Onze dag in Abel Tasman National Park, Nieuw-Zeeland

door | Gepubliceerd Dec 27, 2022 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 6 reacties

Abel Tasman in Nieuw-Zeeland is een prachtige plek om meerdere dagen door te brengen. Maar wat nou als je slechts 1 dag in Abel Tasman hebt? Ook dan kan je een prima indruk krijgen van het kleinste nationale park in Nieuw-Zeeland. Zelf waren wij ook 1 dag in Abel Tasman en hebben enorm veel gezien. Vandaag vertel ik je alles over onze dag in Abel Tasman National Park in Nieuw-Zeeland. 

1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland 

Er is zoveel te zien in Nieuw-Zeeland en als je weinig tijd hebt moet je keuzes maken. Wij besluiten om 1 dag in Abel Tasman door te brengen. Dit betekent dat wij 2 nachten rondom Abel Tasman verblijven zodat wij in 1 volle dag het nationale park kunnen ontdekken. Voor ons was dit ook echt genoeg, maar er is genoeg te doen om je meerdere dagen in Abel Tasman te kunnen vermaken. Al eerder schreef ik een artikel met tips voor Abel Tasman in Nieuw-Zeeland, maar in dit artikel vertel ik je alles over onze dag in Abel Tasman, zodat jij een goed beeld krijgt hoe een dagtrip naar Abel Tasman eruit ziet. 

De Queen Charlotte Drive en overnachten in Motueka 

Als wij aankomen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland rijden wij eerst richting Kaikoura. Hier zwemmen wij met dolfijnen en gaan wij op zoek naar Spermwhales. Als we uitgekeken zijn in Kaikoura rijden wij een stukje terug richting het noorden op het Zuidereiland. We rijden eerst de Queen Charlotte Drive. Deze route loopt tussen Picton en Havelock en is ongeveer 40 kilometer lang. De ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland komt aan in Picton, dus het is de perfecte route om te rijden als je net bent aangekomen op het Zuidereiland. 

De Queen Charlotte Drive is kort, maar prachtig. We hebben vanaf hier mooie uitzichten op de Marlborough Sounds en stoppen regelmatig voor wat foto’s.  Als we de route gereden hebben rijden wij door richting Motueka, de plek waar wij gaan overnachten. We rijden nog langs Nelson, waar je ook nog even een kijkje zou kunnen nemen. 

In Motueka overnachten wij op de Motueka Top 10 Holiday Park. Deze camping heeft een nette keuken en een fijne tv lounge om in te zitten. Ook heeft de camping een speeltuin en een zwembad. Genoeg faciliteiten dus! Als we aankomen op de camping vragen we bij de receptie om tips voor onze dag in Abel Tasman. De volgende dag willen wij namelijk 1 dag in Abel Tasman National Park doorbrengen en zoveel mogelijk zien van het park. 

Queen Charlotte Drive, Nieuw-Zeeland

Met de bus naar Kaiteriteri

De vorige dag hebben we bij de receptie een complete dag kunnen plannen en een leuke dagtour geboekt. Om 8:00 begint onze dagtour en worden wij opgehaald met de shuttlebus. Deze bus brengt ons van Motueka naar Kaiteriteri. De plek waar de boten vertrekken richting Abel Tasman in Nieuw-Zeeland. 

De shuttle bus stopt op verschillende plekken om nog wat andere mensen op te halen. Ongeveer een half uur later komen we aan in Kaiteriteri en vertelt onze chauffeur waar we onze boot kunnen vinden. We lopen erheen en al snel mogen we ook de boot op. Onze dag in Abel Tasman kan beginnen! 

Een boottocht langs de kust van Abel Tasman 

Om 9:00 vertrekt de boot en beginnen we met varen langs de prachtige kust van Abel Tasman. We varen langs prachtige rotsformaties en geweldige stranden. Abel Tasman is niet goed bereikbaar met de auto, dus je ziet het meeste van het park door over het water te reizen of door een wandeling te maken. Wij zijn van plan om het beide te doen. 

We varen langs een zeehondenkolonie waar de boot even stil gelegd wordt. Ondertussen laat ook de zon zich steeds meer zien en wordt de temperatuur wat aangenamer. Desondanks ben ik wel blij met mijn jas, want het waait behoorlijk. We varen helemaal mee tot het eindpunt van de boot: Totaranui Beach. Onderweg wordt er gestopt op een aantal stranden om mensen op te halen, of om juist af te zetten. Het is geen massale dagtour waarbij je in een groep bent. Iedereen op de boot heeft verschillende dingen geboekt en sommige gebruiken de boot alleen als taxi. 

Na een korte stop op Totaranui Beach om wat mensen op de pikken draait de boot om en varen we een stukje terug. Daar stappen wij uiteindelijk uit bij Medlands Beach.

1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland

De start van de wandeling bij Medlands Beach

We gaan de boot af bij Medlands Beach waar wij een wandeling starten van 10,5 kilometer. De wandeling kost waarschijnlijk zo’n 4 uur en we hebben 5 uur de tijd voor onze boot ons weer komt oppikken bij het eindpunt van onze wandeling: Ancourage Beach. Medlands Beach is gelijk prachtig en beloofd veel voor de rest van onze wandeling. Uiteindelijk wordt Medlands Beach ons favoriete strand van Abel Tasman in Nieuw-Zeeland. Het is er heerlijk rustig, het strand heeft een prachtige gouden kleur, het water is helder en groen/blauw van kleur. Er omheen vind je rotspartijen en een prachtig stuk bos. 

Vanaf Medlands Beach begint onze wandeling. We hebben dan gelijk een prachtig uitzicht op Medlands Beach. Dit begint goed! Als we hebben genoten van het uitzicht begint de wandeling door het bos. We wijken een klein stukje uit om te kijken bij Sandfly Bay en een mooi uitzichtpunt. 

1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland

Wandelen door het bos en de Falls River Swing-Bridge 

Na Medlands Beach en de uitzichten bij het begin van de wandeling lopen we een heel stuk door het bos heen. Het pad is verder gemakkelijk en prima voor iedereen te belopen. In het begin genieten we van het bos, maar na een hele tijd alleen maar bos gezien te hebben begint het te vervelen. Door de hoeveelheid bos zie je namelijk verder niks van de omgeving en wij hadden toch gehoopt om meer mooie uitzichten te hebben onderweg. Dit was voor ons toch wel een kleine tegenvaller. 

Het bos

Gelukkig komen we na een tijdje in het bos uit bij een interessanter stuk. We moeten namelijk de bekende Falls River Swing-Bridge oversteken. Deze hangbrug ligt midden in het bos en gaat over een rivier heen omgeven met zand. De uitzichten vanaf de hangbrug zijn echt mooi om te zien en dit stuk maakt de wandeling gelijk weet wat interessanter. 

1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland
1 dag in Abel Tasman in Nieuw-Zeeland

Wandelen richting Torrent Bay

Na de hangbrug lopen we weer een heel stuk door het bos heen. Helaas hebben we weinig uitzichten dus we lopen gewoon in een hoog tempo door. Uiteindelijk komen we aan bij Torrent Bay. Torrent Bay ligt wat lager, dus voor we naar deze plek lopen, genieten we eerst van een prachtig uitzicht. Dit uitzicht is zeker een van de mooiste uitzichten van deze wandeling en misschien wel van heel Abel Tasman in Nieuw-Zeeland. 

Na het genieten van het uitzicht lopen we naar beneden richting Torrent Bay. Hier vind je toiletten en een camping. Ook vind je hier een aantal picknick tafels en een mooi strand. Wij besluiten eerst een stuk over het strand te wandelen en vervolgens zoeken wij een plekje uit om lekker te gaan lunchen. Dit is hiervoor de perfecte plek. 

Torrent Bay uitzicht

Het laatste stuk richting Ancorage Beach 

Na Torrent Bay hebben we nog 1,5 uur om terug te gaan richting ons eindpunt en komen we even voor een dilemma te staan. Het is eb, maar het water komt al weer een beetje terug. Dus lopen we de snellere eb route? Of lopen we de langere route door het bos, die waarschijnlijk minder interessant is. Als we het bos overslaan missen we ook Cleopatra’s Pool. 

We twijfelen, maar besluiten de eb route te gaan lopen. We hebben echt geen zin meer om door nog meer bos te lopen want daar zijn we echt wel klaar mee. We kunnen er ook prima mee leven om Cleopatra’s Pool over te slaan. 

Omdat we voor de eb route kiezen lopen wij over zand. Er ligt veel water op het zand en soms moeten we ook een stuk door een dieper stuk water lopen. Op een gegeven moment wordt het zelfs zo diep dat we op blote voeten verder moeten en tot bijna onze knieeën in het water staan. Misschien was het toch niet zo’n heel slim plan om de eb route zo laat nog te lopen. 

Gelukkig bleek dit het enige stuk waarbij het water al wat hoger stond. Dus toen onze voeten weer droog waren en wij onze schoenen weer aan hadden liepen wij het allerlaatste stuk richting ons eindpunt; Ancorage Beach. 

De eb route in Abel Tasman

Relaxen op Ancorage Beach 

Als we aankomen op Ancorage Beach hebben we nog best veel tijd over voor onze boot komt om ons weer op te halen. We gaan eerst ergens zitten om even te relaxen. Verder lopen we een stuk over het strand en ontdekken we nog een klein mini strandje naast Ancorage Beach. Dit strand hebben wij bijna voor onszelf en is echt prachtig om te zien. Een goede plek om te wachten dus! 

Abel Tasman in 1 dag: Ancorage Beach
Abel Tasman in 1 dag: Ancorage Beach

Terug met de boot en bus 

Om 15:45 worden we opgepikt met de boot en varren wij voor de laatste keer terug langs de kust. Eenmaal teruggekomen in Kaiteriteri staat de bus al op ons te wachten. We worden na een half uur rijden rond 18:00 weer op onze camping in Motueka afgezet, waar wij nog één nacht verblijven. 

De volgende dag reizen wij verder. Onze volgende bestemming is Lake Brunner, maar voordat wij hierheen gaan rijden wij nog langs de prachtige westkust van Nieuw-Zeeland. Over dit stukje Nieuw-Zeeland zal ik later nog eens schrijven, want dat is een verrassend mooi stuk van Nieuw-Zeeland. 

Wat vonden wij van deze dag in Abel Tasman? 

Wij vonden Abel Tasman een prachtige plek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij hebben Abel Tasman nu op twee verschillende manieren gezien, met de boot en door een wandeling. Voor ons was dit ook genoeg en wij hoefden dan ook niet nog een tweede dag richting Abel Tasman in Nieuw-Zeeland om meer te zien. Als ik ooit terug kom zou ik er wel heel graag ook willen kajakken. 

Als ik wel heel eerlijk ben vind ik Abel Tasman geen hoogtepunt in Nieuw-Zeeland en zijn er mooiere plekken in het land. Desondanks is het wel een uniek stukje Nederland en zorgt dit park ervoor dat Nieuw-Zeeland echt enorm afwisselend is. Wij hadden iets minder bos verwacht en meer mooie uitzichten op de kust, maar als je met de juiste verwachtingen gaat, ga je dit niet als nadeel zien. De boottocht was prachtig en ik heb echt mijn ogen uitgekeken. 

Wil je ook Abel Tasman in 1 dag bezoeken? Dan kan ik je deze route echt wel aanraden. Je kunt op deze manier heel veel zien in een korte tijd en krijgt een goede indruk van het nationale park. Daarnaast hoef je je nergens zorgen over te maken, aangezien je boot en vervoer allemaal voor je geregeld is. Houd er wel rekening mee dat je geen gids hebt bij de tour die wij deden. Er is wel iemand op de boot die af en toe iets vertelt. 

Deze tour boekten wij bij onze camping. Omdat wij top 10 members waren kregen wij 10 procent korting. De tour kost normaal 109 NZD per persoon en boek je via Abel Tasman Sea Shuttle. Bij de dag tour die wij boekten kan je drie verschillende wandelingen kiezen, wij gingen op aanraden van de camping voor optie B. Dat is de wandeling waar ik hierboven ook over geschreven heb. 

Abel Tasman Nieuw-Zeeland

Zo, dit was alles over onze trip van 1 dag in Abel Tasman. Het was een prachtige dag op een prachtige plek. Ik had Abel Tasman in Nieuw-Zeeland absoluut niet willen missen, met de prachtige stranden, de groene natuur en de mooie blauwe zee. De natuur is puur en prachtig hier! 

Zou jij Abel Tasman in Nieuw-Zeeland willen bezoeken? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows