Ljubljana, je hebt me verrast

by | Mar 25, 2016 | Citytrip, Europa, Slovenië | 4 comments

Het is alweer een tijdje geleden dat ik er was; de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Nog steeds ben ik deze stad niet vergeten, integendeel zelfs, regelmatig denk ik eraan terug. De Sloveense hoofdstad is namelijk een parel van een stad en overtrof al mijn verwachtingen.  Ljubljana, je hebt me verrast. En er zijn genoeg redenen waarom!

In dit artikel over Ljubljana in Slovenië vertel ik waarom deze stad mij zo verrast heeft. Maar door dit te lezen weet je ook gelijk wat je moet doen in Ljubljana en wat de beste tips voor Ljubljana zijn! Er zijn namelijk genoeg leuke bezienswaardigheden in Ljubljana. 

1. De sfeer

Als ik terug denk aan de Sloveense hoofdstad denk ik gelijk terug aan de fijne sfeer in de stad. Zodra je een voet zet in het kleine centrum voel je hoe fijn en relaxed alles hier is. Iedereen doet alles rustig aan en het is fijn om door de kleine straatjes in deze stad te lopen. Als je in Ljubljana bent is het een must om met een ijsje op een bankje te gaan zitten, mensen te kijken en de heerlijke sfeer (en het ijs) te proeven. Waar het precies door komt weet ik niet, maar je voelt je hier constant op je gemak en alleen de sfeer zorgt er al voor de je je lang kan vermaken in deze stad!

Markt in Ljubljana
ijs in Ljubljana
ijs in Ljubljana

2. Uitzicht vanaf Ljubljanski grad

Voor een mooi uitzicht ga je naar Ljubljanski grad. Je ziet dit kasteel al van ver boven de stad uitkomen. Het ziet er leuk uit en wij wilden er graag heen. Via een stijl pad kan je naar boven. Het is een vermoeiende klim, maar het is het zeker waard! Boven heb je namelijk prachtig uitzicht over de hele stad. Je kan een kijkje nemen bij het kasteel en een muntje gooien in de wensput (door die ene cent in de wensput hadden wij eindelijk mooi weer, de rest van de vakantie ? ) Ik ben echt dol op uitzichten, dus ik was ook dol op deze plek.

Ljubljanski grad in Ljubljana
uitzicht op Ljubljana
Uitzicht over Ljubljana

3. De mooie kleine straatjes en leuke gebouwen

In Ljubljana heb je niet echt hele grote bekende bezienswaardigheden, maar genoeg leuke dingen die echt de moeite waard zijn. Het is een must om gewoon lekker rond te lopen en te verdwalen in alle straatjes die de stad te bieden heeft. Je komt overal mooie gebouwen tegen. Ik weet zeker dat als je gewoon lekker rond loopt dat je vanzelf een goede indruk krijgt van de stad en de mooiste dingen tegen komt. Ik vond dit ook zo fijn, je hebt niet snel het idee dat je iets mist, terwijl je ondertussen je ogen uitkijkt.

straatjes in Ljubljana
straatjes van Ljubljana
straatjes van Ljubljana
straatjes van Ljubljana
straatjes van Ljubljana
straatjes van Ljubljana

 

4. Prachtige bruggen in de stad

Door Ljubljana in Slovenië stroomt de Ljubljanica. Je kan deze rivier oversteken door alle mooie bruggen in de stad. Zo heb je de drievoudige brug en de brug die helemaal volhangt met slotjes. Deze twee zijn super leuk om even te bezoeken. Daarna ga je natuurlijk op zoek naar de drakenbrug, een burg met (ja, je raad het al) draken! De draak is het symbool van Ljubljana, dus naar deze brug moet je zeker even op zoek!

Slotjesbrug Ljubljana
Drievoudige brug Ljubljana
Drievoudige brug Ljubljana
Drakenbrug Ljubljana

5. Overal groen

Ljulbjana is een ontzettend groene stad! Ik vind dat zelf altijd heel fijn en Ljulbjana heeft het. In het hele centrum kom je veel bomen en ander groen tegen, wat de stad een leuke uitstraling geeft. Ook kun je hier lekker uitrusten en relaxen na een dagje stad verkennen.

Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana

6. Ljubljana is helemaal niet toeristisch 

Een laatste reden waarom Ljubljana voor mij echt een hele, fijne verrassende stad was, is deze. Ljubljana is namelijk helemaal niet zo toeristisch. Het is heerlijk om in een mooie stad rond te lopen zonder overal Nederlands om je heen te horen. Het is heerlijk om in een stad rond te lopen waar het nog zo lekker rustig is en waar je ook nog locals ziet in het centrum. Het verbaasde mij overigens niet dat deze plek nog niet toeristisch was, want zeg eens eerlijk, had jij al eens van deze stad gehoord? Veel mensen vroegen aan mij; ‘wat moet je nou weer in Slovenië?’ Nou genieten dus!

Ljubljana als Citytrip? 

Ben je op zoek naar een citytrip voor meerdere dagen, waarbij je alleen in de stad blijft? Dan zeg ik nee, het is niet geschikt. Het is nou eenmaal geen hele grote stad waar je vijf dagen actief dingen kunt bekijken. Maar ben je op zoek naar een leuk en verrassend weekendje weg of een leuke midweek én ben je bereid om de prachtige omgeving te ontdekken? Dan zeg ik JA. Een ja met hoofdletters, want Ljubljana heeft zoveel moois te bieden. Ontdek twee dagen lang de mooiste plekken van Ljubljana en breng daarna een bezoekje aan het prachtige meer van Bled. Ga naar de kust en ontdek Piran of bezoek een van de vele grotten in de omgeving van Ljubljana. Genoeg te beleven dus!

Waarschuwing, na een bezoek aan Ljubljana ben je verliefd en wil je net zoals ik dat wil voor een tweede keer naar Slovenië!

Staat Ljubljana al op jouw bucketlist?
Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows