Prachtige wandelroute in het Leuvenumse bos: de Roode Koperroute

door | Laatste update Jan 27, 2024 | Gepubliceerd Nov 10, 2022 | Europa, Nederland, Wandelen | 4 reacties

Het Leuvenumse Bos is een van de mooiste bossen van Nederland. Je kunt hier geweldig wandelen langs de Leuvenumse Beek. Vooral in de herfst is dit echt een plaatje om te zien. Een mooie wandelroute in het Leuvenumse bos is de Roode Koperroute. In dit artikel vertel ik je alles over deze mooie wandeling!

Wandelroutes in het Leuvenumse Bos

Er zijn meerdere wandelroutes in het Leuvenumse Bos die je kunt volgen. De lengte varieert van 2 tot aan 15,5 kilometer. Je kunt je wandeling starten bij de Poolseweg bij Ermelo, of bij de Hierderweg in Hulshorst. Hieronder zal ik de wandelroutes in het Leuvenumse Bos voor je opsommen, zodat je weet wat je opties zijn.

Wandelroutes Leuvenumse Bos vanaf de Poolseweg:

  • Koopmansbosroute (2 km, rode pijltjes)
  • Roode Koperroute (6 km, blauwe pijltjes)
  • Fonteinbergroute (9 km, witte pijltjes)
  • Leuvenumse Beekroute (15,5 km, groene pijltjes)

Wandelroutes Leuvenumse Bos vanaf de Hierderweg:

  • PAP-route (5 km, gele pijltjes)
  • Tafelbergroute (8 km, bruine pijltjes)
  • Leuvenumse Beekroute (15,5 km, groene pijltjes)

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Leuvenumse Bos

Let op! In maart 2023 zijn de routes in het Leuvenumse bos aangepast, sinds die tijd is er nauwelijks tot geen informatie over de routes. Er staan geen informatieborden meer, dus ik weet niet precies welke routes er veranderd zijn en hoe lang de routes nu precies zijn. Als er eindelijk meer informatie op de website komt, of er nieuwe borden komen bij het bos zelf, pas ik dit artikel natuurlijk aan. In januari 2024 is er nog steeds nauwelijks informatie, dus mocht je meer weten, mag je ook altijd een berichtje sturen! 

De Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos

De Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos

Wij besloten te wandelen in het Leuvenumse Bos nadat ik er wat mooie foto’s van had gezien en mijn interesse was gewekt. Eigenlijk wilde ik graag de Tafelbergroute lopen met nog een extra stukje bos. Maar omdat wij ons niet goed in hadden gelezen, parkeerden wij bij de Poolseweg en was dat geen optie meer. Ik was ook enorm door mijn rug gegaan en had veel pijn, dus we besloten te kiezen voor de Roode Koperroute van 6 kilometer, op dat moment ook echt lang genoeg. In dit artikel ga ik je alles vertellen over de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Algemene informatie over de Roode Koperroute

Ik begin dan ook even met wat algemene informatie over de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos.

Wandeling: Roode Koperroute
Lengte: 6 kilometer
Duur: 1,5 uur
Kleur pijltjes: blauw
Wat je ziet: heel veel bos en de Leuvenumse Beek.
Beste periode: de herfst!
Startpunt: Poolseweg in Ermelo

Parkeren bij de start van de wandeling in het Leuvenumse Bos

Om deze wandelroute in het Leuvenumse Bos te volgen moet je parkeren op de Poolseweg in Ermelo. Deze parkeerplaats is gratis. Hier vind je een informatiebord van Natuurmonumenten met daarop de wandelingen aangegeven. Je ziet erop wat de belangrijkste bezienswaardigheden in het gebied zijn en welke wandeling waar langs komt. In verband met mijn rug kiezen wij voor 6 kilometer, dat is voor nu echt genoeg. Ik kom graag eens terug voor een langere wandeling hier.

De start van de wandeling

Nadat we de auto hebben geparkeerd en de route hebben uitgekozen, starten wij met de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos. Aangezien de parkeerplaats midden in het bos is, loop je direct al op een prachtig bospad tussen de gekleurde herfstbomen. We zien ook het eerste stukje van de Leuvenumse Beek, die echt prachtig is zo met al die herfstkleuren! Precies waarvoor wij komen vandaag.

Wandelroute Leuvenumse Bos
Wandelroute Leuvenumse Bos
Wandelroute Leuvenumse Bos

Paddenstoelen

We komen uit bij een plek waar we wat paddenstoelen kunnen fotograferen. Dat vind ik altijd een van de leukste dingen aan de herfst. Helaas zijn wij wat laat in het seizoen en zien wij niet enorm veel verschillende paddenstoelen. Toch kan ik een aantal mooie foto’s maken.

Lees ook eens mijn artikel met tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

Paddenstoelen op de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos
Paddenstoelen op de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos
Paddenstoelen op de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos

Wandelen langs de Leuvenumse Beek

Na wat foto’s van paddenstoelen moeten we een stukje verder lopen voor we weer uitkomen bij de Leuvenumse Beek. Daarna volgen wij de beek een stuk. Wat is dit prachtig zeg. Ik blijf foto’s maken, want met de mooie herfstkleuren is de beek enorm fotogeniek. Helaas begint het inmiddels ook te regenen en is de zon van vanochtend ineens helemaal verdwenen.

Wandelroute in het Leuvenumse Bos: Roode Koperroute
Wandelroute in het Leuvenumse Bos: Roode Koperroute
Wandelroute in het Leuvenumse Bos: Roode Koperroute

Schuilen onder de bomen

We laten de beek achter ons en lopen door prachtige bospaden als het echt losbarst en keihard begint te regenen. Gelukkig merk je er in een bos weinig van, maar ik baal wel dat mijn regenjas thuis ligt. We proberen wat te schuilen onder de bomen, maar worden alsnog best nat. Gelukkig maakt de omgeving veel goed en geeft de regen het bos iets extra magisch.

Roode Koperroute

Toch weer zon

Na de regenbui die toch best lang duurt en hard is, wordt het droog en nog geen tien minuten later schijnt de zon en is de lucht blauw. Voor we het weten staan we ook weer bij de auto. Het laatste deel van de wandeling gaat niet meer langs de beek, maar wel nog langs prachtige onverharde bospaden.

Leuvenumse Bos wandelroute: Roode Koperroute

Onze mening over de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos

Dit is de eerste wandelroute in het Leuvenumse Bos die wij volgen en hij smaakt echt naar meer. Wij vonden de Roode Kooperroute dan ook echt super mooi. Ondanks de regen die wij troffen, heb ik genoten van ons rondje van 6 kilometer. Ik moet er wel bij zeggen dat wij het zo mooi vonden door de herfstkleuren. Ik denk dat de route buiten de herfst om niet zo interessant is, omdat je wel de hele tijd in het bos loopt en er wat dat betreft weinig afwisseling is.

Wij hopen ook echt nog eens terug te komen hier om nog een wandelroute in het Leuvenumse Bos op de Veluwe te volgen. Het is er namelijk echt prachtig! De Roode Koperroute raad ik iedereen aan die op zoek is naar een niet al te lange boswandeling met prachtige kleuren en fotogenieke plekjes.

Bos in de Veluwe

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten over de Roode Koperroute in het Leuvenumse Bos op de Veluwe. Wij vonden het echt een prachtige wandelroute in het Leuvenumse Bos en zouden hem zo nog eens doen.

Zou jij de Roode Koperroute willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow