertellen over de dag.

5.00: De wekker gaat! Wij werden zelfs geroepen en moesten dan reageren, zodat de rangers wisten dat we wakker waren. In de Zuid-Afrikaanse zomer is dit zelfs nog vroeger.
5.30: Even koffie of thee drinken met brisket als vlug ontbijt.
5:30 – 6:00: Vertrek op safari! De zon komt op en dan zijn de dieren het meest actief. De exacte vertrektijd hoorden wij altijd een dag van te voren. De safari duurde vervolgens 2,5 tot 3 uur. 
8:30: Na de safari is het tijd voor een ontbijtje.
10:00: Bij ons kon je optioneel een wandelsafari doen op deze tijd. Dat is zeker een aanrader!
14:00: Lunch tijd!
15:30: Middag safari met sundowner. Je gaat nog een keer op safari, ziet de zon ondergaan terwijl je iets drinkt en wat snacks krijgt. En vervolgens rijd je nog wat rond in het donker, op zoek naar dieren die zich alleen in de nacht laten zien.
18:30: Terug bij het kamp en een heerlijk diner. Daarna kon je nog lekker blijven zitten, maar wij gingen vaak ook weer vroeg naar bed. De wekker gaat de dag erna inmiddels weer vroeg.

Het kan zijn dat het bij sommige kampen net iets anders gaat en de tijden zijn een indicatie, zodat je een beetje een beeld krijgt van je dagindeling. In Klaserie kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een verblijf bij Africa on Foot, dan ga je in de ochtend niet met een jeep op safari, maar doe je een wandelsafari.

nThambo

Is het het geld waard?

Verblijven in een Private Game Reserve in Kruger is duur. Zelfs als je een goedkope accommodatie kan vinden, ben je vaak al €250,- per persoon per nacht kwijt. En dan raad ik je ook nog aan om minimaal 2 nachten in een reservaat te verblijven. Op die manier loopt je budget voor Zuid-Afrika behoorlijk op. Zelf betaalden wij bijna €300,- per persoon per nacht. Met zijn tweeën waren wij dan ook al €1200,- kwijt voor 2 nachten in nThambo. Was dat het waard?

Ja en nee is mijn antwoord daarop. Het was een hoogtepunt van onze reis en onze gaafste ontmoetingen met wildlife waren in het privé reservaat bij Kruger. Ik had het absoluut niet willen missen en zou het zo weer doen. Het is echt heel tof. Een droom die uitkomt. Maar, het is absoluut geen €1200,- waard. Dat vind ik echt heel veel geld voor 2 dagen safari. En daarbij komt dan ook nog een flinke fooi, wat daar heel gebruikelijk is. Maar goed, voor minder geld kan je dit niet meemaken, dus als je het geld hebt, zou ik het zeker doen.

nThambo: private Game Reserve in Kruger
nThambo: private Game Reserve in Kruger

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over verblijven in privé reservaten in Kruger. Ik vond het een hele toffe ervaring en had het absoluut niet willen missen. Verblijven in Greater Kruger is gewoon echt tof en anders dan in het nationale park.

Wil jij in een Private Game Reserve in Kruger verblijven?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows