Papegaaiduikers spotten in IJsland: de beste plekken & tips

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Aug 26, 2022 | Europa, IJsland | 8 reacties

Toen wij een reis planden naar IJsland, wist ik één ding zeker: ik wilde papegaaiduikers spotten in IJsland. Deze leuke, klunzige vogeltjes met een kleurrijke snavel komen best veel voor in IJsland en zijn echt enorm leuk om te zien. Wij hadden geluk, want wij bezochten IJsland in de goede periode en zagen deze leuke dieren dan ook meerdere keren. Ik kon wel uren naar ze kijken, zonder mij ook maar een moment te vervelen. Wil je ook papegaaiduikers spotten in IJsland? Ik vertel er alles over in dit artikel! 

Papegaaiduikers in IJsland

Papegaaiduikers zijn kleine, leuke en grappige vogels. Je herkent ze aan hun zwarte rug, hun witte buik en hun felgekleurde snavel. De vleugels van een papegaaiduiker zijn relatief klein, dus de vogels moeten behoorlijk wapperen om te blijven vliegen. De landing is vaak erg klunzig en als de papegaaiduikers lopen, ziet het er ook best grappig uit. Wat mij betreft zijn dit de leukste vogels om te spotten en om uren naar te kijken. Ze zijn daarnaast ook nog eens ontzettend fotogeniek.

Je kunt papegaaiduikers op verschillende plekken ter wereld spotten. IJsland is een van de beste plekken ter wereld om deze leuke vogels te zien. Maar liefst 60% van de gehele populatie leeft in IJsland. Je hebt dan ook een vrij grote kans dat je ze tegenkomt tijdens je reis door IJsland, tenminste, als je op de goede plek bent en in het juiste seizoen. Hieronder ga ik je daar alles over vertellen, zodat jij ook Papegaaiduikers in IJsland kunt spotten!

Weetjes over papegaaiduikers  

Voor ik kom met mijn tips voor papegaaiduikers spotten in IJsland, deel ik wat leuke weetjes met je over de papegaaiduikers. Op die manier weet je ook gelijk wat meer over deze bijzondere vogel.

 • Een papegaaiduiker komt een aantal maanden per jaar aan land. Maar liefst 8 maanden lang is de vogel op zee.
 • Papegaaiduikers zijn heel loyaal, ze komen elk jaar terug bij hun partner.
 • Als ze op zee zijn voor 8 maanden, verliest hun snavel de oranje kleur. Het kost namelijk erg veel energie om die kleur te behouden.
 • Zodra een papegaaiduiker stopt met het bewegen van zijn of haar vleugels, stort ie in zee.
 • Een papegaaiduiker wordt tussen 20 en 25 jaar oud
 • De Engelse naam voor papegaaiduiker is puffin, een naam die wij stiekem veel leuker vinden dan de Nederlandse naam. In IJsland wordt de vogel lundi genoemd.
 • Ze zijn super goed in duiken en kunnen maar liefst 60 tot 70 meter diep duiken.
Papegaaiduikers spotten in IJsland

Wanneer kun je papegaaiduikers in IJsland spotten?

Nu je dus weet dat papegaaiduikers maar liefst 8 maanden per jaar op zee doorbrengen, weet je ook dat ze dus slechts 4 maanden per jaar aan land komen. In deze 4 maanden kun je dan ook de papegaaiduikers in IJsland het beste spotten. De maanden dat ze aan land komen is het broedseizoen. De papegaaiduikers hebben dan een holletje in de kliffen langs zee, waar ze samen met hun partner 1 ei leggen. Zowel het mannetje als het vrouwtje broedt op het ei. Na 40 dagen komt het ei uit en wordt de puffling geboren. Beide ouders zorgen voor het kind. Na 1 of 2 maanden zal het kind zelf gaan jagen op zee en leren om voor zichzelf te zorgen.

Het broedseizoen vindt plaats tussen half april en half augustus. Soms komen ze iets later of eerder en soms vertrekken zo ook iets eerder of later. Wil je dus 100 procent zeker zijn dat er papegaaiduikers in IJsland zijn tijdens jouw reis? Plan dan je reis door IJsland in de maanden mei, juni en juli. Natuurlijk blijven het wilde dieren, dus een garantie dat je ze ziet heb je nooit.

In die periode kun je de papegaaiduikers in principe de hele dag door zien. Maar, overdag jagen de dieren op zee, dus zie je ze sporadisch. De beste tijden om te kijken naar papegaaiduikers zijn dan ook in de ochtend tussen 7:00 en 10:00 en in de avond tussen 18:00 en 22:00. Is het heel zonnig weer? Dan komen de papegaaiduikers in de avond vaak later terug van zee.

Papegaaiduikers spotten in IJsland: de beste plekken

Nu je het een en ander weet over papegaaiduikers en ook weet wanneer je naar IJsland moet om deze leuke dieren te zien, is het tijd om te kijken wat nou beste plekken zijn om ze te kunnen spotten. Het zijn er gelukkig meerdere, dus lukt het de eerste keer niet? Dan heb je later in je reis gelukkig nog wat kansen. Maar goed, genoeg gepraat, ik deel de beste plekken voor Papegaaiduikers spotten in IJsland met je! Ik zal beginnen met de plekken in het zuiden, dan vertel ik over de plekken in het oosten, het noorden en het westen.

Papegaaiduikers in Zuid-IJsland

Ik zal beginnen met de plekken in Zuid-IJsland waar je papegaaiduikers kunt spotten. Zuid-IJsland is het meest populaire stuk van IJsland om te bezoeken en je vindt hier maar liefst drie goede plekken om papegaaiduikers in IJsland te zien.

1. Vestmannaeyjar

Een goede plek om papegaaiduikers in IJsland te spotten is het eiland Vestmannaeyjar, ook wel bekend als de Westmaneilanden. Deze eilandengroep ligt aan de zuidkust van IJsland. Het grootste eiland Heimaey is bewoond en vanaf hier kun je excursies doen om op zoek te gaan naar papegaaiduikers. Je kunt Vestmannaeyjar bereiken door de boot te nemen vanuit Þorlákshöfn en Landeyjahöfn. Je kunt ook een binnenlandse vlucht vanaf Reykjavik nemen. Zelf hebben wij dit eiland niet bezocht, maar ik heb gehoord dat het erg de moeite waard is.

2. Dyhólaey, de vogelklif bij Vik

Dyrhólaey is een van de beste plekken om papegaaiduikers in IJsland te spotten. Dyrhólaey is een klif vlakbij het plaatsje Vik in het zuiden van IJsland. Het is makkelijk te bereiken en als je hier op de goede tijden bent, zitten hier super veel papegaaiduikers die je van redelijk dichtbij kunt bewonderen. Ze zitten hier gezellig dicht op elkaar en je ziet ze steeds komen en gaan en zo richting zee duiken. Het was voor ons de eerste plek waar wij papegaaiduikers zagen en toen wij er rond 9:00 aankwamen zagen wij er echt heel veel!

Bij de kliffen van Dyrholaey kun je mooi wandelen. Dit is zeker de moeite waard. Je komt de papegaaiduikers op een aantal plekken tegen tijdens je wandeling.

Papegaaiduikers in IJsland, bij Vik
Papegaaiduikers in IJsland, bij Vik
Papegaaiduikers in IJsland, bij Vik

3. Ingólfshöfði

De derde plek in het zuiden van IJsland is Ingólfshöfði, dit is een eilandje vlak bij Skaftafell National Park. Je kunt deze plek niet zelfstandig bezoeken, maar alleen met een tour. Je wordt dan met een tractor naar het eiland gebracht en daarna kan je hier een aantal uren rondlopen met een gids die met je op zoek gaat naar papegaaiduikers en andere vogelsoorten.

Papegaaiduikers in Oost-IJsland

Reis je naar Oost-IJsland, ook dan zijn er een aantal plekken waar je papegaaiduikers kunt spotten. De beste plek van IJsland vind je hier wat ons betreft! Ik zal er hieronder over vertellen.

1. Djúpivogur

Vanaf Djúpivogur kun je een boot nemen naar het eiland Papey in het oosten van IJsland. Hier wonen wel mensen, maar de mensen die hier wonen, wonen hier niet het hele jaar door. Hierdoor is het echt een paradijs geworden voor vogels en kun je er ook veel papegaaiduikers zien.

 2. Borgarfjördur Eystri

De beste plek van heel IJsland om papegaaiduikers te spotten is naar onze mening Borgarfjördur Eystri. Dit plaatsje ligt redelijk dichtbij Egilsstadir en is echt fantastisch voor het spotten van papegaaiduikers in IJsland. De route naar Borgarfjördur Eystri toe is alleen al geweldig mooi. Je rijdt over het fjord en hebt geweldige uitzichten. De weg is sinds kort helemaal verhard, alleen op een bepaald deel wordt er gewerkt aan de weg. Daar zijn ze nog alles aan het verharden. (zomer 2022)

Na de prachtige uitzichten kom je aan in het dorp. Dit is nog niet de plek waar je je papegaaiduikers kunt spotten. Rijdt helemaal door naar het einde van de weg, want daar vind je de klif vol met vogels. Er is hier een boardwalk aangelegd waardoor je super dichtbij de papegaaiduikers kunt komen. Verder is hier ook een vogelkijkhut met elektrisch kacheltje, waardoor je hier ook nog lekker warm blijft. Dit is echt onze favoriete plek voor papegaaiduikers spotten in IJsland. Waar ik vaak bij de foto’s die ik op andere plekken maakten nog wel eens moest bijsnijden, kwamen ze in Borgarfjördur Eystri zo dichtbij, dat ik soms niet eens volledige hoefde in te zoemen met mijn lens. Een geweldige ervaring!

Meer lezen? Lees dan ook eens dit uitgebreide artikel over de papegaaiduikers in Borgarfjörður Eystri

Papegaaiduikers spotten in IJsland: Borgarfjördur Eystri
Papegaaiduikers spotten in IJsland: Borgarfjördur Eystri
Papegaaiduikers spotten in IJsland: Borgarfjördur Eystri
Papegaaiduikers spotten in IJsland: Borgarfjördur Eystri

Papegaaiduikers in Noord-IJsland

Wie naar het noorden van IJsland reist heeft ook de kans om papegaaiduikers te spotten. Zelf zagen wij ze hier ook 2 keer, waarvan een keer echt ontelbaar veel. Heel gaaf! Hieronder som ik de plekken in Noord-IJsland op.

1. Drangey eiland

Drangey eiland is een eiland in een fjord in het noorden van IJsland. Je kunt dit eiland bezoeken met een 4 uur durende tour. Tijdens deze tour kun je papegaaiduikers spotten en wandelen over het eiland. Het eiland schijnt een echt vogelparadijs te zijn!

2. Omgeving Húsavík

Zelf zagen wij papegaaiduikers in de omgeving van Húsavík. Langs de weg 85 vind je een uitzichtpunt dat in Google Cliff Viewpoint heet en vanaf deze plek kun je papegaaiduikers zien. Wij hebben er hier een paar gezien, maar vonden de plek verder niet heel goed om ze te fotograferen. De klif hier is namelijk vrij stijl, dus je kunt er niet super goed bij komen. Desondanks was het leuk om ze te zien.

Verder ligt er bij de kust van Húsavík een eilandje dat Puffin Island wordt genoemd, want dat eiland zit helemaal vol met papegaaiduikers. Je kunt rondom dit eiland varen als je mee gaat met een walvissen en papegaaiduikers tour vanuit Húsavík. Wij deden dit en vonden dit enorm de moeite waard. Wij vonden het namelijk erg gaaf om de vogels dit keer een vanaf zee te bekijken. We konden ze hier heel goed zien duiken, vliegen en jagen. Ook waren het er echt honderden bij elkaar, het zag gewoon zwart van de papegaaiduikers daar. Zo gaaf en leuk om te zien! Echt een aanrader.

3. Grimsey

Het meest noordelijke punt van IJsland is het eiland Grimsey. Dit is het enige deel van IJsland dat boven de poolcirkel ligt. Het is hier ook een stukje kouder, dus de papegaaiduikers die hier komen, zijn vaak ook al wat eerder weg. Vanaf Akureyi kun je de boot pakken naar dit bijzondere eiland.

Papegaaiduikers in West-IJsland en de Westfjorden

De Westfjorden worden vaak overgeslagen tijdens een reis door IJsland, wat echt zonde is, aangezien wij het echt het mooiste stuk vonden van IJsland! En ook hier kun je dus heel goed papegaaiduikers spotten. Verder neem ik ook gelijk de plekken in West-IJsland mee die niet bij de Westfjorden horen, dit zijn er namelijk niet zoveel.

1. Hornstandir

Hornstandir is een behoorlijk afgelegen plek in IJsland, waar je dus wel heel goed papegaaiduikers en andere dieren kunt spotten. Zo is dit de beste plek in IJsland om poolvossen in het wild te zien. Je kunt dit stukje IJsland alleen te voet bereiken, of met de boot vanaf Ísafjörður. Je kunt hier meerdaagse wandelingen maken, of een dagtocht doen. Dit is erg prijzig, maar schijnt ook super mooi te zijn.

2. Látrabjarg

Látrabjarg is het meest westelijke punt van IJsland en de beste plek in het westen om papegaaiduikers in IJsland te spotten. De weg er naar toe is onverhard en duurt best lang, maar als je er eenmaal bent, heb je een geweldig uitzicht op de 14 kilometer lange kliffen en de papegaaiduikers die daar zijn. Echt een plek die je niet mag missen als je er in de buurt bent!

Papegaaiduikers in IJsland spotten

3. Flatey

Flaetey is een eiland gelegen tussen de Westfjorden en Snæfellsnes in. Je kunt dit eiland alleen bereiken met de Baldur veerboot, die elke dag vaart. Er wonen maar een paar mensen op het eiland en je kunt hierheen met een tour, of zelfstandig.

Handige tips voor papegaaiduikers spotten in IJsland

Nu je weet waar je de papegaaiduikers in IJsland kunt spotten en wanneer, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen.

 • Blijf op afstand. Je ziet de vogels in hun natuurlijk leefomgeving en het is belangrijk dat je respect hebt voor de dieren en de natuur. Laat ze niet schrikken en bekijk de vogels van een gepaste afstand. Raak de vogels niet aan en voer ze niet.
 • Zorg voor een camera met zoomlens. Alle foto’s uit dit artikel heb ik gemaakt met een 70-300 lens en dat heb je ook echt wel nodig. Je kan natuurlijk altijd mazzel hebben dat er eentje voor je telefoon komt poseren, maar die kans is klein.
 • EET GEEN PAPEGAAIDUIKERS. Misschien een gekke tip, maar er zijn helaas restaurants die dit als lokaal gerecht aanbieden. Het is alleen helemaal niet typisch IJslands om deze dieren te eten. Zoveel papegaaiduikers zijn er namelijk niet op de wereld en aangezien ze zich echt niet snel voortplanten, is het heel belangrijk om ze te beschermen en dus niet te eten. Denk ook niet, ach, 1 kan geen kwaad, want jij bent niet de enige die dat denkt. Papegaaiduikers staan op de lijst van kwetsbare diersoorten.
 • Heb geduld! Het zijn wilde dieren, wachten wordt vaak beloond. Soms kan het even duren voor je iets ziet. Soms heb je geluk en kom je aan terwijl er tientallen vogels zitten.
 • Trek warme kleding aan. Je zit vaak lang stil bij kliffen in de wind en dan krijg je het snel koud. Laagjes zijn belangrijk in IJsland, want het weer veranderd heel snel. 
Puffin

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over papegaaiduikers spotten in IJsland. Hopelijk heb je nu een goed beeld van waar je moet zijn tijdens je reis om deze super leuke dieren van dichtbij te bekijken. Wij vonden de papegaaiduikers in IJsland spotten zeker een van de hoogtepunten van onze reis!

Zou jij papegaaiduikers in IJsland willen zien?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow