Pompeii of het Herculaneum: welke moet je bezoeken?

door | Gepubliceerd Jun 27, 2024 | Europa, Italië | 2 reacties

Wie geïnteresseerd is in de Romeinse tijd en de rijke historie van Italië, moet zeker een bezoek brengen aan Pompeii en het Herculaneum. Twee oude Romeinse steden die ooit verwoest werden door een uitbarsting van de Vesuvius. Beide zijn goed bewaard gebleven en enorm de moeite waard om te bezoeken. Maar wat als je moet kiezen? Bezoek je dan Pompeii, of het Herculaneum? In dit artikel help ik je met kiezen!

Pomeii en het Herculaneum

Pompeii en het Herculaneum liggen beide dichtbij Napels en de Amalfikust. Het zijn beide prachtige, oude Romeinse steden die goed bewaard gebleven zijn. Eigenlijk zou je ze dan ook beide moeten bezoeken. Vooral omdat ze heel anders zijn. Maar helaas heb je niet altijd de tijd om ze beide te bezoeken, of misschien vind je één keer een oude Romeinse stad bezoeken wel genoeg. Om je te helpen bij je keuze, vertel ik je zo eerst over Pompeii en daarna wat over het Herculaneum. Vervolgens vergelijk ik de twee plekken met elkaar op verschillende onderwerpen. Ten slotte vertel ik nog hoe je de twee plekken met elkaar zou kunnen combineren, mocht je toch niet kunnen kiezen.

Pompeii

Pompeii, gelegen aan de voet van de Vesuvius, was ooit een bruisende Romeinse stad met maar liefst 20.000 inwoners. Maar in het jaar 79 na Christus sloeg het noodlot toe: de Vesuvius barstte uit en begroef Pompeii onder een metersdikke laag as en puin. De stad was verloren.

Eeuwenlang bleef Pompeii onontdekt. Maar bij het graven van een ondergronds kanaal in 1592 werd de stad per toeval ontdekt. De echte ontdekking van Pompeii kwam uiteindelijk pas in 1748. De aslaag die over Pompeii lag heeft ervoor gezocht dat de stad verbazingwekkend goed bewaard is gebleven.

Er werden huizen, tempels, badhuizen en een forum terugvonden. Nog heel goed intact, met mozaïeken, fresco’s en inscripties. Maar ook een amfitheater is ontdekt in Pompeii. Super bijzonder!

Vandaag de dag staat Pompeii op de UNESCO werelderfgoed lijst en kun je een reis terug in de tijd maken. Je kunt dit doen door zelf rond te wandelen, een audiotour te volgen of door met een gids de geschiedenis in te duiken.

Pompeii of het Herculaneum: Pompeii

Herculaneum

Het Herculanuem, in het Italiaans Ercolano genoemd, was een bloeiende Romeinse stad, gelegen aan de Vesuvius. Maar in het jaar 79 naar Christus sloeg het noordlot ook in Ercolano toe toe: de Vesuvius barstte uit en begroef de stad onder een metersdikke laag as en puin. Ook deze stad leek verloren.

In de jaren na de uitbarsting werd de grond rondom de Vesuvius gebruikt om gewassen te verbouwen. Langzaam maar zeker ontstond er een nieuwe stad en vergaten de mensen wat er onder de grond lag. In 1709, tijdens de bouw van een waterput, kwam men per toeval de resten van het Herculaneum tegen. Daarna is er steeds meer opgegraven en steeds meer ontdekt. Zo zijn er gebouwen, fresco’s en mozaïeken gevonden, die nog helemaal bewaard gebleven zijn. Zo bijzonder!

Vandaag de dag is slechts een derde van het Herculaneum opgegraven. Dit deel kun je bezoeken en je waant je dan echt weer even in de Romeinse tijd. Je vindt hier veel huizen, met prachtige mozaïeken en gekleurde fresco’s. Pompeii werd verwoest door gloeiende lava, het Hercaluneum door de enorme druk van de aswolk. Hierdoor zijn er in het Herculaneum veel houten objecten bewaard gebleven, wat deze plek extra bijzonder maakt.

Pompeii of het Herculaneum: Herculaneum

Pompeii of het Herculaneum?

Nu je meer hebt kunnen lezen over beide plekken, is het tijd om je te vertellen over de verschillen tussen de plekken, zodat jij een keuze kunt maken tussen Pompeii en het Herculaneum. Ik vertel hieronder over de bereikbaarheid, hoe het bewaard is gebleven, de bezienswaardigheden, de drukte en over hoeveel tijd je nodig hebt. 

Bereikbaarheid

Zowel Pompeii als het Herculaneum zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Tussen Napels en Sorrento rijdt een trein, ook wel de Circumvesuviana genoemd. Om naar het Herculaneum te reizen, moet je richting het station Ercolano Scavi reizen. Deze reis duurt ongeveer 17 minuten vanaf Napels. Reis je vanuit Sorrento? Dan ben je 54 minuten bezig. Vanaf station Ercolano Scavi is het nog zo’n tien minuten lopen naar de oude Romeinse stad.

Om Pompeii te bereiken, moet je richting station Pompeii Scavi reizen. Vanaf Napels duurt deze treinrit ongeveer 30 minuten, vanaf Sorrento is het ook ongeveer 30 minuten. Vanaf het station Pompeii Scavi is de ingang slechts enkele minuten lopen.

Zoals je ziet zijn beide plekken goed te bereiken. Het Herculaneum ligt dichterbij Napels, Pompeii ligt weer dichterbij Sorrento. Dit kun je meenemen bij je keuze, maar veel scheelt het niet. De wandelafstand vanaf het station naar de Romeinse stad, is bij het Herculaneum wel groter.

Hoe het bewaard is gebleven

Waar Pompeii werd verwoest door gloeiende lava, werd het Herculaneum verwoest door de enorme druk door de aswolk. In het Herculaneum is er dan ook meer bewaard gebleven. Vooral mozaïeken zijn hier super goed bewaard gebleven en echt nog heel tof om te zien. Daarnaast zijn er hier ook veel gebouwen met 2 verdiepingen en is er houtwerk te zien. Er is zelfs kleding en eten dat teruggevonden is in het Herculaneum. De gebouwen in de stad zijn echt nog zo goed, dat je hier heel goed kunt zien hoe de Romeinen vroeger leefden. Ook in Pompeii vind je echt nog mooie gebouwen, maar in het Herculaneum is alles echt beter bewaard gebleven.

Op de foto hieronder zie je een foto van een van de mooiste mozaïeken van het Herculaneum. 

Pompeii of het Herculaneum

Bezienswaardigheden

Beide plekken hebben prachtige bezienswaardigheden om te zien. Pompeii is de grootste van de twee en biedt dan ook wat meer bezienswaardigheden dan het Herculaneum. Daarentegen was Herculaneum de rijkste stad van de twee, wat je weer kunt terugzien in de mozaïeken.

In Pompeii vind je een amfitheater, een kleiner theater, enorm veel huizen, een forum (rechtbank), pleinen met beelden en prachtige pilaren, villa’s met kleurrijke fresco’s, badhuizen, tempels en meer. Pompeii is enorm en je kunt hier dan ook heel veel zien en doen.

Her Hercaluneum is een stuk kleiner en de bezienswaardigheden hier bestaan vooral uit de huizen, de mozaïeken, fresco’s, winkels, een badhuis en meer. Theaters vind je hier niet, hetzelfde geldt voor tempels.

Hoewel ik de mozaïeken in het Herculaneum echt mooier vond, vond ik de andere bezienswaardigheden in Pompeii weer wat mooier. Ook omdat je hier wat meer tempels en andere gebouwen hebt. In het Herculaneum zie je vooral huizen van rijke mensen en winkels.

Hieronder zie je foto’s van de bezienswaardigheden op beide plekken. De bovenste foto’s zijn gemaakt in Pompeii, de onderste in het Herculaneum. 

Pompeii of het Herculaneum
Pompeii of het Herculaneum
Pompeii of het Herculaneum
Pompeii of het Herculaneum

Drukte

De drukte kan ook heel belangrijk zijn bij het maken van je keuze. Pompeii is echt een heel stuk drukker dan het Herculaneum. Dit komt natuurlijk ook omdat Pompeii de meest iconische en bekende plek van de twee is. Houd je echt niet van drukte? Ga dan voor het Herculaneum, daar komen namelijk een stuk minder toeristen op af. Deze plek is echt wat meer onontdekt.  

Straatje in Pompeii
Straatje in het Herculaneum

Hoeveel tijd heb je nodig?

De tijd die je hebt speelt ook mee bij de keuze die je gaat maken. Heb je slechts een halve dag de tijd? Ga dan naar het Herculaneum. Deze stad is een stuk kleiner en in een halve dag kun je hier alle bezienswaardigheden zien. Wil je een hele dag besteden? Kies dan voor Pompeii, hier is namelijk heel veel te zien en te doen en het is veel groter. Na 1 dag heb je nog niet alles gezien.

Wanneer Pompeii kiezen?

Je hebt nu over de verschillen kunnen lezen. Hieronder som ik op wanneer je voor Pompeii moet kiezen.

  • Als je voor de meest iconische plek wilt gaan.
  • Je een hele dag de tijd hebt en graag wat langer blijft.
  • Als je op zoek bent naar heel veel diversiteit in bezienswaardigheden.
  • Als je in Sorrento verblijft en de dichtstbijzijnde plek wilt bezoeken

Meer lezen? Lees dan mijn artikel met tips voor Pompeii.

Pompeii
Pompeii
Pompeii

Wanneer het Herculaneum kiezen?

Hieronder som ik op wanneer je voor het Herculaneum moet kiezen:

  • Als je graag een rustigere plek bezoekt.
  • Als je de mooiste mozaïeken wilt zien en de best bewaarde stad wilt bekijken
  • Je hebt maar een halve dag de tijd.
  • Graag een kleinere stad bekijkt en vooral huizen wilt zien

Meer lezen? Lees dan mijn artikel met tips voor het Herculaneum.

Herculaneum
Herculaneum
Herculaneum

Onze favoriet

Wij bezochten beide plekken en ik moet zeggen dat een favoriet kiezen heel moeilijk is. Pompeii is iconisch en moet je daarom echt gezien hebben. Ik vond de bezienswaardigheden hier ook toffer. Daarentegen vond ik de huizen, fresco’s en mozaïeken in het Herculanuem weer mooier en vond ik het fijn dat daar zo lekker rustig was.

Pompeii en het Herculaneum met elkaar combineren

Wil je niet kiezen? Dan kun je er ook voor kiezen om Pompeii en het Herculanuem met elkaar te combineren. Je kunt ze namelijk ook prima beide op 1 dag bezoeken. Houd er dan wel rekening mee dat dit een lange, intensieve dag wordt. Wij hebben dit gedaan en het was best pittig. In de ochtend gingen wij naar het Herculaneum en in de middag bezochten wij Pompeii. Een nadeel hieraan is dat dingen op een gegeven moment op elkaar gaan lijken en je het op een gegeven moment wel hebt gezien. Ik heb ook het gevoel gehad dat ik hierdoor te weinig tijd had in Pompeii en dat is eigenlijk zonde. Ik had de plekken dan ook liever op 2 verschillende momenten bezocht, maar daarvoor hadden wij geen tijd in onze reis. 

Wil je een van de twee Romeinse steden bezoeken en die dag nog iets anders tofs doen in de omgeving? Dan kun je ook naar de Vesuvius. Dit kan vanaf beide plekken heel makkelijk, maar omdat het vanaf Pompeii populairder is, zijn er daar wel wat meer opties. Dit zou ook nog kunnen helpen bij de keuze.

Meer lezen over dagtrips in de omgeving? Lees dan ook mijn artikel over de leukste dagtrip vanaf Napels. 

uitzicht op Vesuvius

Ik hoop dat dit artikel het verschil tussen Pompeii en het Herculaneum duidelijk heeft gemaakt. Kiezen tussen Pompeii of het Herculaneum is moeilijk, omdat beide plekken zo tof zijn. Dus hopelijk heeft dit je wat geholpen! 

Zou jij kiezen voor Pompeii of voor het Herculaneum?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik alle artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je reis. 

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows