Naar de musical in Londen: de beste tips voor het theater in Londen

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd Aug 6, 2020 | Engeland, Europa, Stedentrips | 14 reacties

Denk je aan Londen, dan denk je al snel aan theater en musical. Op West End draaien jaarlijkst de meest gave voorstellingen en een van de dingen die je dan ook echt moet doen tijdens je stedentrip naar Londen, is naar het theater in Londen gaan. Maar waar koop je de meest voordelige tickets? Welke musicals in Londen moet je echt zien? Wat zijn de beste plekken en waar moet je nog meer rekening mee houden? In dit artikel vertel ik je alles over musicals in Londen zodat jouw bezoek aan het theater in Londen een gegarandeerd succes wordt! 

Het Theater in Londen

In Londen vind je enorm veel theaters. De meeste vind je bij West End, het Broadway van Londen. Er draaien hier enorm veel musicals, van echte klassiekers, tot aan moderne shows. Naast musicals vind je ook nog andere shows in de theaters van Londen. Maar omdat musicals in de meerderheid zijn, ligt de focus van dit artikel op de musicals in Londen. Hieronder ga ik je er mee over vertellen! Ik vertel je eerste welke shows je echt moet zien, daarna vertel ik hoe je tickets koopt voor het theater in Londen en vervolgens vertel ik over de beste plekken. Ten slotte lees je nog mijn laatste praktische tips voor je bezoek aan musicals in Londen. 

Welke musicals in Londen moet je echt zien? 

Londen is dus echt een musical stad. Op West End draaien echt heel veel verschillende shows en kiezen is daarom ook best wel moeilijk. Het aanbod veranderd regelmatig, maar er zijn ook een paar klassiekers in Londen die zeker nog een paar jaar blijven draaien op West End. Wij zijn bij elk bezoek aan Londen naar een musical in Londen geweest en elke keer hebben wij genoten. Wij hebben wel een paar musicals die duidelijk favoriet zijn en één van de shows die wij zagen draait inmiddels niet meer. Daarnaast staan er nog wat musicals in Londen op onze bucketlist, voor tijdens een volgend bezoek (en die komt zeker!).

Hieronder deel ik onze top 3 van musicals in Londen die wij zelf gezien hebben. Daarna deel ik onze bucketlist, zodat je gelijk ziet wat er nog meer allemaal te zien is. 

1. Wicked 

De musical Wicked wilden wij al een tijdje zien en stond bij elk bezoek op ons lijstje. Toch kwam het er steeds niet van. Totdat we bij ons laatste bezoek rondom nieuwjaar betaalbare kaartjes vonden op goede plekken. We gingen heen en het werd onze favoriete musical in Londen. Wat een geweldige voorstelling is dit! De muziek was geweldig, het verhaal heel leuk en de acteurs deden het geweldig. Van het begin tot het einde zat ik er echt compleet in. Sommige momenten waren serieus spannend en ik heb echt genoten van het begin tot het einde. Het was zo goed! Wicked kan ik dan ook echt aan iedereen aanraden, ook als je niet zo’n enorme fan bent van musicals ga je deze voorstelling in het theater in Londen heel leuk vinden. 

Wicked draait al heel lang in Londen en blijft waarschijnlijk ook nog wel een tijdje draaien. Het is namelijk een echte klassieker aan het worden. Wicked is te zien in het Apollo Victoria Theater. Dit theater is makkelijk te bereiken met zowel de bus als de metro, ideaal dus! 

 

Theater in Londen / Musical in Londen: Wicked

2. Les Miserables 

De eerste musical in Londen die wij zagen was Les Miserables. Dit bleek een hele goede keuze te zijn, want qua musical is dit echt de beste musical in Londen die wij hebben gezien. De enige reden dat hij niet wint van Wicked, is omdat Les Miserables wat lastiger is om te begrijpen. Er wordt alleen maar in gezongen en niet in gesproken. Ik kende het verhaal niet, dus ik heb echt werkelijk waar geen idee gehad waar het over ging. Mijn Engels is vrij goed, dus daar lag het zeker niet aan.

Mijn tip daarom, zorg dat je het verhaal kent en dan is het geweldig. Het decor is prachtig en de zang is loepzuiver gedurende de hele show. Het is echt een hele goede musical en echt een hele mooie show om te zien, zelfs als je een groot deel van de tijd geen idee hebt waar het over gaat. Ik wil Les Miserables eigenlijk nog wel een keer zien, maar dan zorg ik ervoor dat ik wel weet waar het over gaat.

Les Miserables is een klassieker en ook echt een van de leukste shows om te zien als je naar het theater in Londen wilt. De show draait al een tijdje en gaat voorlopig ook nog even door. Je kunt Les Miserables zien in het Sondheim Theatre (voorheen Queens Theatre), dichtbij de leuke en populaire wijk Soho.

3. The Lion King 

Deze musical zag ik al eens in Nederland, maar toen we naar het theater in Londen gingen wilde ik dolgraag nog eens naar The Lion King. Toen ik hem in Nederland zag was ik echt nog heel jong, dus zoveel wist ik er niet meer van. Alleen nog dat het geweldig was. En dat was het in Londen ook. The Lion King blijft een prachtig verhaal. Het decor van de musical is prachtig en het is wederom heel goed gespeeld. Het geluid in het theater vond ik wel minder, vooral als je het vergelijkt met Wicked en Les Miserables. Het leuke aan The Lion King is gewoon dat je het verhaal goed kent, dus het is heel makkelijk om te volgen, ook als je Engels wat minder goed zou zijn. Het verhaal blijft gewoon heel goed en de hele musical heeft echt iets magisch. 

De derde musical in Londen uit dit lijstje is wederom echt een klassieker en ook echt een show die je moet zien. The Lion King is te zien in het Lyceum Theatre. 

Theater in Londen / Musical in Londen
Theater in Londen / Musical in Londen

Andere leuke musicals in Londen 

Naast deze drie musicals die wij zelf hebben gezien in Londen, zijn er nog veel meer leuke shows en musicals in de stad. Wij hebben er zelf nog een aantal op ons lijstje staan die wij zeker willen bezoeken. Hieronder een opsomming en hopelijk kan ik er dan in de toekomst meer over vertellen:

  • Mama Mia!
  • Mathilda
  • The Phantom of the Opera 
  • Hamilton 
  • & Juliet 

En dit zijn slechts een paar van de musicals in Londen die ons nog de moeite waard lijken om te bekijken. 

Zelf noemde ik hierboven trouwens drie shows die wij gezien hebben, maar wij zagen er vier. De musical die in het lijstje ontbreekt is 42nd street. Deze musical was echt heel leuk en kan ik iedereen aanraden. Het is namelijk echt een feel good show waar je enorm vrolijk van wordt. Daarnaast waren de tickets voor deze show enorm goedkoop. Deze musical heeft heel lang gedraaid, maar staat nu niet meer in het lijstje van aanraders, omdat ie helaas is gestopt. Maar mocht ie ooit terugkomen, een aanrader is het zeker! 

Tickets kopen voor het theater in Londen 

Nu je weet welke musicals in Londen je echt niet mag missen is het ook handig om te weten hoe je tickets kunt kopen voor het theater in Londen. Je kunt de tickets eigenlijk op drie manieren kopen: online, last minute bij het theater zelf, of bij TKTS op Leicester Square. Hieronder vertel ik je meer over deze opties.

Online tickets kopen 

De manier die wij het meest gebruikt hebben is gewoon online tickets kopen. Zelf hebben wij gewoon op Google gezocht naar theater tickets in Londen en verschillende websites met elkaar vergeleken. Beschikbare plekken en prijzen konden namelijk nogal eens verschillen, vooral voor de populaire shows. De site die wij hebben gebruikt voor het boeken van theater tickets is de site van Offical London Theatre en is dus zeker betrouwbaar.

TKTS op Leicester Square 

Heb je geen voorkeur voor een specifieke musical in Londen? Dan kun je op de dag dat je een musical wilt kijken het beste naar TKTS op Leicester Square gaan. Dit is een ticketoffice waar kaartjes voor het theater voor dezelfde dag verkocht worden. De prijzen voor de tickets liggen vaak laag, omdat je de laatste plaatsen koopt die ze nog willen opvullen. Je hebt hierdoor soms een iets beperktere keuze, maar kunt wel hele goede deals sluiten. Zo zaten wij voor 25 pond bij 42nd street op hele goede plekken, hadden wij diezelfde plekken eerder online geboekt waren wij minstens het dubbele kwijt.

Rondom Leicester Square vind je trouwens veel tentjes die claimen de officiële plek te zijn om goedkope tickets voor een show voor diezelfde dag te kopen. Er is echter maar een officiële en dat is dus TKTS London, die echt midden op Leicester Square staat. Trap niet in die andere, want je betaalt daar gegarandeerd meer dan nodig!

Van maandag tot en met zaterdag is dit kraampje geopend van 10:00 tot 19:00 en op zondag van 12:00 tot 15:00. 

Bij het theater zelf 

Als je weet naar welke musical in Londen je gaat kun je in de ochtend ook richting het theater zelf gaan. Je kunt dan voor een leuke prijs de tickets kopen die last minute geannuleerd zijn, of die nog niet verkocht zijn. Als je hierop gokt heb je ook een grote kans dat je geen goede plekken meer hebt, of dat er helemaal geen kaarten meer beschikbaar zijn. Wil je deze gok wagen? Zorg dan in ieder geval dat je er vroeg bij bent, om je kansen te vergroten. Zelf hebben wij deze manier nog niet geprobeerd. 

De goedkoopste tickets

Maar welke van deze optie is nu het goedkoopste? Nou, dat verschilt. Als je perse naar een bepaalde musical wilt gaan, dan is het handig om ver van te voren online te boeken. Als je namelijk vroeg boekt heb je meer keuze qua plekken en liggen de prijzen lager. Dit kan je zo tientallen euro’s besparen. Heb je geen voorkeur? Dan is het natuurlijk gewoon het goedkoopste om naar Leicester Square te gaan en gewoon de goedkoopste musical in Londen te boeken. 

Ik heb tickets en dan? 

Als je tickets online besteld of bij TKTS op Leicester Square krijg je een bevestiging mee of in je mail. Hiermee kun je op de dag van de voorstelling je musical tickets ophalen. Dit gaat vrij snel en simpel. Doe dit ook gewoon lekker op tijd, zodat je dit niet last minute voor de show nog moet doen. Dan kan het namelijk best druk zijn. Bij sommige musicals in Londen kun je de hele dag je tickets ophalen, bij andere musicals kan dit een uur van te voren. Dit kun je gewoon navragen of lezen in je bevestigingsmail.

Ticket voor het Theater in Londen / Musical in Londen
Ticket voor het Theater in Londen / Musical in Londen

De beste plekken

Als je tickets boekt online kun je tijdens het kiezen van plekken precies lezen wat de restricties zijn op bepaalde zitplaatsen. Kies je ervoor om op Leicester Square tickets te boeken of om bij het theater zelf te boeken? Dan kan het personeel bij de balie je precies vertellen of er restricties zijn aan je zitplaats. Wij hebben een aantal keer ook bijna helemaal achterin gezeten en hoewel dat helemaal niet goed klinkt, waren deze plekken echt super en konden we alles heel goed zien! 

Overige tips voor het theater in Londen 

Nu je weet welke musicals in Londen je echt moet bezoeken en hoe je tickets kunt kopen, is het tijd om mijn overige tips voor het theater in Londen te delen. Hier komen ze!

  • Kom op tijd. Meestal mag je een half uur voor het begin de zaal in en wij zorgen dan ook altijd dat we er dan zijn. Kom je te laat? Dan moet je wachten tot een gepast moment in de show tot je het theater in Londen ook echt weer in kan. Dit is altijd storend voor andere en voor jezelf ook echt zonde! 
  • Laat je camera in je hotel en zet je telefoon uit. Filmen en fotograferen mag niet. Er zijn altijd mensen die het proberen maar personeel let hier goed op. Daarnaast is het gewoon enorm irritant als mensen het toch doen vlak voor je neus. En hoeveel leuker is het om de show in het echt te zien, in plaats van door een scherm heen? 
  • Reis je met een klein budget? Neem dan je eigen eten en drinken mee. Dit mag gewoon en bespaart je echt wel wat geld. Ook al moet ik ook zeggen dat ik de prijzen in het theater niet schrikbarend hoog vond. 
Musicals in Londen / Theater in Londen

Dit is alles wat je moet weten over musicals in Londen. Ik hoop dat je hierdoor ook kunt beginnen met het plannen van je avond in het theater in Londen. Bij ons volgende bezoek aan Londen gaan wij zeker weer een nieuwe musical bekijken, want het is zo leuk! Wil je weten wat je naast het kijken van een musical nog meer moet doen in Londen? Bekijk dan ook eens ons artikel over de leukste bezienswaardigheden in Londen. 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Ben jij al eens naar de musical in Londen geweest? Welke zou jij graag willen zien? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows