Nieuws uit de reiswereld #3

by | Jan 28, 2017 | Nieuws uit de reiswereld | 8 comments

Het einde van januari nadert en de eerste maand van 2017 is alweer voorbij. Tijd voor een nieuwe nieuws uit de reiswereld, een rubriek waarbij kijken we naar (opvallend) reisnieuws uit de afgelopen weken. Deze keer met onder andere nieuws over vliegende taxi’s, Malaysia airlines, Rome, Gambia en Palau.

Een bijzonder hotel

We trappen vandaag af met een wel heel bijzonder (gaaf) hotel. Op Huffintonpost ontdekken wij dit Portugese hotel; The Literary Man in Óbidos. In het hotel kun je maar liefst 50.000 boeken vinden en het worden er alleen maar meer. Sommige boeken kun je kopen en sommige kun je alleen lezen in de lounge van het hotel.

Het hotel is gelegen net buiten de muren van het historische centrum van Óbidos, een leuk middeleeuws stadje. Je kunt er overnachten vanaf 90 dollar per nacht, maar of je met al die boeken aan slapen toekomt is natuurlijk nog maar de vraag! Ik ben geen lezer, maar vind het er wel heel mooi uit zien. En het stadjes Óbidos ziet er trouwens ook heel mooi uit.

Reisadvies in Gambia

Het was vorige week heel veel in het nieuws: het reisadvies voor Gambia was aangepast. Alle Nederlanders werden terug gehaald en alle reizen richting Gambia werden geannuleerd. Dit kwam allemaal door oud-president Yahya Jammej. Hij weigerde op te stappen terwijl hij de presidentsverkiezingen verloren had. Hierdoor stuurde andere West-Afrikaanse landen duizenden militairen naar Gambia. Voor Buitenlandse Zaken was dit een reden om het reizen naar Gambia af te raden. Inmiddels is het reisadvies opnieuw aangepast, want volgens het AD is de oud-president inmiddels opgestapt en is Adama Barrow nu de president. De Noodtoestand is opgeheven en vanaf 1 februari gaan er weer vluchten naar Gambia. Er gelden alleen nog veiligheidsrisico’s, maar dat is altijd al zo geweest.

Een vakantie naar Palau; alleen voor rijke mensen

Als het aan de president ligt van het mooie Palau wordt reizen naar dit eiland straks alleen voor rijke mensen. Hij is namelijk bezig met een nieuwe wet die het heel moeilijk maakt voor budget reizigers om in een hotel te verblijven. Volgens het artikel op Foxnews gaat kwaliteit voor kwantiteit en is het een win-win situatie voor het eiland. Het toerisme wordt teruggedrongen, maar er wordt nog steeds veel geld verdiend aan toerisme. Als je de cijfers van het toerisme bekijkt, begrijp ik dat de president dit wat terug wil brengen. Palau had in 2014 141.000 toeristen, 34% meer dan in 2013. In 2015 is het aantal (Chinese) toeristen sterk gestegen. Namelijk wel met 500%. Er kwamen maar liefst 10.955 bezoekers, dat is meer dan de helft van de totale bevolking van Palau.

De hoeveelheid toeristen kunnen een invloed hebben op de beschadiging van het koraal, overbevolking en wildlife verstoring op het eiland. En dat is natuurlijk zonde van zo’n prachtige plek. Er gingen al minder vluchten vanaf China naar Palau, maar dat heeft niet geholpen om het aantal toeristen te verminderen.

Palau strand toerisme reisnieuws

MH370

MH370; misschien gaan de bellen niet direct rinkelen, maar dit was de vlucht van Malaysia Airlines die plotseling van de radar verdween. Op 17 januari meldde Travel and Leisure dat de zoektocht naar MH370 is stopgezet. Het is de langste zoektocht in de moderne tijd geweest naar een verloren vliegtuig. Het totale onderzoek heeft 3 jaar geduurd en heeft in totaal 135 miljoen dollar gekost.

De zoektocht begon op 8 maart 2014 toen een vlucht van Malaysia Airlines mysterieus van de radar verdween. Het vliegtuig was van Kuala Lumpur onderweg naar Beijing en er waren 239 mensen aan boord.

Tot op heden zijn er slechts kleine onderdelen van het vliegtuig terug gevonden. Het eerste stuk is aangespoeld op Reunion Island in Afrika in de maand juli van het jaar 2015. Toen was het vliegtuig al ruim een jaar zoek! Daarna zijn er nog 4 stukken op de afrikaanse oost kust aangespoeld, maar er zijn verder nog geen lichamen, bagage of zelfs life jackets gevonden. Het is dan ook nog onbekend hoe het kon gebeuren dat het vliegtuig is neergestort. En nu de zoektocht stopt blijft dat misschien ook wel zo.

Autonome vliegende taxi’s

Als het aan de fabrikant Airbus ligt kunnen we in 2020 gebruik maken van autonome vliegende taxi’s. Er zijn namelijk plannen gepresenteerd om aan het eind van het jaar 2017 te beginnen met testen van het systeem. Een van de redenen voor de ontwikkeling van autonome vliegtuigjes voor transport is het uiteindelijk verlichten van de financiële kosten voor steden. Het aanleggen van wegen en bruggen is namelijk nogal prijzig. Met de ontwikkeling van vliegende auto’s hoeft dit niet meer.

Zoals eerder genoemd gaan de publieke testen pas beginnen in 2020, maar het lijkt me wel een leuke en goede ontwikkeling. Een nadeel zou kunnen zijn dat je een probleem verplaatst, in plaats van overvolle wegen krijg je een overvolle lucht.

Parkeerruimte beschikbaar? Je ziet het op google maps!

Wanneer je Google maps gebruikt kan het zijn dat er binnenkort ook aangegeven wordt of er veel, gemiddeld of weinig parkeer ruimte is. Dit wordt gedaan door middel van een nieuw icoontje met tekst erbij.

Momenteel is het beschikbaar in 25 steden in de verenigde staten, maar ik verwacht dat het redelijk snel doorgevoerd gaat worden naar andere landen en steden. De informatie wordt op basis van historie berekend. Dit gebeurt op dezelfde manier als Google gebruikt voor het tonen van populaire tijden en drukte bij musea.

Inbreken in het Colosseum

We sluiten af met nieuws uit een stad waar ik een beetje verliefd op werd. Ik schreef laatst al eens over Rome, de stad waar ik heel graag nog eens naar toe zou gaan. De stad waar zo veel moois is te zien. Een van die prachtige dingen is het Colosseum, een van de zeven wereldwonderen. Nu zou het in mijn hoofd nooit opkomen, maar op Foxnews las ik dat twee Braziliaanse toeristen op zondagnacht het Colosseum hebben beklommen. Geen goed idee, want het heeft ze serieuze verwondingen opgeleverd. Een van hen brak zelf zijn bekken.

Het is niet de eerste keer dat toeristen het Colosseum probeerde te beklimmen. Zo zijn er zelfs mensen die hun initialen op het Colosseum hebben achter gelaten. Waarom zou je zo’n prachtig, oud, Romeins stukje geschiedenis zo willen verpesten? Italiaanse rechters willen in ieder geval wel strikter boetes gaan uitdelen voor deze vormen van vandalisme en ik geef ze geen ongelijk!

Colosseum reisnieuws

Bronnen

Wij haalden het nieuws uit de reiswereld deze week van:
– Huffingtonpost: This hotel with 50,000 books is a literary lover’s dream come true
– AD: buitenlandse zaken versoepelt reisadvies voor gambia
– Foxnews: Island nation Palau only wants rich tourists to visit
– Travel and Leisure: Malaysia Airlines MH370 investigation called off
– Travel and Leisure: google maps parking
– Travel and Leisure: airbus flying taxi
– Foxnews: 2 tourists injured after breaking into colosseum at night

De foto’s van het Colosseum zijn gemaakt door Melissa, de foto van Palau komt van Pixabay.

Dit vonden wij het meest opvallende reisnieuws van de afgelopen weken!

Wat vind jij het meest opvallend? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow