Oostkust van Australië: dit zijn de 16 hoogtepunten

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jan 15, 2020 | Australië, Oceanië | 22 reacties

Veel reizigers die voor het eerst naar Australië reizen kiezen ervoor om de Australische Oostkust te ontdekken. Het is makkelijk te bereizen en je vindt er een aantal van de meeste beroemde bezienswaardigheden. Wat dacht je van het avontuurlijke Fraser Island, of het paradijselijke Whitsundays? Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige plekken die de Oostkust van Australië te bieden heeft. In dit artikel deel ik de beste Oostkust tips en vertel ik je wat de hoogtepunten van de Oostkust van Australië zijn. Dus ga je reizen tussen Sydney en Cairns? Lees dan zeker even verder! 

De oostkust van Australië 

De Oostkust van Australië is het populairste stuk van Australië om te backpacken. Je komt er dan ook gegarandeerd veel andere reizigers tegen. Dat dit deel populair is, is natuurlijk niet voor niks; de oostkust van Australië heeft heel veel prachtige plekken. In dit artikel vertel ik je wat volgens ons de hoogtepunten van de oostkust van Australië waren. En als ik het over de oostkust heb, dan heb ik het over het stuk tussen Sydney en Cairns. Dus nee, de Great Ocean Road staat hier niet tussen, alhoewel het zeker wel een hoogtepunt van Australië is, dat officieel gezien nog een stuk van de Oostkust is. Toch voelt het voor mij echt als Zuid-Oost Australië en een compleet ander deel. Gek eigenlijk. En als ik ook over het Zuid Oosten ga vertellen kan ik een lijst maken met meer dan dertig hoogtepunten, dus vandaar dat ik het op het echte Oosten houd, een ‘klein stukje’ Australië. 

Nadat ik heb verteld wat mijn beste oostkust tips zijn en wat je moet doen bij de oostkust van Australië, vertel ik ook hoe je je reis door Australië kunt vervolgen. Want hoewel de oostkust van Australië prachtig is, is Australië meer dan alleen dit stuk tussen Sydney en Cairns.

Wil je alle hoogtepunten van de oostkust van Australië zien? Trek dan minstens 4 weken uit voor deze route. Langer kan ook, dan heb je net wat meer tijd om plekken echt te ontdekken. De afstanden zijn lang en al zou je de snelste route volgen en nergens uitwijken, is de afstand tussen Sydney en Cairns al ruim 2400 kilometer. Een behoorlijk stuk dus!

Oostkust tips: dit zijn de hoogtepunten van de oostkust van Australië 

Genoeg gepraat, het is nu tijd om te vertellen wat je echt moet doen bij de oostkust van Australië! 

1. Sydney 

De kans is groot dat je je reis door Australië start of eindigt in Sydney. Sydney is gelijk ook een van de hoogtepunten van je reis langs de oostkust. Het is sowieso de leukste stad die je er tegenkomt en je kunt je er met een gerust hart een aantal dagen vermaken. Wij hadden slechts twee volle dagen in de stad en dat is echt te kort. Er is enorm veel te zien en te doen. Daarnaast is er ook in de omgeving heel veel te zien. Zo kan je een prachtige wandeling maken van Bondi Beach richting Bronte Beach. Maar kan je ook een bezoek brengen aan Manly, wat je vanaf Sydney zo met de boot kunt bereiken. Natuurlijk moet je ook in de stad zelf even een kijkje nemen. De Harbour Bridge en the Opera House mag je natuurlijk niet missen! 

Ookstkust Australië hoogtepunten: Sydney

2. De Blue Mountains 

De Blue Mountains is een prachtig natuurgebied op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Sydney. Je kan er gemakkelijk heen met eigen vervoer, of met het openbaar vervoer. De Blue Mountains is een prachtig gebied om heerlijk te wandelen en om te genieten van prachtige uitzichten. Een hele leuke wandeling vonden wij de wandeling vanaf de Katoomba Falls richting Echo Point. Je hebt tijdens deze wandeling constant prachtige uitzichten en eindigt bij eens van de hoogtepunten van de omgeving; het prachtige uitzicht op de Three Sisters vanaf Echo Point. Vanaf Echo Point kun je nog verder wandelen, maar bij ons was er onweer voorspeld, dus wij durfde dat niet helemaal aan. Naast deze wandeling zijn er veel mooie uitzichtpunten waar je kunt stoppen om te genieten van de natuur. 

Oostkust van Australië: Blue Mountains

3. Dorrigo National Park 

Een nationaal park waar je wat minder over leest en hoort, maar zeker de moeite waard is, is Dorrigo National Park. Dit park ligt op ongeveer een uurtje afstand van Coffs Harbour, wat ook echt een leuke plek is om te verblijven en je goed als uitvalsbasis kunt gebruiken om de natuur van Dorrigo te ontdekken. In Dorrigo National Park is het leuk om een wandeling te doen die je naar twee prachtige watervallen leidt, ook is het leuk om gewoon naar wat mooie uitzichtpunten te rijden. De natuur is hier super groen en wandelen door het regenwoud is echt geen straf.

Oostkust Australië hoogtepunten: Dorrigo National Park

4. Byron Bay 

Byron Bay is voor vele backpackers de favoriete plek langs de Oostkust van Australië. De plek zit vol met backpackers en veel mensen blijven hier langer hangen dan gepland. Dat is niet voor niks, want het is hier gezellig en er is heel veel te doen. Hoewel het niet helemaal ons ding was, hoort het wel echt thuis op het lijstje met de beste oostkust tips. De wandeling richting de vuurtoren van Byron Bay is zeker de moeite waard. De uitzichten op de kust zijn prachtig. Daarnaast kan je kajakken met dolfijnen, snorkelen en een dagtrip maken naar het hippie dorpje Nimbin. Ook is Byron Bay een goede plek om te relaxen op het strand, wat te zwemmen en misschien lekker te surfen. Genoeg te doen dus! 

Byron Bay wandeling naar vuurtoren
Byron Bay wandeling naar vuurtoren

5. Springbrook National Park 

Tijdens onze roadtrip langs de oostkust van Australië verblijven wij een aantal dagen in Gold Coast. Niet omdat Gold Coast nou zo’n hoogtepunt is, maar meer voor de omgeving en om wat te relaxen. Op een van onze dagen in Gold Coast maakten wij een dagtrip richting Springbrook National Park. Een prachtig park waarbij je veel mooie uitzichten hebt over de bergen en waarbij je veel leuke korte wandelingen kunt doen. Naast deze mooie uitzichten vind je bij Springbrook National Park ook het prachtige Natural Bridge. Om hier te komen moet je een korte wandeling maken en vervolgens kom je een natuurlijke brug tegen met een grot en een waterval. Het is prachtig. Prachtig om te zien en prachtig om te fotograferen. Zeker een van de oostkust Australië hoogtepunten. 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Springbrook National Park

Springbrook national Park, australië oostkust hoogtepunten
Springbrook national Park, australië oostkust hoogtepunten
Springbrook national Park, australië oostkust hoogtepunten
Springbrook national Park, australië oostkust hoogtepunten

6. Lammington National Park 

Een ander prachtige nationaal park vlakbij Gold Coast is Lammington National Park. Lammington bestaat uit twee delen en beide delen hebben prachtige watervallen en in beide delen vind je mooie uitzichten op de bergen. Zelf bezochten wij het Green Mountain deel, alleen de weg hierheen is best lastig. De weg is heel smal en er zijn veel krappe bochten. De weg is geen eenrichtingsweg, maar zou het wel moeten zijn. Wij hebben hier een wandeling gemaakt richting een waterval en zijn gestopt voor wat uitzichtpunten. We hadden meer plannen, maar helaas schopte de regen onze plannen in de war. 

7. Glass House Mountains National Park 

Langs de oostkust vind je veel prachtige nationale parken en de Glass House Mountains horen hier zeker bij. Dit nationale park ligt heel dichtbij Brisbane, wat wij allesbehalve een hoogtepunt vonden. Ook ligt dit park dichtbij de Australia Zoo, de dierentuin van Steve Irwin, die wij bewust niet bezochten. Bij die dierentuin doen ze namelijk shows met dieren en dat kan nooit diervriendelijk zijn. 

Maar goed, het gaat om de Glass House Mountains. Hier kan je prachtige wandelingen maken naar mooie uitzichtpunten en lekker rondrijden richting mooie uitzichtpunten. Wij hadden hier best veel plannen, maar werden zelf helaas ziek. Wandelen hebben wij daarom niet gedaan, maar wat uitzichtpunten hebben wij wel bezocht. Zeker de moeite waard en zeker een van de dingen die je moet doen bij de oostkust van Australië! 

Glasshouse Mountains National Park

8. Noosa 

Noosa is een plek die mij positief heeft verrast. Er hang een gezellig sfeertje en er is genoeg te doen. Het enige nadeel aan Noosa is toch wel de enorme drukte. Parkeren in de stad kan een drama zijn, want je bent niet deze enige die deze leuke plek wilt bezoeken en het een van de oostkust hoogtepunten vindt. 

Het leukste om te doen in Noosa is om een dagtrip te maken richting de Everglades en om een wandeling te maken in het nationale park bij Noosa. Deze wandeling loopt langs de kust en geeft je gegarandeerd de mooiste uitzichten over de kustlijn. Het deed ons een beetje denken aan de wandeling bij Byron Bay, die ook heel mooi was. 

Hoogtepunten bij de Oostkust van Australië: Noosa

9. Fraser Island

Vanuit Noosa kan je gemakkelijk een (meerdaagse) trip regelen richting Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Zelf boekten wij een driedaagse tour bij Dropbear en dit werd echt het absolute hoogtepunt van onze reis langs de oostkust van Australië. Drie dagen lang reden wij zelf in een 4×4 over stranden en zagen wij de mooiste meren. Wij hadden een enorm leuke tijd met een leuke gids en een gezellige groep. We zagen wildlife, zwommen op de mooiste plekken, en hoorden prachtige verhalen over het eiland. Fraser Island was een plek om nooit meer te vergeten en kan echt niet ontbreken op een lijstje met Oostkust Australië hoogtepunten. 

Wil je meer lezen over onze dagen op Fraser Island? Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over onze 3 dagen op Fraser Island

Fraser Island Australië, Oostkust Australië hoogtepunt
Fraser Island Australië, Oostkust Australië hoogtepunt
Fraser Island Australië, Oostkust Australië hoogtepunt
Fraser Island Australië, Oostkust Australië hoogtepunt

10. Whitsundays 

Een van de andere absolute hoogtepunten van de oostkust van Australië is toch wel Whitsundays. Bij de Whitsundays eilanden vind je misschien wel het mooiste strand ter wereld: Whitehaven Beach. Wij hebben inmiddels ook echt veel mooie stranden gezien, maar Whitehaven Beach wint het echt van elk strand. Het is er zo mooi! Het uitzicht vanaf Hill Inlet is echt adembenemend. Je ziet overal extreem wit zand met extreem blauw water en het is gewoon bijna bizar. Als je na het uitzichtpunt vervolgens het strand zelf op komt weet je het ook echt zeker: dit is het mooiste strand ooit. 

Het is echt gewoon nog mooier dan op de foto’s en dit is iets wat je gewoon echt gezien moet hebben. Zelf gingen wij met de zeilboot van Solway Lass mee voor 2 dagen en 2 nachten. Dit is zeker een aanrader, maar in 1 dag kan je ook al een goede indruk krijgen van Whitsundays en heb je de hoogtepunten ook wel gezien. Whitsundays bezoeken is in ieder geval wel echt iets wat je zeker moet doen bij de oostkust van Australië, of je nou 1 of meerdere dagen gaat, je mag het niet missen! Het is dan ook een van de beste oostkust tips. 

Oostkust tips: whitsundays
Oostkust tips: whitsundays
Oostkust tips: whitsundays

11. Magnetic Island 

Vanaf Townsville kan je de boot pakken naar Magnetic Island, een klein eiland waar je met de bus of een barbie auto op ontdekking kan. Je kan hier meerdere mooie wandelingen doen en hebt een grote kans om koala’s in het wild te spotten. Daarnaast vind je hier ook rock wallaby’s en mooie stranden. Wij vonden Magnetic Island leuk voor een dag, vooral omdat we inmiddels wel genoeg strand gezien hadden. Maar je kan je hier ook gemakkelijk meerdere dagen vermaken, er is genoeg te doen. Doe in ieder geval de Forts Walk, zodat je koala’s ziet en een mooi uitzicht hebt over Magnetic Island. 

Wil je weten op welke plekken in Australië je nog meer koala’s kunt spotten? Lees dan eens ons artikel over koala’s spotten in Australië

Magnetic Island
Magnetic Island

12. Wallaman Falls 

De hoogste single dorp waterval van Australië is de Wallaman Falls. Deze waterval ligt in een prachtige omgeving en is echt de rit erheen waard. Je moet voor een bezoek aan de Wallaman Falls wel een stuk omrijden namelijk. Je kunt genieten van een mooi uitzicht op de Wallaman Falls en er ook voor kiezen om naar beneden te lopen. Helaas was het bij ons heel slecht weer, dus besloten wij de wandeling niet te maken en alleen te genieten van het indrukwekkende uitzicht. Onderweg naar de Wallaman Falls kwamen wij ook voor het eerst een cassowary tegen, super gaaf! 

Wallaman Falls , oostkust van Australië

13. Atherton Tablelands 

We blijven even bij de watervallen, want een van de andere oostkust Australië hoogtepunten is toch wel het gebied Atherton Tablelands. Hier vind je heel veel mooie watervallen bij elkaar die echt een bezoek waard zijn. Het is zeker leuk om het Waterfall Circuit te rijden. Je bezoekt dan de Millaa Millaa Falls, de Zillie Falls en de Ellinjaa Falls. Onze favoriete waterval uit de omgeving van Atherton was echter de Barron Falls, die was heel bijzonder en anders dan de andere waterval. Dit maakte hem heel indrukwekkend. 

Oostkust tips barron Falls

14. Port Douglas

Port Douglas is een plek waar wij weinig verwachtingen van hadden, maar wat een van onze favoriete plekken bij de oostkust van Australië werd. Het is er zo gezellig en de sfeer is zo fijn, dat ik er zo een week had kunnen verblijven. Port Douglas is klein en heeft een strand waar je kunt zwemmen. Verder kan je er een korte wandeling maken zodat je een mooi uitzicht hebt op het strand. Ook de route tussen Cairns en Port Douglas is mooi, onderweg kom je namelijk prachtige uitzichten tegen. Port Douglas zelf is klein, maar gezellig. Je kunt er lekker op een terras relaxen en gewoon lekker rondslenteren. Het is een klein vakantiedorp en door de sfeer is het er gewoon ontzettend leuk! 

Vanaf Port Douglas kan je ook een trip maken richting het Great Barrier Reef. De tours vanaf hier zijn minder toeristisch dan de tours vanaf Cairns.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Port Douglas in Australië.

Port Douglas, oostkust van australië
Port Douglas, oostkust van australië

15. Daintree River Cruise 

Als je vanaf Port Douglas nog een stuk meer naar het noorden rijdt kom je uit bij de Daintree River. In deze rivier kan je krokodillen spotten en dat is echt enorm gaaf om te doen. Je vindt hier enorme zoutwater krokodillen en je kunt ze vanaf een boot van heel dichtbij bewonderen. Wij deden twee keer een cruise met het bedrijf Crocodile Express (je mag hier zo vaak als je wilt met een cruise mee, voor dezelfde prijs), en dat was geweldig. Wij zagen in totaal vier krokodillen, waarvan een behoorlijk groot was. Heel indrukwekkend!  

Daintree River Cruise

16. Cape Tribulation 

Als je de Daintree River oversteekt kom je uit bij Cape Tribulation. Een prachtige plek waar het regenwoud, het strand en andere mooie natuur samenkomt. Je kunt hier mooie wandelingen maken in het regenwoud en prachtige stranden ontdekken. Ook word je zo nu en dan verrast door een mooi uitzicht. Verder kan je hier overheerlijk ijs eten bij een boerderij die je onderweg tegenkomt. Dit is dan ook zeker een van de beste oostkust tips! 

Cape Trubulation, oostkust van Australië

Zo, dit zijn wat mij betreft de 16 hoogtepunten van de oostkust van Australië en dus ook de dingen die je echt moet doen bij de oostkust. Zoals je ziet ontbreken Brisbane en Cairns op dit lijstje, dit komt omdat wij dit beide echt geen interessante steden vonden. Daarnaast zijn wij niet naar het Great Barrier Reef geweest. Volgens vele een hoogtepunt en volgens veel andere ook een enorme tegenvaller. Wij wilden zelf geen €100,- of meer betalen voor een snorkeltrip, naar koraal wat volgens velen zijn beste tijd heeft gehad. Gelukkig hebben wij genoeg mooie dingen gezien tijdens onze roadtrip langs de oostkust van Australië. 

Wil je verder reizen? Dan is het leuk om ook een roadtrip te maken tussen Sydney en Melbourne. Daar kan je een hike maken bij Mount Kosciuszko, de hoogtste berg van Australië. Of ontdek de witte stranden bij Jervis Bay en spot koala’s op Raymond Island. Nog leuker is om ook gelijk de Great Ocean Road te rijden en de Grampians te bezoeken. Je kunt dan eindigen in Adelaide. Als je in Cairns eindigt kan je ook door rijden richting Darwin, of misschien ga je wel richting de outback van Australië? 

Wil je meer lezen over het verder reizen? Lees dan eens ons artikel met onze route tussen Sydney en Melbourne en onze route tussen Melbourne en Adelaide

Great Ocean Road

Ik hoop dat je met behulp van dit artikel hebt ontdekt wat de beste oostkust tips zijn en wat de oostkust Australië hoogtepunten zijn. De Oostkust van Australië is in ieder geval prachtig om te zien en er zijn enorm veel dingen te doen. Dus waar wacht je nog op? Boek je tickets richting het leuke Sydney en start je prachtige roadtrip! 

Wil je dit artikel met de beste oostkust tips later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Wat zijn volgens jou de hoogtepunten van de oostkust van Australië en de beste oostkust tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow