Paddenstoelen fotograferen: de beste tips & tricks!

by | Nov 18, 2020 | Europa, Fotografie, Lijstjes, Nederland | 18 comments

Ik hield nooit van de herfst, tot ik dit jaar ontdekte hoe mooi de herfst eigenlijk is. Die kleuren, de paddenstoelen, het is een lust voor het oog en ook voor de camera. Dit jaar ging ik er dan ook extra vaak op uit om de herfst vast te leggen. In dit artikel heb ik de beste tips verzameld voor paddenstoelen fotograferen, zodat jij ook met prachtige plaatjes thuiskomt! 

Op zoek naar paddenstoelen in het bos 

Paddenstoelen vind je een best lange periode in het jaar op veel verschillende plekken. De beste plek om veel verschillende paddenstoelen te zien is natuurlijk in het bos. Je hoeft hiervoor helemaal niet te wachten tot de bladeren al veranderen van kleur, ook in september kun je al prima op paddenstoelenjacht. Ga niet te laat, want ze zijn ook zomaar ineens weer verdwenen, of gewoon allemaal beschadigd en kapot. 

Zelf maakte ik de foto’s uit dit artikel bij de Loenermark in Gelderland, Nationaal park Veluwezoom, de Hoge Veluwe en de Amsterdamse waterleidingduinen. Maar er zijn natuurlijk nog genoeg andere plekken die prachtig zijn om te wandelen en waar je goed terecht kunt voor paddenstoelen fotograferen. Ga bijvoorbeeld eens naar het mooie Schoorl of wandel bij de Kennemerduinen

Paddenstoelen fotograferen 

Paddenstoelen fotograferen is op zich niet heel moeilijk, maar het is wel even een kunstje om je foto’s leuk, mooi en interessant te krijgen. Ik ben zelf veel bezig met fotograferen, maar ik heb zelf ook nog genoeg te leren. Dus wie weet vul ik deze tips voor het fotograferen van paddenstoelen ooit nog wel eens aan. 

1. Neem een plastic zak mee 

Ik vergeet dit altijd als ik naar het bos ga om te fotograferen en kom dus altijd helemaal onder de modder terug. De herfst in het bos is mooi, maar het kan ook best blubberig zijn. Het is er vaak nat en aangezien je bij het fotograferen van paddenstoelen vaak laag bij de grond zit, is een plastic zak om op te liggen of zitten echt geen overbodige luxe. 

Zorg er verder ook voor dat je niet je mooiste nieuwe kleding aan hebt 😉 

2. Fotografeer laag bij de grond

De meeste paddenstoelen vind je laag bij de grond. Als je een paddestoel ziet en deze van boven fotografeert is de foto vaak niet zo heel interessant. Als je laag bij de grond fotografeert heb je gelijk een interessant standpunt voor je foto. De paddenstoel lijkt zo ook gelijk veel groter. Ik leg mijn camera ook vaak op de grond zelf neer, dat kan ook heel leuk zijn voor de foto! 

Paddestoelen fotograferen

3. Scherptediepte 

Als je laag bij de grond ligt en je maakt een foto van paddenstoelen is de omgeving als snel heel druk. Overal liggen takken, blaadjes en andere dingen. Om de foto rustiger te maken is het belangrijk om te letten op scherpte diepte. Stel je camera zo in dat het F-getal (diafragma) heel laag is, zo krijg je namelijk meer scherptediepte en dus een wazige achtergrond. De aandacht wordt hierdoor meer naar de paddestoel getrokken. 

Paddestoelen fotograferen

4. Speel met het licht 

Je moet natuurlijk een beetje mazzel hebben met heet weer in de herfst. Je hebt niet altijd veel zon en het licht is niet elke dag even mooi. Als de zon er wel is, moet je daar in ieder geval gebruik van maken! Het loont echt om te wachten totdat die ene wolk weer voor de zon is verdwenen. Door zonlicht wordt je foto namelijk zoveel mooier! 

Wil je echt fotograferen met het mooiste licht? Dan moet je het bos bezoeken rond zonsopkomst of zonsondergang. Respecteer wel de regels, want dit mag lang niet overal. De foto hieronder heb ik zelf midden op de dag gemaakt. Bij de foto links scheen de zon, terwijl twee minuten daarvoor een wolk het het grootste deel van het mooie zonlicht blokkeerde. Wat een verschil he? 

Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen

5. Haal storende takjes en blaadjes weg 

De omgeving van een paddenstoel is vaak heel druk en als je een foto maakt van een paddenstoel is het dan ook goed om op te letten of de omgeving rustig is en of er geen storende dingen in beeld zijn. Ik kijk hier zelf soms niet goed naar en zie dan bij thuiskomst ineens die hele irritante grasspriet voor de paddestoel, of dat gekke takje uitsteken. Zonde! Let hier dus goed op. Op de foto rechts hierboven kun je zien dat ik er niet goed op gelet had. Gelukkig zag ik het later wel en maakte ik de foto links. Veel beter! 

Maar, let op! Ga met respect om met de natuur. Je mag best een takje weghalen, of een grassprietje, maar dingen afbreken of echt slopen kan echt niet zomaar! Dat is die ene foto niet waard. 

Let trouwens ook op beschadigde delen in een paddenstoel. Dit is vaak niet mooi op een foto, dus probeer op zo’n manier te staan, zitten of liggen, dat je die niet ziet. 

6. Wees creatief 

Steeds dezelfde compositie verveeld. Probeer dus ook eens op een andere manier een paddenstoel te fotograferen. Wat dacht je ervan om een foto van de onderkant van een paddenstoel te maken? Aan de onderkant van een paddenstoel zie je vaak heel veel prachtige lijnen. Oh en die ene omgevallen paddenstoel? Die kan toch best heel interessant zijn! Maak ook eens een detailfoto als je bezig bent met paddenstoelen fotograferen. Leuk voor de afwisseling in je fotoserie! 

Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen

7. Zorg voor contrast 

De kleuren maken de herfst juist zo mooi en daarom is dat ook mooi om dit in je foto terug te laten komen. Wat vaak mooi is, is ervoor zorgen dat er een mooi contrast is met kleuren. Zo maakte ik een foto van een bruine paddestoel, bij een boom met groen mos. Hierdoor komt de paddenstoel extra mooi uit. Maar de rode paddenstoelen doen het ook heel goed met een groene achtergrond. Of wat dacht je van die leuke oranje tegen het groene mos aan? Je kan een paddenstoel natuurlijk niet verplaatsen, dus je moet altijd een beetje mazzel hebben, maar het is wel iets waar je op kunt letten bij het fotograferen van paddenstoelen!  

Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen

8. Gebruik liveview (en stel goed scherp!)

Als je een camera met zoeker gebruikt is het handig om tijdens het fotograferen van paddenstoelen even over te schakelen naar je liveview en je scherm een klein beetje te kantelen. Dan kun je namelijk beter zien wat je nou eigenlijk op de foto zet zonder in de meest idiote houdingen te gaan liggen of zitten. 

Liveview kun je ook heel goed gebruiken voor het scherpstellen. Ik kreeg deze tips helaas pas wat laat, dus ga hem volgend jaar maar eens uittesten. Maar als je een echt goede, scherpe foto wilt van een paddenstoel, kun je het beste inzoomen met je liveview en dan handmatig scherpstellen op het punt dat jij wilt. Met de autofocus wordt je foto helaas niet altijd zo scherp als je zou willen. 

9. Bewerk je foto’s na 

Het beste resultaat krijg je eigenlijk pas als je je foto’s nabewerkt. Zorg dat je je foto’s in RAW hebt geschoten, dan heb je namelijk de meeste opties. Ik bewerk niet enorm veel. De foto’s moeten namelijk wel echt en natuurlijk zijn. Storende dingen verwijder ik wel eens uit een foto, maar verder zorg ik alleen dat de kleuren er mooier uitkomen. Ik bewerk mijn foto’s in Lightroom. Bij de foto’s van de paddenstoelen heb ik eigenlijk alleen de automatische bewerking van Lightroom gebruikt en de donkere delen van de foto wat donkerder gemaakt en de lichtere delen soms wat lichter. Daarnaast heb ik nog wat met de belichting gespeeld, totdat ik de sfeer kreeg die ik wilde in mijn foto. 

Hieronder eens 2 voorbeelden, van een onbewerkte en bewerkte foto. Wat een verschil he!? 

Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen
Paddestoelen fotograferen

Wat voor apparatuur heb je nodig voor het fotograferen van paddenstoelen? 

Nu ik je tips heb gegeven voor het paddenstoelen fotograferen is het misschien ook nog wel handig om te weten wat je hiervoor nodig hebt qua apparatuur. Op zich niet heel veel. Je kunt al prachtige foto’s maken met je telefoon. Je kunt dan alleen niet veel zelf instellen en bent wel wat beperkter. Zelf ga ik altijd op pad met mijn Nikon D5300 en gebruik ik sinds kort mijn nieuwe 17-70mm lens van Sigma, die bevalt heel goed! Een macro lens is helemaal top, maar die heb ik helaas niet. 

Dit zijn mijn beste tips voor het fotograferen van paddenstoelen. Hopelijk heb je er iets aan voor tijdens je volgende boswandeling in de herfst. Ik ga zeker vaker op pad, want paddenstoelen fotograferen is heel erg leuk! Er zijn zoveel mooie soorten, je raakt echt niet uitgekeken. 

Wil je deze tips voor paddenstoelen fotograferen later nog eens lezen? Bewaar dit artikel dan op Pinterest!

Ga jij wel eens het bos in voor het fotograferen van paddenstoelen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow