Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Dec 18, 2022 | Europa, Nederland | 4 reacties

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de mooiste nationale parken van Nederland. Je vindt hier heidevelden, zandverstuivingen en prachtige bossen. Wandelen en fietsen kun je hier dan ook perfect doen. In dit artikel vertel ik je alles over Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken en deel ik tips en bezienswaardigheden met je! Ook geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen op de Hoge Veluwe?

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig nationaal park in Gelderland, gelegen bij de plaatsen Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo, ten Noorden van Arnhem. Het gehele park is zo’n 5400 hectare groot en beslaat zo’n 5 procent van de Veluwe. Door de centrale ligging in Nederland is het nationale park makkelijk te bereiken.

Nationaal Park de Hoge Veluwe is eigenlijk ontstaan als het jachtterrein van Helene Müller en Anton Kröller. Samen kochten zij tussen 1909 en 1921 stukken land op en zette hier onder andere zwijnen, edelherten en moeflons uit om op te kunnen jagen. Toen ze in geldnood kwamen besloten ze het park te verkopen. Er werd geld vrij gemaakt door het rijk, zodat een stichting het stuk land kon opkopen. Het rijk kreeg ook de grote kunstcollectie van Helene Müller en Anton Kröller, op voorwaarde dat er een museum zou komen voor de kunstcollectie.

Praktische informatie en tips voor de Hoge Veluwe

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over het nationale park, zal ik wat praktische informatie met je delen wat je moet weten als je de Hoge Veluwe bezoeken wilt.

  • Ingang en bereikbaarheid: Het nationale park heeft 3 ingangen. Deze ingangen vind je bij Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo. Otterlo is de drukstbezochte ingang van het park.
  • Kosten: Het park krijg geen subsidie van de overheid, daarom is dit het enige nationale park in Nederland waarvoor je moet betalen. Een Volwassene betaalt €12,30 entree, voor kinderen tussen 6 en 12 betaal je €6,15 en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Parkeren: Als je het park met de auto bezoekt, heb je 2 opties, of je parkeert je auto bij de ingang, of je neemt je auto mee het park in. Voor parkeren bij de ingangen betaal je €4,35 voor een hele dag. Wil je je auto meenemen het park in? Dan betaal je €8,70 voor een dag.
  • Openingstijden: De openingstijden verschillen per maand, dus deze kun je het beste even checken op deze website.
  • Routes in het park: Voor €2 kun je bij de ingang of in de winkel in het nationale park een routekaart kopen. Hierop vind je de routes voor de auto, fiets of voor het wandelen. Ik raad je deze zeker aan, omdat er weinig borden zijn met informatie over routes in het park.
  • Overnachten: Er zijn in de omgeving enorm veel plekken om te overnachten. Zelf kozen wij voor een paar nachten in Landal Coldenhove. Maar je kunt ook verblijven op de natuurcamping bij het park. Of wat dacht je van een overnachting bij Otterlo, Hoenderloo of Schaarsbergen?
  • Eten en drinken: Je vindt bij het bezoekerscentrum een restaurant waar je kunt eten en drinken. Ook is er een kraampje waar je iets kunt kopen.
  • Beste tijd voor een bezoek: Je kunt het nationale park het hele jaar door bezoeken, want het is er eigenlijk altijd mooi. In augustus of september staat de heide in bloei en is het park extra mooi. In de herfst zijn de bossen weer prachtig om te zien en zijn er veel paddenstoelen. Wij bezochten het park zowel in de herfst als in de zomer met de bloeiende heide. Beide keren waren heel mooi. 
  • Doen op de Hoge Veluwe: Je kunt fietsen, wandelen, wildlife spotten, musea bezoeken en genieten van de prachtige natuur. Ik vertel je verderop in het artikel meer over wat je echt moet doen op de Hoge Veluwe.
  • Honden: Honden zijn welkom in het park, mits ze aangelijnd zijn.
Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken

Hoge Veluwe bezienswaardigheden: wat te doen op de Hoge Veluwe?

Hieronder zal ik je vertellen over de mooiste bezienswaardigheden op de Hoge Veluwe en een antwoord geven op de vraag: wat te doen op de Hoge Veluwe?

1. Fietsen op de Hoge Veluwe

Een van de beste manieren om Nationaal Park de Hoge Veluwe te verkennen, is door lekker te fietsen. Bij alle ingangen, bij het museum, het jachthuis en bij het restaurant kun je de bekende witte fietsen vinden. Deze witte fietsen mag je de hele dag gratis gebruiken. Je pakt er eentje op de ene plek, kunt een stuk fietsen en hem zo weer achterlaten. Heb je weer een fiets nodig? Dan pak je er gewoon weer eentje. Ideaal! Er zijn zowel fietsen voor kinderen als voor volwassenen en ze zijn in hoogte verstelbaar. De fietsen hebben alleen een terugtraprem en geen versnellingen. Voor de afstanden die je over het algemeen fietst in het park zijn de witte fietsen meer dan prima.

Als je een fietstocht gaat maken in Nationaal Park de Hoge Veluwe kun je 2 uitgezette routes volgen. Fietsroute 1 is 10 kilometer lang en start vlakbij ingang Otterlo of vanaf het Park Paviljoen. Fietsroute 2 is 26 kilometer lang en start bij de ingangen Hoenderloo en Schaarsbergen. Je kunt ook starten vanaf het Park Paviljoen. De 2 routes zijn ook met elkaar te combineren, dan fiets je net iets minder dan 36 kilometer.

Zelf hebben wij beide routes al eens gefietst en vonden wij beide routes ook echt een enorme aanrader. De routes staan aangeven door paaltjes met een 1 of 2 erop en zijn dan ook makkelijk te volgen. Je kunt natuurlijk ook je eigen fietsroute samenstellen.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over fietsen op de Hoge Veluwe

Doen op de Hoge Veluwe: fietsen!
Doen op de Hoge Veluwe: fietsen!
Doen op de Hoge Veluwe: fietsen!

2. Wandelen op de Hoge Veluwe

Naast fietsen is ook wandelen een goede manier om Nationaal Park de Hoge Veluwe te ontdekken. Er zijn verschillende routes die allemaal duidelijk zijn aangegeven met kleurtjes of andere bordjes. Als je wilt wandelen kun je het beste de kaart kopen bij de ingang of in de winkel, zodat je weet welke routes er allemaal zijn, hoe lang ze zijn en waar ze starten. Dit staat verder namelijk slecht aangegeven in het park. De wandelingen zelf zijn verder wel duidelijk aangegeven met kleurtje of met plaatjes. De lengte varieert van een ruime kilometer tot aan wandelingen van bijna 20 kilometer. Er is dus voor ieder wel iets.

Zelf hebben wij het Landschappenpad gevolgd vanaf Museonder, de gele route van 4.2 kilometer lang. Je loopt dan langs heide en door het bos. Zeker een aanrader! Verder liepen wij een stukje van de wandeling bij het Otterlose zand. Doordat het vrij heet was toen wij het park bezochten, hebben wij de wandeling niet helemaal gedaan. Wat we zagen was wel echt prachtig, aangezien deze route van 6.1 kilometer dwars door de heide heen gaat.

Meer lezen? Blogger Elisa verzamelde handige wandeltips voor Otterlo, aan de westzijde van het park, zoals een klompenpad. Zelf schreef ik ook nog een handig uitgebreid artikel over wandelen op de Hoge Veluwe. Hier vind je een handig overzicht van alle wandelroutes! 

Hoge Veluwe tips: wandelen op de Hoge Veluwe

3. Wildlife spotten op de Hoge Veluwe

Een van de leukste dingen om te doen op de Hoge Veluwe vonden wij het spotten van Wildlife. Je kunt hier diverse dieren tegenkomen, waaronder edelherten, wilde zwijnen, moeflons, vossen, reeën, schotse hooglanders, wilde paarden en vossen. Er zijn bepaalde delen van het park afgezet, hier kunnen mensen niet komen en de dieren dus ongestoord leven. Toch heb je een vrij grote kans dat je een aantal van deze dieren in het wild tegen gaat komen. Rondom de wildbaanweg heb je een grote kans om verschillende dieren te zien. Deze route kun je alleen rijden met de auto. Verder zijn er diverse punten aangegeven in het park, waarbij je bij een soort hut ook wild kunt spotten. Maar ook tijdens je wandeling of fietstocht kun je zomaar iets tegenkomen. Rond zonsopkomst en zonsondergang is de kans om wilde dieren te spotten het grootst.

Zelf zagen wij een hele grote kudde moeflons vanuit een wildobservatie plek en tijdens een wandeling in het bos kwamen wij een paar reeën tegen. Echt heel gaaf!

National Park de Hoge Veluwe bezoeken: Wildlife spotten

4. Musea in Nationaal Park de Hoge Veluwe

In het nationale park vind je nog 2 musea die je kunt bezoeken, namelijk Museonder en het Kröller-Müller Museum. Ik zal hieronder over beide musea kort iets vertellen.

Het Kröller-Müller Museum

Het rijk had de kunstcollectie gekregen van Helene Müller en Anton Kröller toen ze geld vrij hadden gemaakt voor de koop van het stuk grond. De voorwaarde was wel, dat er een museum zou komen. In 1938 opende dan ook het Kröller-Müller Museum, gelegen in het noorden van het park, tussen ingang Otterlo en Hoenderloo in. Het museum bestaat uit een gebouw en een beeldenpark. In het museum vind je een aantal super beroemde schilderijen van onder andere Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Claude Monet en Pablo Picasso. Een entreeticket voor het museum kost voor een volwassene €12,- en voor jeugd tussen de 13 en 18 jaar €6,-. Kinderen van 12 en jonger kunnen gratis naar binnen. De entree voor het nationale park is niet bij de prijs inbegrepen. Dit betekent dat, ook als je alleen naar het Kröller-Müller Museum wilt, je boven op de entree voor het museum ook de toegangsprijs voor Nationaal Park de Hoge Veluwe moet betalen. Met een museumkaart is het museum gratis, het park niet.

Museonder

Museonder is een natuurmuseum dat voor een groot deel onder de grond ligt. Je vindt het museum bij het centrale plekje in het park waar je ook het Park Paviljoen tegenkomt. In Museonder kun je van alles leren over de Veluwe. Je leert hier hoe de Veluwe is ontstaan en welke natuurlijke processen er vandaag de dag nog steeds afspelen. Ook kun je er natuurfilms zien en zijn er expositieruimtes. Dit museum is gratis te bezoeken.

5. Jachthuis St. Hubertus

Een van de andere grote Hoge Veluwe bezienswaardigheden is toch wel het jachthuis dat je kunt bezoeken. Dit kasteel werd ontworpen in opdracht van Helene Müller en Anton Kröller. Het zou dienen als een buitenhuis. Tussen april en oktober kun je hier dagelijks mee met een rondleiding, tussen november en maart kan dit alleen op maandagen niet. Een rondleiding duurt 45 minuten en kost €5,- voor een volwassene. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar betaal je €2,50. Een museumkaart is hier niet geldig. Een rondleiding is verplicht als je het jachthuis wilt bezoeken en moet je van te voren reserveren. Voor meer informatie kun je deze website bekijken. 

Wil je niet naar binnen? Dan is het evengoed leuk om even een kijkje te nemen bij het jachthuis. Zelf liepen wij een stukje langs het water en vonden dat echt wel leuk om te doen op de Hoge Veluwe. Aanrader dus!

Hoge Veluwe bezienswaardigheden: jachthuis

6. Zandverstuiving de Pollen

Een van de mooiste Hoge Veluwe bezienswaardigheden vond ik zandverstuiving de Pollen, dus vandaar dat ik deze mooie plek nog even apart opnoem. Deze zandverstuiving is niet super groot, maar is constant in beweging en veranderd steeds. Je vindt deze plek tussen de heide velden in. Je kunt hier even een stukje lopen en gewoon wat mooie foto’s maken. Deze plek bezoeken is echt iets wat je moet doen op de Hoge Veluwe!

Hoge Veluwe bezoeken tips
Hoge Veluwe bezoeken tips

Dit is alles wat je moet weten als je National Park de Hoge Veluwe bezoeken wilt. Hopelijk heb je nu veel tips voor de Hoge Veluwe kunnen verzamelen en weet je nu wat de mooiste Hoge Veluwe bezienswaardigheden zijn. Zoals je ziet is er in ieder geval genoeg te doen op de Hoge Veluwe! Wij waren er inmiddels twee keer, maar wij komen ook zeker nog eens terug. Wil je ook nog andere plekken op de Veluwe bezoeken? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op de Veluwe.

Wil jij de Hoge Veluwe bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie linkjes, als jij iets boekt via deze links ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows