Panoramaroute in Zuid-Afrika rijden: de mooiste stops + beste tips!

door | Laatste update Dec 8, 2023 | Gepubliceerd Sep 5, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 8 reacties

Een van de mooiste autoroutes om te rijden is de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Deze route brengt je langs prachtige watervallen, unieke vergezichten en bijzondere natuur. Het is een lust voor het oog en in slechts één of twee dagen kun je al veel van deze prachtige route ontdekken. In dit artikel neem ik je mee naar de Panoramaroute in Zuid-Afrika en vertel ik over de mooiste stops en bezienswaardigheden. Ook deel ik handige tips met je!

Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Panoramaroute is een prachtige route in Zuid-Afrika, niet ver bij Johannesburg en het Krugerpark vandaan. Het is dan ook de ideale roadtrip om toe te voegen aan je rondreis door het prachtige Zuid-Afrika. De officiële route is 180 kilometer lang, maar het stuk met de mooie stops is slechts 80 kilometer lang en start bij het plaatsje Sabie, vlakbij Graskop. De route loopt door tot aan het uitzichtpunt bij de Three Rondavels. De meeste bezienswaardigheden liggen langs de R532. Een groot deel van de route brengt je langs de Blyde River Canyon, een indrukwekkende canyon die prachtig is om te zien. Hoewel de route volgens Google Maps slechts 1 uur en 10 minuten duurt, ben je door de vele stops natuurlijk veel langer onderweg. Ik raad je dan ook aan om minimaal 1 of 2 volle dagen voor dit gebied uit te trekken. Later in het artikel deel ik nog een planning die je kunt gebruiken tijdens je reis. Verder deel ik hieronder nog veel meer handige tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika!

De mooiste stops bij de Panoramaroute

Nu je al iets meer weet over de Panoramaroute, is het tijd om de mooiste stops bij de Panoramaroute in Zuid-Afrika met je te delen. Ik zal de bezienswaardigheden op volgorde delen, waarbij Graskop het startpunt is waar ik vanuit ga. Bij elke stop vertel ik kort iets over de plek en deel ik de entreeprijzen. Want hoewel het vooral mooie uitzichtpunten zijn en je in de natuur bent, moet je bijna bij elke plek entree betalen. De prijzen in dit artikel komen uit de zomer van 2023 en gelden voor internationale reizigers. Heb je een Afrikaans paspoort? Dan betaal je vaak veel minder. Je kunt overal contant betalen, maar inmiddels kun je de entree ook overal pinnen, ideaal!

1. Lone Creek Falls

Ik begin met de Lone Creek Falls, een van de mooiste watervallen langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Deze waterval is 70 meter hoog en het leuke is dat je deze waterval niet van boven ziet, maar er gelijk recht voor staat. Vanaf de parkeerplaats loop je via een kort en smal pad tussen de jungle naar de waterval. Vanaf een platform kun je de waterval bekijken. Je staat er recht voor en kunt mooie foto’s maken. Helaas kun je niet echt bij de waterval komen, omdat er tegenwoordig overal hekken staan. Om de Lone Creek Falls te bereiken moet je over een enorm slechte weg rijden. De weg is grotendeels wel verhard, maar wordt niet onderhouden. De potholes zijn hier bijna niet te ontwijken, dat betekent dus heel rustig rijden! De entree voor de Lone Creek Falls is 45 ZAR per persoon, dit is ongeveer €2,22.

Lone Creek Falls, Panoramaroute Zuid-Afrika

2. Mac Mac Falls

De volgende mooie waterval die je tegenkomt is de Mac Mac Falls. Deze waterval is heel makkelijk te bereiken, aangezien de waterval dichtbij de doorgaande weg ligt. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar meter lopen naar de waterval. Vanaf een platform bekijk je dan het fantastische uitzicht op de klif waar deze dubbele waterval naar beneden dendert. Een nadeel bij deze waterval zijn de enorme hekken, waardoor een foto maken ook heel moeilijk is. Probeer hier ook in de ochtend te zijn, voor het beste licht. De entree voor de Mac Mac Falls is 20 ZAR per persoon, dat is ongeveer €1,-

3. Andere mooie watervallen rondom Sabie

Heb je meer tijd voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika? Dan zijn er naast de Lone Creek Falls en de Mac Mac Falls nog meer prachtige watervallen die je kunt bezoeken tijdens je roadtrip. Wij hadden hier zelf geen tijd voor en hebben daarom wat watervallen overgeslagen. Let op dat naar de meeste van deze watervallen een vrij slechte weg loopt. Met een kleine auto zou ik dat niet zo snel aanraden. Ik zal de watervallen die je nog kunt bezoeken hieronder voor je opsommen:

  • Horse Shoe Falls
  • Bridal Veil Falls
  • Sabie Falls

4. Pinnacle Rock

De vorige Panoramaroute stops liggen allemaal rondom Sabie en kun je bezoeken voor je in Graskop aankomt, de volgende stops liggen allemaal voorbij Graskop. De eerste stop die vanaf hier de moeite waard is, is Pinnacle Rock. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op een indrukwekkende rotsformatie en de omliggende natuur. Als je nog een stukje doorloopt langs het pad, heb je ook nog een uitzicht op een waterval. De entree voor Pinnacle Rock is 20 ZAR per persoon, dit komt neer op €1,-

Mooiste stops bij de Panoramaroute Zuid-Afrika: Pinnacle Rock
Mooiste stops bij de Panoramaroute Zuid-Afrika: Pinnacle Rock

5. God’s Window

Een van de meest bekende bezienswaardigheden bij de Panoramaroute, is God’s Window. Dit is een prachtig uitzichtpunt, waar vanaf je een heel wijds uitzicht hebt over de natuur hier. Je kunt bij God’s Window verschillende uitzichtpunten bezoeken die allemaal de moeite waard zijn. Vergeet ook zeker niet de borden richting Rainforest te volgen. Dan loop je een stukje over een boardwalk door een regenwoud, die je ook weer naar een geweldig uitzichtpunt brengt. Wij vonden zelf God’s Window veel leuker dan verwacht, omdat er echt veel uitzichtpunten zijn, maar ook door die wandeling richting Rainforest. Er is hier veel te doen! De entree voor God’s Window bedraagt 40 ZAR per persoon, dit komt neer op €2,-

Gods Window, bezienswaardigheden Panoramaroute Zuid-Afrika
Gods Window, bezienswaardigheden Panoramaroute Zuid-Afrika
Gods Window, bezienswaardigheden Panoramaroute Zuid-Afrika

6. Wonder View

Vlak na God’s Window vind je nog een mooi uitzichtpunt dat zeker de moeite waard is. Dit uitzichtpunt is het hoogste punt van de Panoramaroute en bevindt zich op 1730 meter. Het uitzicht is redelijk vergelijkbaar met het uitzicht bij God’s Window, alleen is dit punt gratis, zijn er helemaal geen toeristen en ligt het uitzichtpunt direct naast de parkeerplek. Deze stop mag je dan ook zeker niet missen als je de Panoramaroute in Zuid-Afrika rijdt!

7. Lisbon Falls

Na wat mooie uitzichtpunten is het weer tijd voor een waterval. De Lisbon Falls vind ik eigenlijk de mooiste watervallen van de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Vanaf het uitzichtpunt heb je mooie uitzichten op de bovenkant van de waterval en de bergachtige omgeving. Je kon ooit ook naar beneden wandelen, dan wordt het uitzicht nog veel beter en is de waterval veel indrukwekkender. Helaas is dit inmiddels verboden, omdat er meerdere mensen verdronken zijn bij de waterval. Er staan overal hekken en borden  dat je niet verder mag en een boete krijgt als je toch gaat (2023). Helaas dus! Want de wandeling stond bij ons hoog op onze to do list! De entree voor de waterval bedraagt 20 ZAR per persoon, dit is ongeveer €1,-.

Lisbon Falls, tips voor de Panoramaroute

8. Berlin Falls

Aan watervallen geen gebrek op de Panoramaroute in Zuid-Afrika en dat blijkt ook maar weer, aangezien de volgende stop weer een waterval is. Maar ook weer een hele mooie die je niet mag missen en echt hoort bij de mooiste bezienswaardigheden bij de Panoramaroute. De Berlin Falls is 45 meter hoog en je ziet hier het water recht langs een indrukwekkende rotswand naar beneden vallen. Het uitzicht is prachtig en zeker de moeite waard. De entree bij de Berlin Falls bedraagt 20 ZAR per persoon, dus ongeveer €1,-.

Berlin Falls, bezienswaardigheden Panoramaroute Zuid-Afrika

9. Bourke’s Luck Potholes

Een van mijn favoriete stops bij de Panoramaroute is Bourke’s Luck Potholes. Dit is een uniek stukje natuur waar je kunt wandelen naar heel veel prachtige uitzichtpunten. Het hoogtepunt is een kloof van 30 meter diep waarin door de natuur potholes zijn gevormd, hier loopt water doorheen en je kunt er wat watervallen zien. Klinkt fantastisch toch? Vanaf de loopbruggen en verschillende paden heb je hele mooie uitzichten op de natuur hier. Wij bleven hier maar foto’s maken en zeggen hoe bijzonder deze natuur wel niet is. Hoewel de meeste stops bij de Panoramaroute vrij kort zijn, heb je voor Bourke’s Luck Potholes wel wat meer tijd nodig. Voor je het weet ben je hier een uur verder, aangezien er heel veel te zien is!
De entree voor dit mooie plekje is wel hoog, het is dan ook de duurste stop bij de Panoramaroute. Je hebt hier daarentegen wel de meeste faciliteiten, waaronder een restaurant (helaas wel slecht), winkeltje, super grote picknickplaats en nette toiletten. De entree bedraagt 130 ZAR, dat komt neer op €6,40 per persoon. Best pittig! Vooral omdat je op oude blogs vooral prijzen rond de 50 ZAR tegenkomt, maar de inflatie is ook in Zuid-Afrika te merken. Ik vond het de entree wel waard en had het niet willen missen.

Bourke's Luck Potholes, tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika
Bourke's Luck Potholes, tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika
Bourke's Luck Potholes, tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika

10. Lowveld View

We rijden weer verder langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika en zien vanaf hier steeds meer van de prachtige Blyde River Canyon. Dit is de kloof waar je stiekem toch wel een beetje voor komt als je de Panoramaroute gaat rijden. Het eerste mooie uitzichtpunt hierop is Lowveld View. Veel mensen slaan deze over, daarom is het hier lekker rustig. Vanaf de parkeerplaats ben je bijna direct bij het uitzicht en deze stop is helemaal gratis! Zeker leuk om even een kijkje te nemen dus!

Lowveld View, Blyde River Canyon
Lowveld View, Blyde River Canyon

11. Three Rondavels

Daarna is het tijd om richting het hoogtepunt van de Panoramaroute te rijden, de Three Rondavels. Hier heb je een geweldig uitzicht op de Blyde River Canyon en de rotsformaties die de Three Rondavels genoemd worden. Deze rots heet zo omdat de rotsen dezelfde vorm hebben als de typische Zuid-Afrikaanse hutjes die rondavels genoemd worden. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend mooi en het is geweldig om de 25 kilometer lange Blyde River Canyon hier te kunnen bekijken. Je hebt hier verschillende uitzichtpunten waar je naar toe kunt lopen en ze zijn allemaal even adembenemend mooi! Echt heel tof.

De entree voor de Three Rondavels is 70 ZAR per persoon, dit komt neer op €3,45. En dat is het zeker waard, want dit fantastische uitzichtpunt wil je niet missen en behoort echt tot de mooiste bezienswaardigheden bij de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

Stops op de Panoramaroute Zuid-Afrika: Three Rondavels
Stops op de Panoramaroute Zuid-Afrika: Three Rondavels
Stops op de Panoramaroute Zuid-Afrika: Three Rondavels

12. Panoramaroute bezienswaardigheden voor wie extra tijd heeft

De stops die ik hierboven noem, zijn de stops die je zeker weten moet maken en die je ook prima op 1 dag kunt doen. Het is wel veel en je moet vroeg beginnen, maar het kan. Maar, er is nog veel meer te doen in deze omgeving. Zelf hebben wij daar ook geen tijd voor gehad, maar voor wie dat wel heeft, som ik nog wat leuke dingen op die je hier kunt doen:

  • Mac Mac Pools: Vlakbij de Mac Mac Falls vind je nog de Mac Mac Pools. Dit zijn een soort van natuurlijke zwembaden met een klein watervalletje. Een heerlijke plek om lekker te zwemmen en wat te relaxen! Zeker leuk als je hier op een warme dag bent.
  • Pelgrim’s Rest: Dit is een oud mijnwerkers-dorpje dat nog helemaal in tact is. Het ligt op 20 minuten rijden bij Graskop vandaan en is zeker een leuke stop voor wie hier extra tijd heeft!
  • Graskop Gorge lift: Hier vind je een bijzondere lift die je naar de bodem van de kloof brengt, in het bos. Verder vind je er een hangbrug, een grote schommel en kun je ziplinen. Ideaal voor wie op zoek is naar wat meer avontuur en adrenaline!
  • Natural Bridge: Vlakbij Graskop vind je ook nog Natural Bridge, dit is een natuurlijk brug waar een watertje onderdoor stroomt.
  • Boottocht door de Blyde River Canyon: Een van de leukste dingen om nog te doen bij de Panoramaroute als je meer tijd hebt, is een boottocht door de Blyde River Canyon. De uitzichten vanaf de boot zijn fantastisch en weer heel anders dan die je ziet bij de stops op de Panoramaroute. Je moet een stukje omrijden hiervoor, want je kunt niet opstappen aan de kant van de Three Rondavels. De tochten duren zo’n 1,5 uur en gaan een paar keer per dag. Meer informatie vind je op deze website, waar je ook gelijk kunt boeken. Wil je zeker zijn van een plek, is reserveren ook echt aan te raden.

En zo zijn er misschien nog wel meer toffe plekken of bezienswaardigheden bij de Panoramaroute die wij niet gezien hebben. Laat het vooral weten, dan voeg ik dit toe!

Tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Nu je hebt kunnen lezen over de mooiste stops bij de Panoramaroute, is het tijd om mijn overige tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika met je te delen. Ik vertel over de beste reistijd, ik deel een handige planning, vertel over overnachten, eten en drinken, de kraampjes die je tegenkomt en over het zelf rijden of meegaan met een tour.

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door prima naar Zuid-Afrika reizen om de panorama route te rijden. Toch is de periode tussen mei en augustus de beste periode om de route te rijden. Dit is namelijk de droge periode in dit deel van Zuid-Afrika, dit betekent minder regen, maar ook een grotere kans op een helder uitzicht, die heb je namelijk lang niet altijd! Omdat het natte seizoen dan net is geweest, is het hier ook mooi groen. Na augustus wordt het steeds wat bruiner langs de route.

Houd er rekening mee dat het hier vaak mistig is en dat je kans hebt dat je helemaal niks ziet. Wij hadden geluk, want op de dag dat wij hier reden was het stralend weer. Wij hadden ook alleen die dag, dus anders was het echt pech. Een dag later was het enorm bewolkt en zag je helemaal niks van alle mooie uitzichten.

Planning

Maar, hoe plan je dit nou allemaal? Ik ga je vertellen hoe wij dit precies deden en hoe je het kan doen als je iets rustiger aan wilt doen. Onze planning zag er zo uit:

Dag 1: Johannusburg – Graskop, stoppen bij Lone Creek Falls en Mac Mac Falls
Dag 2: Graskop – Hoedspruit, stoppen bij alle andere plekken uit dit artikel

De eerste dag reden wij in de ochtend vanaf het vliegveld richting Graskop en maakten wij alvast een stop bij de Lone Creek Falls en Mac Mac Falls. Wij sliepen 1 nacht in Graskop. De volgende dag deden wij alles stops uit dit artikel en reden na ons bezoek aan de Three Rondavels in 1.5 uur naar Hoedspruit. Op deze manier hoefden wij niet dezelfde route terug te rijden en Hoedspruit lag heel handig voor onze volgende bestemming in Greater Kruger. Ideaal dus.

Heb je meer tijd? Dan zou ik het als volgt doen:

Dag 1: Johannusburg – Graskop, stoppen bij Lone Creek Falls en Mac Mac Falls
Dag 2: Graskop: directe omgeving van Graskop, de plekken die wij gemist hebben en ik bij punt 12 noem. Eventueel Pinnacle Rock, Gods Window en Wonder View.
Dag 3: Graskop – Hoedspuit: alle overige stops uit dit artikel. Je kan eventueel ook terug richting Hoedspruit, wat handig is, is afhankelijk van de rest van je reisroute door Zuid-Afrika.

Wil je weten hoe wij de Panoramaroute precies opnamen in onze planning, lees dan ook eens ons artikel met onze route voor 3-4 weken Zuid-Afrika. 

Overnachten

Ik raad je aan om in ieder geval 1 nacht in Graskop te overnachten voor de Panoramaroute. Wij deden dit zelf bij Paradise View Guesthouse en dat was een van onze favoriete accommodaties van onze hele reis. Het is een prachtig huis met nette kamers, een gemeenschappelijke ruimte, een fantastisch uitzicht, een enorm lieve eigenaresse en een geweldige kat. Perfect toch? Daarnaast is deze accommodatie ook helemaal niet duur. Je boekt je kamer via deze link. Zit dit vol, of wil je toch iets anders? Bekijk hier dan het aanbod in Graskop.

De nacht nadat wij de Panoramaroute gereden hebben, verbleven wij in Hoedspruit. Doe je dit ook? Dan raad ik je aan om een accommodatie te kiezen binnen het Hoedspruit Wildlife Estate, hier kun je namelijk dieren spotten en selfdrives doen. Wij verbleven zelf in At Rest Bushstay, een prima low budget optie. De kamer is netjes, maar wel iets ouder. Je boekt de accommodatie via deze link. Meer opties? Je vindt de opties in Hoedspruit hier.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om in Hazyview te overnachten, omdat je vanaf hier ook makkelijk naar Kruger kunt. Zelf hebben wij hier geen ervaring mee, maar een overzicht met accommodaties vind je via deze link.

Accommodatie in Graskop
Accommodatie in Graskop

Eten & drinken

Zodra je Graskop verlaat en echt de Panoramaroute gaat rijden, kom je niet heel veel mogelijkheden voor eten en drinken tegen. Je kunt eten bij het restaurant bij Bourke’s Luck Potholes, maar deze vond ik niet echt goed. Verder kun je naar The Chubby Pig gaan, een restaurant met fantastisch uitzicht. Ik heb er goede dingen over gelezen, maar er zelf geen ervaring mee!

In Graskop zelf raad ik je Glasshouse aan, goedkoop en super lekker. Houd er wel rekening mee dat je moet reserveren, anders heb je geen plek. Ook zit je hier waarschijnlijk tussen de Nederlanders in. In hoedspruit raad ik je Sleepers aan, dit is een restaurant in een voormalig treinstation, met een heel sfeervol verlicht terras en lekker eten!

Kraampjes met souvenirs bij de Panoramaroute

Bij elke stop bij de Panoramaroute in Zuid-Afrika vind je kraampjes waar je souvenirs kunt kopen. Dit is een gesteund initiatief om ervoor te zorgen dat lokale mensen een inkomen hebben. Hoewel je op een toeristische plek bent, liggen de prijzen hier vrij laag, ook lager dan op andere plekken in Zuid-Afrika. Je kunt altijd onderhandelen en er zijn veel leuke dingen te koop! Zelf kochten wij mooie houten beeldjes en onderzetters voor thuis.

Zelf rijden of met een tour?  

Je kunt de Panoramaroute zelf rijden, of je kunt mee met een tour. Zelf zou ik je aanraden om zelf te gaan rijden. De wegen zijn goed (behalve die naar de Lone Creek Falls) en zelf rijden geeft je veel flexibiliteit. Als je zelf gaat rijden moet je een auto huren. Dit kun je doen bij Sunny Cars, Discover Cars, Rental Cars of bijvoorbeeld Auto Europe. Vergelijk altijd voor de beste opties. Je huurauto kun je ophalen op het vliegveld van Johannesburg of Nelspruit en vanaf hier kun je dan richting Graskop rijden om de Panorameroute in Zuid-Afrika te starten.

Wil je niet zelf rijden en toch de Panoramaroute doen? Dan kun je met een tour mee. Deze beginnen vaak vanaf Hazyview, of zijn meerdere dagen. Bekijk hieronder je opties.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Het is een prachtige route en er zijn veel mooie stops en bezienswaardigheden. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika rijden!

Ben je op zoek naar nog meer mooie routes zoals deze? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika.

Zou jij de Panoramaroute willen rijden?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips! Voor meer informatie bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows