De perfecte planning voor 1 week New York

door | Laatste update May 27, 2024 | Gepubliceerd Nov 8, 2023 | Noord-Amerika, Stedentrips, Verenigde Staten | 6 reacties

New York is echt een wereldstad met enorm veel bezienswaardigheden. Daarnaast is de stad enorm groot en liggen sommige plekken best ver bij elkaar vandaan. Het is dan ook belangrijk om een goede dagplanning voor New York te maken, om zo het optimale uit je stedentrip te halen. In dit artikel deel ik de perfecte planning voor 1 week New York met je!

Stedentrip New York

Een stedentrip naar New York is een droom voor velen! Het is echt een wereldstad met wereldberoemde plekken, die je gewoon een keer in je leven gezien moet hebben. New York is het hele jaar door leuk. Zelf kozen wij voor een stedentrip New York rondom oud en nieuw. De duurste periode om de stad te bezoeken en ook de drukste. Zelf raad ik je dan ook eigenlijk aan om een stedentrip naar New York ergens tussen mei en oktober te plannen. In dit artikel neem ik je straks mee naar onze dagplanning New York, maar eerst vertel ik hieronder wat je moet regelen voor een stedentrip naar New York.

Wat moet je regelen voor je stedentrip New York 

Ik zal later nog eens een uitgebreid artikel schrijven over het voorbereiden van je New York stedentrip, maar hieronder som ik alvast kort op waar je rekening mee moet houden.

Over dat laatste puntje vertel ik hieronder meer!

Waarom een dagplanning New York?

Normaal gesproken plannen wij onze stedentrips niet heel erg uitgebreid. We hebben natuurlijk wel een idee wat wij willen zien en doen, maar zien ter plekke wel wat we per dag doen en waar we aan toe komen. In New York is dat echter heel onhandig en daarom besloten wij een dagplanning voor New York te maken. We planden per dag welke bezienswaardigheden wij wilden bezoeken en in welke volgorde, dit om onze tijd zo optimaal mogelijk te gebruiken. Natuurlijk lieten wij ruimte over voor spontane dingen, dat moet ook, maar een planning voor New York bleek wel essentieel te zijn!

Planning voor 1 week New York

Hieronder zal ik onze planning voor 1 week New York delen. Op deze manier kun je een goed beeld krijgen wat je elke dag kunt doen als je 7 dagen in New York bent. Heb je langer of korter? Dan geef ik onderaan dit artikel nog suggesties om deze planning aan te passen.

Dag 1: Midtown Manhattan

Op je eerste volledige dag in New York ga ja op pad in Midtown Manhattan, om gelijk een aantal van de leukste bezienswaardigheden in New York te bezoeken. Dit is een vrij volle dag waarin je veel kilometers te voet zult maken, maar dat is het helemaal waard. Zorg dat je ‘Top of the rock’ tijdens zonsondergang bezoekt en hier dus je dag afsluit, dat is namelijk een fantastische ervaring! Ik zal hieronder de bezienswaardigheden op een logische volgorde voor je opsommen:

 • Empire State Building (evt. op een andere dag hier omhoog)
 • Bryant Park
 • New York Public Library
 • Chrysler Building
 • Grand Central
 • Patricks Cathedral
 • Fifth Avenue
 • MOMA (Museum Of Mordern Art)
 • Times Square
 • Top of the Rock & Rockefeller Center (bij zonsondergang, vooraf reserveren)
Dagplanning New York

Dag 2: 9/11 & het financial district

Na een volle dag in Midtown is het met deze ideale planning voor New York tijd om richting Lower Manhattan te gaan. Dit wordt een hele indrukwekkende dag, aangezien je hier een kijkje neemt bij Ground Zero en het 9/11 museum. Daarnaast ontdek je het financial district en ga je, mits je daar nog tijd voor hebt, richting Soho, Little Italy en China Town. Hieronder zal ik de bezienswaardigheden in een logische volgorde met je delen.

 • 9/11 Memorial & Museum
 • Oculus
 • One World Trade Center (ook tof om omhoog te gaan voor een uitzicht over New York)
 • Trinity Church
 • Wall Street
 • Little Italy
 • Chinatown
 • Soho
Planning voor 1 week New York
Planning voor 1 week New York
Planning voor 1 week New York

Dag 3: Brooklyn

Op dag 3 van deze planning voor 1 week New York staat Brooklyn op het programma, een super leuke wijk in New York waar genoeg te doen is om je een tijdje te vermaken. Start je dag op Brooklyn Bridge, waar je prachtig overheen kunt wandelen met een fantastisch uitzicht op Manhattan. Echt heel tof! Verder ontdek je de wijk DUMBO, Bushwick en Williamsburg. Hieronder zal ik de bezienswaardigheden opsommen in een logische volgorde.

Heb je deze dag nog tijd over? Dan kun je ervoor kiezen om de omgeving van Wall Street deze dag ook te bezoeken. Dit ligt namelijk heel dichtbij Brooklyn Bridge en is dus goed te combineren. Op deze manier heb je op dag 2 iets meer rust. Bezoek je New York tijdens kerst? Dan mag je de kerstverlichting bij Dyker Heights ook niet missen in Brooklyn!

Planning 1 week New York, Brooklyn

Dag 4: Vrijheidsbeeld & Ellis Island

Vandaag breng je een bezoek aan het vrijheidsbeeld en Ellis Island. Het vrijheidsbeeld is echt het icoon van New York en wat mij betreft dan ook een plek die je echt moet bezoeken. Wil je hier niet voor betalen? Pak dan de gratis ferry richting Staten Island, je stopt dan niet bij het Vrijheidsbeeld, maar vaart er wel vlak langs. Zelf vonden wij dit zonde en wilden wij het beeld echt bezoeken. Hiervoor heb je ruim een halve dag nodig. Hieronder zal ik de bezienswaardigheden van deze dag voor je opsommen, zodat je een beeld krijgt van wat je kunt doen.

 • Met de boot naar het vrijheidsbeeld
 • Het vrijheidsbeeld bezoeken (en eventueel beklimmen)
 • Ellis Island
 • Terug met de boot en Battery Park

Als je eenmaal terug bent heb je verschillende keuzes. Je kunt nog iets bezoeken wat je op dag 1 of 2 gemist hebt, maar je kunt ook een museum in New York bezoeken. Die zijn er namelijk genoeg! Wat je leuk vindt ligt aan je interesse.

Wil je meer lezen? Ik schreef ook al eens een handig artikel over het vrijheidsbeeld bezoeken.

Dagplanning New York

Dag 5: Central Park + musea

Op dag 5 van deze planning voor 7 dagen New York begin je de dag in Central Park. Hier ga je lekker wandelen en fietsen. Voor je het weet ben je dan een paar uur verder. Daarna heb je de tijd om wat verschillende musea te bezoeken. Er liggen er namelijk heel veel bij Central Park. Zelf kozen wij voor het Museum of Natural History, maar ook het Guggenheim Museum en het Metropolitan Museum of Art (MET) liggen vlakbij Central Park en zijn een goede keuze.

Heb je alles gezien? Dan heb je nu eventueel ook tijd om iets te bezoeken in Midtown Manhattan wat je eerder hebt gemist. Verder is dit ook een ideale dag om met zonsondergang richting SUMMIT One van der Bilt te gaan, het nieuwste uitzicht platform van New York.

Central Park

Dag 6: Chelsea, Hudson Yards en Greenwich

Deze dag ontdek je wat diverse wijken in New York. Zo bezoek je Chelsea, Hudson Yards en Greenwich. In de avond heb je eventueel tijd voor een toffe boottocht in het donker langs de skyline van New York. Het leukste is om hiervoor het uitzicht platform The Edge tijdens zonsondergang te bezoeken. Of dit te combineren is ligt wel aan de tijd van de boot en de tijd dat de zon onder gaat. In december kon dit perfect. Hieronder zal ik de bezienswaardigheden voor deze dag voor je opsommen:

 • Flat Iron Building
 • Union Square
 • Washington Square Park
 • De straten van Greenwich (+ Friends Building)
 • Little Island
 • Chelsea Market
 • High Line
 • The Vessel
 • Hudson Yards
 • The Egde bij zonsondergang
 • Boottocht in het donker
Edge, planning 1 week New York
Edge, planning 1 week New York

Dag 7: uitloop, dagtrip of verder op ontdekking in New York

Op deze laatste dag in New York kun je wat rustiger aan doen en nog wat plekken bezoeken die je hiervoor nog hebt gemist. Je kunt er ook voor kiezen om nog een nieuwe wijk te ontdekken. Zelf gingen wij nog op ontdekking in Harlem en bezochten wij een kerk waar wij een gospel optreden bekeken, zeker de moeite waard! Je kunt er ook voor kiezen om richting Queens of The Bronx te gaan. Of maak een tripje naar Coney Island, een eiland met allemaal attracties om je de hele dag te vermaken. Er is nog genoeg te doen om deze planning voor 1 week New York helemaal vol te maken in ieder geval.

Verder kun je er ook voor kiezen om een dagtrip vanuit New York naar een andere plek in de omgeving te maken. Zo kun je prima een dagtrip maken naar Washington D.C. of richting de Niagara Falls.

Heb je nog geen show op Broadway bezocht? Dan is dit ook de perfecte dag om dat te doen. Want ook dat is iets wat je absoluut niet mag missen tijdens je stedentrip naar New York! Heb je geen hele dag meer op deze dag en vertrek je in de avond al? Zorg dan dat je de Broadway show op een van de eerdere dagen plant!

New York

Zoals je ziet heb ik bij deze dagen geen aankomst dag en vertrek dag meegenomen. Zelf vertrokken wij aan het einde van dag 7 en kwamen wij de dag voor dag 1 aan, maar dan laat op de dag. Toen hebben wij dus niks meer gedaan. Heb je andere vliegtijden? Dan kun je de planning daarop aanpassen.

Langer of korter de tijd voor deze dagplanning New York?

Heb je korter de tijd in New York? Dan moet je echt keuzes maken en kun je niet alles zien. Dag 7 missen is niet heel erg en je kunt nog wat meer dingen met elkaar combineren. In deze dagplanning voor New York trek ik een hele dag uit voor het Vrijheidsbeeld, maar dat kan ook prima een paar uur zijn. Dan kun je daarna een deel van de bezienswaardigheden van dag 2 bezoeken. De andere bezienswaardigheden van dag 2 combineer je met Brooklyn. Zo heb je in totaal weer 2 dagen bespaart en heb je dus de ideale dagplanning voor 5 dagen in New York.

Heb je juist langer de tijd? Dan zou ik vooral rondom Midtown wat relaxter doen en wat meer de tijd nemen. Verder heb je dan ook meer tijd om nog een aantal musea te bezoeken, mocht je interesse hier liggen. Ook zou je nog een boottocht kunnen maken bij daglicht en zou ik zeker voor een leuke dagtrip kiezen! Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen in New York, dat scheelt! Nieuwsgierig naar de bezienswaardigheden verder? Lees dan eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in New York.

Dagplanning voor 1 week New York

Dit is wat mij betreft de ideale planning voor 7 dagen New York. Zelf hebben wij door deze planning voor 1 week New York alles kunnen zien wat wij wilden zien en hadden wij een leuke tijd in de stad. Natuurlijk is het fijn om ter plekke te bekijken wat je doet, maar door dit globaal te volgen, gebruik je je tijd efficiënt, wel zo fijn!

Wat vind jij van deze dagplanning voor New York?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows