Londen of Parijs? Welke stad je moet kiezen voor een toffe stedentrip!

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd May 29, 2022 | Engeland, Europa, Frankrijk, Stedentrips | 6 reacties

Londen en Parijs zijn beide echt wereldsteden. Ze hebben beide fantastische bezienswaardigheden en beide heel veel toffe plekken om te bezoeken. Eigenlijk zijn beide steden ook echt een bezoek waard. Maar wat nou als je echt moet kiezen tussen Londen of Parijs voor je volgende stedentrip? Dan help ik je een handje! In dit artikel vergelijk ik deze twee wereldsteden met elkaar, zodat jij een keuze kunt maken.

Londen of Parijs? Parijs of Londen?

Londen en Parijs zijn beide dus fantastisch en beide steden die je echt een keer in je leven moet bezoeken. Ze zijn eigenlijk niet te vergelijken, omdat ze gewoon heel anders zijn. Maar soms moet je gewoon een keuze maken en als je een stedentrip wilt maken, zal je snel het dilemma Londen of Parijs tegenkomen. In dit artikel maak ik daarom een vergelijking.

Ik ga de twee steden vergelijken op verschillende punten, zodat jij ook voor jezelf kunt besluiten welke stad het beste bij jou en je wensen past. Ik vergelijk de steden op sfeer, bezienswaardigheden, eten en drinken, klimaat, openbaar vervoer, bereikbaarheid, kosten, parken en natuur, overig vermaak en de omgeving van de stad.

De sfeer

Sfeer vind ik superbelangrijk in een stad. Laten beide steden nou een fijne sfeer hebben, maar wel op een hele andere manier. Parijs voelt wat knusser en relaxter. Londen is grootser en heeft een sfeer van een echte wereldstad. Dus zoek je een wat knussere stad om te bezoeken? Dan moet je naar Parijs. Ben je op zoek naar dat grootse? Dan is Londen perfect.

Beide steden zijn dus heel fijn qua sfeer, maar ik vind de sfeer in Londen leuker. Dat is echt persoonlijk. Puur door hoe Londen voelt, kan ik naar deze stad blijven terugkeren, elke keer weer. Hoe lelijk ik sommige delen van die stad ook vindt, er hangt een fijne sfeer die ik geweldig vind. En hoewel de sfeer in Parijs heel knus en relaxed is, wint Londen het toch voor mij.

Tussenstand
Londen: 1
Parijs: 0

De bezienswaardigheden

Beide steden hebben veel prachtige en bekende bezienswaardigheden. In Parijs ga je natuurlijk op zoek naar de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de Sacre Coeur en nog veel meer prachtige bouwwerken. In Londen vind je de Tower Bridge, de Big Ben en Westminster Abbey. Allemaal prachtig.

Toch vind ik Parijs mooier om te zien en wint Parijs hier voor mij. Londen heeft gave bezienswaardigheden (ik verzamelde zelfs 30 bezienswaardigheden in Londen in een artikel), maar Londen heeft ook veel delen van de stad die ik echt niet mooi vind. Parijs heeft dat niet. Parijs is prachtig en elk stukje verbaasd je opnieuw. Er zijn hier super veel iconische bezienswaardigheden, maar ook de minder bekende bouwwerken zijn echt prachtig om te zien. Parijs is net een soort openluchtmuseum. Nieuwsgierig? Ook over de bezienswaardigheden in Parijs schreef ik een handig artikel!

Tussenstand
Londen: 1
Parijs: 1

Eten en drinken

Eten en drinken is echt iets waar ik blij van kan worden in een stad. In Parijs kan je heerlijk lunchen met een Franse baguette, of een heerlijke vers gemaakte crêpe. Je bent natuurlijk ook niet in Parijs geweest zonder een macaron te proberen of een croissant te eten bij de bakker. Ook het avondeten in Parijs is lekker, de Franse kunnen echt wel koken.

In Londen vind je veel Indiaase invloeden en daar ben ik dan ook heel erg dol op, dat is namelijk onze favoriete keuken. Verder kun je in Londen lekker eten in één van de vele gezellige pubs. Ook kun je hier lekker fish en chips proberen en moet je een keer eten bij een van de vele leuke markten in Londen.

Parijs wint het op dit puntje voor mij wel. Hoewel ik dol ben op het Indiaas eten, vind ik het eten in Parijs over het algemeen beter en gevarieerder dan het eten in Londen.

Tussenstand
Londen: 1
Parijs: 2

Klimaat

Londen ligt in Engeland, het land met veel regen dat nou niet echt bekend staat om het mooie weer. Parijs ligt in Frankrijk, het land dat bekend staat om het fijne zonnetje. Nou zijn wij 2 keer in Parijs geweest en 3 keer in Londen. In Londen hadden wij 3 keer mooi weer, in Parijs 1 keer. 

Een keer maakten wij zelfs een combinatie trip. Eerst bezochten wij Parijs en gelijk daarna reisden wij richting Londen. In Parijs hadden wij alleen maar regen, terwijl het in Londen 26 graden was in mei. Tja, hoewel je in Parijs mooier weer verwacht, moet je dus ook gewoon geluk hebben.

Beide steden krijgen hiervoor dan ook een punt, omdat er niet hele grote verschillen zijn in het klimaat en je ook dus gewoon geluk moet hebben.

Tussenstand
Londen: 2
Parijs: 3

Londen of Parijs?
Londen of Parijs?

Openbaar vervoer

Tijdens een stedentrip reizen wij altijd veel met het openbaar vervoer, naast dat wij natuurlijk ook veel lopen in een stad. Als je een keuze moet maken tussen Londen of Parijs kan het dan ook handig zijn om te weten hoe het zit met het openbaar vervoer in de stad.

In Londen heb je veel bussen en de metro. Deze rijden heel frequent en stoppen overal bij de belangrijke plekken en bezienswaardigheden. Je hoeft nooit lang te lopen naar de metro of de bus. Je kun in Londen het beste gebruik maken van een Oyster Card. Dit is een soort ov-chipkaart die je kunt opladen bij een apparaat. Hiermee kun je inchecken in het openbaar vervoer. Als je voor een bedrag van £8,10 hebt gereisd, reis je de rest van de dag gratis binnen Londen. Ideaal systeem!

In Parijs is het openbaar vervoer ook prima geregeld en zal je vooral gebruik maken van de metro. Je kunt hierbij losse kaartjes kopen, een dagkaart kopen of 10 kaartjes met korting. Het OV in Parijs is prima geregeld en de metro zit op veel verschillende plekken.

Toch wint Londen het wel qua OV. De bussen zijn hier natuurlijk gewoon een bezienswaardigheid op zich, maar ik vind ook gewoon de Oyster Card super fijn werken. Daarnaast is er qua openbaar vervoer in Londen naar mijn idee net wat meer opties.

Tussenstand
Londen: 3
Parijs: 3

Parijs of Londen? Londen of Parijs?

Bereikbaarheid

Als je naar Parijs of Londen reist, kun je daar op verschillende manieren heen reizen. Beide steden liggen dichtbij Nederland en beide steden zijn dan ook echt makkelijk te bereiken vanaf hier. Parijs kun je bezoeken met de bus, het vliegtuig of de trein. Londen kun je ook bezoeken met de bus, het vliegtuig of de trein. De bus duurt wel bij beide vrij lang en zou ik ook vooral richting Londen niet doen. Naar Parijs reisden wij 2 keer met de bus, maar dat zou ik nu ook niet meer zo snel kiezen.

Beide steden hebben een directe treinverbinding met Amsterdam. Vanaf Amsterdam sta je in een ruime 3 uur in Parijs en in een ruime 4 uur in Londen. Vliegen kan ook, maar zou ik zelf om milieu redenen niet kiezen.

Op dit gebeid zijn beide steden dus perfect te bereiken. Met de Eurostad ben je zo in Parijs of sta je zo midden in Londen. Ideaal dus! Beide steden krijgen hierdoor een punt, ook al ligt Parijs wel een uurtje dichterbij Nederland. Maar door het tijdverschil met Londen, merk je daar weer weinig van. Ik schreef trouwens ook al eens een handig artikel over Londen met de trein!

Tussenstand
Londen: 4
Parijs: 4

Met de trein naar Londen of Parijs

Kosten

Als je moet kiezen tussen Londen of Parijs, kunnen de kosten daarbij een belangrijke rol spelen. Een stedentrip is nooit echt een super goedkope reis, maar in Londen en Parijs zit wel een verschil.

Zo zijn hotels in Londen echt een stukje duurder dan hotels in Parijs. Maar ook de bezienswaardigheden zijn in Parijs een stuk goedkoper. Als je 26 of jonger bent, dan zijn de bezienswaardigheden in Parijs zelfs helemaal gratis. Ideaal! Verder is het openbaar vervoer in Parijs ook goedkoper. Qua eten scheelt het op zich niet super veel, maar ik denk ook dat Parijs daarin goedkoper is.

Je kunt wel bedenken welke stad het op budget wint. Parijs is goedkoper dan Londen. Dus heb je een kleiner budget? Dan is Parijs een betere keuze. Wil je meer lezen over ons budget in deze steden? Lees dan ons artikel over ons budget Londen of ons budget Parijs.

Tussenstand
Londen: 4
Parijs: 5

Parijs of Londen? Londen of Parijs? Welke stad is goedkoper?

Parken en natuur

Ik vind het heerlijk om lekker in een park te relaxen tijdens een stedentrip. Op zo’n groene plek kom je even helemaal tot rust en kun je even bijkomen. In Parijs vind je Jardin du Luxembourg, een van mijn favoriete plekken in de stad. Het is er namelijk superrelaxed en de sfeer is echt fantastisch. Het park is groen en je vindt hier overal stoelen om lekker te chillen. Naast dit park zijn er overigens nog veel meer parken in Parijs om lekker te relaxen en even de rust op te zoeken.

In Londen vind echt super veel parken. Deze parken zijn allemaal weer anders en allemaal groen. Je vindt veel dieren in de parken, waaronder eekhoorns. Ook in deze parken kun je lekker zitten en relaxen. De locals doen dat zelf ook heel graag in Londen.

Op dit gebied wint Londen het voor mij heel duidelijk. Hier vind je hier voor mijn gevoel veel meer parken. Daarnaast zijn de parken interessant en de eekhoorns natuurlijk echt heel leuk om te zien. Op een mooie dag in mei hebben wij een keer de hele dag in de parken van Londen doorgebracht en dat was zo fijn! Ik schreef zelfs een keer een artikel over de mooiste parken in Londen.

Tussenstand
Londen: 5
Parijs: 5

Parken in Londen
Parken in Londen

Overig vermaak

Naast bezienswaardigheden in een stad, vind ik het ook leuk als er andere leuke dingen zijn om te doen in een stad. Wat mij betreft is de keuze hierin heel makkelijk. In Parijs zou je wel naar een show of voorstelling kunnen (mits je Frans spreekt of er toevallig iets in het Engels is), maar Londen heeft West End en dat is natuurlijk gewoon één groot spektakel. Hier kun je naar super veel musicals en shows toe en dat is echt fantastisch om eens te doen. Verder vind ik in Londen de winkels als de Lego Store, de M&M store en Hamleys, de grootste speelgoedwinkel ter wereld ook gewoon echt leuk om te bezoeken.

Maar de musicals in Londen geven de doorslag wat mij betreft, want die zorgen voor super veel vermaak tijdens je stedentrip!

Tussenstand
Londen: 6
Parijs: 5

De omgeving van de stad

Na een paar dagen in een stad, vind ik het ook leuk om een dagtripje te maken in de omgeving. Vanuit Parijs kun je richting het Paleis van Versaille gaan. Dat is een heel indrukwekkend paleis om te bezoeken. Het gebouw is reusachtig en de tuinen zijn nog groter en perfect voor een fijne wandeling. In het paleis zelf kijk je echt je ogen uit. Het is zo prachtig! Verder zou je natuurlijk ook een stedentrip Parijs met een bezoek aan Disneyland kunnen combineren.

Vanuit Londen gingen wij richting Windsor Castle. Ook echt leuk om te bezoeken. Verder zou je vanuit Londen ook prima een dagtrip kunnen maken richting Cambridge, Oxford of Brighton. Genoeg opties dus.

Omdat Engeland kleiner is, heb je qua dagtrips vanuit Londen iets meer opties. Maar ik vind vanuit beide steden de dagtrips echt de moeite waard. Ik kan ook niet echt zeggen of ik Windsor of Versaille nou leuker vond. Het is beide namelijk leuk en heel anders. Op dit punt is het ook net wat je wilt. Wil je graag nog wat andere steden bezoeken? Dan is Londen fijn. Wil je richting een attractiepark? Dan moet je toch echt naar Parijs.

Tussenstand
Londen: 7
Parijs: 6

Windsor Castle Engeland

Londen of Parijs? Welke stad moet je kiezen?

Nu ik de steden op elk onderdeel met elkaar heb vergeleken, is het tijd om een keuze tussen Parijs of Londen te maken. Beide steden zijn fantastisch en Londen heeft in de tussenstand met 7-6 gewonnen. Het ligt dichtbij elkaar en hoewel Londen onze favoriet is, kan ik mij voorstellen dat andere juist voor Parijs kiezen.

Wil je een wat knussere stad en een iets budget vriendelijkere stedentrip? Kies dan voor Parijs. Ben je op zoek naar een grootse stad met heel veel verschillende activiteiten en een top sfeer? Kies dan voor Londen.

Londen is onze favoriete stad ooit. En dat komt gewoon door wat er te doen is, hoe de sfeer is en hoe het voelt. Ik zou dus altijd voor Londen kiezen, ook al vind ik Parijs ook geweldig en staat Parijs ook in onze top 3.

Ik hoop in ieder geval dat je door dit artikel een keuze hebt kunnen maken voor jouw stedentrip. Beide steden zijn de moeite waard. Het ligt echt aan je wensen welke je het beste kunt kiezen. Vind je het nog steeds moeilijk? Combineer beide steden gewoon! Dat deden wij ook eens en dat was top. Of ga gewoon eerst naar Londen en reis de keer daarop richting het mooie Parijs.

Welke stad is jouw favoriet? Londen of Parijs?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows