NS wandeling in het Noord-Hollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond aan Zee

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Jun 24, 2018 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

Nederland heeft zoveel mooie plekjes, maar wij hebben er nog maar weinig van ontdekt. Toen mijn studenten OV nog een week geldig was, besloten wij er maar gebruik van te maken. Wij pakten de trein naar Castricum om een NS-wandeling te proberen. Via het bos en de duinen van het Noord-Hollands Duinreservaat wandelden wij naar Egmond aan Zee. Het was een fijne, variërende wandeling en vandaag vertel ik alles over deze wandeling in het Noord-Hollands duinreservaat! 

NS wandeling in het Noord-Hollands duinreservaat

Wij hadden al vaker van een NS-wandeling gehoord, maar er nog nooit een geprobeerd. Het is de bedoeling dat je met de trein naar een startpunt gaat, om vervolgens een stuk te wandelen en weer bij de trein uit te komen. NS-wandelingen staan super duidelijk aangegeven, dus verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Wij kozen voor een NS-wandeling van 15 kilometer, maar je hebt ook wandelingen waar je wel twee dagen vooruit kunt trekken. Korte wandelingen zijn er natuurlijk ook. Wij wandelden van het treinstation Castricum naar een busstation in Egmond aan Zee. Hier vind je alle informatie over deze wandeling. Ook de uitgebreide route vind je daar, ook al red je het zonder de route ook, overal staan bordjes.

Hieronder heb ik zelf ook even een kort overzichtje gemaakt over deze wandeling:

Startpunt: Castricum NS station
Eindpunt: Egmond aan Zee bushalte
Lengte: 15 km
Kosten: 1,80 (voor entree Noord-Hollands Duinreservaat)

In dit artikel vertel ik je alles over deze wandeling. Wat kom je tegen en wat kun je verwachten? Trek er in ieder geval een volle dag voor uit en je zult zien dat je prachtige stukjes natuur tegenkomt!

Op zoek naar meer leuke NS-wandelingen? Wij liepen ook al eens de NS-wandeling door de Kennemerduinen, maar ook de NS-wandeling Elsterberg is een aanrader!  

Castricum 

De start van de wandeling is bij het station van Castricum. Wij besloten om eerst Castricum zelf even in te gaan, om hier bij de supermarkt wat broodjes en drinken te halen voor onderweg. De Deen is ongeveer tien minuten lopen en de route erheen is heel makkelijk. Castricum zelf is verder niet heel interessant om uitgebreid te bekijken.

Na de boodschappen wandelen wij terug naar het station, we moeten namelijk voor de start van de wandeling precies de andere kant op. Wil je dus geen boodschappen doen van te voren? Dan verlaat je het station via de voetgangerstunnel aan de achterzijde. Vanaf daar loop je in ongeveer 5 / 10 minuten naar de start van de wandeling. Hier kom je de automaat tegen waar je een kaartje kunt kopen om het Noord-Hollands Duingebied te mogen betreden. Een kaartje kost €1,80. Wij hebben geen controle gehad, maar het kan natuurlijk zijn dat er wordt gevraagd naar je kaartje. Het geld wordt gebruikt voor natuurbehoud en dan vind ik het zelf ook helemaal niet erg om die kleine bijdrage te doen. Dus neem geen risico en betaal gewoon!

Bos, duinen en begrazingsgebied 

Zodra je je kaartje gekocht heb loop je een stukje door het bos heen. Tussen de bomen door heb je soms al best mooie uitzichten. Het bos is al best afwisselend en een leuk begin van de wandeling.

Tip: doe deze wandeling in de herfst! Toen wij gingen aan het einde van de zomer was het er prachtig en groen. Maar bedenk je eens hoe mooi de wandeling wordt met alle herfstkleuren erbij! Nog op zoek naar andere wandelingen voor in de herfst? Lees dan ook eens het artikel met de mooiste herfstwandelingen in Nederland

NS wandeling Castricum bos

Als we het bos uitlopen, wandelen we door een prachtig stuk grasduinvlakte. De vlakte reikt zover als je kunt kijken en overal groeien oranje bessen en mooie planten. Het is een mooi gezicht. In de zon lopen we een heel stuk door deze mooie natuur. Wij nemen de tijd want we maken veel foto’s.

Noord-Hollands Duingebied Castricum NS wandeling
NS wandeling Noord-Hollands Duingebied

Als je het pad verder volgt kun je er uiteindelijk voor kiezen om even een kijkje te nemen bij een begrazingsgebied. Hier vind je een open veld, met een plas in het midden. Wij zagen in eerste instantie niks, maar toen wij goed keken zagen wij Schotse Hooglanders in de bosjes zitten. Jammer, want we konden ze niet goed zien. Toen we op het bankje gingen zitten om wat te drinken, kwamen de grote grazers in beweging en namen ze een bad in de plas. Wat een geweldig gezicht! De vorige keer dat wij gingen wandelen in een gebied met veel dieren hadden wij pech; er was niks te zien. Maar nu hadden we geluk, want we zagen wel vijf Schotse Hooglanders.

NS wandeling Noord-Hollands Duingebied
Noord-Hollands Duingebied
Noord-Hollands Duingebied
Noord-Hollands Duingebied

Vogelmeer & bezoekerscentrum de Hoep

Na een tijdje genieten van het uitzicht over de plas met daarin de Schotse Hooglanders besluiten wij weer verder te lopen. We lopen nog door prachtige stukken natuur. Op een gegeven moment is er een pad naar links. Dit pad ligt niet op de route, maar is wel leuk om even te volgen. Je komt dan namelijk uit bij een vogelmeer. Dit staat ook duidelijk aangegeven in de routebeschrijving van de NS, dus als je de wandeling volgt vind je dit wel. Het is maar een paar meter extra lopen, dus het is zeker een aanrader om een kijkje te nemen! Daarna vervolg je weer de gewone route, om vervolgens uit te komen bij bezoekerscentrum de Hoep. Hier kun je je waterfles weer even bijvullen en gebruik maken van het toilet. Je kunt er ook voor kiezen om iets te eten of te drinken. Vanaf het bezoekerscentrum starten natuurlijk ook weer veel andere wandelroutes. Wij liepen op dit punt ook even verkeerd, dus kijk en lees goed!

Bos & nog meer duinen

De wandeling in het Noord-Hollands duinreservaat gaat verder door nog een stuk bos. Op een stuk is alles kaal, alsof het ooit verwoest is door een brand. Maar as resten zijn niet te zien. Het zorgt in ieder geval weer voor wat afwisseling op de wandeling.

NS wandeling Noord-Hollands Duingebied

Even later komen we uit bij het mooiste deel van de wandeling in het Noord-Hollands duinreservaat; de duinen. De duinen worden heuvelachtiger en je waant je af en toe echt even in een ander land. Wat is het hier ontzettend mooi! We nemen lekker de tijd en maken veel foto’s. Verder genieten van de uitzichten en het mooi weer.

Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
NS wandeling Noord-Hollands Duingebied
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling

Nog meer wildlife 

Wij waren al blij dat wij vijf schotse hooglanders gezien hadden, maar wisten ook dat er veel meer diersoorten leven in het Noord-Hollands Duinreservaat. En vandaag hadden wij echt mazzel, want midden in de duinen kwamen wij ineens twee wilde paarden tegen. Ze stonden midden op het pad te grazen. Er langs lopen vond ik stiekem best spannend, maar ik vond het ook leuk om ze een keer echt in het wild te zien. Weer even later hadden wij opnieuw mazzel. In een wat dichter begroeid stukje met veel bomen zagen wij ineens nog een hooglander.

Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling

Het laatste stuk door de duinen & zee in zicht! 

De duinen vervelen niet en weer wandelen wij een stuk door de duinen. Ze zijn prachtig heuvelachtig. Na nog flink wat meters is de zee in zicht en zijn wij op onze eindbestemming; Egmond aan Zee. We hebben eerst een mooi uitzicht over het strand en besluiten vervolgens nog een stukje over het strand te wandelen.

Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling
Noord-Hollands Duingebied Ns wandeling

Egmond aan Zee

Na een korte stukje wandelen over het strand besluiten wij even Egmond aan Zee in te lopen en plaats te nemen op het terras. Na een drankje is het al best laat besluiten wij naar de bus te gaan. We hebben hiervoor nog 5 minuten en het is precies vijf minuten lopen. Dus met het tempo er flink in lopen wij naar de bus. De bus gaat naar Alkmaar en vanaf station Alkmaar pakken wij de trein weer naar huis.

De NS wandeling in het Noord-Hollands duinreservaat was zeker een aanrader. Ik vind het jammer dat we niet zoveel tijd meer hadden om wat te relaxen in Egmond aan Zee aan het einde. Toch hebben wij ons heel goed vermaakt en kan ik deze wandeling aan iedereen aanraden!

Op zoek naar meer leuke uitjes in Nederland? Ga een fietsen op Texel

Dit artikel later nog eens bekijken? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Heb jij wel eens een NS wandeling gemaakt? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow