Nieuws uit de reiswereld #2

by | Jan 13, 2017 | Nieuws uit de reiswereld | 4 comments

Wij beginnen 2017 wel met heel veel nieuwe ideeën, waaronder deze; een nieuwe rubriek op Travellers of the world. Nieuws uit de reiswereld is een rubriek waarbij we elke week of om de week kijken naar (opvallend) reisnieuws uit de afgelopen weken. Vandaag tijd voor deel 2, met heel veel, leuk, opvallend en divers nieuws.

Airbnb wordt lastiger

Aribnb, wordt steeds populairder en persoonlijk vind ik het een heel fijn en heerlijk concept. Je kunt er op veel plekken goede, betaalbare en prachtige accommodaties huren. Van alleen een eigen kamer tot een compleet eigen huis voor meerdere personen; op Airbnb vind je het allemaal. Helaas kwam ik op Travelvalley tegen dat Airbnb gebruiken in grote wereldsteden steeds moeilijker wordt. En dat terwijl je juist daar vaak zoveel goedkoper uit bent door Airbnb te gebruiken. De hotel sector vind het over het algemeen niet eerlijk dat ze moeten opboksen tegen een sector waar weinig regels aan verbonden zijn, wat ik ergens begrijp. Airbnb is natuurlijk een grote concurrent van veel hotels. In grote wereldsteden wordt meer en meer een wetgeving aangenomen die het verbied om langer dan een bepaalde periode de ruimte te verhuren via de online service. Hieruit begrijp ik dat het niet helemaal verdwijnt, maar dat het korter kan en daarmee lastiger wordt.

Toeristen excursies naar weeshuizen

Persoonlijk heb ik hier al langer mijn vraagtekens bij, is het wel zo goed dat toeristen vrijwilligers werk gaan doen in weeshuizen in arme landen? Elke zoveel maanden moeten de kinderen zich weer hechten aan nieuwe mensen, zijn ze gehecht, gaan ze weer. Op mijn opleiding leerde ik dat een kind zich in principe aan vijf mensen tegelijk kan hechten, als jij in een weeshuis veel tijd door brengt met die kinderen is de kans groot dat jij daar bij zit. Tja, hoe sneu is het als dit hechtingsproces steeds afgebroken wordt en weer opnieuw begint?

Maar goed, wat ik hierboven schreef gaat eigenlijk om vrijwilligers werk bij een weeshuis, maar dit gaat over een excursie. Ja het bestaat, je gaat op excursie voor een dag naar een weeshuis. En volgens dit artikel is dat helemaal niet goed. Kinderrechtenorganisaties bevestigen dat bezoeken van toeristen de kinderen meer kwaad dan goed doen. Het houdt namelijk een onwenselijk systeem van weeshuizen in stand. In Nepal en Cambodja komen er zelfs steeds meer weeshuizen bij omdat er vraag naar is bij de toeristen. Dit kan nooit de bedoeling zijn lijkt mij en hoort nooit het doel te zijn van een weeshuis. Ook worden de omstandigheden in de weeshuizen bewust slecht gehouden, zodat toeristen geld inzamelen. Dat verdwijnt in de zakken van eigenaren, de kinderen zien hier niks van terug. Volgens kinderrechtenorganisatie Better Care Network zijn van veel kinderen die in de weeshuizen zitten een of beide ouders nog in leven. De kinderen zijn hier omdat de ouders geen geld hadden voor schoolgeld of eten. Toch zijn ze beter af bij de ouders, in de tehuizen lopen de kinderen namelijk het risico om slachtoffer te worden van misbruik en kinderhandel. En hier komt het, want die korte bezoeken leveren alleen maar onrust op. Wat ik hierboven redeneerde zou dus heel goed kunnen kloppen, hoe goed zijn die korte bezoeken voor kinderen? Wat bereik je met zo’n dagje echt iets goed willen doen voor kinderen ‘zonder’ ouders? Helemaal niks.

In 2016 meeste toeristen in Cuba ooit

Ja je leest het goed, in 2016 verbrak Cuba en nieuw record. Volgens Travelandleisure had Cuba in 2016 maar liefst 4 miljoen toeristen, 13% meer dan in 2015. Het grootste deel van deze toeristen komt uit de Verenigde Staten, wat op zich geen verrassing is. Al sinds 2014 groeit het toerisme in Cuba sterk. Maar het artikel zegt ook dat we ons geen zorgen hoeven te maken, het aantal toeristen is nog steeds laag als je het vergelijkt met het aantal locals. Toch denk ik dat als je echt graag naar Cuba wilt dat je beter nu kunt gaan, dan over tien jaar! Want het wordt drukker en toeristischer en daarmee vast ook minder authentiek. En Cuba ziet er prachtig uit (zie foto bovenaan).

Betaald reizen

Betaald reizen, dat klinkt als een droom toch? En als je nu naar de Amerikaanse maagdeneilanden gaat krijg je gewoon even 300 dollar om uit te geven aan tours en activiteiten daar. Het is ter ere van de verkoop van de eilanden aan de VS, het was ooit namelijk van Denemarken. 31 maart is het Transfer day, vandaar dus dit leuke cadeau. Het enige wat je moet doen volgens Huffingtonpost  is drie nachten lang overnachten op St. Thomas, St. John en / of St. Croix. Kom je in maart aan krijg je er ook nog een souvenir bij. En je moet boeken voor 1 oktober. Je reis moet in 2017 plaats vinden.

En… het ziet er best leuk uit toch?

Maagdeneilanden Amerika, nieuws reizen

Vliegen duurt langer dan een aantal jaar geleden

En ten slotte iets wat mij echt heel erg heeft verbaasd; vliegen duurt langer dan vroeger. Je zou denken dat vliegen steeds sneller gaat en je sneller van A naar B kunt, maar in de Engelse telegraaf las ik juist het tegenover gestelde. Vandaag de dag duurt een vlucht van New York naar Houston vier uur, in 1973 duurde diezelfde vlucht 2,5 uur. En zo zijn er meer vluchten die inmiddels langer duren dan een aantal jaren geleden. Bij sommige vluchten gaat het om 20 minuten, maar bij anderen om bijna drie uur. Een flink verschil dus! Er zijn hier meerdere redenen voor, maar een hele belangrijke is de brandstofkosten. Vliegmaatschappijen kunnen namelijk miljoenen besparen door langzamer te vliegen, aangezien een vliegtuig dan minder brandstof verbruikt. De Amerikaanse maatschappij JetBlue heeft hiermee 13.6 miljoen dollar in een jaar bespaard, terwijl elke vlucht maar twee minuten langer duurde. Op zich best begrijpelijk dan dat de vluchten hierom langer duren!

Bronnen

Wij haalden het nieuws uit de reiswereld deze week van:

– Travelvalley: Airbnb wordt steeds moeilijker
– NOS.nl: stop met toeristenexcursies naar weeshuizen
– Travelandleisure: Cuba welcomed a record number of tourists in 2016
– Huffingtonpost: stop everything: de US Virgin Islands will pay you to visit this year
– Telegraph: why are flight times longer than they were 40 years ago? 

De foto’s uit dit artikel komen van Pixabay en freeimages.com

Dit vonden wij het meest opvallende reisnieuws van de afgelopen week!

Wat vond jij het opvallende reisnieuws de afgelopen week? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow