Met de trein naar Londen: onze ervaring + tips!

by | Jan 7, 2020 | Engeland, Europa, Stedentrips | 32 comments

Ga je binnenkort op ciytrip naar Londen? Overweeg dan zeker eens om met de trein naar Londen te gaan. Het is snel, comfortabel en een stuk milieubewuster dan het vliegtuig. In dit artikel vertel ik je hoe het is om met de trein naar Londen te gaan. Ik deel onze ervaringen, vertel hoe je het beste tickets kunt kopen en ik deel onze beste tips voor Londen met de trein! 

Londen met de trein

De trein naar Londen is een goede, snelle manier om vanaf Nederland, België of Frankrijk naar de Engelse hoofdstad af te reizen. Treinreizen is leuk en ook zeker een stuk milieuvriendelijker dan elke keer weer in het vliegtuig stappen. Zeker iets om mee te nemen! 

Hieronder vertel ik je alles over het reizen met de trein naar Londen. Ik vertel eerst over het kopen van tickets en daarna iets over de treinreis zelf. Verder deel ik nog de beste tips voor het reizen met de trein naar Londen. Ten slotte vertel ik wat volgens ons de voordelen en nadelen zijn van het treinreizen.  

Tickets voor de trein naar Londen 

Als je naar Londen gaat met de trein kun je niet zomaar de trein in stappen, maar moet je van te voren je tickets reserveren. Over het algemeen geldt dat hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je treinticket is. Een enkeltje van Amsterdam naar Londen kun je al vinden vanaf €40,- per persoon! Valt enorm mee dus. Als je Londen met de trein bezoekt reis je sowieso met de Eurostar. Sinds een tijdje gaat deze trein rechtstreeks vanuit Nederland, toen wij gingen moest je nog overstappen op Brussel. 

Je kunt in Nederland vanaf twee stations vertrekken, namelijk vanaf Amsterdam Centraal en vanaf Rotterdam Centraal. Je kunt je tickets het beste gewoon boeken via de website van Eurostar. Dit is het voordeligst en ook echt de officiële plek om tickets te boeken. NS International kan je ook gebruiken, maar wij kwamen hierbij duurder uit. 

Je tickets kan je uitprinten, of je kunt de Eurostar app downloaden en de tickets op je telefoon zetten. Wel zo handig! 

Voor onze reis naar Londen kregen wij drie tickets. Dit komt omdat wij eerst van Amsterdam naar Brussel reisden en daarna van Brussel naar Londen. Op de terugweg ging de trein direct, dus kregen wij één ticket. Tegenwoordig kan je zowel heen als terug direct en krijg je gewoon 2 tickets voor je retour. 

Zelf pakten wij trouwens eerst nog een trein naar Amsterdam vanuit onze woonplaats. Omdat Remco gratis reist en ik met 40% korting mee kon reizen boekten wij dit niet bij onze internationale tickets erbij. Dit kan wel! Dan komt er gewoon nog iets bij de prijs bij en geef je je woonplaats aan als vertrek station, in plaats van Amsterdam of Rotterdam. 

Met de trein naar Londen: hoe ging de treinreis? 

Als je je treintickets binnen hebt en je hebt de uitgeprint of op je telefoon staan, dan kan je treinreis naar Londen beginnen! Hieronder zal ik per deel van de treinreis onze ervaring delen, zodat je precies weet hoe het is om met de trein naar Londen te reizen. Wij reisden dus met overstap, maar dat is inmiddels gelukkig niet meer nodig! 

Van Amsterdam naar Brussel 

Toen wij aangekomen waren in Amsterdam kon onze treinreis eindelijk beginnen. Vanaf Amsterdam pakken wij de trein naar Brussel. Op Amsterdam centraal is er geen bagage- en geen paspoortcontrole en daarom mag de trein niet rechtstreeks richting Londen. Inmiddels is dit veranderd en is er wel een controle op Amsterdam, waardoor de trein rechtstreeks gaat. Engeland is geen Schengenland en dat betekent dat je niet zomaar de grens over mag. In Amsterdam is de controle onvoldoende, dus rechtstreeks heen kan nog niet. 

Wij reizen naar Brussel met de Thalys. Op onze tickets staat dat je 45 tot 60 minuten van te voren aanwezig moet zijn en dat de poortjes 30 minuten voor vertrek moet sluiten. Dit geldt echter voor als je door controles heen moet op Brussel, maar in Amsterdam kan je bewijze van spreken vijf minuten van te voren op het station aankomen. Wij waren dus voor niks zo vroeg, maar goed, beter te vroeg dan te laat. 

De Thalys kwam vijf minuten van te voren op het station aan. Op je ticket staat bij welk rijtuig je moet zijn en welke stoel je hebt. Waar welk rijtuig is vind je op de borden met de treinsamenstelling. Heel handig! Precies op tijd vertrok de Thalys uiteindelijk vanuit Amsterdam. 

De Thalys is redelijk ruim en comfortabel van binnen. Er is wifi die prima werkt. Verder vind je er ook een restaurant waar je eten en drinken kunt halen. Zelf hadden wij gewoon ons eigen eten mee, dat scheelt zeker geld! De omroepen in de Thalys zijn in het Nederlands, Engels en Frans. Voor wij aankwamen op Brussel Midi / Zuid stopte de trein nog in Rotterdam en Antwerpen. De treinreis van Amsterdam naar Brussel duurde zo’n 2 uur. 

Met de trein naar Londen / Londen met de trein
Met de trein naar Londen / Londen met de trein
Met de trein naar Londen / Londen met de trein

Overstappen in Brussel 

Na twee uur kwamen wij zonder vertraging aan op Brussel Midi / Zuid. Hier moesten wij overstappen en hier hadden wij 52 minuten de tijd voor. We wisten dat het niet lang was, maar gingen er vanuit dat het voldoende zou zijn. Dat was het precies! Maar als je even naar het toilet gaat ben je waarschijnlijk al te laat. Dus opschieten moet je zeker. Wij lopen richting spoor 1 en 2, want wij hadden van te voren opgezocht dat hier de trein naar Londen zou vertrekken. Voor je bij het spoor komt moet je een controle door. 

Deze controle lijkt behoorlijk alsof je een vliegtuig instapt en ineens snap ik waarom ze zeggen dat je een uur van te voren naar het station moet komen. We scannen onze tickets en gaan de poortjes door. Deze poortjes sluiten een half uur voor vertrek, dus ben je later? Dan kan je niet meer mee met de trein. 

Als we de poortjes door zijn komen we terecht in een enorme rij. Het is bloedheet en we moeten best lang wachten. De bagage controle lijkt op de controle van het vliegveld, alleen mag je nu wel gewoon vloeistoffen meenemen. Ondertussen wordt omgeroepen dat de check-in bijna gaat sluiten. Als je door de bagage controle heen bent, kom je bij de douane waar ze je paspoort of id controleren. Als je een paspoort hebt kun je door de poortjes heen, maar bij een ID moet je in de rij, want die kan alleen door mensen gecontroleerd worden. 

Nadat we door de paspoortcontrole heen waren stond de hele wachtruimte bomvol met mensen. Het was hier echt niet uit te houden zo warm en we stonden hutje mutje. Niet echt fijn. Een aantal minuten voordat de trein zou vertrekken mochten we de trein eindelijk in! Op borden zie je waar welk rijtuig zich bevind en zo kan je snel en makkelijk je plek vinden. Vanaf hier reizen we echt met de Eurostar; op naar Londen! 

Van Brussel naar Londen 

Iets later dan gepland vertrekt de trein vanuit Brussel naar Londen. De Eurostar trein is even ruim en even comfortabel als de Thalys, dus dat is fijn. Ook hier is wifi in de trein, het werkt soms, maar soms ook hele periodes niet. Maar goed, dat had ik van te voren ook wel verwacht. In de trein vind je ook een restaurant deel, waar je kunt eten en drinken. De omroepen in de trein zijn ook hier in het Nederlands, Engels en Frans. 

De reis van Brussel naar Londen duurt 2 uur, maar wij hebben helaas een half uur vertraging en zijn dus 2,5 uur bezig. De trein gaat door de tunnel heen en maakt naast Londen nog een andere stop in een kleine Engelse stad. 

Na 2,5 uur kwamen wij aan in Londen. Je komt aan op het station London St Pancras International, een prachtig station midden in het centrum van Londen. Ideaal dus, want vanaf hier ben je heel snel in de stad en bij je accommodatie. Zelf hoefden wij maar een kleine tien minuten met de bus vanaf dit station. Zoveel fijner dan met het vliegtuig, want dan moet je vaak nog een ruim uur met de bus of trein om het centrum van Londen te bereiken. Daarnaast is dit station ook echt prachtig om te zien en heb je dus gelijk een van de bezienswaardigheden in Londen gezien! 

Eurostar naar Londen, trein naar Londen / Londen met de trein
Eurostar naar Londen, trein naar Londen / Londen met de trein

De terugweg 

Na een super leuke week in Londen was het helaas tijd om weer terug te reizen richting Amsterdam. Gelukkig hoefden wij deze keer niet over te stappen en ging de trein via een aantal stops rechtstreeks naar Amsterdam. Een uur van te voren kwamen wij aan op het station van Londen. Het inchecken hier ging hetzelfde als het inchecken in Brussel, alleen was het wat rustiger en minder warm. We gingen door een bagage controle heen en door de paspoortcontrole. Ongeveer 20 minuten laten kwamen we bij een wachtruimte uit, waar wij gewacht hebben tot bekend werd vanaf welk spoor onze trein ging vertrekken. 

Zodra dit bekend was gingen we de trein in. Let goed op, er waren bij ons twee treinen die beide open waren, dus let op dat je de goede instapt. De rijtuigen staan weer aangegeven op borden en voor we het wisten zaten wij weer in de trein. 

De treinreis duurde op de terugweg een ruime 4 uur. Maar door een vertraging uiteindelijk wat langer. Eurostar kon niks doen aan deze vertraging, er waren namelijk een paar sukkels die in België op het spoor gingen lopen. De treinreis verliep verder prima en rond 17:00 kwamen wij aan op het station in Amsterdam. 

Trein naar Londen

Tips voor het reizen met de trein naar Londen 

Nu je weet hoe de treinreis er aan toe gaat en hoe je tickets moet kopen voor de trein naar Londen, is het tijd om nog wat handige tips voor het reizen met de trein naar Londen te delen. Hier komen ze! 

 

  • Zorg dat je op tijd bent! Een half uur voor vertrek met de Eurostar gaan de poortjes dicht en mis je dus gewoon je trein. 
  • Boek je tickets ruim van te voren, dat kan je behoorlijk wat geld besparen 
  • Neem eten en drinken mee. Je kunt in de trein zelf ook eten en drinken halen, maar dit is best prijzig. 
  • Check van te voren welk rijtuig je moet hebben, in Brussel en Londen moet je namelijk voor je naar het perron gaat naar links of naar rechts, dit is afhankelijk van je rijtuig. Niet handig als je geen idee hebt welke je eigenlijk hebt! 
  • Laat je ticket niet achter in de trein. Als je dan ineens nog een poortje door moet om het station te verlaten en je ticket heb je niet meer, kan dat best vervelend zijn. 
  • Je mag 2 koffers per persoon meenemen en nog een klein stuk bagage. Best veel dus! Er zijn geen beperkingen qua vloeistoffen en qua gewicht. 

Londen met de trein: wat vonden wij ervan? 

Nu je weet hoe de treinreis eruit ziet en wat handige tips zijn voor het reizen met de trein naar Londen, ga ik je vertellen wat wij ervan vonden. Ook vertel ik je wat door voor- en nadelen zijn van het reizen met de trein. 

Wij vonden het reizen met de trein naar Londen helemaal prima. Wij zouden het dan ook zo nog een keer doen. Het is snel en comfortabel en je hebt nauwelijks bagage restricties. Daarnaast is het ook een stuk milieuvriendelijker dan met het vliegtuig richting Londen gaan. Ook kom je midden in het centrum aan, wat ook heel fijn is. De overstap vonden wij wel echt helemaal niks, maar gelukkig hoeft dat niet meer als we nog eens met de trein naar Londen zouden gaan! 

Hieronder nog even een handige opsomming van de voor en nadelen van het reizen naar Londen met de trein: 

Voordelen: 

  • Geen bagage restricties 
  • Milieu vriendelijk 
  • Je komt aan midden in het centrum van Londen 
  • Comfortabel 
  • Het kan vrij betaalbaar

Nadelen: 

  • De overstap was niet efficiënt, maar gelukkig hoeft dat niet meer! 
  • Het is een best lange zit bij elkaar! 

Dit is alles wat je moet weten over het reizen met de trein naar Londen. Londen met de trein bezoeken is leuk en zeker een aanrader. Dus overweeg het ook zeker eens tijdens je volgende citytrip naar het leuke Londen. Ben je nog op zoek naar andere tips voor Londen? Bekijk dan eens deze pagina. 

Ben jij al eens met de trein naar Londen gereisd? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow