De 8 mooiste dorpen van Santorini

door | Laatste update Feb 16, 2024 | Gepubliceerd Jan 3, 2024 | Europa, Griekenland | 2 reacties

Santorini is een prachtig Grieks eiland dat bekend staan om de witte huisjes, de kerken met blauwe daken en de geweldige uitzichten op de caldera. Het zal je dan ook niks verbazen dat het eiland stikt van de mooie dorpjes en stadjes. In dit artikel deel ik dan ook de mooiste dorpen van Santorini met je.

Santorini in Griekenland

Santorini is een van de eilanden in de Griekse Cycladen. Dit is een eilandengroep in de Egeïsche zee, die bekend staat om de prachtige witte dorpen en de kerkjes met blauwe daken. Santorini is daar een van de meest populaire eilanden om te bezoeken en dat is niet voor niets. Het is een prachtig eiland en het is hier precies zoals je Griekenland voor je ziet!

Santorini is ruim 76 km2 groot en is een vulkanisch eiland. Dit maakt het ook gelijk een heel uniek en bijzonder eiland. Er wonen ruim 15.000 mensen op Santorini en er is genoeg te zien. In dit artikel ligt de focus op de mooiste dorpen van Santorini.

Mooiste dorpen Santorini

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Santorini in Griekenland, is het tijd om hieronder de mooiste dorpen van Santorini met je te delen!

1. Oia

Ik begin gelijk maar met het mooiste een meest populaire dorp van het eiland, namelijk Oia. Dit is de plek waar je heel veel kerkjes vindt met zo’n blauwe koepel, vlakbij de caldera. Hierdoor heb je geweldige uitzichten op zee en de witte huisjes. Oia heeft enorm veel pittoreske en knusse straatjes en is echt een plaatje om te zien. Bezoek ook zeker het kasteel, vanaf hier kun je een van de meest iconische zonsondergangen van heel Griekenland bewonderen. Je hebt dan uitzicht op zee, de witte huisjes en windmolens. Echt tof!

Verder is de boulevard van Oia mooi om te bezoeken en heerlijk om overheen te slenteren. Je vindt hier wat winkeltjes en horeca. Ook is het leuk om de trappen naar beneden te lopen in Oia en dan het mooie Amoudi Bay te bezoeken. Dit is een klein baaitje helemaal beneden bij de haven. Je vindt hier wat leuke kleurrijke huisjes en restaurants, tof om te zien! Daarnaast is het zicht op de rode kliffen indrukwekkend.

Mooiste dorpen van Santorini: Oia
Mooiste dorpen van Santorini: Oia
Mooiste dorpen van Santorini: Oia
Mooiste dorpen van Santorini: Oia

2. Fira

De hoofdstad van Santorini is Fira en behoort ook zeker tot de mooiste dorpen op Santorini. Het is een doolhof aan knusse en gezellige straatjes, die ook allemaal nog eens super fotogeniek zijn. Je vindt hier een aantal prachtige kerkjes om te zien en heel veel restaurants, winkeltjes en gezelligheid. Fira is wat dat betreft ook echt een hele leuk plek om gewoon lekker rond te slenteren.

In Fira heb je verder fantastische uitzichtpunten. Zo kun je een pad volgen aan de rand van het die omhoog loopt langs de caldera. Vanaf hier heb je echt adembenemend mooie uitzichten op Fira en de caldera. Echt enorm tof! Vooral rondom zonsondergang is het hier adembenemend mooi.

Fira
Mooiste dorpen Santorini, Fira
Mooiste dorpen Santorini, Fira
Mooiste dorpen Santorini, Fira
Mooiste dorpen Santorini, Fira
Mooiste dorpen Santorini, Fira

3. Firostefani

Vlakbij Fira vind je het dorpje Firostefani. Het is zo dichtbij Fira, dat je er naar toe kunt wandelen. En dat is ook gelijk wat ik je echt aanraad. De wandeling erheen is namelijk geweldig. Firostefani is heel klein, maar heeft wel prachtige uitzichten. Het is leuk om even door de smalle straatjes hier te slenteren. Verder moet je natuurlijk een bezoekje brengen aan het bekende fotopunt, de Three Bells of Fira. Dit viel ons overigens enorm tegen, ze waren ook met werkzaamheden bezig en het leek er op een bouwpunt. Ik heb niet eens een foto gemaakt daardoor. Maar wie weet ervaar je het er zelf heel anders!

4. Imerovigli

Een ander prachtig dorp dat zeker hoort bij de mooiste dorpen van Santorini is Imerovigli. Dit dorp ligt tussen Fira en Oia in en is ook echt mooi om te zien. Je vindt hier wederom prachtige, smalle, witte straatjes. Je kunt hier heerlijk slenteren, maar komt er een stuk minder toeristen tegen dan in Oia en Fira. Verder vind je hier ook een witte kerk met een blauwe koepel, dus ook in dit dorp kun je je typische Griekse foto maken. Een laatste reden dat Imerovigli bij de mooiste dorpen van Santorini hoort zijn toch wel de geweldige uitzichten die je er hebt!

Ook leuk: ga hiken van Fira naar Oia, dan kom je vanzelf langs de prachtige dorpen Firostefani en Imerovigli. 

Imerovigli
Mooiste dorpen Santorini: Imerovigli
Mooiste dorpen Santorini: Imerovigli

5. Pyrgos

Veel van de mooiste dorpen in Santorini liggen bij de kust, maar ook in het binnenland vind je prachtige plekken. Pyrgos is daar een voorbeeld van. Dit is het hoogstgelegen dorp van het eiland en dat zorgt voor fantastische uitzichten over heel Santorini. Naast die uitzichten is Pyrgos om meer redenen enorm de moeite waard. Zo vind je hier een wirwar aan knusse straatjes die heel fotogeniek zijn, maar ook een oud kasteel dat je kunt bezoeken.

Kerkjes vind je in elk dorp en ook Pyrgos is daar geen uitzondering op. Wat wel heel bijzonder is, is dat er in dit kleine dorp maar liefst 40 kerkjes te vinden zijn. Waaronder een aantal met prachtige bellen en blauwe daken. Het is hier dan ook heel fotogeniek.
Wij vonden zelf Pyrgos een leuke verrassing en zouden het je zeker aanraden om er een kijkje te nemen, lekker een kopje koffie te drinken en om wat souvenirs te kopen bij een van de leuke winkeltjes!

Mooiste dorpen Santorini: Pyrgos
Pyrgos
Pyrgos

6. Megalochori

Megalochori is een pittoresk en typisch Grieks dorpje dat ook echt een plek verdiend bij de mooiste dorpen van Santorini. Er zijn heel veel witte, knusse straatjes, prachtige bloemen, kerken en meer. De mooiste bezienswaardigheid in het dorp is de poort met de 6 klokken. Deze is enorm fotogeniek en indrukwekkend om te zien. Verder is het pleintje van Megalochori heel gezellig en leuk om te bezoeken. Het dorp is een leuke plek om te verdwalen in de typisch Griekse straatjes. Daarnaast ligt het dorp tussen wijnvelden van Santorini. Het is dan ook een aanrader om de verschillende wijnhuizen van Megalochori te bezoeken.

Megalochori

7. Emporeion

Hoewel wij alle dorpen hierboven echt enorm de moeite waard vonden, lijken ze in zekere zin wel een beetje op elkaar. Ben je op zoek naar een compleet ander dorp? Dan moet je naar Emporeion. Het stadscentrum vind je rondom een hoge klokkentoren. Hieromheen vind je prachtige straatjes met bijzondere architectuur. Het is heel fotogeniek en echt heel anders dan de andere dorpen. Wij vonden dit daarom echt een van de leukste dorpen van Santorini.

Emporeion, mooiste dorpen van Santorini
Emporeion, mooiste dorpen van Santorini
Emporeion, mooiste dorpen van Santorini
Emporeion, mooiste dorpen van Santorini

8. Akrotiri

Akrotiri vind je vlakbij een van de mooiste stranden van Santorini, namelijk het prachtige Red Beach. Veel toeristen bezoeken alleen dit strand, maar ook het dorp is de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier namelijk veel knusse straatjes en wat fotogenieke kerken. Ook vind je er een kasteeltje bovenin het dorp, vanaf daar heb je mooie uitzichten. Verder vind je bij Akrotiri in de buurt ook nog een belangrijke archeologisch opgraving van een enorme stad. Als je interesse hier ligt, kan het dit leuk zijn om te bezoeken. Houdt er rekening mee dat het overdekt is. Verwacht geen Pompeii of Delos.

Andere mooie dorpen op Santorini in Griekenland

Naast deze 8 mooiste dorpen van Santorini, zijn er vast nog veel meer dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zelf bezochten wij ook nog Kamari, maar dat is qua dorp op zich niet interessant. Het kan een prima plek zijn om te verblijven en er is een mooi strand, maar het dorp zelf is niet zo heel mooi. Ook Perissa is leuk, maar vooral voor het strand en de kleine boulevard. Het stelt verder weinig voor. Wel heb ik nog goede dingen gelezen over het dorp Mesaria. Hier zijn wij zelf niet geweest tijdens onze reis, maar tijdens een volgend bezoek wil ik hier zeker eens een kijkje nemen.

Wil je naast mooie dorpen op Santorini nog meer plekken bezoeken? Lees dan ook eens ons artikel over de leukste bezienswaardigheden op Santorini. Ben je benieuwd naar de kosten voor een vakantie naar dit mooie eiland? Bekijk dan mijn artikel waarin ik antwoord geef op de vraag: is Santorini duur?

Dit zijn wat mij betreft de mooiste dorpen van Santorini. Ik hoop dat je door dit artikel lekker veel inspiratie op hebt kunnen doen voor je bezoek aan dit prachtige eiland. Santorini is toeristisch, maar zo ontzettend mooi! Wij vonden het echt een van de mooiste eilanden die wij ooit hebben bezocht. En dat kwam vooral door de mooiste dorpen van Santorini die wij hebben bekeken.

Wat vind jij de mooiste dorpen van Santorini in Griekenland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows