Nusa Penida of Nusa Lembongan, welk eiland is het leukste?

door | Laatste update Jan 12, 2020 | Gepubliceerd Aug 6, 2019 | Azië, Indonesië | 8 reacties

Nusa Penida en Nusa Lembongan zijn twee prachtige eilanden bij Bali, Indonesië. Beide eilanden zijn echt een bezoek waard en beide eilanden hebben een unieke sfeer en een uniek karakter. Maar wat nou als je weinig tijd hebt en moet kiezen tussen deze twee eilanden? Vandaag vergelijk ik Nusa Penida en Nusa Lembongan met elkaar en vertel ik welk eiland bij ons favoriet is. Kies je voor Nusa Penida of Nusa Lembongan?

Nusa Penida of Nusa Lembongan? 

Reizen is soms keuzes maken. Je kan soms beter minder plekken goed zien, dan veel plekken eigenlijk helemaal niet zien. Zelf nemen wij steeds vaker echt de tijd voor bestemmingen en blijven we wat langer op 1 plek hangen. Saai? Helemaal niet! Hierdoor leer je pas echt een bestemming echt kennen.

Tijdens onze reis door Bali verbleven wij 3 dagen op Nusa Lembongan en 2 dagen op Nusa Penida. Precies genoeg om beide eilanden op een fijn tempo te verkennen. Beide eilanden zijn compleet anders, ondanks dat ze dicht bij elkaar liggen. In dit artikel vertel ik welk eiland wij het leukste vonden.

Ik doe dat door de twee eilanden te vergelijken op verschillende gebieden. Zo kijken ik naar de natuur, de stranden, het snorkelen, eten en drinken, accommodaties, de bereikbaarheid en de sfeer op de eilanden. Op deze manier hoop ik je een compleet beeld te geven van de twee Nusa eilanden, zodat jij ook je keuze kunt maken. Wordt het Nusa Lembongan of Nusa Penida?

De natuur

Beide eilanden zijn compleet anders, niet alleen qua stranden en sfeer, maar ook qua natuur. Op Nusa Penida vind je ontzettend veel hoge kliffen met veel groen. Deze kliffen vind je bij prachtige witte stranden met helder blauw water. Naast de enorm kliffen waar Nusa Penida toch wel om bekend staat, vind je ook een prachtig groen binnenland. Heel divers dus.

Op Nusa Lembongan vind je ook kliffen, maar hele andere kliffen. Ze zijn minder hoog, maar hierdoor niet gelijk minder mooi. Naast kliffen kan je op Nusa Lembongan een bezoek brengen aan de Mangrove op het eiland en rijd je zo richting Nusa Ceningan, waar je ook wat mooie kliffen tegenkomt. De stranden hier zijn wederom prachtig om te zien, heel wit, en het water is heel blauw.

Beide eilanden zijn mooi, maar voor mij is er op natuur gebied echt een hele duidelijke winnaar, namelijk Nusa Penida. Nusa Penida vind ik indrukwekkender, heeft meer mooie uitzichten en is ook wat diverser qua natuur. Ik ben dan ook echt verliefd geworden op de natuur op dit eiland en dat had ik met Nusa Lembongan net wat minder.

Tussenstand:

Nusa Penida: 1
Nusa Lembongan: 0

Nusa Penida of Nusa Lembongan?
Nusa Penida of Nusa Lembongan?

De Stranden

De stranden zijn op beide eilanden mooi. Ze zijn wit en het water is blauw. Ook vind je er vaak kliffen en heb je prachtige uitzichten op de stranden. Op Nusa Lembongan zijn de stranden eigenlijk allemaal geschikt om te zwemmen, op Nusa Penida is dit niet het geval. Daar is de zee op sommige plekken echt te wild om te zwemmen.

Als ik de stranden van de eilanden vergelijk vind ik een keuze maken moeilijk. Op Nusa Lembongan moet je zijn als je vooral wilt relaxen op verschillende stranden en er wilt zwemmen. Maar voor mooie uitzichten op stranden moet je echt naar Nusa Penida. Ook heeft Nusa Penida wel stranden waar je kan zwemmen, dus het is niet dat het daar helemaal niet kan. De keuze tussen de twee eilanden op dit gebied vind ik heel moeilijk. Toch neig ik ook hier naar Nusa Penida, omdat ik de stranden en uitzichten hier gewoon echt mooier vond.

Tussenstand:

Nusa Penida: 2
Nusa Lembongan: 0

Nusa Lembongan of Nusa Penida?
Nusa Lembongan of Nusa Penida?

Snorkelen

Rondom Nusa Penida en Nusa Lembongan kan je goed snorkelen. Zo kan je prachtig koraal zien, maar heb je ook een kans om te snorkelen met Manta Rays. Zo gaaf! Zelf deden wij een snorkel trip vanaf Nusa Lembongan, maar dit kan ook vanaf Nusa Penida. De meeste stops zitten rondom Nusa Penida of tussen de twee eilanden in. Waar je precies je snorkel trip regelt maakt helemaal niet uit. Op Nusa Penida heb je wel een strand waar vanaf je zo kan gaan snorkelen. Op Nusa Lembongan heb je dat niet, voor zover ik weer. Het aanbod van snorkel trips leek op Nusa Lembongan wel iets groter dan op Nusa Penida.

Voor snorkelen of duiken zit je dus op beide eilanden goed. Je kan vanaf beide eilanden makkelijk een snorkeltrip regelen. De meeste trips werden aangeboden op Nusa Lembongan, maar de meeste snorkel spots liggen weer bij Nusa Penida. Op dit punt ga ik dan ook geen keuze maken tussen Nusa Lembongan of Nusa Penida, aangezien je vanaf beide eilanden de onderwaterwereld goed kunt bewonderen.

Tussenstand:

Nusa Penida: 3
Nusa Lembongan: 1

Snorkelen bij Bali
Snorkelen rondom Bali

Eten en drinken

Op beide eilanden vind je voldoende restaurants om lekker te eten. Op Nusa Penida bracht onze chauffeur ons naar een restaurant waar wij heerlijk lokaal gegeten hebben. Rondom ons hotel was het eten toch wel een stukje minder, echt heel lekker gegeten hebben wij daar niet.

Op Nusa Lembongan was veel keuze qua eten. Er waren veel restaurants met lekker eten waar je voor weinig geld kon eten. Het is hier ook makkelijker om iets goeds te vinden. Echt Indonesisch eten vind je hier wel wat minder, er zijn veel Westerse tentjes. Je vindt hier zelfs een restaurant met Nederlandse snacks, zoals kroketten en frikandellen.

Als ik een keuze moet maken tussen Nusa Penida of Nusa Lembongan neig ik het ene moment naar Nusa Lembongan, maar het andere moment naar Nusa Penida. Het lokale eten op Nusa Penida was echt heel lekker, maar hiervoor moet je niet vlakbij de haven zijn bijvoorbeeld. Daar was het eten niet heel geweldig. Op Nusa Lembongan was het vinden van een restaurant veel makkelijker, maar was het niet zo lokaal. Dus op Nusa Lembongan had je meer keuze, op Penida was het lokale eten lekkerder.  Voor een drankje moet je sowieso op Nusa Lembongan zijn. Omdat de keuze zo moeilijk is krijgen beide eilanden een punt.

Tussenstand:

Nusa Penida: 4
Nusa Lembongan: 2

Accommodaties

Nusa Lembongan is al veel langer een plek waar toeristen komen dan Nusa Penida en dat is ook te merken aan de accommodaties. Op Nusa Lembongan heb je enorm veel keuze. Voor €15,- per nacht hadden wij een fijne accommodatie met zwembad op een goede locatie. Hier zat ook ontbijt bij.

Op Nusa Penida is net iets minder keuze en liggen de prijzen ook net iets hoger voor een accommodatie. Onze accommodatie was kwalitatief wel minder, ook al hadden wij meer betaald. Dit betekent niet dat je geen fijne accommodaties kunt vinden op Nusa Penida. Je moet alleen iets meer betalen voor een hotel.

De winnaar op dit gebied is dan ook echt Nusa Lembongan, hier heb je gewoon veel meer keuze, ook als je een klein budget hebt.

Tussenstand:

Nusa Penida: 4
Nusa Lembongan: 3

Bereikbaarheid

Beide eilanden kan je makkelijk bereiken van Sanur. Vanaf Sanur vaar je in ongeveer een half uur naar zowel Nusa Penida als Nusa Lembongan. Nusa Lembongan is ook te bereiken vanaf de Gili eilanden. Ook vertrekken er regelmatig boten van Nusa Lembongan naar Nusa Penida en andersom.

Bij bereikbaarheid kijk ik ook gelijk naar begaanbaarheid. De wegen op Nusa Lembongan zijn veel beter onderhouden dan die op Nusa Penida. Zelf rijden op Nusa Lembongan is dan ook beter te doen dan op Nusa Penida. Op Nusa Lembongan kan je echter alleen zelf rijden met een scooter, fiets of buggy. Op een scooter is je autorijbewijs niet geldig. Auto’s passen niet op het eiland.

Nusa Penida is groter, maar de wegen zijn dramatisch. Zelf het eiland verkennen met een scooter zou kunnen, maar is best gevaarlijk. Er rijden op het eiland echter wel auto’s, waardoor je veilig op pad kunt met een chauffeur.

Beide eilanden zijn goed te bereiken. Hoe goed een eiland begaanbaar is, hangt af hoe je wilt reizen. Als je graag zelf met een scooter rond rijdt, dan wint Nusa Lembongan op dit gebied. Rijd je geen scooter, net zoals ons? Dan wint Nusa Penida op dit gebied, aangezien je hier gewoon met een chauffeur op pad kan en dat kan bij Nusa Lembongan niet. In onze situatie zou het punt naar Nusa Penida gaan, maar bij veel andere naar Nusa Lembongan. Dus daarom krijgen beide eilanden een punt. Het ligt namelijk maar net aan je manier van reizen of je gaat voor Nusa Lembongan of Nusa Penida.  

Tussenstand:

Nusa Penida: 5
Nusa Lembongan: 4

Nusa Penida of Nusa Lembongan?
Nusa Lembongan of Nusa Penida?

De sfeer

Beide eilanden hebben een eigen karakter, maar Nusa Lembongan heeft veel meer kleine dorpjes waar je kunt verblijven. Er zijn veel meer barretjes en het is er wat levendiger. Hierdoor hangt er op het eiland echt een leuk en fijn sfeertje. Op Nusa Penida heb ik dit niet echt gevonden.

Dit punt gaat dus overduidelijk naar Nusa Lembongan!

Tussenstand:

Nusa Penida: 5
Nusa Lembongan: 5

De uitslag: Nusa Lembongan of Nusa Penida?

Als je kijkt naar mijn punten zie je dat beide eilanden gelijk zijn geeindigd. Ik vind ook echt oprecht dat beide eilanden een bezoek waard zijn en dat beide eilanden hun eigen charme hebben. Toch heb ik een favoriet, ook al zeggen de punten misschien van niet. Nusa Penida was namelijk echt onze favoriet. Dit komt omdat voor ons de mooie natuur en stranden toch het zwaarst wegen. Nusa Penida is een van de mooiste eilanden die wij ooit zagen en heel eerlijk is Nusa Lembongan dat niet.

Kort gezegd kan je keuze heel makkelijk baseren op een aantal dingen. Ben je op zoek naar een geweldig mooi eiland met hele mooie natuur en mooie stranden? Dan kies je voor Nusa Penida. Ben je op zoek naar een eiland met een fijn sfeertje en veel restaurants? Wil je vooral wat chillen en met een scooter een eiland ontdekken? Dan kies je voor Nusa Lembongan.

Voor Nusa Penida heb je 2 dagen nodig om alles te ontdekken en te zien, Nusa Lembongan kan in 1 dag, maar 2 dagen is beter.

De eilanden bij Bali zijn prachtig

Twijfel je nog steeds? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel met tips over Nusa Penida en mijn artikel met tips voor Nusa Lembongan.

Welk eiland is jouw favoriet? Nusa Penida of Nusa Lembongan?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow