Milford Sound tips: alles wat je moet weten over Milford Sound in Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Nov 25, 2023 | Gepubliceerd Mar 31, 2023 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 0 Reacties

Milford Sound in Nieuw-Zeeland is een van de mooiste plekken ter wereld. Niet voor niets wordt deze plek vaak het achtste wereldwonder genoemd. Overal om je heen zie je watervallen, hoge bergen en heb je geweldige uitzichten. Het fjord is geweldig om doorheen te varen en de weg erheen is een geweldig roadtrip. Een ervaring die je niet snel zult vergeten. In dit artikel deel ik mijn beste Milford Sound tips, zodat jij deze geweldige plek ook kunt bezoeken.

Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Milford sound in Nieuw-Zeeland is een fjord in Fiordland National Park. Deze plek vind je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vlakbij het plaatsje Te Anau. Milford Sound is een van de mooiste plekken van het land en mag je dan ook echt niet missen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. De Maori-naam voor Milford Sound is Piopiotahi.

Milford Sound tips: wat te doen bij Milford Sound?

Hieronder zal ik de beste Milford Sound tips met je delen en een antwoord geven op de vraag: wat te doen bij Milford Sound?

De Milford Road

Hoewel je misschien denkt dat het enige wat je kunt doen bij Milford Sound het Fjord zelf bekijken is, heb je het mis. Want de omgeving van Milford Sound is geweldig. En de weg erheen is een van de mooiste wegen die wij ooit gereden hebben. Niet verkeerd toch?

Er liggen super veel prachtige Milford Sound bezienswaardigheden langs de Milford Road die je echt niet mag missen tijdens je bezoek. De Milford Road wordt trouwens ook wel de Milford Highway genoemd en wordt aangegeven als Highway 94. De weg loopt tussen Te Anau en Milford Sound. Zonder stops heb je zo’n 1 uur en 25 minuten nodig om de weg te volgen. Maar omdat het zo prachtig mooi is, zal je vaak stoppen en heb je veel langer nodig.

Hieronder zal ik een aantal stops opsommen waar je echt moet stoppen om te genieten van een geweldig uitzicht op de prachtige natuur. Ik noem de plekken in volgorde gezien vanaf Te Anau. Een aantal hiervan zijn wandelingen, waarover ik verderop in het artikel nog iets meer ga vertellen.

  • Ellington Valley Lookout
  • Mirror Lake
  • Lake Gunn
  • Key Summit (hike)
  • Pop’s View Lookout
  • Lake Marian (hike)
  • Gertrude Saddle (hike)
  • Homer Tunnel
  • 1855 Lookout
  • The Chasm

En verder zijn er nog heel veel plekken waar je gewoon je auto langs de weg stil kan zetten om te genieten van de prachtige uitzichten. Ik zou er rekening mee houden dat je minimaal 1 volledige dag nodig hebt voor de bezienswaardigheden langs de Milford Road. Meer lezen over deze gave roadtrip? Lees dan ook mijn artikel over de Milford Road in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound tips: rijd de Milford Road
Milford Sound tips: rijd de Milford Road
Milford Sound tips: rijd de Milford Road
Milford Sound tips: rijd de Milford Road

Milford Sound Cruise

Als je eenmaal de Milford Road afgereden hebt, kom je uit bij de parkeerplaats van Milford Sound. Hier kun je ook wat korte wandelingen maken naar wat mooie plekken, daarover vertel ik later in het artikel meer.

Je komt natuurlijk vooral richting Milford Sound in Nieuw-Zeeland voor een geweldige cruise door het fjord. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen richting het haventje vanaf waar de boten allemaal vertrekken. Deze boten vertrekken meerdere keren per dag en er zijn verschillende maatschappijen die zo’n boottocht aanbieden. Alle maatschappijen maken hetzelfde tochtje. Dus het maakt niet uit welke je kiest. Het beste kun je boeken via bookme.co.nz. Daar boek je je Milford Sound Cruise vaak met korting.

Het varen door Milford Sound is echt een sprookje. Je vaart tussen de enorme bergen door en ziet super veel watervallen. Wij hadden enorm veel geluk tijdens onze cruise, aangezien het de hele dag super slecht weer was, totdat wij op de boot stapten. De regen was weg, maar overal waren nu super veel watervallen. Ook trok de lucht zelfs een beetje open, zodat de uitzichten ook echt fantastisch waren.

Tijdens het varen kom je een aantal gave Milford Sound bezienswaardigheden tegen en met een beetje mazzel spot je ook wildlife tijdens het varen. Wij zagen zelf alleen zeehonden, maar je kunt ook bijvoorbeeld pinguins en dolfijnen zien. Gaaf!

Een van de gaafste dingen die je tijdens je cruise goed kan zien, is de hoogste berg van Milford Sound. Dit is Mitre Peak die maar liefst 1692 meter hoog is. Indrukwekkend! Verder vaar je langs de Bowen Falls. Een waterval van maar liefst 162 meter hoog en daarmee ook de hoogste van Milford Sound. Je komt hier super dichtbij, wat heel indrukwekkend is. Je wordt gegarandeerd drijfnat. Naast de waterval vaar je ook nog langs de Stirling Falls, Four Sisters (alleen met slecht weer) en de Fairy Falls.

De Milford Sound Cruise is echt fantastisch en ik vind het ook oprecht jammer als het erop zit en we weer terugkomen. Het varen tussen de hoge bergen en watervallen is gewoon geweldig. Het is hier ook zo fantastisch mooi! Wil je meer lezen over de boottocht? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel over de Milford Sound Cruise.

Milford Sound tips: de cruise
Milford Sound tips: de cruise
Milford Sound tips: de cruise

Milford Sound wandelingen

Naast de geweldige roadtrip die je kunt maken en de mooie boottocht, is Milford Sound ook een goede plek om prachtige wandelingen te maken. Wandelen in deze omgeving behoort ook echt wel bij de beste Milford Sound tips. Ik zal hieronder de wandelingen met je delen die je hier in dit gebied kunt doen.

3 van de Great Walks

In Nieuw-Zeeland heb je een aantal Great Walks. Deze wandelingen zijn meerdaagse hikes langs fantastische natuur in Nieuw-Zeeland. Overnachten doe je op campings of in hutten. 3 van de Great Walks lopen door het gebied van Milford Sound. Dit zijn de Routeburn Track, de Kepler Track en de Milford Track. Dit zijn gelijk ook 3 van de mooiste Great Walks in het land. Dus mocht je graag een langere hike maken, dan zijn dit echt aanraders.

De Routeburn Track is een hike van 32 kilometer lang en je hebt er zo’n 2 tot 4 dagen voor nodig. Tijdens deze wandeling loop je door alpenweide en geweldige bergmeren. De Kepler Track start net buiten Te Anau en is 60 kilometer lang. Bij deze wandeling zie je heel veel van het werelderfgoed van Fiordland National Park. De Milford Track is 53 kilometer lang en duurt zo’n 4 dagen. Je eindigt je wandelroute bij Milford Sound en hebt onderweg geweldige uitzichten op de bergen, verschillende watervallen en meren. Dit is een vrij populaire wandeling om te doen.

Key Summit

Als je geen meerdere dagen wilt hiken, maar gewoon op zoek bent naar een korte wandeling bij Milford Sound in Nieuw-Zeeland, dan is de Key Summit hike een aanrader. Deze wandeling begint naast de Milford Road bij de Devide Carpark en is ook een onderdeel van de Routeburn Track. Je stijgt eerst ongeveer 20 minuten in een bos. Eenmaal boven kun je wandelen op de Key Summit. Hier is een rondwandeling die prachtig is om te doen en ook vrij simpel is. Daarna kun je hetzelfde pad weer naar beneden volgen. Voor de hele wandeling heb je zo’n 3 uur nodig. De afstand is 3,4 kilometer heen en weer 3,4 kilometer terug.

Key Summit hike

Lake Marian

Een andere prachtige wandeling is de hike naar Lake Marian. Hierbij wandel je richting een prachtig meer omringd door prachtige bergtoppen. Het pad is 3,1 kilometer lang en je moet ditzelfde pad ook weer teruglopen. Voor de heen- en terugweg heb je samen zo’n 3 uur nodig. Maar bij het meer zelf wil je vast ook nog een tijdje rondkijken en relaxen!

Gertrude Saddle

De mooiste dagwandeling bij Milford Sound is de hike naar Gertrude Saddle. Voor mensen die ervaren zijn met hiken, klimmen en die geen hoogtevrees hebben, is dit echt een van de beste Milford Sound tips. Het uitzicht vanaf de top hier is namelijk echt een van de mooiste uitzichten die je ooit in je leven gaat zien. Tenminste, als ik de foto’s mag geloven. De wandeling is 7 kilometer lang (diezelfde 7 kilometer moet je ook nog terug) en je hebt er zo’n 4 tot 6 uur voor nodig.

Milford Foreshore Walk

Deze wandeling start bij de parkeerplaats van Milford Sound en is geschikt voor iedereen. De wandeling is een rondje van 400 meter lang. Echt een wandeling kun je het dan ook bijna niet noemen. Maar goed, het is wel echt prachtig en wat mij betreft mag je dit niet missen. Je hebt vanaf hier namelijk een geweldig uitzicht op het fjord.

Milford Sound tips Foreshore Walk

Milford Sound Lookout Track

Een andere superkorte wandeling is de Milford Sound Lookout Track. Deze wandeling is 400 meter heen en 400 meter terug. Trek hier zo’n 20 minuten vooruit vanaf de parkeerplaats. Je hebt vanaf het uitzichtpunt echt een super mooi uitzicht op Milford Sound, dus het zeker een aanrader en de moeite waard!

Milford Sound Lookout

Andere dingen in de omgeving van Milford Sound

Naast deze dingen die je kunt doen bij Milford Sound in Nieuw-Zeeland, zijn er nog wat andere dingen in de omgeving die leuk zijn om te doen.

Een van die dingen die je nog zou kunnen doen is en Glowworm Cave bezoeken. Dit kan vanaf Te Anau. Je maakt dan eerst een boottocht op het meer van Te Anau. Daarna kom je aan bij de grotten en ga je met een bootje varen door de grotten. Het is pikdonker, maar de grot wordt prachtig verlicht door de bijzondere Glowworms. Een unieke en gave ervaring!

Verder is het een enorme aanrader om vanaf Te Anau ook richting Doubtful Sound te gaan. Doubtful Sound is ook een fjord, maar dan een stuk minder toeristisch. Het is namelijk wat lastiger te bereiken. Doubtful Sound is heel rustig, maar prachtig om te zien. Je kunt hierheen door met een tour mee te gaan. Echt iets wat je moet doen! Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over het mooie Doubtful Sound in Nieuw-Zeeland.

Doubtful Sound

Overige Milford Sound tips

Nu je hierboven al veel Milford Sound tips hebt kunnen verzamelen, is het tijd om mijn laatste Milford Sound tips met je te delen. Ik beantwoord de vraag of je beter zelfstandig of met een tour mee kunt gaan, waar je kunt overnachten en wat de beste reistijd is voor Milford Sound.

Zelfstandig of met een tour naar Milford Sound?

Als je Milford Sound gaat bezoeken zijn er 2 opties. Of je gaat met je eigen vervoer, of je gaat mee met een tour. Bij zo’n tour rijd je over de Milford Road, stop je bij een paar mooie plekken en ga je mee met de Milford Cruise. Dit is een goede optie als je geen eigen vervoer tot je beschikking hebt. Heb je wel eigen vervoer? Dan zou ik absoluut ervoor kiezen om zelfstandig te gaan. Je bent dan veel flexibeler en kunt stoppen waar je wilt! Daarnaast kun je dan ook wandelingen doen, bij een tour is hiervoor geen tijd.

Overnachten bij Milford Sound

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden bij Milford Sound zelf. Dit zijn vooral simpele campings en die zijn best prijzig. De beste plek om betaalbaar te overnachten is Te Anau. Dit stadje is de perfecte uitvalsbasis voor Milford Sound, maar ook voor de Glowworm cave en Doubtful Sound. Wij verbleven zelf op de top 10 camping in Te Anau en dit was prima.

Wil je niet kamperen? Je boekt een overnachting in Te Anau via deze link.

Beste reistijd

In Te Anau regent het 200 dagen per jaar en het is er dan ook vaak nat. Dit betekent dat je een grote kans hebt op slecht weer. Plan daarom genoeg tijd in deze omgeving in, zodat je meer kans hebt op wat droge momenten om dingen te ondernemen. Houd er ook rekening mee dat regen dit gebied nog gaver maakt, dus laat je ook niet tegenhouden als je regent!

In de winter ligt er veel sneeuw. Dan is de Milford Road vaak gesloten en kun je dus niet naar Milford Sound. In de lente komt dit ook nog voor. Bij ons was de weg afgesloten in de ochtend door sneeuwval (in november) en later op de dag werd ie weer geopend en konden wij toch naar onze cruise.

De beste reistijd is de zomer (december, januari, februari). Dan is er geen sneeuw over het algemeen en heb je de beste kans op goed weer. Houd er wel rekening mee dat er dan ook de meeste toeristen zijn.

Sneeuw bij Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Dit zijn mijn Milford Sound tips. Ik hoop dat je nu een goed beeld gekregen hebt van dit geweldige stukje Nieuw-Zeeland. Het is hier gewoon echt prachtig en je moet dit echt eens met je eigen ogen zien.

Zou jij naar Milford Sound in Nieuw-Zeeland willen?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets koopt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Jij betaald hiervoor niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows