Onze eerste kennismaking met Azië

by | Jul 17, 2016 | Azië, Maleisië, Singapore | 4 comments

Het zal jullie misschien niet ontgaan zijn dat wij op dit moment voor zes weken in Maleisië zitten. Voor ons is dat onze eerste kennismaking met Azië. Azië en Europa zijn niet met elkaar te vergelijken en daarom deel ik vandaag onze eerste indrukken en ervaringen in Azië.

Chaos

Overal is het een chaos, zowel op de snelweg als in de steden die wij bezochten. Auto’s proppen zichzelf overal tussen en toeteren flink naar elkaar. Als je niet zo assertief bent in de auto kun je hier beter niet rijden. Volgens mij sta je dan heel lang stil op hetzelfde punt.

Taxi Taxi

Zodra jij met een backpack op loopt roept elke taxi chauffeur de woorden Taxi Taxi naar je in de hoop dat je met de taxi mee gaat. Zodra je zonder backpack midden in de stad om je heen kijkt gebeurt dit trouwens ook.

Naast Taxi Taxi werden we ook steeds geroepen voor een ritje op de Tricycle door Melaka, was je veilig langs de ene stoet mannen met fietsen, begon de andere stoet 😉 Hieronder is een foto te zien van deze Tricycles, best grappig maar de harde muziek, toeters en lichtjes zorgde voor een iets te groot kermisgehalte.

 

kennismaking met Azië

De mensen

De mensen zijn ontzettend verschillend tot nu toe. In Singapore vroegen wij de weg aan iemand die niet meer stopte met praten, terwijl de mensen in Melaka geen woord tegen je zeiden. In de winkel noemden ze alleen het bedrag, maar een hallo of een doei zat er niet echt in. Sommige lachen naar je en sommige blijven je maar aanstaren.

Ook hoe de mensen eruit zien varieert. De Chinezen Maleisiërs lopen in korte broeken en rokjes, terwijl anderen helemaal bedekt zijn, wat vaak te maken heeft met religie. Weer een volgende loopt in een dikke trui alsof het tien graden vriest.

De hitte en regen

Ik zei dat sommige erbij lopen alsof het tien graden vriest, dit doet het echter niet. In Azië en dus ook in Maleisië is het ontzettend warm. Qua temperatuur valt het op zich nog mee, maar het is hier altijd benauwd. Aangezien het klimaat tropisch is kan je ook voor je het weet belanden in enorme regen- en onweersbui. Maar warm blijft het.

De geuren

Ik had het al vaker gelezen dat bij Azië bepaalde geuren horen en volgens mij weet ik nu wat er wordt bedoeld. Uit sommige winkels komen de meeste uiteenlopende (soms vreemde en misselijkmakende) geuren.  Overal ruikt het anders en apart, heel anders dan bij ons. Hieronder is een foto te zien van Jonkerstreet in Melaka, een typisch voorbeeld van een straat vol met deze Aziatische geuren.

Jonkerstreet kennismaking met Azië

Weinig Westerse toeristen

Hoe dit buiten Maleisië is kan ik natuurlijk niet zeggen, maar het valt mij op dat ik echt heel weinig Westerse toeristen heb gezien tot nog toe. De meeste zijn Aziatisch en er zijn ook  veel Maleisiërs die bijvoorbeeld naar Melaka gaan voor een korte vakantie. De meeste toeristen hier lijken chinees en die maken ook werkelijk waar overal vreemde foto’s en selfies.

Edit: inmiddels zijn wij zes weken in Azië geweest en blijkt juist dat het overspoelt wordt door Westerse toeristen!

Makkelijk te bereizen

Je komt ontzettend makkelijk van A naar B, overal is iets voor te regelen en er is last minute altijd wel een plekje in een bus te vinden. Het zelfde geldt eigenlijk voor hostels, een dag van te voren is er nog zat vrij wat je kunt boeken, maar ook als je gewoon rond loopt in de stad is er meestal wel iets te vinden. In Melaka ontdekten wij echter dat dit laatste niet echt iets voor ons is, rondlopen met een backpack op zoek naar een slaapplek, wij boeken liever 1 nacht alvast van te voren en kijken dan wel weer verder.

Een hele andere wereld…

Wat uiteindelijk vooral de eerste indruk is is dat het gewoon een compleet andere wereld is. De mensen zijn anders, de cultuur, de geuren en de gebruiken. Er is nauwelijks een vergelijk met Europa en eigenlijk maakt dat het juist wel leuk!

Dit gaat natuurlijk over onze eerste indrukken en wat wij in de eerste paar dagen hebben gezien en mee gemaakt, misschien veranderd ons beeld nog enigszins of komen er nog meer nieuwe dingen bij. Het is vooral wennen aan de manier van leven hier, maar soms moeten we ook wel een beetje lachen om hoe dingen gaan. Ik denk dat wij ons de komende weken nog wel zullen vermaken in het mooie Maleisië!

Ben je al eens in Azië geweest? Wat was jouw eerste indruk van Azië?

 

Onze reis verder volgen? Dit kan via Instagram, Facebook, Twitter en gewoon via www.travellersoftheworld.nl

Eerdere artikelen lezen over Maleisië? Dan kan hier

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
[jetpack-related-posts]