Oud en nieuw in Londen

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Oct 29, 2022 | Engeland, Europa, Stedentrips | 10 reacties

Oud en nieuw in Londen is echt een bucketlist item en was voor ons dan ook een droom die uitkwam. Wij vierden inmiddels 2 keer oud en nieuw in Londen en wat ons betreft is dit de beste periode voor een stedentrip naar deze wereldstad. Londen is altijd gaaf, maar oud en nieuw geeft de stad net even wat extra’s. Je gaat hier een van de gaafste vuurwerkshows ooit bewonderen, maar kunt ook nog genieten van de fijne kerstsfeer in Londen. Wat wil je nog meer? In dit artikel vertel ik je alles over het vieren van oud en nieuw in Londen! 

Alles over oud en nieuw in Londen 

Rondom oud en nieuw veranderd Londen in een waar sprookje. Je vindt overal nog steeds prachtig kerstversiering, lichtjes en heel veel gezelligheid. Londen bezoeken rondom oud en nieuw is dan ook echt een enorme aanrader. In dit artikel vertel ik je straks eerst over oudejaarsdag, oudejaarsavond en de vuurwerkshow. Daarna zal ik je meer vertellen over nieuwjaarsdag in Londen. Ten slotte vertel ik ook iets de kerstsfeer, want zoals ik al zei is ook die nog volop te vinden rondom oud en nieuw in Londen. 

Oudjaarsdag en avond in Londen 

Oudjaarsdag in Londen lijkt eigenlijk een hele normale dag. De meeste winkels zijn gewoon open, ze gaan alleen wat eerder dicht. Ook restaurants zijn over het algemeen open. Verder rijdt het openbaar vervoer ook gewoon. In de stad zijn wel de voorbereidingen voor de vuurwerkshow van de avond volop aan de gang. Hierdoor kun je niet overal meer komen overdag. Zo moet je soms omlopen als je een stuk langs de Theems wilt wandelen. Daarom is het misschien slimmer om niet op oudjaarsdag net de London Eye, Westminster Abbey en Houses of Parliaments te bekijken. Er staan overal al hekken en je kan dus niet overal goed bijkomen. Verder zul je weinig merken van het feit dat het oudejaarsavond is en kun je dus gewoon lekker je ding doen en mooie plekken bezoeken. 

Maar dan begint oudjaarsavond in Londen en op dat moment wordt het feest. Een echte must is dan toch echt de vuurwerkshow, waar ook locals graag heen gaan. Hieronder ga ik je alles vertellen over de vuurwerkshow. Verder deel ik ook wat praktische informatie over deze avond.

De vuurwerkshow

Als je op zoek gaat naar de beste vuurwerkshows ter wereld, kom je die van Londen tegen. De vuurwerk show in Londen is groots en staat in de top samen met de beroemde shows van Dubai en Sydney. Om 12 uur slaat de big ben en daarna barst het los. Het is voor ons de eerste vuurwerkshow in een grote stad en we genieten vol op, het is geweldig!

Tickets & zones

Tot 2014 kon je de vuurwerkshow gratis bewonderen en had je geen tickets nodig voor de show. Door de grote belangstelling en de enorme hoeveelheid mensen die op de show afkwamen, moet je inmiddels een ticket kopen. Zo kan de drukte beter gereguleerd worden. Maar let op: die tickets zijn snel uitverkocht! Het gebeurt soms dat de tickets in november al helemaal zijn uitverkocht. De tickets kosten 15 pond per persoon (dit zijn de prijzen van 2023). Je kan per persoon maximaal 4 tickets bestellen. Een ticket bestellen kan via de SeeLonden via deze link.

Als je een ticket gaat bestellen moet je een zone / gebied uitkiezen. Elke zone is een kleur en staat voor een ander gebied. Je moet bij het kopen van je kaartje gelijk kiezen en kan met je gekochte kaartje ook echt niet ineens naar een andere zone. Hieronder volgt een overzichtje met de vijf zones die je kan kiezen.

Blue Area: Dit is gelegen tussen de metro stations Embankment en Westminster. Het is aan de overkant van de Londen eye, dus de noordzijde van de Theems.
Red Area: Gelegen tussen de metro stations Embankment en Temple, ook dit is tegenover de Londen eye en dus aan de noordzijde van de Theems.
Green Area: Dit is bij Southbank, achter de Londen eye, dus aan de zuidzijde van de Theems. Het metro station vlakbij is Waterloo.
Pink Area: Dit is bij Waterloo Bridge, dus aan de zuidzijde van de Theems. Het metrostation vlakbij is Waterloo.
White Area: Dit is bij Westminster bridge, aan de zuidzijde van Theems.

Alle gebieden kun je tussen bepaalde tijden bereiken. De tijden die voor jouw zone gelden staan op je ticket. Kom je te laat (meestal na 22:30)? Dan heb je grote kans dat je je zone niet meer in komt. Wat nu de beste zone is om te kiezen is lastig om te zeggen. Wij hadden gekozen voor de green area en stonden dus achter de London Eye. Hierdoor hadden wij super goed zicht op het vuurwerk. Het gebied is wat kleiner dan de andere en daarom zijn er iets minder mensen. Achteraf had het mij mooier geleken om het vuurwerk vanaf de overkant te bekijken, dan is Blue Area de beste keuze.

Tickets oud en nieuw vuurwerkshow Londen

De show zelf 

Na het eten pakten wij direct de metro richting Waterloo om naar binnen te gaan. Maar goed ook, want het is super druk. Voor we in de rij gaan staan kopen wij nog een flesje drinken, dit mag namelijk gewoon mee naar binnen, zolang het flesje maar niet van glas is. De zones staan heel duidelijk aangegeven en je kan dus bijna niet verkeerd lopen. De rij kan soms best lang duren, dus kom op tijd. Wij moesten voor 22:30 binnen zijn en gingen om 20:00 met de metro weg. Het stukje met de metro was 15 minuten ongeveer, maar uiteindenlijk waren wij pas rond 22:00 binnen.

Op het stuk waar je wacht is wat muziek, maar verder is er eigenlijk helemaal niks te doen. Dus je zoekt een goed plekje en dan is het gewoon en kwestie van wachten. Doe dus ook vooral warme kleding aan en bereid jezelf er maar op voor dat je je een paar uur flink gaat vervelen. Om 00:00 luidt de Big Ben het nieuwe jaar in en begint de vuurwerkshow. De show is helemaal op muziek en met geluid en het is echt heel gaaf! Overal zie je vuurwerk en ze maken leuk gebruik van de Londen eye. Goed zicht hierop is echt een must, anders mis je zoveel! Ik heb echt genoten van het vuurwerk, ondanks de drukte en het lange wachten.

Vuurwerk oud en nieuw Londen
Vuurwerk oud en nieuw Londen
Vuurwerk in Londen

Ik filmde ook het begin van de vuurwerkshow. Het filmpje zelf is niet echt geweldig qua kwaliteit etc. Ook is het geluid niet zo om over naar huis te schrijven, maar het laat wel zien hoe ontzettend gaaf de show was. Daarom deel ik hieronder toch mijn korte filmpje van de vuurwerkshow.

Na de show

De vuurwerkshow duurt ongeveer een kwartier. Daarna start er een lied en zie je om je heen alle Engelsen hetzelfde dansje doen in een kringetje. Dit is een Engelse traditie en hoewel wij geen idee hadden, vond ik het best grappig om te zien. Daarna liep het gebied langzaam weer leef en ging iedereen richting de metro. En dan is het druk, heel druk zelfs. De meeste wegen zijn afgesloten, dus je kan maar in één richting lopen. Iedereen loopt hierdoor in één grote stroom van wel duizenden mensen richting de metro stations. Soms sta je minuten lang stil en zit er geen beweging meer in de stroom. De metrostations zelf zijn ook extreem druk, dus ook daar loop je in een grote stroom mensen. Het kan zijn dat je even moet wachten tot er plek is in de metro. Persoonlijk vond ik de drukte zo extreem, dat het wat onprettig voelde en soms zelfs wat benauwend.

Tijdens de jaarwisseling geldt er een aangepaste dienstregeling voor de metro’s. Tussen 31 december 23:45 en 1 januari 4:30 zijn de metro’s gratis. Na de show zijn wij gewoon naar onze Airbnb gegaan, we waren moe en hadden verder geen plannen. Wij zijn niet van die feestbeesten. Ben je dat wel? Dan zit je in Londen ook goed. Waar je precies moet zijn weet ik alleen niet uit eigen ervaring.

Andere dingen om te doen tijdens oud en nieuw in Londen 

Ben je te laat met het boeken van tickets? Of wil je gewoon niet uren wachten op de show? Dan zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen in Londen tijdens oud en nieuw.

Als je wel het vuurwerk wilt zien, maar geen tickets hebt, kun je het beste richting Southwark of een van de bruggen in het centrum gaan. Een voorbeeld hiervan is Millenium Bridge, of Vauxhall bridge. Wil je wat meer de drukte uit? Je kunt dan ook het vuurwerk kijken vanaf Primrose hill, vanaf hier heb je namelijk een uitzicht over de skyline van Londen en dus ook over het vuurwerk.

Ben je vooral op zoek naar feestjes? Veel feesten moet je vooraf regelen. Maar je kunt ook gewoon op de 31e richting Soho gaan en een pub in duiken. De vuurwerkshow kijk je dan lekker op tv terwijl je tussen de Engelse het nieuwe jaar in luidt!

Ten slotte kun je er ook nog voor kiezen om een cruise te doen over de Theems. Dit is vaak inclusief eten en drinken en natuurlijk een geweldig uitzicht op het vuurwerk van Londen.

Nieuwjaarsdag in Londen 

De volgende ochtend word je wakker in het nieuwe jaar, met een super gave avond in je herinneringen. Gelukkig is het oud en nieuw spektakel dan nog niet af. In Londen is er namelijk een super grote New Years Parade. Deze begint om 12:00 bij Green Park station en komt langs Piccadilly Circus, Lower Regent Street, Pall Mall, Trafalgar Square, Whitehall en eindigt vervolgens om 15:30 bij Parliament Square. Er doen duizenden mensen aan de parade mee en deze mensen komen van over de hele wereld.  Je kan tickets kopen voor de parade, dan zit je op een tribune met goed zicht, waar de dansgroepen vaak ook stoppen om iets te doen. Het is echter niet nodig, want je kan ook gewoon langs de weg gaan staan om de parade te zien. Het kan wel druk zijn, dus kom een beetje op tijd voor een goed plekje met goed zicht.

Zelf keken wij de parade bij Piccadilly Circus. We hebben niet alles gezien, omdat het na een tijdje wel wat lang duurde, maar het is zeker leuk om een kijkje te nemen! Verder is nieuwjaarsdag alweer een vrij normale dag. De winkels gaan iets later open dan normaal, maar je kunt verder gewoon alles weer doen en zien in Londen.

New Years Parade Londen
New Years Parade Londen

De kerstsfeer rondom oud en nieuw in Londen 

Nu je weet hoe oud en nieuw in Londen er een beetje uitziet en wat je kunt verwachten, is het tijd om je nog iets te vertellen over de kerstsfeer in Londen rondom oud en nieuw. Als jaren droomden wij ervan om kerst te vieren in Londen, maar ook oud en nieuw leek ons erg gaaf. Daarom kozen wij voor het beste van twee werelden en bezochten wij Londen net na de kerst en dus tijdens oud en nieuw. Op die dagen kun je nog steeds de kerstversieringen bewonderen en de kerstmarkten bezoeken. 

Ik schreef inmiddels ook een handig artikel over kerst in Londen, zodat je precies kunt lezen wat je ervan kunt verwachten!

Kerstverlichting 

Overal in Londen vind je geweldige kerstverlichting. Vooral rondom de straten van Picadilly circus en Oxford street vind je heel veel kerstverlichting. Toen wij kerst vierden in Praag hoopten wij super veel versiering en verlichting tegen te komen, maar dat was er helaas maar weinig. In Londen stond het er echt vol mee. We zagen prachtige kerstbomen, mooie verlichtingen in de straten en andere leuke versiering. Zo is Covent Garden ook compleet omgetoverd, maar ook bij Harrods vind je veel versiering. De kerstsfeer in Londen is echt volop aanwezig!

kerstverlichting Londen

Kerstmarkten 

Ook al is de kerst al voorbij komen wij nog veel kerstmarkten tegen in Londen. Zo bezoeken wij onder andere een kerstmarkt op Leicester Square, maar ook in Hyde park vind je een kerstmarkt, die hoort bij winterwonderland. Verder kom je leuke markten tegen langs de Theems en tijdens het rondslenteren in Londen kom je er ook zo nu en dan een tegen. De kerstmarkten zijn dit bijna allemaal geopend tot aan begin januari. Wanneer ze openen is verschillend, sommige openen in december, andere in november al.

Kerstmarkt Leicester Square Londen

Winter Wonderland 

Ik noemde hem net al even bij de kerstmarkten, maar rondom kerst en oud en nieuw wordt een deel van Hyde park omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. Je vindt er attracties, leuke kerstmartken, talloze eettentjes, een ijsbaan en nog veel meer leuke dingen. Als je er naar toe gaat denk je dat je het zo gezien hebt, maar voor je het weet ben je uren verder. Winter Wonderland start dit jaar op 17 november 2023 en is open tot en met 1 januari 2024. Je mag dit echt niet overslaan als je rond oud en nieuw in Londen bent!

Winter Wonderland Londen
Winter Wonderland Londen
Winter Wonderland Londen
Winter Wonderland Londen
Winter Wonderland Londen

Is het nou echt zo gaaf als iedereen zegt? 

Mijn antwoord hierop is ja en nee tegelijk. De vuurwerkshow is echt heel gaaf, maar het duurt maar een kwartier, het is immens druk en je moet er uren op wachten in de kou. Hier moet je tegen kunnen. Na een tijdje wachten verveelde ik mij ook echt behoorlijk! Als je slecht tegen drukte kan, zou ik je ook echt afraden om te gaan. Vooral na afloop is het overal zo druk, dat het best onprettig is. Ik zou eerlijk gezegd geen tweede keer naar de show gaan, gewoon omdat ik het nu een keer gezien heb en dat vind ik goed genoeg.

Ik ben zelf wel heel blij dat ik het een keer gezien heb, want de show is echt heel erg gaaf om eens in het echt te bekijken. Verder is de sfeer in Londen rondom oud en nieuw ook echt super, wat het wachten uiteindelijk ook wel weer goed maakt. Oud en nieuw in Londen kan ik je ook echt wel aanraden, maar bereid je wel voor op drukte en een lange wachttijd in de kou, voor een vuurwerkshow, die dan wel weer geweldig is.

Wil je oud en nieuw in het buitenland vieren, maar ben je op zoek naar een andere bestemming dan Londen? Blogger Eva deelde een lijstje met de beste plekken ter wereld om oud en nieuw te vieren!

Kort gezegd vind ik oud en nieuw de perfecte periode voor een citytrip naar Londen. Je kunt naar een ontzettend gave vuurwerkshow, ziet de beroemde New Years Parade en proeft nog iets van de kerstsfeer, die in Londen ronduit geweldig is! In deze periode bezochten wij Londen voor het eerst en wij werden verliefd. Verliefd op de stad, maar ook verliefd op het fijne sfeertje. En hoewel wij die sfeer in mei nog steeds zo fijn vonden, voegen kerst en oud en nieuw in Londen echt iets toe!

Op zoek naar tips voor jouw citytrip naar Londen? Ik verzamelde er heel veel in dit artikel over de bezienswaardigheden in Londen!

Vierde jij al eens oud en nieuw in het buitenland? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows