8x de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika

door | Laatste update Jan 6, 2024 | Gepubliceerd Nov 28, 2023 | Afrika, Roadtrips, Zuid-Afrika | 4 reacties

Zuid-Afrika is het perfecte land voor een fantastische roadtrip. Je kunt in je eigen auto op safari, de mooiste natuurgebieden bewonderen en dus ook fantastische routes rijden. In dit artikel zet ik de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika voor je op een rijtje, zodat jij deze ook kunt gaan ontdekken!

Mooiste roadtrips in Zuid-Afrika: huurauto’s in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika vind je dus een aantal fantastische autoroutes. Om deze te rijden, kun je het beste eigen vervoer regelen. Op die manier kun je alle routes rijden tijdens je reis en stoppen waar en wanneer jij wilt. Ideaal! Onderweg geniet je dan van al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wij huurden onze huurauto in Zuid-Afrika via Sunny Cars, zodat je altijd volledig verzekerd bent. Dit is zeker niet altijd de goedkoopste optie, dus bekijk ook zeker Rentalcars, Discover Cars en Auto Europe eens.

In het eerste stuk van het artikel zal ik je vertellen hoe het is om zelf te rijden in Zuid-Afrika. Daarna zal ik de 8 mooiste autoroutes van Zuid-Afrika met je delen.

Zelf rijden in Zuid-Afrika 

Hieronder ga ik je vertellen over zelf rijden in Zuid-Afrika, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten. Ik kan mij voorstellen dat zelf rijden in Zuid-Afrika nog best spannend kan zijn. Op zich snap ik dat, maar het valt heel erg mee! Ze rijden links in Zuid-Afrika, maar hier ben je echt heel snel aan gewend. Verder zijn de wegen op de meeste plekken prima, vooral als je voor de tolwegen kiest. Let op: tolwegen zijn niet altijd de snelste routes qua kilometers, maar hebben wel het beste asfalt. Een alternatieve route zit soms vol gaten in de weg en dat is niet leuk als je daar uren overheen moet rijden. Tol in Zuid-Afrika is heel goedkoop, dus hiervoor hoef je echt niet moeilijk te doen. Er zijn in Zuid-Afrika ook onverharde wegen of wegen waar je een 4×4 voor nodig hebt. Het is daarom wel handig om vooraf goed te kijken welke route je precies neemt.

Rijden in Zuid-Afrika is veilig, mits je je gezonde verstand gebruikt. Stop nooit bij townships en rijd met de deur op slot. Vermijd rijden in het donker, dan zie je namelijk de mensen niet op de weg lopen en kun je ook de gaten in de weg niet zien. Verder vind je soms een weg waar je 120 mag, waar je in Nederland hooguit 80 had gemogen. Dit went ook.

Wij vonden rijden in Zuid-Afrika ook echt prima te doen. De wegen waren echt prima op de meeste plekken en het huren van een auto geeft je veel vrijheid. En die vrijheid is echt wat waard! De meeste van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika kun je dan ook het beste met eigen vervoer rijden. Ik zal bij elke route echter ook een optie noemen om dit georganiseerd te doen, mits dit mogelijk is natuurlijk.

Rijden in Zuid-Afrika

Mooiste autoroutes in Zuid-Afrika

Nu je iets meer weet over het rijden in Zuid-Afrika, is het tijd om de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika hieronder met je te delen.

1. De Panoramaroute

Laat ik maar gelijk beginnen met een van de meest bekende, maar ook mooiste autoroutes van Zuid-Afrika; de Panoramaroute. Deze route loopt van Sabie tot aan het stuk bij de Three Rondavels. Dit stuk is 80 kilometer lang, maar door de vele mooie stops ben je hier behoorlijk wat tijd aan kwijt. De officiële route is trouwens 180 kilometer lang, maar het stuk met de mooie stops dus een stuk korter. Een goede uitvalsbasis voor de Panoramaroute is Graskop, maar ook Hazyview is een goede plek.

De Panoramaroute heeft heel veel toffe stops. Zo vind je er prachtige watervallen, zoals de Lone Creek Falls, de Mac Mac Falls, de Lisbon Falls en de Berlin Falls. Naast watervallen vind je er ook fantastische uitzichten. Zo kun je genieten van mooie vergezichten bij de Pinnacle Rock, Gods Window, Wonder View, Lowveld View en de Three Rondavels. Dat laatste uitzichtpunt is het beste uitzicht op de Blyde River Canyon en echt een hoogtepunt van deze mooie autoroute in Zuid-Afrika. Ten slotte is er nog een ander hoogtepunt dat ik nog niet noemde, maar die je niet mag missen, is Bourke’s Luck Potholes. Hier vind je een waterval, heel veel bijzondere rotformaties en fantastische uitzichten. Het is heel leuk om hier lekker rond te wandelen.

Algemene info

Route: Panoramaroute
Waar: Sabie – Three Rondavels
Hoe lang: 80 kilometer
Beste tijd: hele jaar door
Wat te zien: bergen, watervallen en meer.
Meer lezen: mijn artikel over de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

Deze autoroute georganiseerd doen

Heb je geen eigen auto? Dan kun je met een tour mee vanaf Hazyview om zo toch de mooiste plekken bij de Panoramaroute te ontdekken. Je bekijkt de opties hiervoor via deze link.

Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Panoramaroute
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Panoramaroute
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Panoramaroute

2. Sani Pass

Een andere route die zeker hoort bij de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika is de Sani Pass. Dit is een bergpas tussen Zuid-Afrika en Lesotho in de Drakensbergen, de hoogste bergketen van het land. De hele route is slechts 20 kilometer lang, maar toch ben je hier zo een paar uur mee bezig. Niet alleen omdat de uitzichten zo mooi zijn dat je vaak wilt stoppen, maar ook omdat de weg behoorlijk slecht is. Vooral het stuk na de Zuid-Afrikaanse grens is niet goed. Dat stuk mag je dan ook alleen rijden met een 4×4 of je moet een tour boeken.

Algemene info

Route: Sani Pass
Waar: Underberg of Himeville naar Lesotho
Hoe lang: 20 kilometer
Beste tijd: zomermaanden (november – februari). In de winter kan er heel veel sneeuw liggen.
Wat te zien: heel veel prachtige bergen!

Deze autoroute georganiseerd doen

Hoewel ik de meeste autoroutes het liefste zelf rijd, zou ik dat bij de Sani Pass niet aanraden. Zonder 4×4 kan het niet eens, maar ook als je een 4×4 hebt, is de route vanaf de Zuid-Afrikaanse grens echt heel pittig. Je moet hiervoor echt wel veel rijervaring hebben op wat heftigere bergwegen. En nee, dan bedoel ik niet de smalle wegen in Zuid-Frankrijk. Gelukkig kun je voor de Sani Pass genoeg tours boeken, zodat je alsnog kunt genieten van de mooie natuur hier. Via deze link kun je de opties voor tours bekijken. 

3. Garden Route (Tuinroute)

De derde autoroute in Zuid-Afrika die zeker de moeite waard is, is de Garden Route, in het Nederlands ook wel de Tuinroute genoemd. Dit is een van de bekendste maar zeker ook een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. De Tuinroute loopt ongeveer van Storms River naar Mossel Bay en is zo’n 300 kilometer lang. Veel mensen plakken het Addo Elephant Park nog aan de Garden Route vast, zodat het helemaal een toffe en afwisselende route wordt.

Bij deze route kom je meerdere prachtige plekken tegen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is het een must om te wandelen in Tsitsikamma National Park bij Storms River. Hier vind je watervallen, maar ook de bekende wandeling naar de hangbruggen. Heel tof! Verder moet je stoppen bij Nature’s Valley, Keurboomstrand, Plettenberg Bay en het Robberg Nature Reserve. Vooral die laatstgenoemde plek is prachtig. Je kunt hier hele mooi wandelingen maken. Tenslotte mag je Knysna Heads, Wilderness en Mossel Bay niet overslaan als je de Garden Route in Zuid-Afrika gaat rijden.

Let op! De Garden Route is geen autoroute die je in 1 dag rijdt. Je hebt hier echt meerdere dagen voor nodig. Ik raad je zelf aan om minimaal 1 nacht in Storm River te verblijven en 2 nachten rondom Plettenberg Bay. Daarna is een nacht ergens rondom het eindpunt ook nog fijn. Dus trek er 4 nachten vooruit. Dit is minimaal. Langer is beter en zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om alle mooiste stops te ontdekken!

Algemene informatie

Route: Garden Route (tuinroute)
Waar: Storms River – Mossel Bay
Hoe lang: ruim 300 kilometer
Beste tijd: het hele jaar door, ook al heb je in de Zuid-Afrikaanse winter kans op slecht weer en regen.
Wat te zien: bergen, stranden, prachtige kustgebieden.
Meer lezen: lees mijn artikel met tips voor de Garden Route 

Deze autoroute in Zuid-Afrika georganiseerd doen

De Garden Route is dus een route die je niet even in 1 dag rijdt. Er zijn dan ook geen losse tours die je kunt boeken om de Garden Route te rijden. Je kunt wel met bijvoorbeeld de Bazbus rondreizen in Zuid-Afrika en dan uitstappen bij de diverse plaatsen van de Garden Route. Zij bieden ook een meerdaagse tour aan vanaf Kaapstad naar de tuinroute. Ook kun je kiezen voor een georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika, waarbij je ook de Garden Route rijdt.

Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Garden Route
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Garden Route
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Garden Route

4. Clarence Drive & de Whale Coast Route

Voor wij naar Zuid-Afrika gingen, las ik ergens kort dat de Clarence Drive een mooie route is om te rijden, maar verder kon ik er niet super veel over terugvinden. Deze route heeft echter al onze verwachtingen overtroffen en is echt geweldig mooi. Het hoort dan ook zeker bij de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. De Clarence Drive is de R44 en vind je redelijk dichtbij Kaapstad. De route loopt van Gordon’s Bay tot aan Rooi-Els en is zo’n 22 kilometer lang.

De Clarence Drive is onderdeel van de Whale Coast Route, de route van Gansbaai naar Kaapstad langs de kust. Je kunt langs deze route heel veel walvissen zien. Rijd je niet alleen de Clarence Drive, maar de complete Whale Coast Route? Dan volg je een route van zo’n 250 kilometer. Bezoek dan zeker Hermanus voor 1 of 2 nachten om lekker te wandelen en om walvissen te spotten in Zuid-Afrika. Rijd daarna richting Betty’s Bay om de pinguïns bij Stony Point te spotten. Daarna rijd je via de Clarence Drive. Hier kun je op super veel mooie uitzichtpunten stoppen en dat wil je ook, want alles is hier zo mooi! Ga zeker ook naar Kogel Bay Beach, een van de mooiste stranden langs de route. Na de Clarence Drive rijd je via Muizenberg naar Kaapstad.

Algemene info

Route: Clarence Drive & Whale Coast route
Waar: Gansbaai – Kaapstad (en Clarence Drive is alleen het stuk tussen Rooi-Els en Gordon’s Bay)
Hoe lang: 250 kilometer (waarvan de Clarence Drive 22 kilometer lang is)
Beste tijd: Voor de walvissen de periode tussen juni en oktober. Qua weer is dit de mindere periode.
Wat te zien: prachtige bergen, stranden, mooie uitzichten, zee en walvissen.

Deze mooiste autoroute in Zuid-Afrika georganiseerd doen

Deze route is niet georganiseerd te boeken. Je kunt er zonder eigen vervoer niet komen. Je kunt wel Hermanus bereiken met bijvoorbeeld de Bazbus of een tour vanuit Kaapstad. Maar over de prachtige Clarence Drive rijden kan alleen met eigen vervoer.

Let op! Momenteel is het stuk van de Clarence Drive helaas gesloten. Dit komt door overstromingen op de weg van afgelopen september. Het is niet bekend wanneer de weg weer gerepareerd is en weer open gaat. De rest van de Whale Coast Route kun je wel rijden.

Mooiste roadtrips van Zuid-Afrika: Clarence Drive
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Clarence Drive en Whale Coast Route
Mooiste autoroutes van Zuid-Afrika: Clarence Drive en Whale Coast Route

5. Route 62

De route 62 is een prachtige route in Zuid-Afrika die Kaapstad en Port Elizabeth met elkaar verbind. Via deze route rijd je niet langs de kust, maar door het mooie binnenland. Dit is een prachtig alternatief voor wie de Garden Route al eens gereden heeft, of voor wie een rondje rijdt. Route 62 wordt wel eens de langste wijnroute ter wereld genoemd en doorkruist dan ook een aantal van de meest beroemde wijngebieden in Zuid-Afrika. Waaronder de Robertson Wine Valley. Ook Paarl en Stellenbosch kun je makkelijk bezoeken als je deze route volgt. Je kunt op deze route dus lekker wijn proeven en diverse wijnhuizen bezoeken. Op die dag rijd je dan natuurlijk niet verder met de route, maar blijf je lekker overnachten in de omgeving.

Verder doorkruist Route 62 ook Oudtshoorn, waar je een struisvogelboerderij kunt bezoeken. Een van de mooiste stukken van de Route 62 gaat door Klein Karoo, een half woestijnachtige omgeving met heel veel bijzondere planten en natuur. Dit is echt een prachtig stuk om te rijden!

Wij hebben deze route zelf helaas niet kunnen rijden, omdat wij kozen voor de Garden Route en niet heen en weer gereden hebben. Deze route hoort echter wel bij de mooiste roadtrips van Zuid-Afrika en staat dan ook hoog op ons lijstje om eens te rijden. De route is 850 kilometer lang, dus je moet hier wel meerdere dagen vooruit trekken.

Algemene info

Route: Route 62
Waar: Kaapstad – Port Elizabeth
Hoe lang: 850 kilometer
Beste tijd: Zomer, lente, herfst (de seizoenen zijn het tegenovergestelde van Nederland).
Wat te zien: bergen, woestijn, steden.

Deze route zonder eigen vervoer

Heb je geen eigen vervoer? Dan zul je de route 62 moeten overslaan. Het is geen route voor een dagtrip namelijk en er gaan dus geen tours. Je kunt natuurlijk wel op zoek gaan naar een georganiseerde reis die via Oudtshoorn reist, dan pak je vaak een deel van de route 62 mee.

Route 62

6. Swartberg Pass

Als je de Route 62 rijdt, is het ook de moeite waard om deze te combineren met de Swartberg Pass, de R328. Dit is een van de mooiste bergpassen in Zuid-Afrika en hoort dan ook zeker thuis op dit lijstje met de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika. De route loopt tussen Oudtshoorn en Prince Albert in en is slechts 27 kilometer lang. Onderweg kom je heel veel mooie uitzichtpunten tegen waar je kunt stoppen om te genieten van het mooie uitzicht. Delen van de weg zijn geasfalteerd, maar er zijn ook onverharde delen bij de Swartberg Pass. Een 4×4 kan hierdoor handig zijn om te hebben.

Algemene info

Route: Swartberg Pass
Waar: Oudtshoor – Prince Albert
Hoelang: 27 kilometer
Beste tijd: het hele jaar door, in de winter wel kans op sneeuw
Wat te zien: steile afgronden, bergen en indrukwekkende uitzichten

Deze mooie autoroute met een tour

Als je in Oudsthoorn verblijft kun je een tour boeken om de Swartberg pas te rijden, zo hoef je niet met je eigen auto deze uitdagende route te rijden. Je kunt dit boeken via deze link.

7. Chapman’s Peak Drive

In Kaapstad vind je een van de mooiste roadtrips van Zuid-Afrika, namelijk de Chapman’s Peak Drive. Deze route loopt van Hout Bay naar Noordhoek, een stukje van slechts 9 kilometer lang. De route is echter heel indrukwekkend. Je rijdt langs hele steile rotswanden en hebt geweldige uitzichten op de zee en kliffen. Onderweg kom je heel veel plekken tegen waar je kunt stoppen voor een foto en om te genieten van de mooie uitzichten. Hoewel je de route in 20 minuten kan rijden, ben je er in de praktijk wel langer mee bezig. Om deze route te mogen rijden betaal je 61 ZAR tol.

De Chapman’s Peak Drive kun je combineren met rijden richting Camps Bay, dit is ook echt adembenemend mooi en behoort wat mij betreft ook echt bij de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Verder kun je ook helemaal rijden richting Kaap de Goede Hoop, dan kom je nog meer prachtige plekken en uitzichten tegen en maak je de route nog mooier. Je kunt dan onder andere stoppen bij het prachtige Boulder’s Beach.

Algemene info

Route: Chapman’s Peak Drive
Waar: Hout Bay – Noordhoek
Hoelang: 9 kilometer
Beste tijd: hele jaar door, bij slecht weer wordt de route gesloten
Wat te zien: zee, kliffen, stranden en bergen.
Meer informatie: bekijk de website van de Chapman’s Peak Drive.

Deze roadtrip in Zuid-Afrika met een organisatie

Er zijn genoeg opties om de Chapman’s Peak georganiseerd te rijden. Je combineert dit dan vaak met een dagtrip naar Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop. Zo’n tour kun je boeken via deze link.

Chapman's Peak Drive, mooiste autoroutes van zuid-Afrika
Chapman's Peak Drive, mooiste roadtrips Zuid-Afrika
Chapman's Peak Drive

8. Zo ongeveer elke route in Kruger

Hierboven heb ik elke keer autoroutes in Zuid-Afrika genoemd die vrij specifiek waren, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het hoogtepunt van Zuid-Afrika niet te noemen in dit artikel, namelijk het Kruger Park. In dit park kun je zelf rondrijden met je huurauto en over de mooiste routes rijden. Onderweg kom je heel veel dieren tegen en met een beetje geluk kun je de big five spotten! Tja, een specifieke route noemen vind ik lastig, want elke weg in Kruger behoort tot de mooiste roadtrips van Zuid-Afrika. Dus daarom sluit ik dit artikel hiermee af!

Kruger National Park
Kruger National Park
Kruger National Park

Dit zijn wat mij betreft de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van deze prachtige routes en weet welke roadtrips in Zuid-Afrika je niet mag missen. Ik zou ze allemaal zo nog eens rijden en heb echt genoten van alle mooie uitzichten onderweg!

Ben je naast deze autoroutes nieuwsgierig wat je nog meer kunt doen in Zuid-Afrika? Lees dan ook mijn artikel waarin ik vertel over de mooiste plekken in Zuid-Afrika 

Wat vind jij de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows