Nieuws uit de reiswereld #4

by | Apr 2, 2017 | Nieuws uit de reiswereld | 4 comments

Het is alweer een tijdje geleden, maar het is weer eens tijd voor een nieuwe nieuws uit de reiswereld! Nieuws uit de reiswereld is een rubriek waarin wij (opvallend) reisnieuws met jullie delen. Dit keer over legoburgers, natuurrampen, een aangepast malaria advies en nog veel meer!

Legoburgers

We beginnen deze keer met vreemd nieuws. Wij lazen dit al een aantal weken geleden op Travelandleisure en vinden het nog steeds leuk en apart tegelijk. Afgelopen jaar is er namelijk een nieuwe burgerketen geopend in de Filipijnen. Op zich niks geks, maar dit is een wel heel bijzondere keten. De hamburgers die er worden gemaakt zijn namelijk geïnspireerd op de beroemde Deense legosteentjes. Je krijgt bij deze keten dus burgers in de vorm van lego, hoe cool / geniaal / vreemd en leuk tegelijk is dit?

In het restaurant kun je verder een aantal bouwwerken van lego bewonderen, waaronder eentje die is gemaakt door de eigenaar. Mocht je trouwens geen zin hebben in een burger, kun je er ook terecht voor een pasta, een hotdog of gefrituurde kip. Terwijl je eet kun je spelen met lego, zorg er alleen wel even voor dat je eten niet koud wordt!

Aangepast Malaria advies

Met dit nieuws was ik zelf ontzettend blij. Eerst was het zo dat als je naar Malaria gebied ging dat je die gehele periode (en ervoor en erna ook) malariapillen moest slikken. Veel mensen hadden echt heel veel last van bijwerkingen, dus ik was altijd een beetje bang voor die pillen. Ik had geen zin in nachtmerries, hoofdpijn en geen idee wat allemaal nog meer. Ook zag ik het niet zo zitten om een hele voorraad mee te nemen voor een lange reis. Ten slotte zijn malariapillen ook nog eens heel duur. Gelukkig is dit verleden tijd! Op nu.nl lazen wij namelijk dat het advies voor het gebruik van malariatabletten is aangepast. Er zijn plekken waar je ze gewoon nog preventief moet slikken, maar in Azië en Latijns-Amerika is dit niet meer nodig. Per land kan het advies anders zijn, dus ga altijd naar de GGD en vraag om advies. Deze aanpassing betekent echter niet dat je helemaal geen malariapillen meer mee moet nemen, maar het betekent dat je een noodkuur meeneemt.  Je start met deze kuur zodra je hoge koorts hebt of andere symptomen van malaria krijgt. Doe dit overigens niet voor je naar een ziekenhuis bent gegaan, tenzij je niet binnen 24 uur bij een ziekenhuis kunt zijn. Het advies is aangepast omdat het aantal gevallen met malaria is afgenomen met 37%.

Geen elektronica in de cabine van een vliegtuig

Dit klinkt verschrikkelijk, je dure camera in je backpack in het ruim? No way! Gelukkig geldt dit ook niet voor ons, maar in de Telegraaf las ik dat je vanaf een aantal Turkse en Arabische vliegvelden je elektronica groter dan een telefoon niet meer in de cabine mee mag nemen. Dit mag niet als je vliegt naar de Verenigde Staten. Inmiddels is deze regeling ingegaan en is het geldig als je vliegt vanaf Kuwait, Dubai, Abu Dhabi, Jordanië, Egypte, Turkije (Istanbul), Saoedi Arabië, Marokko (Cassablanca), en Qatar.

Het Verenigd Koninkrijk maakte later hetzelfde besluit. Op directe vluchten vanuit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië naar Londen zijn voortaan telefoons, laptops en tablets groter dan 16 bij 9,3 cm niet meer toegestaan in je handbagage.

Voor mij zou dit een reden zijn om niet direct vanaf die landen naar Londen of Amerika te vliegen, want mijn laptop en camera houd ik toch het liefste bij me!

Verboden: naar de lucht kijken terwijl je rijdt

Naar de lucht kijken terwijl je rijdt; ik moet zeggen, echt handig klinkt het niet. In IJsland wordt dit volgens Travelandleisure misschien wel verboden. De politie in IJsland zegt namelijk dat ze bezorgd zijn over autobestuurders die afgeleid zijn door het noorderlicht. Tijdens een incident heeft de politie een auto aangehouden die aan het slingeren was over de weg. Doorgaans verwacht je iemand die dronken is, maar wat bleek? De bestuurder was compleet nuchter, maar keek naar de lucht. De politie heeft de man vriendelijk verzocht om de auto stil te zetten als hij naar de lucht wilde kijken.

IJsland noorderlicht

Natuurrampen

April is nauwelijks begonnen of er hebben al verschillende natuurrampen plaats gevonden. Zo was er gisteren een aardverschuiving in Indonesië. Volgens nu.nl vond de aardverschuiving plaats in een kleine provincie op Midden-Java. Hevige regenval was de oorzaak en op dit moment zijn er nog tientallen mensen vermisten.  Lokale media zeggen dat ongeveer 27 mensen zijn begraven onder de aarde. Er wordt zelfs gesproken over 38 vermiste mensen. In het dorpje Banaran, waar de ramp plaats vond, wonen bijna 2000 mensen.

Alsof dit nog niet genoeg is vond ook in Colombia een heftige natuurramp plaats. Volgens nu.nl  traden door zware regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere revieren buiten hun oevers. Modder stroomde over huizen en wegen in de stad Mocoa. De schade is echt heel groot, zo zijn er huizen in zeventien wijken compleet uitgewist en zijn twee bruggen verwoest. Door de natuurramp is de stad compleet geïsoleerd geraakt, tienduizenden mensen zitten zonder elektriciteit of water. Ook is er gebrek aan voedsel. Het dodental is inmiddels al opgelopen naar 254 personen. 400 mensen raakten in totaal gewond en 200 mensen zijn nog vermist. De zoektocht naar deze mensen is nog in volle gang, dus misschien loopt het dodental nog op.

 

Tijgers in Thailand

Tijgers in Thailand, dat is nog al een veel besproken onderwerp. En ik heb er zowel goed, als slecht nieuws over. Omdat ik graag afsluit met iets goeds, begin ik met het slechte nieuws. Negen maanden geleden werden er volgens National Geographic 137 tijgers geëvacueerd uit de beruchte Tiger Temple in Thailand. Het onderzoek naar de Tiger Temple is nog in volle gang, maar in de buurt wordt er een nieuwe dierentuin gebouwd, die tot vijfhonderd tijgers kan huisvesten. Het bedrijf heeft een dierentuinlicentie ontvangen en kon daarom starten met de bouw van een dierentuin voor tijgers. Omdat te betrokkenen van de Tiger Temple nog niet veroordeeld zijn, is de licentie nog steeds geldig. De naam van de onderneming werd gewijzigd en verschillende toeristenbureaus adverteren alweer met tijgersafari’s. Ook is er al geprobeerd om 105 tijgers over te nemen, van een fokcentrum dat binnenkort gaat sluiten. De aanvraag is geweigerd, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd tot het toch wordt goedgekeurd.

In Thailand wordt er gewerkt aan nieuwe, strengere wetten en er is nog een kans dat de licentie door veroordeling wordt ingetrokken. De kans is er echter ook dat deze dierentuin open gaat en weer honderden toeristen trekt. Wees verstandig en doe het niet! De tijgers worden super slecht behandeld. Dieren horen niet te poseren met jou op een foto en gekke kunstjes te doen, dieren horen een goed leven te krijgen.

Om wel positief af te sluiten over tijgers in Thailand; op nu.nl las ik dat er in een natuurpark een nieuwe populatie is gevonden van de bijna uitgestorven Noord-Indochinese tijger. Het is de eerste keer in vijftien jaar dat er nieuwe exemplaren van deze soort zijn ontdekt. De groep telt op zijn minst zes welpen. Er is een andere groep van deze tijgers in Thailand, deze leven in beschermd gebied. In totaal zijn er maar 221 tijgers van deze soort, dus deze nieuwe vondst is een hele goede!

tijgers Thailand

Bronnen:

Wij haalden het nieuws uit de reiswereld van:

Travelandleisure: Lego burgers  
Nu.nl: Advies gebruik malariatabletten aangepast Azië en Latijns-Amerika
Telegraaf: VS en GB weren elektronica uit vliegtuigen
Nu.nl: Tientallen vermisten aardverschuiving in Indonesië
Nu.nl: Dodental overstromingen Colombia loopt op tot meer dan tweehonderd
Travelandleisure: Iceland northern lights driving
National Geographic: Bouw nieuwe Thaise tijgerattractie nadert voltooing
Nu.nl: Nieuwe populatie van bijna uitgestorven chinese tijgers ontdekt

De foto’s uit dit artikel komen van Pixabay.

Dit vonden wij het meest opvallende nieuws van de afgelopen periode.

Wat vond jij het meest opvallende reisnieuws van de afgelopen periode?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow