Petten aan Zee bezoeken: wat te doen in Petten?

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Nov 27, 2022 | Europa, Nederland | 8 reacties

Petten aan Zee is een gezellig dorpje aan de Noord-Hollandse kust. Het kleine dorp wordt omringd door de duinen, het strand en de zee. In oktober besluiten wij deze kustplaats te ontdekken en vandaag is het tijd om mijn tips voor Petten aan Zee met je te delen en om je te vertellen wat je moet doen in petten.

Petten aan Zee

Petten aan Zee, ook wel gewoon Petten genoemd, is een dorp in Noord-Holland, vlakbij Sint-Maartenszee, Schoorl en Callantsoog. Het dorpje is niet groot, maar heeft wel een gloednieuw strand van maar liefst zeven kilometer lang en ligt tussen de duinen en bollenvelden in. Een mooie plek om te bezoeken dus. In 2021 werd Petten zelfs uitgeroepen tot de beste badplaats van Nederland, dat is natuurlijk niet voor niks!

Petten bezoeken: wat te doen in Petten aan Zee?

Wil je ook Petten aan Zee bezoeken en deze fijne badplaats ontdekken, lees dan snel verder, want hieronder vertel ik wat je moet doen in Petten aan Zee.

1. Maak een wandeling over het strand

Petten heeft een van de mooiste zandstranden van Nederland. Wat ergens misschien gek klinkt, aangezien Petten eerst helemaal geen strand had. Maar om de kust te versterken is er in 2016 een strand aangelegd bij Petten en vandaag de dag is dit een heerlijke plek voor een fijne strandwandeling of een verfrissende duik. Het strand is super breed en maar liefst 7 kilometer lang.

Wat ook leuk is, is om op het strand van Petten op een mooie zomeravond zeevonk te bewonderen. Zelf heb ik dit helaas nog nooit gezien, maar blogger Elisa omschrijft in een leuk artikel hoe je magisch zeevonk kunt zien! Zeker iets leuks om te doen in Petten, of op een andere plek in Nederland. 

Petten aan Zee bezoeken: strand

2. Geniet van het uitzicht bij de panoramaduin

Een van de dingen die je zeker moet doen in Petten, is de panoramaduin beklimmen. Deze duin is 26 meter hoog en vanaf boven heb je een geweldig uitzicht over het strand van Patten en de omgeving. Zeker de klim naar boven waard!

Panoramaduin, doen in Petten aan Zee

3. Wandel over de Wall of Shame

De Wall of Shame is zo’n plek waarbij je beseft dat wij mensen helemaal niet voorzichtig genoeg zijn met onze prachtige aarde. Het is een plek waar afval en kunst samenkomen, die leuk is om te bezoeken, maar die je ook weer even stil doet staan bij hoe belangrijk het is je rommel gewoon op te ruimen. De Wall of Shame vind je bij een strandopgang bij Petten en is een soort openlucht gallerij bedacht door Arnold Grontert. Hij verzamelt op het strand afval en verwerkt dit in zijn kunst. Op die manier wil hij mensen ervan bewust maken hoeveel afval er rondzwerft. Missie geslaagd wat mij betreft.

Let op! Net na het schrijven van dit artikel ontdekte ik berichten op het internet waarin wordt gezegd dat de Wall of Shame permanent is gesloten ivm de leeftijd van de kunstenaar. Dit zou net na ons bezoek gebeurt zijn. Van een lezer begreep ik dat deze plek helemaal is afgebroken. In de toekomst worden kun je de kunstwerken waarschijnlijk zien bij Callantsoog en Grote Keeten in een schuur, bij de zeetuin van Jan Koks. 

Wall of Shame, Petten aan Zee bezoeken
Wall of Shame, Petten aan Zee bezoeken
Wall of Shame, Petten aan Zee bezoeken

4. Schommelen bij het Palendorp

Een van de andere dingen die je zeker moet doen in Petten, is het bezoeken van het Palendorp. Het Palendorp is een monument op het strand dat een oud dorp symboliseert. Het is een dorp dat vanaf 1792 compleet in de zee is verdwenen. Het monument bestaat uit 160 palen van 6 tot 12 meter hoog. De palen zijn niet zomaar neergezet, maar staan in de vorm van 10 huizen en een kerk. Tussen 2 van de hoogste palen hangt een schommel, waar je dus kunt schommelen met het uitzicht op zee. Dit is ook gelijk een mooie plek om te fotograferen.

Wat te doen in Petten? Het Palendorp in Petten bezoeken
Wat te doen in Petten? Het Palendorp in Petten bezoeken
Wat te doen in Petten? Het Palendorp in Petten bezoeken

5. Wandelen in de duinen van Petten

Denk je aan strand en aan de Nederlandse kust, dan denk je aan duinen. Ook rondom Petten vind je duinen, namelijk de Pettemerduinen. De Pettemerduinen is een lange, maar smalle duinstrook bij Petten waar je kunt wandelen. De duinstrook loopt van het Zwanenwater bij Callantsoog en de dijk van de Hondsbossche Zeewering. Je kunt natuurlijk gewoon zelf een wandelpad volgen, of je kiest een van de uitgezette wandelroutes rondom Petten uit. De routes vind je via deze link.

Zelf kozen wij voor de groene route, omdat deze echt door de duinen van petten ging. Wij hebben overigens niet de hele route gedaan, omdat wij werden afgeleid door het strand en hier in de zon zijn gaan chillen. Maar goed, wat we gelopen hadden, was zeker de moeite waard!

Petten aan Zee bezoeken: Wandelen bij Petten aan Zee
Petten aan Zee bezoeken: Wandelen bij Petten aan Zee
Petten aan Zee bezoeken: Wandelen bij Petten aan Zee

6. Op zoek naar bloeiende tulpenvelden

Petten aan Zee ligt tussen de prachtige tulpenvelden die in bloei staan rond april/mei. Het is dan ook zeker leuk om een wandeling of fietstocht te maken tussen deze prachtige tulpenvelden tijdens je bezoek aan Petten. Zelf hebben wij dit helaas niet gedaan, maar mochten wij hiervoor ooit terug komen, vul ik dit artikel zeker aan! Ik heb gelezen dat je tijdens de groene route ook veel mooie uitzichten hebt op de kleurrijke tulpenvelden.

Overige tips voor Petten aan Zee

Nu je weet wat je moet doen in Petten als je Petten aan Zee bezoeken wilt, is het tijd om nog mijn laatste tips met je te delen, zodat jij goed voorbereid op pad kunt! Ik vertel je nog over eten en drinken in Petten, overnachten in Petten en over andere leuke plekken om te bezoeken in de omgeving van Petten.

Eten en drinken in Petten

Er zijn genoeg restaurants om lekker iets te of drinken in Petten. Wil je graag bij het strand eten, dan kun je bij het strandpaviljoen Zee enzo terecht. Een andere plek op het strand is The Sandbar, maar deze is niet dagelijks geopend. Verder zijn er ook in het dorp zelf nog wat opties.

Overnachten in Petten

Wil je graag meerdere dagen doorbrengen aan de Nederlandse kust? Dan is het leuk om te overnachten in Petten. Dit kan op een camping, in een hotel of op een vakantiepark. Voor ieder is er wel iets leuks te vinden. Voor ons is Petten niet super ver weg, dus ik heb er zelf nog nooit overnacht, maar een van de leukste plekken die ik tegenkwam vond ik Strandcamping Corfwater. Hier kun je een safaritent of lodge huren bij het strand! Super leuk. Je kunt deze accommodatie boeken via deze link. Liever iets anders? Je vindt hier een overzicht met alle accommodaties bij Petten.

De omgeving van Petten

Petten aan Zee bezoeken is leuk, maar na een dag heb je de belangrijkste plekken wel op een relaxt tempo kunnen zien. Gelukkig is de omgeving van Petten ook heel leuk. Hieronder vertel ik je wat je in de omgeving van Petten niet mag missen!

  • Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog. Callantsoog ligt slechts op en steenworp afstand en is een gezellige badplaats. Daarnaast is de wandeling bij het Zwanenwater prachtig en heeft ook Callantsoog een mooi strand voor een fijne strandwandeling of een middagje relaxen op het strand.
  • Wandelen bij Schoorl, een van de mooiste plekken van Nederland. Degene die mij al langer volgen weten denk ik wel dat ik echt gek ben op Schoorl en dat ik dat echt het mooiste stukje Nederland vindt. De Schoorlse duinen zijn echt prachtig en ik kan er blijven terugkomen zonder mij te vervelend! Je vindt hier heide, de hoogste duin van Nederland en prachtige bossen. Wat wil je nog meer?
  • Bezoek Hargen aan Zee, hier heb je ook een mooi strand en prachtige duinen om te wandelen. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo de duinen in en heb je geweldige uitzichten. Je kunt hier gewoon lekker rondstruinen en genieten van de mooie natuur.
  • Sint Maartenszee is ook mooi om te wandelen. Wij zijn hier zelf nog niet geweest, maar ik heb er goede dingen over gehoord.
  • Lees ook eens mijn artikel over wandelen aan zee, voor nog meer gave plekken aan de Nederlandse kust! 
Schoorl
Callantsoog

Petten aan Zee bezoeken is in ieder geval leuk om te doen! Wij hebben er een fijne dag gehad en heerlijk genoten van een nazomer dag op het strand en in de duinen. Hopelijk heb je door dit artikel een beeld gekregen van je wat kunt doen in Petten en omgeving en kun jij zelf ook je bezoek gaan plannen!

Wil jij Petten aan Zee bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips, zowel binnen als buiten Nederland!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows