Nationaal Park Drents-Friese Wold bezoeken: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Nov 25, 2023 | Gepubliceerd May 3, 2023 | Europa, Nederland | 2 reacties

Nationaal Park het Drents Friese Wold is een prachtig nationaal park in de provincies Drenthe en Friesland. Het is de plek om te wandelen of fietsen tussen de prachtige heidevelden, zandverstuivingen, mooie bossen en prachtige vennen. Het gebied is afwisselend en er is dan ook veel te doen in het Drents-Friese Wold. In dit artikel vertel ik je over de mooiste bezienswaardigheden in het Drents-Friese Wold en deel ik handige tips met je.

Nationaal Park het Drents-Friese Wold

Nationaal Park het Drents-Friese Wold dankt zijn naam aan de ligging van het natuurgebied. Dit park bevindt zich namelijk in de provincie Drenthe en Friesland. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van heel Nederland, wat dit natuurlijk een bijzondere plek maakt. Het nationale park is 61 km2 groot en bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Lekker afwisselend dus! Je kunt het park makkelijk bezoeken vanuit Diever in Drenthe of vanuit Appelscha in Friesland.

Praktische informatie en tips voor het Drents-Friese Wold bezoeken

Nu je een klein beetje achtergrondinformatie hebt over het park, is het tijd om alvast wat handige tips voor het Drents-Friese Wold met je te delen. Zodat je precies weet waar de ingangen zijn en wat je verder kunt verwachten.

Ingang en bereikbaarheid: Je kunt het park vanaf diverse plekken binnen gaan. De beste plekken zijn rondom Diever in Drenthe en Appelscha in Friesland. In Appelscha vind je ook het bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt vragen. In Diever vind je een toeristisch informatiepunt. Je kunt ook je dag starten bij natuurpoort Hoogersmilde.
Kosten: Het Drents-Friese Wold bezoeken is helemaal gratis!
Parkeren: Parkeren kan bij het buitencentrum of in het centrum van Diever. Ook bij de startpunten van de diverse wandeling is altijd voldoende parkeerplek. Parkeren is gratis.
Openingstijden: Hele dag geopend, alleen de bezoekerscentra variëren in de openingstijden. Hiervoor kun je het beste even kijken op deze website.
Overnachten: Zelf sliepen wij bij Landal Hunerwold State, ideaal en een goede uitvalsbasis voor het Drents-Friese Wold. Je boekt je overnachting via deze link. Liever iets anders? Dan zou ik ervoor kiezen om te overnachten in Diever, of in Appelscha.
Eten en drinken: Eten en drinken kan bij het bezoekerscentrum in Appelscha of in een van de omliggende dorpen.
Beste tijd voor een bezoek: Het Drents-Friese Wold bezoeken kan het hele jaar door. De beste tijd is als de heide in bloei staat of als het herfst is, want dan zijn de kleuren in het bos prachtig. Zelf gingen wij in mei, toen was het ook een mooie plek!
Doen in het Drents-Friese Wold: Wandelen, fietsen, wildlife spotten, op zoek naar uitkijktorens en nog meer! Verderop in het artikel vertel ik meer over wat je moet doen in het Drents-Friese Wold.
Hoe lang heb je nodig? Ik zou je minimaal 2 volle dagen aanraden om meer te kunnen zien van het park. Wil je ook de omgeving in? Dan kun je je hier met gemak 1 volle week vermaken.
Honden: Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Het broedseizoen op het Aekingerzand tussen 1 maart en 1 september is hierop een uitzondering. Honden zijn dan niet toegestaan. Er zijn delen van het park waar honden los mogen lopen.

Drents-Friese Wold bezoeken: Tips en bezienswaardigheden

Drents-Friese Wold bezienswaardigheden: wat te doen in het Drents-Friese Wold?

Hieronder zal ik je vertellen wat je echt moet doen in het Drents-Friese Wold en deel ik de mooiste Drents-Friese Wold bezienswaardigheden met je.

1. Ontdek het Aekingerzand

Laat ik dan maar beginnen met het mooiste plekje van het Drents-Friese Wold en dat is wat mij betreft het Aekingerzand. Het Aakingerzand is een grote zandverstuiving met weinig begroeiing. Het is hier echt alsof je in een woestijn rondloopt. Dit soort plekken zijn uniek in Europa en worden dan ook beschermd. Je kunt hier prachtig wandelen of gewoon neerploffen op een bankje om te genieten van de mooie uitzichten. Echt iets wat je niet mag missen als je het Drents-Friese Wold bezoeken gaat!

Aekingerzand, Drents-Friese Wold bezienswaardigheden
Aekingerzand, Drents-Friese Wold bezienswaardigheden
Aekingerzand, Drents-Friese Wold bezienswaardigheden

2. Wandelen in het Drents-Friese Wold

Wandelen in het Drents-Friese Wold is wat mij betreft de beste manier om dit mooie nationale Park te ontdekken. Zelf deden wij hier meerdere wandelingen, die allemaal enorm de moeite waard waren. De wandelingen hier variëren van 2 kilometer tot aan 15 kilometer en zijn allemaal duidelijk aangegeven met pijlen. De wandelingen gaan door het bos, langs de heide en een aantal gaan ook over het stuifzand. Heel afwisselend dus! Hieronder zal ik een aantal de van mooiste wandelroutes in het Drents-Friese Wold met je delen.

De grote bos- en duinroute

De grote bos- en duinroute is een wandelroute van 10 kilometer. De wandeling start bij het bezoekerscentrum van Appelscha en brengt je een groot stuk door het bos, maar ook door de heide en het prachtige Aekingerzand. Deze wandelroute zijn 2 kortere routes van zo’n vijf kilometer samengevoegd. Je volgt de Terwisscha wandeling en de kale duinen route. Het deel van de kale duinen route is het mooiste stuk.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de grote bos- en duinroute

Wandelen bij het Drents-Friese Wold tips
Wandelen bij het Drents-Friese Wold tips

Hoekenbrink

Een andere mooie wandelroute in het Drents-Friese Wold is de Hoekenbrink route. Deze wandeling is slechts 4 kilometer lang, maar brengt je langs een van de mooiste heidevelden van het Drents-Friese Wold. Verder loop je ook nog een stukje door het bos. Zeker een aanrader!

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over de Hoekenbrink wandeling

Ganzenpoel

Deze route was een leuke verrassing. Je loopt hier door het bos en tussen de heidevelden. Maar de grootste verrassing vonden wij de Ganzenpoel zelf, dit ven is namelijk prachtig om te zien! De gehele wandelroute is slechts 5 kilometer lang, maar zeker de moeite waard.

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over de Ganzenpoel wandeling

Doen in het Drents-Friese Wold: wandelen

Doldersummerveld

Deze wandelroute start bij de schaapskooi in Doldersum en brengt je door een van de mooiste heidegebieden van het Drent-Friese Wold. Dit gebied is uitgestrekt en zeker prachtig om te zien. Wij zagen hier ook heel veel Schotse Hooglanders, wat ook altijd leuk is! De langste route hier is 7 kilometer, maar je kunt deze route ook makkelijk inkorten als je dit wilt.

Naast deze 4 wandelroutes in het Drents-Friese Wold, zijn er nog veel meer opties voor als je wilt wandelen in het Drents-Friese Wold. Dit zijn echter de wandelingen die wij hebben gedaan tijdens ons bezoek en die wij de moeite waard vonden. Een overzicht van alle wandelingen vind je op deze website.

3. Fietsen in het Drents-Friese Wold

Wil je wat meer van Nationaal Park het Drents-Friese Wold zien in een dag? Dan is het een goed idee om lekker te gaan fietsen. In het Drents-Friese Wold vind je namelijk heel veel fietspaden. Sommige hiervan zijn verhard, andere semi verhard en er zijn ook paden voor mountainbikers. Er zijn geen vaste fietsroutes in het park, tenzij je de mountainbike routes wilt volgen. Dan kun je kiezen voor de Appelscha lus van 24 kilometer, of de Smilde lus van 28 kilometer. Wil je een gewone fietsroute volgen? Dan kun je het beste een route maken met behulp van de knooppunten.

4. Genieten van de uitzichten vanaf de verschillende uitkijktorens

Het Drents-Friese Wold heeft meerdere uitkijktorens die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Je hebt vanaf deze torens uitzicht over het bos, over zandvlaktes of over de heide. Hieronder zal ik je vertellen over de verschillende uitkijktorens in het Drents-Friese Wold.

Uitkijktoren Aekingerzand

Een van de leukste uitkijktorens om te bezoeken is die bij het Aekingerzand. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht over de enorme zandvlakte. Echt heel tof om te zien! Je kunt deze toren bereiken met de fiets, of wandelend. Tijdens de kale duinen route of de grote bos- en duinroute loop je er langs. Een klim omhoog is zeker de moeite waard!

De Bosbergtoren

De Bosbergtoren is een uitkijktoren in de omgeving van Appelscha. Deze toren staat op een stuifduin van 27 meter hoog en is zelf ook nog 35 meter hoog. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de natuur. De entree voor deze toren bedraagt €2,- per persoon. Door corona was deze uitkijktoren helaas gesloten, dus wij zijn zelf niet geweest. De foto’s die ik hiervan gezien heb zijn echter geweldig, dus ik hoop nog eens terug te komen!

Uitkijktoren Doldersummerveld

De derde uitkijktoren die je echt niet mag missen als je het Drents-Friese Wold bezoeken gaat, is de uitkijktoren bij het Doldersummerveld. Vanaf hier heb je een mooie uitzicht op dit indrukwekkende heideveld. Deze toren beklimmen is zeker iets wat je moet doen in het Drents-Friese Wold!

tips voor het Drents-Friese Wold bezoeken: uitkijktorens
tips voor het Drents-Friese Wold bezoeken: uitkijktorens

5. Ga ook de omgeving in!

Wil je het Drents-Friese Wold bezoeken en heb je wat langer de tijd? Dan is ook de omgeving van het Drents-Friese Wold nog enorm de moeite waard. Dit nationale park ligt namelijk dichtbij veel meer prachtige natuur. Hieronder volgt een opsomming van deze plekken. Wil je er meer over lezen? Dan kun je op de link klikken en kom je uit bij een artikel over deze plek!

En zo zijn er vast nog veel meer gave plekken in de omgeving! Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Drenthe.

Dwingelderweld in Drenthe

Dit waren mijn tips voor het Drents-Friese Wold en is wat mij betreft in ieder geval alles wat je moet weten over het Drents-Friese Wold bezoeken. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van dit prachtige nationale park en heb je nu genoeg inspiratie om lekker te wandelen in het Drents-Friese Wold en op zoek te gaan naar de mooiste bezienswaardigheden in het Drents-Friese Wold.

Wil jij het Drents-Friese Wold bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows