Wat te doen in Potsdam? Bezienswaardigheden + tips voor een dagtrip

door | Gepubliceerd Mar 20, 2024 | Duitsland, Europa, Stedentrips | 2 reacties

Net buiten de Duitse hoofdstad Berlijn vind je het prachtige stadje Potsdam. Potsdam staat bekend om zijn prachtige paleizen en is een van de oudste steden van Duitsland. Er zijn dan ook genoeg prachtige bezienswaardigheden in Potsdam te vinden. In dit artikel neem ik je mee naar deze prachtige stad. Ik vertel wat je moet doen in Potsdam, deel de beste tips voor Potsdam en vertel je hoe je een toffe dagtrip naar Potsdam kunt regelen.

Potsdam in Duitsland

Potsdam ligt zo’n 40 kilometer ten zuidwesten van Berlijn. De stad ligt in de Duitste deelstaat Brandenburg, waar het ook de hoofdstad van is. Door Potsdam stroomt rivier de Havel en de stad telt vandaag de dag zo’n 180.000 inwoners. Van 1713 tot 1918 was Potsdam een residentie voor de Pruisische koningen en Duitse keizers. Daarom vind je hier ook veel paleizen en is Potsdam een stad met een rijke geschiedenis en veel interessante gebouwen. Vanaf Berlijn is Potsdam in slechts 30 minuten met het openbaar vervoer te bereiken. Potsdam is dan ook ideaal om als dagtrip vanuit Berlijn te bezoeken.

In dit artikel neem ik je zo eerst mee naar de mooie gebouwen waar je de rijke geschiedenis van Potsdam kunt ervaren en zien. Ik vertel dan over de mooiste Potsdam bezienswaardigheden. Daarna vertel ik over hoe je Potsdam als dagtrip vanuit Berlijn kunt bezoeken en deel ik nog wat praktische tips voor Potsdam.

Potsdam bezienswaardigheden: wat te doen in Potsdam?

In het eerste deel van dit artikel vertel ik je over de mooiste Potsdam bezienswaardigheden. Hieronder komt een antwoord op de vraag: wat te doen in Potsdam?

1. Bezoek het paleis Sanssouci

Ik begin met de meest bekende bezienswaardigheid van Potsdam: het paleis Sanssouci. Het paleis, gebouwd tussen 1745 en 1747, is van binnen en buiten prachtig om te zien. Frederik de Grote liet het paleis bouwen als zomerverblijf. Tijdens de tweede wereldoorlog is het paleis zwaar beschadigd, maar het is hierna weer volledige gerestaureerd. Gelukkig maar, want het is nu een prachtige plek om te bezoeken.

Je kunt bij het paleis een ticket kopen om Sanssouci van binnen te bekijken. Het paleis is echt heel mooi om te zien met veel prachtige ruimtes, dus ik raad je zeker aan om het van binnen te bezoeken. De entree bedraagt €14,-. Voor €22,- koop je een Sanssouci+ ticket, waarmee je ook de andere paleizen in de omgeving kunt bezoeken. Verderop in dit artikel komen deze paleizen voorbij, dus dan kun je voor jezelf bedenken of je de andere paleizen ook wilt bezoeken of niet.

Sanssouci Palace
Doen in Potsdam tips

2. Wandel door het Sanssouci Park en bezoek de andere paleizen

Na je bezoek aan het Sanssouci paleis, is het tijd voor een wandeling door het gelijknamige park. Dit park is prachtig om te zien, vooral als het hier lekker groen is en alles in bloei staat. In het park vind je verschillende andere paleizen die je kunt bezoeken. Je kunt ze van buiten bewonderen, of je bezoekt de paleizen ook van binnen met je Sanssouci + ticket. Houd er rekening mee dat de andere paleizen in het park niet het hele jaar door open zijn. Hieronder zal ik de andere paleizen voor je opsommen, zodat je weet welke je nog kunt bezoeken en waar je zeker even langs moet lopen tijdens je wandeling in het Sanssouci Park.

Neues Palais: Het nieuwe paleis is super groot en het hele jaar door geopend. Aangezien deze plek behoort tot een van de mooiste van Potsdam, vertel ik je verderop in het artikel uitgebreider over Neues Palais.
Chinesische Teehaus: Een Chinees theehuis dat je in het hoogseizoen ook van binnen kunt bekijken. Binnen vind je prachtige gouden beelden en Chinees porselein.
Orangerieschloss: Dit is het gastenverblijf, maar echt prachtig om te zien. Wij wilden hier graag heen, want de foto’s waren veelbelovend. Helaas stond dit in de steigers en wordt het momenteel gerenoveerd (december 2023).
Charlottenhof Villa: Dit is een prachtige villa met Romeinse architectuur. Ook deze is alleen geopend in het hoogseizoen.
Romeins badhuis: Vlakbij de villa ligt nog een oud Romeins badhuis, geen paleis dus, maar wel leuk om te bezoeken als je een wandeling maakt in de tuin van Sanssouci. De binnenkant bekijken kan alleen in het hoogseizoen. 

Als je alle plekken in het paleispark wilt bezoeken, heb je hier al wel een volledige dag voor nodig, dat is zeker iets om rekening mee te houden! 

Potsdam bezienswaardigheden

3. Bewonder het Neues Palais en de prachtige universiteit

Ik noemde het Neues Palais al even kort, maar omdat het echt hoort bij de mooiste bezienswaardigheden van Potsdam, vertel ik er hier nog meer over. Het Neues Palais is samen met Paleis Sanssouci het mooiste paleis in Potsdam. Neues Palais is gebouwd tussen 1763 en 1769 en is drie keer zo groot als Sanssouci. Het was ook bedoeld om te imponeren met alle pracht en praal die het gebouw rijk is en om de macht en rijkdom van de Pruisen na de Zevenjarige Oorlog te laten zien.

Het Neues Palais is te bezoeken met je Sanssouci+ ticket. Wij vonden het Neues Palais zelfs nog mooier dan Paleis Sanssouci. Een nadeel is dat je in dit paleis niet zelf rond mag lopen, maar met een gids mee moet. De rondleiding is in het Duits. Als je geen Duits spreekt, krijg je een audiotour, die je luistert terwijl de gids van alles in het Duits vertelt. Ook als er in de hele groep nauwelijks Duitsers zijn gaat dit zo. Dus hoewel het paleis heel mooi is, vond ik de tour niet perse leuk.

Niet alleen van binnen is het Neues Palais enorm mooi, van buiten is het ook een fotogeniek en impossant gebouw. Bij het paleis vind je ook nog eens gebouwen van de universiteit van Potsdam en die gebouwen zijn ook echt geweldig om te zien. Wat een architectuur zeg! Wij keken hier onze ogen uit en hadden hier uren kunnen blijven fotograferen.

Doen in Potsdam tips: Neues Palais
Neues Palais
Dagtrip Potsdam
Doen in Potsdam tips: Neues Palais
Dagtrip Potsdam
Dagtrip Potsdam

4. Bekijk de Brandenburger Tor

Na al die paleizen is het tijd om de stad zelf te bezoeken. En waar kun je dan beter starten, dan bij de Brandenburger Tor? Niet alleen Berlijn heeft een Brandenburger Tor, maar ook in Potsdam hoort zo’n poort bij de leukste Potsdam bezienswaardigheden. Natuurlijk is ie niet zo groot en indrukwekkend als in Berlijn, maar mooi is ie zeker. Wandel daarna ook lekker over de Brandenburger Staße, een lange straat met overal leuke winkeltjes. Ben je hier in november en december? Dan vind je hier ook de kerstmarkt van Potsdam. De kerstmark is  zeker de moeite waard en voegt iets toe aan de stad. 

Dagtrip Potsdam bezienswaardigheden: Brandenburger Tor
Dagtrip Potsdam bezienswaardigheden: Brandenburger Tor

5. Bewonder het mooiste plein van Potsdam: Altermarkt

Een van de dingen die je zeker moet doen in Potsdam is het mooiste plein bezoeken, namelijk de Altermarkt. Hier kun je onder andere de Nikolaikirche bekijken. Dit is de grootste kerk van Potsdam en prachtig om te zien door de groene koepel en de mooie architectuur. Naast deze kerk vind je op dit plein nog meer mooie gebouwen, het is hier dan ook erg fotogeniek.

Doen in Potsdam tips

6. Slenter door de leukste straatjes van het oude Potsdam

Het is ook leuk om lekker te slenteren door de leukste straatjes van het oude Potsdam. Loop bijvoorbeeld eens langs het filmmuseum, dit is een prachtig gebouw. Daarnaast zijn er nog meer mooie straatjes die je kunt ontdekken door gewoon lekker rond te slenteren. Zeker iets wat je moet doen in Potsdam.

7. Ontdek de Hollandse wijk

Wist je dat je in Potsdam ook een Nederlandse wijk vindt? In de Holländisches Viertel waan je je echt even in Nederland. Deze wijk is gebouwd in opdracht van koning Frederik Willem I. Hij haalde Nederlandse ambachtslieden naar Potsdam en liet daarom een Nederlandse wijk bouwen. Het idee was dan dat de ambachtslieden zich dan snel thuis zullen voelen. Je vindt hier 134 rode bakstenen huizen in Nederlandse stijl, smalle straatjes, grachten en veel café’s, restaurants en winkeltjes. Hier even een kijkje nemen is zeker iets wat je moet doen in Potsdam.

Hollandse wijk Potsdam Duitsland

8. Bekijk de Nauener Tor

Naast de Brandenburger Tor zijn er nog meer stadspoorten in Potsdam. Een van de mooiste is de Nauener Tor, een poort die behoort tot de mooiste Potsdam bezienswaardigheden. Deze witte stadspoort is mooi om te zien en zeker een bezoek waard. Vlakbij de poort vind je ook nog een mooie kerk, waar je dan ook gelijk even een kijkje kunt nemen. 

Nauener Tor

9. Bezoek het prachtige Cecilienhof

Dan nog een plek in Potsdam die wij zelf gemist hebben, want wij hadden helaas tekort tijd tijdens onze dagtrip Potsdam om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Je vindt dit paleis in Neues Park en het is gebouwd als zomerverblijf voor de kroonprins Wilhelm en zijn vrouw Cecilie. Dit paleis is het enige paleis dat niet beschadigd raakte tijdens de tweede wereldoorlog en is nu te bezoeken met een rondleiding.

Dagtrip Potsdam vanuit Berlijn

Hierboven heb je kunnen lezen over de mooiste Potsdam bezienswaardigheden en in dit deel van het artikel vertel ik je hoe je een dagtrip Potsdam vanuit Berlijn kunt regelen. Zoals je ziet is er veel te doen in Potsdam, maar je kunt het prima als dagtrip bezoeken. Je zult dan misschien wel keuzes moeten maken en niet alles kunnen bezoeken. Wil je geen keuzes maken? Dan raad ik je aan om geen dagtrip Potsdam te doen, maar hier ook een nachtje te verblijven.

Kies je voor een dagtrip naar Potsdam? Dan kun je dit prima op eigen gelegenheid doen. Ik raad je dan ook aan om geen tour te boeken, maar lekker zelf te gaan. Vanaf Berlijn kun je met de S7 naar Potsdam reizen. Dit kost je ongeveer 30 minuten. Als je in Berlijn een kaartje koopt voor zone ABC, kun je naar Potsdam reizen. Dit kaartje is vervolgens ook geldig voor het openbaar vervoer in Potsdam zelf. Ideaal! Een dagkaart in Berlijn voor zone ABC kost €11,40 per persoon. 

Wil je toch Potsdam met een tour bezoeken? Dan kun je via deze link de opties voor dagtrips naar Potsdam vanuit Berlijn bekijken. Bezoek je Potsdam vanuit Berlijn? Dan ben je vast ook benieuwd naar de mooiste Berlijn bezienswaardigheden!

Overige tips voor Potsdam

Nu je hebt kunnen lezen over de mooiste bezienswaardigheden in Potsdam en over een dagtrip Potsdam vanuit Berlijn maken, is het tijd om mijn laatste tips voor Potsdam te delen. Ik vertel over de beste reistijd, het openbaar vervoer en over overnachten in de stad als je geen dagtrip doet.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Potsdam is tussen mei en oktober. Dan zijn namelijk alle paleizen en bezienswaardigheden in Potsdam open. Ook is het Sanssouci Park dan op zijn mooist. Zelf bezochten wij Potsdam in december, dan is het park erg kaal en is er ook veel gesloten. Dit vonden wij zelf toch wel erg jammer. Hoewel de kerstmarkt leuk is, lijkt mij de lente, zomer en herfst een stuk leuker in Potsdam. Wij komen dan zeker ook nog eens terug om de stad te ontdekken in een andere periode van het jaar. 

Potsdam tips: vervoer in Potsdam

Je kunt in Potsdam veel lopen, maar de paleizen liggen behoorlijk ver bij het station en het centrum van Potsdam vandaan. Ik raad je dan ook aan om gebruik te maken van de bus. Als je vanuit Berlijn reist, kun je in Potsdam gewoon ook gebruik maken van hetzelfde ticket als in Berlijn. Koop dan ook in Berlijn een ABC dagticket (of ticket voor meerdere dagen), dan stap je in Potsdam zo de bus in. Je kunt ook een dagticket voor Potsdam alleen kopen, of losse tickets kopen. Dit kan gewoon in de bus en kost een paar euro.

Als je aankomt op het station van Potsdam, vind je buiten gelijk ook het busstation. Hier is heel duidelijk aangegeven welke bus je moet pakken richting het paleis. Je kunt het beste kiezen voor bus 695 of bus 614. Het centrum van Potsdam ligt op loopafstand van het station.

Overnachtingen voor als je geen dagtrip Potsdam doet

Wil je wat meer tijd voor Potsdam en alle Potsdam bezienswaardigheden bekijken? Dan raad ik je aan om er minimaal 1 overnachting te doen. Je kunt dan rustig alle mooie plekken bekijken en de stad daarna alsnog combineren met een stedentrip Berlijn. Zelf hebben wij helaas geen ervaring met overnachten in Potsdam, maar er zijn genoeg leuke opties. Deze bekijk je via deze link. 

dagtrip Potsdam tips + Potsdam bezienswaardigheden

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een dagtrip Potsdam vanuit Berlijn in Duitsland. Hopelijk heb je nu een goed beeld kunnen krijgen van alles wat je kunt doen in Potsdam en wat de mooiste Potsdam bezienswaardigheden zijn. Wij vonden het echt een prachtige plek en ik ben blij dat we er geweest zijn. Ik kom dan ook zeker nog eens terug en zal dan natuurlijk dit artikel met Potsdam tips nog verder uitbreiden!

Wat vind jij de beste tips voor Potsdam als dagtrip vanuit Berlijn?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows