Praag of Boedapest; welke stad moet je kiezen voor je stedentrip?

door | Laatste update Oct 27, 2023 | Gepubliceerd Mar 21, 2017 | Europa, Hongarije, Stedentrips, Tsjechië | 20 reacties

Ben je op zoek naar je volgende stedentrip bestemming, maar weet je nog niet zo goed waar je heen moet? Ben je op zoek naar mooie gebouwen, een fijne sfeer, lekker eten en een beetje een betaalbare stad? Dan zijn Praag en Boedapest beide de perfecte bestemming voor jou! Maar welke kies je dan? Kies je voor het kleinere, knusse Praag, of voor het indrukwekkende, prachtige Boedapest? Vandaag vergelijk ik deze 2 fantastische steden met elkaar en help ik bij het maken van de keuze tussen Praag of Boedapest. 

Praag of Boedapest? 

In dit artikel ga ik Praag en Boedapest met elkaar vergelijken. Het zijn twee steden die veel bezocht worden en populair zijn voor een stedentrip. Het zijn ook vaak steden die in één adem genoemd worden. Veel mensen vragen dan ook, welke moet ik bezoeken? 

Laat ik voorop stellen dat dit natuurlijk voor iedereen anders is. De ene zal meer gecharmeerd zijn van Praag, terwijl iemand anders juist echt een Boedapest fan is. Zelf zijn wij fan van beide, dus om een goede keuze te maken beoordeel ik de steden op verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn sfeer, bezienswaardigheden, eten en drinken, klimaat, openbaar vervoer, bereikbaarheid, kosten, parken & natuur, overig vermaak en de omgeving. Aan het einde deel ik dan onze keuze en vertel ik of ik Praag of Boedapest leuker vind. 

Sfeer     

Sfeer vind ik echt ontzettend belangrijk in een stad, ik bedoel een stad kan nog zo mooi zijn, maar het moet er ook gezellig zijn. Je moet je er fijn voelen en kunnen genieten van elk moment in de stad. Ik vind steden fijn zodra ik ook geniet als ik gewoon in een klein straatje sta, of als ik mensen kan kijken vanaf een bankje in een park of op een plein. De sfeer in zowel Praag als Boedapest vind ik fijn, maar toch heb ik qua sfeer wel een voorkeur voor een van de twee. Boedapest is immens, wat betekent dat je veel moet reizen tussen bezienswaardigheden en de afstanden groter zijn. Er is meer verkeer dan dat er in Praag is en de straten zijn minder knus. Hoewel ik Boedapest geweldig vond, is de sfeer in Praag fijner. Praag is kleiner, knusser en heeft minder verkeer. Rondom het oude plein mogen zelfs helemaal geen auto’s komen. Heerlijk.

Tussenstand
Boedapest: 0
Praag: 1

Bezienswaardigheden

Praag is mooier in het geheel, overal waar je kijkt is het mooi en door de fijne sfeer is het geweldig om de kleine straatjes te bewonderen. Je kijkt je ogen uit op het grote plein en hebt super veel prachtige uitzichtpunten. De Karelsbrug is mooi, de burcht is prachtig, alles is mooi. Maar in Boedapest is ook alles mooi en hoewel ik Praag in zijn totaal misschien iets mooier vind om te zien, vind ik de bezienswaardigheden in Boedapest mooier, of misschien wel indrukwekkender. Het is allemaal super groot en ik vond het parlement, het vissersbastion en de Matthiaskerk gewoon echt prachtig mooi. Dus ga je voor totaliteit vind ik Praag mooier, maar kijk je puur naar de bezienswaardigheden verdiend Boedapest hier een punt. Het parlement wordt namelijk door niets overtroffen.

Tussenstand
Boedapest: 1
Praag:1

Boedapest bezienswaardigheden citytrip
Praag citytrip bezienswaardigheden

Eten en drinken

Deze is niet moeilijk, ik kies namelijk zeker weten voor Boedapest. Hoewel wij in Praag prima hebben gegeten, heb ik in Boedapest over het algemeen lekkerder gegeten. In Praag aten wij zelfs een paar keer middelmatig en hadden wij bij een restaurant het idee dat kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit. In Boedapest heb ik dit geen een keer gehad en at ik zelfs Pad Thai die lekkerder was dan de Thaise variant (ja dat is dus mogelijk).

Goedkoop eten was ook in Boedapest makkelijker dan in Praag. Niet dat het duur was in Praag, maar het was soms iets langer zoeken. Een laatste voordeel qua eten in Boedapest is dat ze er overheerlijk gebak hebben, een reden op zich al om voor Boedapest te kiezen op dit gebied. Ben je overigens een bierliefhebber? Dan moet je juist in Praag zijn, aldus Remco. Bier is in Praag niet alleen heel lekker, maar ook nog eens spotgoedkoop (als in goedkoper dan zo’n beetje al het andere op de menukaart).

Tussenstand
Boedapest: 2
Praag: 1

gebak Boedapest

Klimaat

Wij bezochten zowel Praag als Boedapest in de zomer, maar ook in de winter. In de zomer was het in Praag tussen de 23 en 26 graden, in Boedapest liep het kwik tot de 38 graden. Je kan je voorstellen dat 38 graden niet echt fijn was voor een citytrip. In Boedapest is het in de zomer dan over het algemeen ook warmer, terwijl je in Praag ook wel een beetje mazzel moet hebben met het weer. Je kan zoals wij mooi weer hebben, maar ook wat meer kou of regen.

In de winter was het in Praag (december) rondom het vriespunt en in Boedapest (februari / maart) rondom de 9 graden. De temperaturen liggen over het algemeen in Boedapest hoger, maar ook daar kan het koud worden. Persoonlijk vond ik in de winter Boedapest fijner qua klimaat en in de zomer Praag. Het weer blijf ook altijd mazzel hebben. Een keuze maken welke stad qua klimaat fijner is is onmogelijk, vooral omdat er weinig verschil is en beide steden voor en nadelen hebben qua weer. Een punt voor beide steden dus.

Tussenstand
Boedapest: 3
Praag: 2

Openbaar vervoer

Weer een hele duidelijke! In beide steden is het openbaar vervoer goed, maar in Boedapest is het toch echt nog een heel stuk beter. Daar heb je geen automaten die alleen muntjes aannemen terwijl er geen wisselmogelijkheden zijn. Dus je kunt gewoon normaal je kaartje betalen voor het openbaar vervoer, wat in Praag niet altijd kan. Verder is het openbaar vervoer in Boedapest goedkoper, je betaalt hier namelijk 12€ voor een maand onbeperkt openbaar vervoer (als student) en in Praag betaal je ongeveer €9,- voor drie dagen. Ook rijdt het openbaar vervoer in Boedapest naar mijn idee frequenter en  is het netwerk uitgebreider. Een kleine kanttekening is natuurlijk dat je in Praag het openbaar vervoer veel minder nodig hebt, aangezien de stad veel kleiner is.

Update: onze trip is altijd een tijdje geleden. Ik ga er vanuit dat je in Praag inmiddels zonder contant ook kaartjes voor het openbaar vervoer in een machine kunt kopen. Maar goed, dit weet ik niet uit eigen ervaring. 

Tussenstand
Boedapest: 4
Praag: 2

Boedapest openbaar vervoer

Bereikbaarheid 

Qua bereikbaarheid zijn allebei de steden perfect, vanaf Amsterdam en Eindhoven vlieg je er namelijk zo naar toe. Vanaf Amsterdam of Eindhoven vlieg je in ongeveer 2 uur naar Boedapest toe, naar Praag kost het je ongeveer anderhalf uur. Vanaf Eindhoven zijn beide bestemmingen spotgoedkoop en vanaf Amsterdam is de kans groter dat je Praag goedkoop kunt doen dan Boedapest. Verder is Praag ook goed te bereiken met de auto vanaf Nederland, aangezien het op slechts 850 kilometer van Utrecht ligt. Nu is dit misschien wel te lang rijden voor een stedentrip, maar voor een langere trip ben je er zo. Daarnaast is Praag sinds een tijdje ook goed met de (nacht)trein te bereiken. Ideaal dus! Daarom krijg Praag bij dit onderdeel een punt. 

Tussenstand
Boedapest: 4
Praag: 3

Kosten

Tijdens een citytrip is het altijd fijn als je je budget lekker laag kunt houden. Nu zijn beide steden vrij goedkoop, want je kunt er goedkoop komen, overnachten en eten. In Boedapest bleven wij zes dagen en vijf nachten. Wij gaven hier €380,34 per persoon uit. Hier zat onze vlucht bij en wij verbleven voor dit bedrag in een vijf sterren hotel in het centrum. Op zowel onze vlucht als het hotel hadden wij kunnen besparen. Wij deden luxer en vlogen met KLM vanaf Schiphol en kozen voor een hotel met jacuzzi en zwembad. In Praag verbleven wij ook zes dagen en vijf nachten. Wij gaven hier €310,17 uit per persoon. Dit is weliswaar €70,- minder, maar in Praag kon ik niet echt iets bedenken waar wij op hadden kunnen besparen. We hadden een goedkope vlucht, een goedkoop hotel iets buiten het centrum en aten goedkoop.

Beide steden zijn goedkoop en hoewel wij in Praag minder uitgaven denk ik dat Boedapest budgetvriendelijker is. Goedkoop overnachten kan hier namelijk veel makkelijker, net als goedkoop eten. Ook het openbaar vervoer is goedkoper. Dus ja, mijn punt gaat naar Boedapest. Als we in beide steden even luxe hadden gedaan was Praag waarschijnlijk ook duurder geweest. Benieuwd naar ons exacte budget per categorie? Die van Praag lees je hier en die van Boedapest hier!

Update: de prijzen zijn inmiddels behoorlijk gestegen, dus hotelprijzen zullen hoger liggen, waardoor ook beide stedentrips nu net wat duurder uit zullen vallen. Voor de keuze maakt het niks uit, maar het is wel iets om rekening mee te houden. 

Tussenstand
Boedapest: 5
Praag: 3

Parken en natuur

Ik moet zeggen dat ik dit een lastige vind. Wij bezochten Praag en Boedapest zowel in de zomer als in de winter. De eerste kennismaking met beide steden was in de zomer, maar ook bij allebei zodanig dat ik heel veel gemist had. In de zomer zijn parken natuurlijk wel echt op zijn mooist. Toch ga ik proberen hier iets over te vertellen.

In de zomer bezochten wij namelijk in Boedapest het margaretha eiland, een eiland met hele mooie natuur. Echter hadden wij het er wel heel snel weer gezien. Ook bij Gellert hill heb je een stuk mooie natuur, maar hier ga je vooral heen voor het uitzicht. Achter het heldenplein heb je trouwens een heel mooi, fijn park, met ook daarin weer prachtige gebouwen. Dit vond ik zelf het mooiste park in Boedapest.

In de zomer in Praag bezochten wij geen enkel park, want rondom het oude centrum heb je deze ook niet echt. Aan de kant van de burcht heb je wel parken, waar wij in de winter wel naar toe zijn gegaan. Zo heb je het Letna park (zie foto), wat ik zelfs in de winter leuk vond. Vooral door het uitzicht, maar ook door het park zelf. Verder heb je ook nog de Petrin heuvel, waar je ook een heel mooi park hebt met mooi uitzichten. Nu vind ik beide steden niet heel groen, maar je kunt wel mooie parken vinden. Mijn favoriete parken waren dan toch die in Praag, voornamelijk door de uitzichten die je had. Ook kan ik me goed bedenken dat het in de zomer een hele fijne plek is.

Tussenstand
Boedapest: 5
Praag: 4

Praag letna

Overig vermaak

Tijdens een citytrip vind ik het ook altijd leuk als je ook iets anders kunt doen dan alleen maar gebouwen bekijken. In zowel Praag als Boedapest bezochten wij de dierentuin. Wij bezochten beide dierentuinen in de winter, dus we kunnen ze goed vergelijken. Die van Praag schijnt een van de leukste van Europa of zelfs de wereld te zijn, alleen in de winter zie je hier weinig van terug. Bijna alle dieren zitten binnen. De thema’s zijn mooi vorm gegeven en de buitenhokken zijn prachtig, alleen wij zagen alles zonder dieren. Wat wel heel leuk was in deze dierentuin is dat ze ontzettend veel jonge dieren hadden, bijvoorbeeld een super leuke baby gorilla. Daar zijn we flink lang blijven kijken. In de dierentuin van Boedapest waren veel dieren wel buiten en kon je echt heel dichtbij alle dieren komen. De hokken waren mooi gemaakt en de dieren hadden naar mijn idee redelijk de ruimte. Qua dierentuin zou Boedapest het dus winnen, ook al denk ik dat het in de zomer een moeilijkere keuze zou zijn.

In Praag zijn we naast de dierentuin een keer naar een concert geweest, dit was een klassiek concert in het concertgebouw. Het was best leuk om eens mee te maken, vooral omdat het gebouw gewoon echt prachtig was. In Boedapest heb je echter heel veel badhuizen, waar je het hele jaar door kunt relaxen in thermale baden. Super fijn dus. Hierdoor en door de leukere dierentuin gaat mijn punt bij dit onderdeel naar Boedapest.

Tussenstand
Boedapest: 6
Praag: 4

Omgeving

Als je maar kort de tijd hebt is dit punt helemaal niet van belang, want dan heb je genoeg aan de stad alleen. In beide steden kun je namelijk genoeg doen en is er zat te zien. Ik ben in beide steden echter twee keer geweest en heb in beide steden ook een stukje van de omgeving kunnen zien. In Boedapest bezochten wij Esztergom, een vervallen stad met de grootste kathedraal van Hongarije. Het zou mooi zijn, maar eigenlijk was het alles behalve mooi. Verder heb ik het Balatonmeer bezocht,  wat een fijn meer is om in te zwemmen en wat ook een hele fijne plek is voor een vakantie. Het heeft echter geen wauw wat is dit mooi factor.

Vanaf Praag kun je makkelijk een bezoekje aan Kutna Hora brengen (zie foto), een prachtige stad met een indrukwekkende bottenkerk. Helaas regende het toen wij er waren. Verder bezochten wij nog een kasteel, een grot en een natuurgebied in de regio rondom Praag. En nog steeds kan ik er dingen bedenken die ik in de omgeving nog wel zou willen en kunnen doen. Voor mij is de winnaar dan ook duidelijk: Praag! Praag heeft een omgeving die echt de moeite waard is, terwijl ik Esztergom echt niet om over naar huis te schrijven vond. Het Balatonmeer is leuk, maar Kutna Hora en de andere dingen rondom Praag toch leuker. Wat onze aanraders precies zijn in de omgeving van Praag lees je hier.

Tussenstand
Boedapest: 6
Praag: 5

kutna hora vanaf Praag


De uitslag: Praag of Boedapest?

En dan is het nu tijd voor de keuze, welke stad is leuker? Welke is mijn favoriet en welke zou ik jullie meer aanraden? De uitslag ligt dicht bij elkaar en dat is niet voor niks, beide steden zijn leuk en beide steden hebben zowel voor- als nadelen. Toch wint Boedapest met zes punten. Hoewel Praag misschien iets mooier is zijn de bezienswaardigheden in Boedapest indrukwekkender en is de stad goedkoper. Hoewel Praag misschien meer sfeer had en mooiere uitzichtpunten, vond ik Boedapest gewoon leuker. Soms heb je dat gewoon en is het lastig te omschrijven waarom, maar Boedapest is gewoon geweldig leuk! Als je allebei kan bezoeken; doe het. Maar moet je echt een keuze maken? Ga dan voor Boedapest en je stedentrip daarna alsnog naar Praag.

Ik hoop dat dit artikel je een heeft geholpen bij het maken van een keuze tussen Boedapest en Praag. Beide steden zijn leuk en hoewel Boedapest bij ons toch favoriet is, hangt dit ook maar net af van wat je zelf belangrijk vindt tijdens een stedentrip! 

Welke stad zou jij kiezen? Boedapest of Praag? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows