Milford Sound of Doubtful Sound: welke moet je kiezen?

door | Gepubliceerd Nov 5, 2022 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 2 reacties

Milford Sound en Doubtful Sound zijn twee prachtige fjorden op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Beide kun je bereiken vanaf het plaatsje Te Anau en beide fjorden zijn prachtig. Maar wat nou als je weinig tijd hebt en een keuze moet maken? Welke kies je dan? Milford Sound of Doubtful Sound? Met dit artikel help ik je een handje bij het maken van een keuze!

Milford Sound of Doubtful Sound? De belangrijkste verschillen

Milford Sound en Doubtful Sound zijn beide fjorden in Fiordland National Park. Je kunt beide fjorden bezoeken en als je tijd hebt kan ik je ook echt aanraden om ze beide te bezoeken. Beide fjorden zijn namelijk heel anders en eigenlijk niet te vergelijken. Helaas heeft niet iedereen weken de tijd in Nieuw-Zeeland en moet je misschien een keuze maken. Deze keuze is voor iedereen persoonlijk. Je keuze voor Milford Sound of Doubtful Sound hangt ook echt enorm af van wat je belangrijk vindt. Daarom zal ik hieronder de twee fjorden op verschillende punten met elkaar vergelijken.

Ik ga je onder andere iets vertellen over de natuur, wildlife, de bereikbaarheid en de weg erheen, de drukte op beide plekken en de kosten voor een bezoek aan de fjorden.

De natuur

Laat ik beginnen met de natuur, wat mij betreft echt een belangrijk aspect bij het maken van je keuze.

Milford Sound is 15 kilometer lang, terwijl Doubtful Sound 40 kilometer lang is. Je vindt bij Doubtful Sound meer eilandjes in het water, maar bij Milford Sound vind je daarentegen weer veel meer watervallen. De pieken van beide fjorden zijn tussen de 1300 en 1600 meter hoog. Ik vond Milford Sound qua natuur indrukwekkender. De pieken voelden veel hoger en groter en het fjord is ook wat smaller. Dat neemt niet weg dat ik Doubtful Sound ook prachtig vond.

Tussenstand
Milford Sound: 1
Doubtful Sound: 0

De bovenste twee foto’s hieronder maakte ik in Milford Sound, de onderste in Doubtful Sound. 

Milford Sound of Doubtful Sound?
Milford Sound of Doubtful Sound?
Milford Sound of Doubtful Sound?
Milford Sound of Doubtful Sound?

Wildlife

Bij beide fjorden heb je de kans om dolfijnen of walvissen te spotten. Verder leven er op beide plekken ook zeehonden. Bij Doubtful Sound heb je in het juiste seizoen ook de kans om Pinguïns te spotten. De zeehonden kolonie is trouwens een stukje groter bij Doubtful Sound dan bij Milford Sound, maar op beide plekken is de kans reëel om deze dieren te zien.

Zelf zagen wij bij Milford Sound alleen zeehonden. Bij Doubtful Sound zagen wij zowel zeehonden als Pinguïns. Ik denk dat je bij Doubtful Sound ook net iets meer kans hebt om dieren te zien. Ook al blijft het natuurlijk wildlife en moet je gewoon geluk hebben.

Tussenstand
Milford Sound: 1
Doubtful Sound: 1

Bereikbaarheid & de route erheen

Milford Sound kun je makkelijk bereiken vanaf Te Anau door de Milford Road te volgen. Deze weg kost je in principe minder dan 1,5 uur om te rijden. Maar, omdat het zo’n prachtige route is, wil je heel vaak stoppen voor een foto of een korte wandeling. Je bent dus alsnog een paar uur bezig met het rijden van de route.

Doubtful Sound kun je niet bereiken met eigen vervoer. Je kunt eerst vanaf Te Anau of Queenstown richting Manapouri. Vanaf hier ga je met de boot over Laka Manapouri. Daarna ga je mee met een bus over de Wilmont Pass en pas daarna kom je aan bij Doubtful Sound.

Beide routes zijn echt prachtig mooi. Maar ik vond die richting Milford indrukwekkender. Die had ook een groot voordeel dat je zelf kon stoppen waar je maar wilde doordat je hier met eigen vervoer kan rijden. Milford Sound wint het wat mij betreft echt op het puntje bereikbaarheid, maar ook qua hoe mooi de route erheen is. De roadtrip richting Milford Sound is niet voor niks een van de mooiste autoroutes ter wereld die wij ooit reden!

Tussenstand
Milford Sound: 2
Doubtful Sound: 1

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel met tips voor de Milford Road

Milford Sound of Doubtful Sound in Nieuw-Zeeland?
Milford Sound of Doubtful Sound in Nieuw-Zeeland?

De drukte

Hoe druk een plek is kan een belangrijk aspect zijn bij je keuze voor Doubtful Sound of Milford Sound in Nieuw-Zeeland. Doordat Milford Sound makkelijker te bereiken is, maar ook een stuk bekender is bij het grote publiek, is dat de drukstbezocht fjord van de twee. Milford Sound is dan ook behoorlijk toeristisch, terwijl je bij Doubtful Sound echt rust kunt ervaren. Tijdens het varen kom je bij Milford veel andere boten tegen, bij Doubtful Sound is de kans groot dat je op de enige boot zit in het fjord. Heel bijzonder!

Als je niet van drukte houdt, dan is Doubtful Sound echt de beste keuze, dat is namelijk echt nog een onbekender pareltje!

Tussenstand
Milford Sound: 2
Doubtful Sound: 2

Boten bij Milford Sound
Rust bij Doubtful Sound

De kosten

Milford Sound kun je zelf bereiken met eigen vervoer. Alleen voor een cruise moet je betalen. Je kunt een cruise al boeken voor ongeveer 89 NZD. Dit komt neer op zo’n €54,-. Wij boekten destijds overigens via bookme.co.nz en waren slechts €25,- per persoon kwijt. Check dat dus zeker even! Een cruise duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Doubtful Sound kun je niet bereiken met je eigen vervoer. Vanaf Manapouri moet je dus echt mee met een tour. Een tour duurt ongeveer 7,5 uur, waarvan je 2,5 tot 3 uur echt aan het varen bent door Doubtful Sound. Een tour naar Doubtful Sound kost 199 NZD, wat zo’n €122,- per persoon is.

Milford Sound is dus beter geschikt als je een wat kleiner budget hebt. Aangezien je tripje hierheen een stuk goedkoper uitvalt. Als je trouwens niet reist met eigen vervoer en je een tour moet boeken vanaf Queenstown of Te Anau naar Milford Sound, zal dit verschil minder groot zijn. 

Tussenstand
Milford Sound: 3
Doubtful sound: 2

Milford Sound of Doubftul Sound: welke moet je nou kiezen?

Ik heb nu alle verschillen voor je op een rijtje gezet en hopelijk heb je nu een idee welke van de twee fjorden je het beste kunt kiezen. Welke dat voor jou is, is echt helemaal afhankelijk van je eigen wensen en keuze. Speelt budget een rol? Kies dan voor Milford Sound. Houd je niet van toeristische plekken? Ga dan sowieso voor Doubtful Sound.

Zelf vonden wij Milford Sound wel echt mooier en als ik dan ook zou moeten kiezen voor een volgend bezoek, zou mijn keuze op Milford Sound vallen. Maar als je de tijd hebt, zou ik Doubtful Sound echt niet overslaan. Deze plek is namelijk ook fantastisch mooi en eigenlijk ook heel anders dan het populaire Milford Sound.

Beide routes zijn prachtig. Maar het voordeel van Milford is dat je overal langs de weg kunt stoppen en kunt wandelen naar prachtige plekken. Als je naar Doubtful Sound gaat stop je slechts 1 keer voor een mooi uitzicht. Ook dit maakt dat Milford Sound het voor ons toch wint!

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over Doubtful Sound bezoeken en over onze prachtige cruise door Milford Sound

 

Doubtful Sound of Milford Sound?

Hopelijk helpt dit artikel je in ieder geval bij het maken van een keuze tussen Milford Sound of Doubtful Sound. Beide zijn in ieder geval prachtig, dus eigenlijk kun je geen verkeerde keuze maken!

Welke zou jij kiezen? Milford Sound of Doubtful Sound?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow