Naxos of Paros? Welk Grieks eiland moet je kiezen?

door | Gepubliceerd Jan 21, 2024 | Europa, Griekenland | 0 Reacties

De eilanden in de Griekse Cycladen zijn stuk voor stuk prachtig. Je vindt er geweldige stranden, prachtige witte dorpen en veel gezelligheid. Eilandhoppen in dit gebied is dan ook zeker een aanrader! Maar wat nou als je moet kiezen tussen Naxos en Paros? Welk eiland kies je dan? In dit artikel vergelijk ik deze 2 eilanden met elkaar en maak ik een keuze, welk eiland moet je kiezen? Naxos of Paros?

Naxos of Paros?

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Het eiland is groen, heeft een bergachtig binnenland en mooie stranden. Paros ligt heel dichtbij Naxos en heeft geweldig mooie dorpen, een mooie kust en de mogelijkheid om een dagtrip naar Antiparos te maken. Beide eilanden zijn fantastische vakantiebestemmingen en bieden genoeg vermaak voor meerdere dagen.
Maar wat nou als je niet genoeg tijd hebt om beide eilanden te bezoeken? Dan zul je keuzes moeten maken. Kies je dan Naxos of Paros? Ik help je hieronder een handje bij het kiezen. Zo vertel ik de over de stranden, dorpen, wandelingen, bezienswaardigheden, vervoer, budget, restaurants en de levendigheid op beide eilanden. 

Stranden

Als je naar Griekenland reist, doe je dat natuurlijk voor de mooie stranden en dorpen die je op de eilanden vindt. Op zowel Naxos als Paros vind je een aantal prachtige stranden. Op Paros kun je Kolymbithres Beach bezoeken en op zoek gaan naar prachtige stranden bij het mooie Paros Park. Op Naxos vind je op veel verschillende plekken op het eiland fantastische stranden. Deze zijn mooi om te zien en ook perfect voor een dagje relaxen. Zo zijn Alyko Beach en Mikri Vigla Beach geweldig om te zien. Maar ook Agia Ana en Plaka Beach zijn mooi. En dan noem ik er slechts 4, terwijl er nog veel meer mooie stranden op Naxos zijn. Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over de mooiste stranden van Naxos.

Mijn keuze en tussenstand

Qua stranden is er voor mij een hele duidelijke winnaar en dat is Naxos. Hoewel Kolymbithres Beach op Paros prachtig is, zijn er op Naxos meer mooie stranden te vinden. De tussenstand ziet er nu als volgt uit:

Naxos: 1
Paros: 0

Naxos of Paros: mooiste stranden Paros
Naxos of Paros: mooiste stranden Naxos

Naxos vs. Paros: de dorpen

De Griekse Cycladen staan bekend om de mooie witte dorpen die je op de eilanden tegenkomt. Op zowel Naxos als Paros vind je dan ook prachtige witte dorpen, met knusse straatjes, prachtige bloemen, winkeltjes, restaurants en meer.

Op Naxos is het leukste dorp om te bezoeken Chora, ook wel Naxos stad genoemd. Dit is de hoofdstad van het eiland en het is een wirwar aan knusse, witte straatjes met heel veel gezelligheid. Ook kun je er een oude poort bezoeken van een Griekse tempel. Vanaf hier heb je hele mooie uitzichten over Naxos Stad en de omgeving. Naxos Stad is enorm fotogeniek en was een van onze favoriete dorpen van onze hele rondreis door de Cycladen. Naast Chora zijn er nog meer dorpjes op Naxos die de moeite waard zijn, maar die zijn wel heel klein en heb je snel gezien. Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over de mooiste dorpen van Naxos.

Niet alleen Naxos heeft mooie dorpen, Paros heeft ook een aantal hele gezellige en mooie dorpen. De hoofdstad is Parikia, dit is een doolhof aan prachtige witte straten, gezellige horeca en meer. Ook vind je hier een prachtige kerk die je kunt bezoeken. Een ander mooi dorp is Naousa, een prachtig vissersdorp met een oud kasteeltje en gezellige straatjes. Dit plaatsje is erg levendig en leuk om te bezoeken. Maar naast Parikia en Naousa heeft Paros nog meer gave dorpen! Wat dacht je van Marpissa met de roze deur, of Prodromos met de vele bloemen? Of het knusse Lefkés? Meer lezen over deze plekken? Lees dan mijn artikel over de de mooiste dorpen van Paros eens!

Mijn keuze en tussenstand

Hoewel Chora op Naxos een van onze favoriete dorpen was tijdens het eilandhoppen in de Cycladen, vond ik de dorpen op Paros over het algemeen mooier en leuker. Op Paros zijn er namelijk veel meer dorpen die de moeite waard zijn en waar ook meer is dan slechts 1 of 2 leuke straten. De kleinere dorpen op Naxos heb je gewoonweg wat sneller bekeken en hebben toch wat minder te bieden dan de dorpen op Paros. Ook vind je op Paros meer witte straatjes met van die prachtige roze bloemen.

Naxos: 1
Paros: 1

Naxos vs Paros: de dorpen. Naxos
Paros vs Naxos: de dorpen, Paros
Paros vs Naxos: de dorpen, Paros
Naxos vs Paros: de dorpen. Naxos

Wandelen

Ik ben gek op wandelen op reis. Op die manier ontdek je de mooiste plekken en kun je veel zien op je bestemming. Zowel op Naxos als Paros kun je mooie wandelingen maken. Op Paros kun je heel mooi wandelen in Paros Park. Verder kun je van Lefkés naar Prodromos wandelen over het Byzantijnse Pad. Beide wandelingen zijn heel erg de moeite waard, waarbij vooral het wandelen in Paros Park bij mij favoriet was. Je hebt daar prachtige uitzichten op de mooie rotsformaties, de blauwe zee en diverse mooie stranden. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over wandelen in Paros Park.

Op Naxos kun je ook geweldig wandelen. Naxos is bergachtig en heeft talloze mooie wandelpaden die je kunt volgen. Een van de mooiste wandelroutes op het eiland is die naar de top van Mount Zas, de hoogste berg van Naxos en ook gelijk van de hele Cycladen. Vanaf deze berg heb je een fantastisch uitzicht over heel Naxos en de omliggende eilanden. Zo gaaf! Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over hiken naar Mount Zas. Naast Mount Zas kun je ook nog andere wandelingen doen door de bergen, langs dorpen en zelfs naar een waterval.

Mijn keuze en tussenstand

Hoewel ik de wandelingen op beide eilanden mooi vond om te doen, is de keuze tussen Naxos of Paros op het gebied van wandelen niet heel moeilijk. Naxos is hier wat mij betreft de winnaar. Er kan gewoon niets op tegen de hike naar Mount Zas, maar naast deze hike zijn er nog zoveel andere mooie wandelingen op het eiland!

Naxos: 2
Paros: 1

Paros Park, Naxos of Paros
Paros vs Naxos, Mount Zas hike Naxos

Naxos of Paros: de bezienswaardigheden

Naast de dorpen en stranden, is het ook handig om te weten welke bezienswaardigheden er nog meer zijn op een eiland. Want een beetje afwisseling is altijd leuk. Op Naxos vind je nog wat oude kourossen, enorme marmeren beelden uit de Griekse oudheid. Verder vind je op Naxos ook nog de prachtige Tempel van Demeter. Meer over bezienswaardigheden op Naxos lees je als je op de link klikt.

Op Paros kun je nog een klooster bezoeken met een blauwe koepel. Deze kun je echter alleen aan de buitenkant bekijken. Ook kun je een dagtrip maken naar Antiparos waar je een prachtige grot kunt bekijken. Je leest in mijn artikel over bezienswaardigeden op Paros meer hierover.

Mijn keuze en tussenstand

Hoewel ik beide eilanden prachtig vind en er op beide eilanden genoeg te doen is. Vind ik de bezienswaardigheden op Naxos wat afwisselender buiten de dorpen en stranden om. Dit komt omdat je hier nog wat bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid vindt, wat super leuk is om te bezoeken.

Naxos: 3
Paros: 1

Temple of Demeter

Vervoer

Op beide eilanden kun je het beste een auto huren om zo meer te zien van het eiland. Op deze manier ben je flexibel en kun je makkelijk naar de verschillende bezienswaardigheden toe rijden. Parkeren is meestal gratis en was op beide eilanden heel toegankelijk. Een auto huren kun je doen via Sunny Cars, Discover Cars, Rentalcars of AutoEurope. Vergelijk deze met elkaar voor de beste prijzen.

Wil je liever met het openbaar vervoer reizen? Dat kan ook op beide eilanden. Er rijden op beide eilanden bussen naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt eventueel ook met een tour meegaan.

Mijn keuze en tussenstand

Aangezien zowel het huren van een auto als het rondreizen met de bus prima kan, kan ik op het gebied van vervoer moeilijk een keuze maken. Je moet er echter wel rekening mee houden dat Naxos veel groter is en de reisafstanden op Paros veel kleiner zijn. Op Naxos moet je soms toch wel een uur rijden voor bepaalde bezienswaardigheden, terwijl je op Paros nooit langer dan 20 minuten in de auto zit. Dit is dan ook de reden dat Paros hiervoor een punt krijgt, maar op beide eilanden zijn de vervoersopties prima.

Naxos: 3
Paros: 2

Budget

Wat je ook nog mee kan nemen bij je keuze tussen Naxos of Paros is je budget. Welk eiland is het goedkoopste? Natuurlijk kan dit per moment verschillen, maar over het algemeen vond ik het verschil in prijs vrij duidelijk. Zo betaalden wij voor 4 nachten Naxos €238,18 (€59,- per nacht) en voor 4 nachten Paros €262,50 (€65,- per nacht). Waarbij het hotel in Naxos een zwembad en heel uitgebreid ontbijt had, terwijl die in Paros een basic ontbijt had en dat was het. Natuurlijk scheelt dit nog niet extreem veel, maar als je er dan ook nog bij meeneemt dat de restaurants op Naxos net wat goedkoper zijn en de drankjes ook, kan het verschil toch wel oplopen. Kosten voor vervoer naar het eiland toe zullen heel erg afhangen vanaf waar je naar het eiland toe reist.

Mijn keuze en tussenstand

Zoals je hierboven kunt lezen is Naxos net iets goedkoper dan Paros. Dit scheelt echt geen bakken met geld, maar het scheelt weldegelijk. Naxos was het goedkoopste eiland tijdens onze rondreis. Je kunt hier voor €6,- een cocktail drinken, terwijl dat op Paros toch al snel €8,- tot €10,- kostte. Ook andere prijzen liggen gewoon net wat lager op Naxos.

Naxos: 4
Paros: 2

Restaurants

Lekker eten vind ik heel belangrijk op reis en gelukkig kan dat in Griekenland heel goed! Je vindt er veel restaurants in de dorpen en hebt genoeg keuze. Op Naxos kun je vooral veel horeca vinden in Naxos Stad, zowel bij de gezellige boulevard als in het centrum. Op Paros vind je de meeste horeca in Parikia en Naoussa.

Mijn keuze en tussenstand

Ik vind deze keuze heel moeilijk. Wij hebben namelijk op beide eilanden een aantal keer heel lekker gegeten, maar ook op beide eilanden een keer echt niet lekker. Beide eilanden hebben restaurants die heel toeristisch zijn en waarbij de kwaliteit gewoon echt tegenvalt. Maar op beide eilanden heb je ook restaurants met hoge beoordelingen die ook daadwerkelijk heel lekker zijn. Allebei de eilanden krijgen hierdoor een punt.

Naxos: 5
Paros: 3

Naxos of Paros restaurants

Sfeer en levendigheid

Als ik op vakantie ga naar een eiland vind ik ook sfeer en levendigheid heel belangrijk, zowel overdag als in de avond. Wij waren zelf begin mei op Naxos en Paros en daardoor was het overal vrij rustig, dit maakt het wel lastig om de sfeer en levendigheid goed te beoordelen. In de maanden juni tot en met september zal het er heel anders zijn. Dat zag ik al terug in de filmpjes die mijn zusje stuurde toen zij eind augustus in Paros was. Waar bij ons Paros overdag heel gezellig en levendig is, was het in de avond compleet uitgestorven. Bij haar was het toen super levendig en zag het er enorm gezellig uit. Op Naxos waren de meeste dorpen ook heel rustig, alleen rondom de boulevard bij Naxos Stad was het gezellig en levendig in de avond. Overdag was het hier juist vrij uitgestorven.

Mijn keuze en tussenstand

Ik vind dit een moeilijke, maar in onze ervaring is Paros net wat levendiger in de dorpen en stadjes. Er waren overal wat meer mensen en hierdoor wat meer gezelligheid. Ook staat Paros er om bekend dat het nachtleven wat beter is dan op Naxos.

Naxos: 5
Paros: 4

Welke eiland moet je kiezen? Naxos of Paros? De uitslag!

Zoals je ziet staat het 5-4 voor Naxos en zou Naxos dus gewonnen hebben. Tja, zo zwart wit is het natuurlijk niet, maar ik heb je hopelijk in dit artikel wel kunnen laten zien waarom je voor Paros of Naxos zou moeten kiezen. Simpelweg zou ik je keuze vooral baseren of je liever dorpen wilt zien, of juist meer strand en natuur. Voor de dorpen moet je namelijk echt naar Paros en voor de mooiere stranden en natuur naar Naxos. En dit betekent niet dat je op het andere eiland geen mooie natuur, stranden of dorpen vindt. Beide keuzes zijn wat dat betreft goed en anders kies je toch eerst voor Naxos en de volgende reis voor Paros?

Als ik zelf moet kiezen tussen Naxos of Paros zou ik het ook heel lastig vinden. Naxos was voor ons echt een verrassing. Wij wisten niet wat we konden verwachten en hebben echt genoten van de geweldige natuur en mooie bezienswaardigheden. Paros vond ik geweldig qua dorpen en heel fotogeniek. Ik had beide eilanden dan ook niet willen missen. Ze vullen elkaar goed aan om de meest veelzijdige vakantie te hebben!

Naxos
Paros

Hopelijk heb je ik door dit artikel in ieder geval kunnen helpen bij je keuze tussen Naxos en Paros. Beide eilanden zijn prachtig mooi, maar soms moet je nou eenmaal keuzes maken!

Welk eiland zou jij kiezen? Naxos of Paros?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows