Op citytrip naar Bologna; doen in Bologna met 13 leuke tips!

door | Laatste update Dec 4, 2021 | Gepubliceerd Jun 10, 2017 | Europa, Italië, Lijstjes, Stedentrips | 18 reacties

Bologna is letterlijk de lekkerste stad van Italië.  Als je ergens goed (en betaalbaar) kunt eten is het in Bologna wel. Maar Bologna heeft meer. Het is de stad van de bogen, het lekkerste ijsje ooit en de prachtige uitzichten. Het is een stad met een super fijne sfeer en een stad waar je direct verliefd op wordt. Ben je al overtuigd om deze geweldige stad te bezoeken? Lees dan hieronder mijn 13 Bologna tips voor een geslaagd bezoek! Er komt een antwoord op de vraag: wat te doen in Bolgona? En ik deel de mooiste Bolgona bezienswaardigheden met je voor tijdens je citytrip Bologna! 

Bologna tips: wat te doen in Bologna? 

Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna en ligt op een steenworp afstand van Florence, Venetië, Verona en Rimini. De stad heeft drie bijnamen; La Dotta (‘de geleerde’), La Grassa (‘de vette’) en La Rossa (‘de rode’) en maakt ze alle drie waar. Bologna is leuk voor twee volle dagen, maar ook in de omgeving is genoeg te doen. Hierdoor kun je jezelf er met gemak een midweek of langer vermaken.

Waarschijnlijk denk je bij Bologna gelijk aan Spaghetti Bolognaise, je gaat dit echter nergens op het menu aantreffen. Het eten dat je er wel aantreft is overheerlijk, want Bologna is een echte culinaire stad. Bologna bruist en is tevens een eeuwenoude studentenstad. Het is er altijd gezellig en er is van alles te beleven. Het is er roder dan rood en er staan meer bogen dan je jezelf ooit kan voorstellen. De stad ademt sfeer. Hoogtijd dus voor 13 leuke Bologna tips en een antwoord op de vraag: wat te doen in Bologna?

1. Bezoek Piazza Maggiore

Het centrale plein in Bologna is Piazza Maggiore. Piazza Maggiore is het middelpunt van de stad, het is het punt waar iedereen bij elkaar komt en waar het altijd gezellig is. Het is ook het perfecte plein om je ontdekking door Bologna te starten, vanaf daar ben je overal namelijk zo! Rondom het plein staan prachtige gebouwen, waaronder de kerk San Petronio. De bedoeling was ooit dat deze kerk groter zou worden dan de Sint-Pieters basiliek in Rome. De paus heeft hier een stokje voor gestoken en de kerk is daarom nooit verder gebouwd. Je kunt gratis naar binnen, wat je zeker even moet doen. Het is niet de mooiste kerk die je ooit zal zien, maar hij is zeker heel bijzonder en het is zeker een van de leukste Bologna bezienswaardigheden. 

Een ander gebouw dat je op Piazza Maggiore vindt is Palazzo d’Accursio. Op dit moment wordt dit gebouw gebruikt als stadhuis van Bologna. Ook hier kun je gratis naar binnen. Wij wisten die niet en zijn hier dus niet geweest. Het schijnt wel echt de moeite waard te zijn. En ach, het is toch gratis, dus hier een kijkje nemen tijdens je citytrip Bologna kan altijd!

Lekker op stedentrop naar een prachtige stad in Italië!
Wat te doen in Bologna?

2. Piazza Del Nettuno

Wij hebben heel lang gezocht naar dit plein, wat dus echt heel dom was. Want het plein loopt over op Piazza Maggiore. Midden op Piazza Del Nettuno staat een fontein van, je raad het vast wel, Neptunes. Bij ons stond die dus in de steigers, waardoor we geen idee hadden dat we al honderd keer over het plein gelopen waren. Tja, jammer maar helaas. De gebouwen rondom het plein zien er prachtig uit en moet je ook zeker even goed bekijken!

3. Bewonder Torre degli Asinelli en Torre Garisenda

Tijdens je citytrip Bologna kom je al heel snel twee enorm hoge torens tegen, namelijk Torre degli Asinelli en Torre Garisenda. In de twaalfde eeuw bouwden rijke mensen een toren tegen het kwaad van buitenaf, hoe hoger de toren, hoe rijker je was. Rond die tijd stonden er ongeveer 100 torens in Bologna, waarvan er nu nog 20 over zijn. Twee daarvan zijn scheef en staan midden in het centrum, dat zijn Torre degli Asinelli en Torre Garisenda. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je Torre degli Asinelli beklimmen. Je moet dan 498 treden beklimmen en betaalt hier zo’n €3,- voor. Hoogtevrees is niet handig, want de trap is van hout en schijnt lekker te kraken. De torens van buiten bekijken is in ieder geval ook leuk en zeker iets wat je moet doen in Bologna. 

Wij hebben ergens anders genoten van een geweldig uitzicht, dus hebben de toren niet beklommen. Wij hebben ook allebei last van hoogtevrees, dus ik was heel blij met het alternatief. Over deze fijne Bologna tips vertel ik zo meer! 

Wat te doen in Bologna?

4. Eet een ijsje bij Gelateria Gianni

Ik ben een ijs liefhebber en heb al vele lekkere ijsjes mogen proberen. Maar het ijsje dat ik had bij Gelateria Gianni is by far het lekkerste ijsje dat ik ooit had. Als je in Bologna bent en van ijs houdt MOET je hier gewoon heen. Dit is zo lekker. Ze hebben er heel veel verschillende soorten smaken, waarvan veel smaken ook gewoon ontzettend origineel zijn. Zo hebben ze bij deze ijssalon Kinder Bueno ijs en geloof me dat is het lekkerste ooit. Voor twee bolletjes betaal je €2,50, dus ook dat is prima te doen. De ijssalon vind je praktisch naast de torens waar ik net over vertelde. Ideaal dus om even uit te rusten met zo’n lekker ijsje na je lange en vermoeiende klim. Dit is zeker een van de beste Bologna tips tijdens je citytrip Bologna en dus echt iets wat je moet doen in Bologna! Het exacte adres vind je hieronder:

Via Monte Grappa 11 A
40121 Bologna, Italië

Wat te doen in Bologna?

5. Doen in Bologna: genieten van een prachtig uitzicht

Bologna is een rode stad en dat zie je pas echt goed als je de stad van bovenaf bekijkt. Misschien is de stad van bovenaf nog wel mooier dan als je er gewoon doorheen wandelt. De meeste mensen genieten van het uitzicht vanaf Torre degli Asinelli en beklimmen voor €3,- 498 gammele treden. Wij kwamen echter per toeval uit bij een ander uitzichtpunt. Het is helaas wel een tijdelijke, dus het kan zijn dat ie weg is als je er bent, maar je kunt altijd even kijken. De achterkant van de kerk San Petronio op Piazza Maggiore word gerestaureerd. Om de kosten voor de restauratie eruit te halen hebben ze er gelijk een uitzichtpunt van gemaakt. Voor €3,- ga je met de lift omhoog en heb je een geweldig uitzicht over de stad. Je moet wel van te voren een papiertje ondertekenen omdat je eigenlijk een bouwplaats betreedt. Maar goed, het is dus even duur als de toren, alleen hoef je niet te klimmen. Een stuk fijner voor mensen met hoogtevrees of voor mensen die gewoon geen zin hebben om op een warme dag een lange trap op te gaan. Het uitzicht is echt prachtig, de foto’s hieronder en de uitgelichte foto bovenin bewijzen dit! Zeker een van de leukste Bologna bezienswaardigheden en een van de beste Bologna tips! 

Update: in oktober 2019 is dit uitzichtpunt nog steeds geopend! 

Op citytrip naar Bologna
Op citytrip naar Bologna

6. Ga naar Abbazia di santo stefano

In Bologna stikt het van de kerken en mooie gebouwen. Deze kerk is anders en dat maakt hem gelijk zo leuk. De kerk is namelijk niet 1 gebouw, maar een complex van 7 middeleeuwse kerken die aan elkaar gebouwd zijn. Super mooi en bijzonder! Verder is alles wat je om de kerk heen vindt prachtig mooi. Overal in Bologna vind je bogen, maar de bogen rondom deze plek zijn toch gewoon net iets mooier. Zeker iets wat je moet bekijken tijdens je citytrip Bologna! 

Op citytrip naar Bologna
Op citytrip naar Bologna

7. Proef een Spaghetti al Ragú

Al eerder zei ik dat je in Bologna de pasta Bolognaise niet gaat vinden. Hoewel de pasta wel naar deze stad is vernoemd komt het daar helemaal niet vandaan. In Bologna eet iedereen spaghetti al Ragú. Een spaghetti die ontzettend lijkt op Spaghetti Bolognaise, maar dan iets minder tomaat en iets meer vlees bevat. Het is super lekker, dus je moet het ook zeker eens proeven!

8. Struinen door Via Pescherie Vecchie

Via Pescherie Vecchie is een van de leukste straten van Bologna. De straat begint heel dichtbij Piazza Maggiore en is de plek waar je streekproducten van Bologna ziet, koopt en proeft. In de mooie, knusse straten vind je allemaal marktkramen met diverse producten, waaronder veel vlees, groente en vis.

Op citytrip naar Bologna

9. Op zoek naar Venetië

Hoewel je vanaf Bologna makkelijk een dag naar Venetië kan zou ik je dat niet aanraden. Beide steden verdienen het om er op zijn minst iets langer te blijven. Maar wist je dat je in Bologna ook een mini stukje Venetië vindt? Als je goed zoekt vind je vanzelf een doorkijkje met uitzicht op een super mooie Venetiaans straatje. Net alsof je echt even in Venetië bent.

10. Bologna tips: slenteren door de universiteitswijk van Bologna

Wij hebben heel lang gezocht naar de universiteit van Bologna, maar hebben het nooit gevonden. Van te voren hadden we weinig research gedaan over Bologna en wij wisten van te voren alleen dat de oudste universiteit hier stond. Op internet zoeken bracht ons niet veel verder, dus uiteindelijk hebben wij nog best veel gemist. Maar goed, dat is wel een goede reden om nog eens terug te gaan. In de universiteitswijk vind je Palazzo Poggi, het hoofdgebouw van de universiteit die al sinds 1088 in gebruik is. Het kloppend hart van de universiteitswijk is Piazza Giuseppe Verdi en ook Biblioteca dell’Archiginnasio is in de wijk te vinden. Dit laatste gebouw is ook een voormalig universiteitsgebouw, maar is nu een prachtige en belangrijke bibliotheek die je ook kunt bezoeken. Wij hebben dit dus allemaal niet gezien, ook al bestaat er ook best een kans dat we er per ongeluk voorbij zijn gelopen. Jammer, maar helaas.

11. Bologna bezienswaardigheden: breng een bezoek aan Basilica di San Luca

Een stuk buiten het centrum ligt Basilica di San Luca. De basiliek ligt op een mooie groene heuvel en kun je bereiken door een flinke wandeling omhoog. De wandeling is overdekt, aangezien je hier allemaal van die prachtige boven tegenkomt. Ik heb gelezen dat je er zo’n 666 bogen vindt over 4 kilometer. In het hoogseizoen gaat de San Luca express, dit is een soort treintje dat je vanuit het centrum naar de basiliek brengt. Je kunt in het hoogseizoen ook gemakkelijk met een gewone bus die kant op. Lopend is ook mogelijk, maar vanuit het centrum is het al een flinke wandeling om het begin te halen. Buiten het hoogseizoen is lopen ongeveer je enige optie. Het treintje gaat niet (alleen soms in het weekend) en bussen gaan ook bijna niet, of je bent super lang onderweg en moet heel vaak overstappen. Wij waren in februari en hebben dit hierdoor helaas moeten missen. De basiliek zelf schijnt prachtig te zijn en het uitzicht ook, maar het draait uiteindelijk om de wandeling onder de bogen.

12. Verdwalen tijdens je citytrip Bologna

Bologna is een perfecte stad om gewoon in rond te lopen en te verdwalen. Dat doe ik zelf sowieso het liefste als ik een nieuwe stad ontdek. Omdat wij dit eigenlijk in Bologna alleen maar deden hebben wij misschien wel wat dingen gemist, maar zijn we ook plekken tegen gekomen die we anders waarschijnlijk nooit gezien hadden. Zo hebben wij mooie, rustige straten ontdekt. We hebben prachtige kerken gezien en leuke pleintjes. Ook op de weg richting het station kom je mooie plekken en gebouwen tegen. Dit is zeker een van de beste Bologna tips en echt iets wat je moet doen in Bologna. 

Wat te doen in Bologna? Op citytrip naar Bologna

13. Op dagtrip naar Ferrara of Modena

Hoewel je jezelf in Bologna goed kunt vermaken en veel grotere Italiaanse steden ook goed te bereiken zijn, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan Ferrara of Modena. Beide steden zijn perfect om je een halve dag te vermaken. Wij kozen voor Ferrara, dus over Modena kan ik niets nuttigs vertellen, maar Ferrara was prachtig. Ik vond de stad misschien nog wel leuker dan Bologna zelf. De straatjes zijn prachtig en de sfeer is er geweldig. Ik ben verliefd en zou zo nog eens gaan! Er zijn veel bezienswaardigheden op een korte afstand en het is een heel fijne, kleurrijke stad. Ook het ijs en de broodjes zijn super lekker.

Op citytrip naar Bologna
Wat te doen in Bologna?
Wat te doen in Bologna?

Bologna smaakte naar meer. Met weinig verwachtingen ging ik heen en verliefd kwam ik terug. De stad is (letterlijk) heerlijk, maar ook geweldig om te zien. De bogen, de rode gebouwen, de prachtige vergezichten. Bologna ademt sfeer en jij moet zeker gaan! Hopelijk heb je door dit artikel genoeg Bologna tips verzameld voor je citytrip Bologna. Ook heb je hopelijk een antwoord op de vraag wat te doen in Bologna? En weet je wat de leukste Bologna bezienswaardigheden zijn. 

Benieuwd naar de kosten voor je citytrip Bologna? Hier deel ik ons budget! Ben je nog op zoek naar een leuke accommodatie op loopafstand van het centrum van Bologna? Dan kan ik je het mooie hotel Grand Hotel Elite aanraden. Dit hotel heeft ruime nette kamers en is echt heel fijn! Je boekt dit hotel via deze link

Maakte jij al eens een citytrip Bologna? Wat zijn jouw beste Bologna tips en favoriete Bologna bezienswaardigheden?

 

Toen wij in Bologna waren is mijn spiegelrefexcamera gestolen, vandaar het grote verschil in kwaliteit tussen sommige foto’s. Dit artikel bevat een affliate link

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow