Pompeii bezoeken: de beste tips en bezienswaardigheden

door | Gepubliceerd Oct 26, 2022 | Europa, Italië | 8 reacties

De Romeinse stad Pompeii werd in het jaar 79 opgeschrikt door een vulkaan uitbarsting. De Vesuvius verwoeste de hele stad en zorgde ervoor dat de stad bedolven werd onder het as. Jaren later werd Pompeii opgegraven en vandaag de dag kun je Pompeii bezoeken. Ben je in Napels of omgeving? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij deze bijzondere plek! In dit artikel vertel ik hoe je Pompeii kunt bezoeken, wat je moet doen in Pompeii, wat de mooiste Pompeii bezienswaardigheden zijn en deel ik de beste Pompeii tips met je!

Pompeii in Italië

Pompeii (ook wel Pompeï) is een prachtige oude Romeinse stad. Het was een stad met ongeveer 20.000 inwoners aan de zuidoost kant van Napels. In het jaar 79 na christus werd de stad bedolven onder een dikke laag as en lava door de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Vesuvius.

Pas jaren later, in het jaar 1592, werd de verloren stad weer ontdekt. Bij het opgraven van een ondergronds kanaal werden oude muren met schilderijen en inscripties aangetroffen. Maar pas in 1748 kwam de echte ontdekking van Pompeii. Door de aslaag is de stad super goed bewaard gebleven. Zo ontdekten archeologen dat de stad bijna hetzelfde was als voor de uitbarsting. Naast gebouwen zijn er ook lichamen terug gevonden van mensen die de vulkaanuitbarsting niet hebben overleefd.

Vandaag de dag staat Pompeii op de werelderfgoed lijst en kun je Pompeii bezoeken. Dit is ook echt een aanrader, want je waant je echt weer even in de Romeinse tijd.

Pompeii bezoeken

Pompeii bezoeken is dus echt een enorme aanrader. Maar er zijn wel dingen die handig zijn om van te voren te weten. Ik deel hieronder wat handige Pompeii tips met je, zodat jij je bezoek goed kunt plannen. Ik vertel bijvoorbeeld hoe je Pompeii bereikt, wat de openingstijden zijn en wat een ticket kost, maar ook of je Pompeii het beste zelfstandig of met een gids kunt bezoeken. Ten slotte vertel ik je nog over een bezoek aan Pompeii combineren met de Vesuvius of het Herculaneum.

Pompeii bezoeken: Pompeii tips

Hoe bereik je Pompeii?

Pompeii bezoeken kan op verschillende manieren en vanuit verschillende plekken. De handigste plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor Pompeii is Napels, aangezien dit heel dichtbij is. Verder zou je Pompeii ook vanaf Rome of Sorrento kunnen bezoeken. Je kunt Pompeii met het openbaar vervoer bereiken, maar je kan er ook zelf met de auto heen gaan.

Vanaf Napels kun je het beste met de circumvesuviana reizen. Dit is een soort trein die rijdt tussen Napels en Sorrento. Deze trein rijdt heel regelmatig en stopt bij veel leuke bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder dus Pompeii. Je moet uitstappen bij het station Pompeii Scavi. Dit ligt op slechts een paar minuten lopen van de ingang van de oude stad af. De treinrit duurt een kleine 30 minuten.

Je kunt ook vanaf Sorrento de circumvesuviana nemen richting Pompeii Scavi. Dit duurt ook ongeveer een half uur.

Wil je Pompeii combineren met een stedentrip Rome? Dat kan ook! Vanaf Rome rijden er bussen naar Pompeii toe. Bereid je wel voor op een lange zit, aangezien het nog 3 tot 3,5 uur reizen is. Je kunt ook vanaf Rome de trein pakken richting Napels en dan overstappen op de circumvesuviana.

Tickets & openingstijden

Zodra je het treinstation verlaat kom je overal plekken tegen om tickets te kopen. Dit zijn echter geen officiële plekken voor een ticket. Het officiële punt om een ticket te kopen, vind je namelijk gewoon bij de ingang. Een ticket kost €16,- per persoon. Ben je tussen de 18 en 25 en kom je uit een EU land? Dan betaal je slechts €2,- entree. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Houdt dan rekening met de drukte!

Pompeii is bijna dagelijks geopend, hieronder deel ik een overzichtje van de openingstijden:

 • Van 1 april tot 31 oktober: 9:00 – 19:00 (laatste toegang om 17:00)
 • Van 1 november tot 31 maart: 9:00 – 17:00 (laatste toegang om 15:30)
 • Gesloten op 25 december, 1 mei en 1 januari.

Voor de meest recente informatie over prijzen en openingstijden, kun je het beste altijd even kijken op de officiële website.

Pompeii bezoeken met een gids of zelfstandig?

Als je Pompeii bezoeken wilt kom je waarschijnlijk al snel voor het dilemma: ga je Pompeii bezoeken met een gids, of ga je zelfstandig? Beide hebben voordelen en nadelen. Zonder gids heb je vaak geen idee waar je naar kijkt. Er staan nergens informatieborden namelijk. Het is toch ook wel leuk om over zo’n fascinerende plek meer te leren. Ga je met gids? Dan bepaalt de gids of tour vaak hoe lang je ergens blijft en wat je precies bezoekt.

Wij hebben echt getwijfeld, maar uiteindelijk kozen wij ervoor om zelfstandig Pompeii te ontdekken. We gingen echter wel met een audio guide. Bij de ingang kun je deze huren voor iets van €9,-. Hoewel je gewoon een telefoon meekrijgt, is het geluid te zacht om samen 1 audioguide te gebruiken. Wij hadden door de audioguide de tijd aan ons eigen en konden zelf bepalen wat wij bezochten, maar konden alsnog van alles leren over Pompeii. Ideaal! Bij de audioguide zit ook een super handige kaart waar je goed kunt zien waar jij loopt en waar alles is. Op de foto zie je mij even blij zijn met de audioguide in Pompeii.

Wil je wel graag met een gids, omdat die toch wel leuker vertelt dan zo’n bandje? Dan kun je dit ter plekke regelen bij de ingang.

Pompeii bezoeken: audioguide

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan Pompeii?

Pompeii is enorm! Je zou je hier dan ook met gemak meerdere dagen kunnen vermaken zonder elke keer hetzelfde te zien. Je zou voor Pompeii dan ook prima een hele dag kunnen uitrekken. Een nadeel is wel, dat het op een gegeven moment wel wat op elkaar gaat lijken en je alles wel een beetje gezien hebt. Daarnaast is Pompeii heel groot en loop je behoorlijk veel. Wij vonden hierdoor een halve dag wel genoeg. Je kunt dan de belangrijkste Pompeii bezienswaardigheden zien en daarna hebben je benen wel wat rust verdiend. Ik zou je dus aanraden om een halve, of hele dag in te plannen in Pompeii, afhankelijk van je interesses en andere plannen in je vakantie.

Pompeii combineren met de Vesuvius of het Herculaneum

Pompeii kun je dus prima in een halve dag bezoeken. Je kunt Pompeii dan combineren met de Vesuvius of het Herculaneum. Wil je de Vesuvius bezoeken? Vanaf het treinstation bij Pompeii Scavi vertrekken er bussen richting de vulkaan. Deze bussen kosten €10,- per persoon. Daarna kun je de Vesuvius beklimmen en genieten van een geweldig uitzicht.

Een andere optie is om het Herculaneum te bezoeken. Dit is een andere Romeinse stad die ook verwoest is door de Vesuvius in het jaar 79. Deze stad was veel rijker en kleiner. Hier vind je veel huizen die hun tweede verdieping zelfs nog hebben. Het Herculaneum is wat minder toeristisch, maar ook heel gaaf. Vanaf Pompeii kun je de trein pakken naar Ercolano Scavi. Vanaf dit station is het nog 10 minuten lopen naar de opgravingen. Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over het Herculaneum bezoeken.

Pompeii bezienswaardigheden: wat te doen in Pompeii?

Nu je veel Pompeii tips hebt kunnen verzamelen is het tijd om je te vertellen wat je echt moet doen in Pompeii en welke Pompeii bezienswaardigheden je echt niet mag missen! Pompeii is verdeeld over 9 verschillende regio’s. Ik zal bij de Pompeii bezienswaardigheden ook steeds vertellen in welke regio je deze plek vindt, zodat je gelijk weet wat je handig met elkaar kunt combineren.

1. Het Forum van Pompeii

Een van de dingen die je zeker moet doen in Pompeii is het Forum van Pompeii bezoeken. Bij het centrale plein van de stad vind je het gerechtsgebouw, het verkiezingsgebouw en meerdere tempels. Dit is echt prachtig om te zien. Er zijn hier nog enorm veel zuilen bewaard gebleven en ik vond de gebouwen echt heel indrukwekkend. Verder vind je hier ook een opslagplaats met voorwerpen die gevonden zijn in Pompeii. Indrukwekkend om te zien allemaal! Je vindt het Forum van Pompeii in regio VII.

Pompeii bezienswaardigheden
Pompeii bezienswaardigheden
Pompeii bezienswaardigheden

2. Het Amfitheater

In regio II ligt een van de meest gave Pompeii bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, namelijk het amfitheater. Dit theater is super goed bewaard gebleven en bijzonder om te zien. Het amfitheater heeft plaats voor zo’n 5.000 mensen en is nog in hele goede staat. Gaaf!

Pompeii bezienswaardigheden: amfitheater

3. De badhuizen van Pompeii

In Pompeii kom je in verschillende delen ook badhuizen tegen die je kunt bezoeken. Zo vind je in deel VII Terme del Foro en Terme Stabiane, beide leuk om te bezoeken. Daarnaast zijn er nog 2 andere badhuizen in de stad te vinden waar de Romeinen vroeger kwamen voor wat ontspanning.

4. De huizen, winkels en straten van Pompeii 

Je komt onderweg heel veel huizen en winkels tegen. Wij bezochten de huizen en winkels die wij er ter plekke interessant uit vonden zien. In de huizen vind je vaak prachtige mozaïeken en kleurrijke fresco’s. Een aantal leuke huizen en winkels om te bezoeken zijn:

 • Casa del Fauno (het grootse en meest luxe paleis van Pompeii, gelegen in regio VI)
 • Casa del Poeta Tragico (huis met mooi mozaïek in regio VI)
 • Casa e Thermopolium di Vetutius Placidus (fastfood restaurant in regio I)
 • Casa di Octavius Quartio (voor verschillende fresco’s in regio II)
 • Praedia di Giulia Felice (groot huis met mooie tuin en mooi uitzicht in regio II)

Hiernaast zijn er nog veel meer gave plekken om te bezoeken, die je vanzelf ook tegenkomt als je gewoon lekker gaat rondslenteren in Pompeii. De straten van Pompeii vonden wij ook gewoon leuk om lekker doorheen te slenteren en lopen.

Pompeii tips
Pompeii bezoeken: Pompeii tips + Pompeii bezienswaardigheden
Pompeii bezoeken: Pompeii tips + Pompeii bezienswaardigheden

5. Het bordeel Lupanare

Een van de leukste dingen om te doen in Pompeii vond ik om een kijkje te nemen bij het bordeel. Deze vind je in regio VII (en is nummer 18 op je audio guide en kaart). Hier vind je nog super veel goed bewaard gebleven erotische fresco’s. Deze diende ervoor zodat de klant inspiratie op kon doen en zo kon aanwijzen wat hij wilde.

6. De Isistempel

De Isistempel is een van de eerste plekken die werd ontdekt in Pompeii en hierdoor is helaas ook het een en ander verloren gegaan. Maar deze tempel, gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid, is zeker leuk om even te bezoeken. Je vindt deze tempel in regio VIII

7. Teatro Grande

Een van de leukste Pompeii bezienswaardigheden vonden wij Teatro Grande. Dit theater in een hoefijzer vorm ligt in regio VIII en is heel goed intact gebleven en echt heel gaaf om te zien. Je kunt hier helemaal naar boven klimmen of juist naar beneden wandelen. Verder kun je ook plaats nemen in het theater en je even terug in de tijd wanen.

Teatro Grande in Pompeii

8. Villa dei Misteri

Een van de dingen die je echt moet doen in Pompeii is echt Villa die Misteri bezoeken. Deze luxe woning is waarschijnlijk van een agrarische familie geweest. Het huis ligt een stuk buiten de stadspoorten en is dus best een stuk lopen. Toch behoort het tot een van de mooiste Pompeii bezienswaardigheden en is het de wandeling waard! Onderweg kom je ook nog wat mooie plekken tegen.

In het huis vind je heel veel gave en kleurrijke fresco’s. Wat mij betreft ook echt wel de mooiste die wij gezien hebben in Pompeii. Je vindt deze prachtige plek in regio VI.

Villa dei Misterie

9. Mooie uitzichtpunten

Als je Pompeii bezoeken wilt en er plaatjes van ziet, zie je altijd van die gave plaatjes met de Romeinse overblijfselen op de voorgrond en de Vesuvius op de achtergrond. Heel fotogeniek en natuurlijk wil je dit ook zien als jij in Pompeii bent! Het beste uitzicht vind je gewoon bij het centrale plein. Je ziet dan de zuilen en gebouwen van Pompeii met op de achtergrond de Vesuvius. Verder vind je vlakbij het amfitheater nog een mooi uitzicht. Op de kaart is deze aangegeven met een oogje, leuk om even heen te lopen!

Pompeii bezoeken: doen in Pompeii, op zoek naar uitzichtpunten
Pompeii bezoeken: doen in Pompeii, op zoek naar uitzichtpunten
Pompeii bezoeken: doen in Pompeii, op zoek naar uitzichtpunten

Overige Pompeii tips

Nu je weet wat je moet doen in Pompeii en ook over de gaafste Pompeii bezienswaardigheden hebt kunnen lezen, is het tijd om mijn laatste Pompeii tips met je te delen:

 • Draag goede schoenen. Je loopt echt heel veel in Pompeii want de afstanden zijn groot.
 • Plan je bezoek goed van te voren. Bedenk welke Pompeii bezienswaardigheden je wilt zien. Zo weet je hoe lang je nodig hebt voor je bezoek, maar kun je ook een logische route lopen. Het is handig om deze kaart van te voren te bekijken. Hierbij zie je ook wat suggesties voor routes waarbij je ook langs de Pompeii bezienswaardigheden uit dit artikel komt.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan, je kunt je bagage ergens achterlaten tegen betaling.
 • Er is heel weinig schaduw in Pompeii en het kan warm zijn. Smeer je goed in en neem veel water mee.
 • Combineer je bezoek aan Pompeii met het Herculaneum of de Vesuvius, zoals ik je eerder vertelde. Heb je langer de tijd in deze regio? Bekijk dan ook eens deze leuke dagtrips vanuit Napels!

Dit is alles wat je moet weten over Pompeii bezoeken in Italië. Hopelijk heb je nu veel handige Pompeii tips kunnen verzamelen en weet je nu wat je moet doen in Pompeii. Wij vonden Pompeii bezoeken echt een hoogtepunt van onze reis en echt heel gaaf! Er zijn veel gave Pompeii bezienswaardigheden en het was heel leuk om je even terug in de tijd te wanen. Wat konden die Romeinen gave bouwwerken maken zeg en wat is het bijzonder hoe het hier allemaal bewaard is gebleven!

Wil jij Pompeii bezoeken of ben je er al eens geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow