Leuvenumse Beekroute: prachtige wandelroute door het Leuvenumse Bos

door | Laatste update Jan 27, 2024 | Gepubliceerd Aug 19, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

Het Leuvenumse Bos is een van onze favoriete plekken voor een mooie boswandeling. Het bos is hier namelijk super afwisselend en gewoon echt heel mooi om te zien. Omdat wij echt de veelzijdigheid van het Leuvenumse Bos wilden ontdekken, kozen wij dit keer voor de Leuvenumse Beekroute van 15.5 kilometer, een prachtige wandelroute door het Leuvenumse Bos.

Het Leuvenumse Bos

Het Leuvenumse Bos is een prachtig bos gelegen bij de plaatsen Ermelo, Hierden, Leuvenum en Harderwijk. Het bos is vooral bekend door de prachtige Leuvenumse Beek die dwars door het bos heen kronkelt. Verder vind je bij het Leuvenumse Bos ook nog het Hulshorsterzand en mooie heidevelden. Het is dan ook een heel afwisselend gebied!

Wandelen in het Leuvenumse Bos

Als je wilt wandelen in het Leuvenumse Bos, kun je meerdere prachtige wandelroutes uitkiezen. Alle routes zijn veelzijdig en laten je een mooi stukje zien van dit prachtige natuurgebied. Je kunt je wandeling starten bij de Hierderweg of bij de Poolseweg. Vanaf beide plekken starten verschillende wandelroutes. Hieronder zal ik de wandelroutes door het Leuvenumse Bos voor je opsommen.

Poolseweg:

  • Koopmansbosroute (rode route, 2 kilometer)
  • Roode Koperroute (blauwe route, 6 kilometer)
  • Fonteinbergroute (witte route, 9 kilometer)
  • Leuvenumse Beekroute (groene route, 15.5 kilometer)

Hierderweg:

  • PAP-Route (gele route, 5 kilometer)
  • Tafelbergroute (bruine route, 8 kilometer)
  • Leuvenumse Beekroute (groene route, 15.5 kilometer)

Wil je nog meer lezen over de wandelroutes in het Leuvenumse Bos? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Leuvenumse Bos. Of check de site van Natuurmonumenten, de beheerde van dit natuurgebied. 

Wij kozen dit keer voor de groene route van 15,5 kilometer. Wij wilden namelijk nu echt eens veel van de beek zien en hadden zin in een wat langere route. Dit artikel zal dan ook gaan over de Leuvenumse Beekroute, de groene wandelroute van 15.5 kilometer door het Leuvenumse Bos.

Let op! In maart 2023 zijn de routes in het Leuvenumse bos aangepast, sinds die tijd is er nauwelijks tot geen informatie over de routes. Er staan geen informatieborden meer, dus ik weet niet precies welke routes er veranderd zijn en hoe lang de routes nu precies zijn. Als er eindelijk meer informatie op de website komt, of er nieuwe borden komen bij het bos zelf, pas ik dit artikel natuurlijk aan. In januari 2024 is er nog steeds nauwelijks informatie, dus mocht je meer weten, mag je ook altijd een berichtje sturen! 

Wandelroute Leuvenumse Bos: de Leuvenumse Beekroute

Wandelroute Leuvenumse Bos: de Leuvenumse Beekroute

Hieronder ga ik je alles vertellen over de Leuvenumse Beekroute, zodat je precies weet wat je kunt verwachten van deze wandelroute door het Leuvenumse Bos.

Algemene informatie over de wandeling

Ik begin met wat algemene informatie over de wandelroute.

Naam: Leuvenumse Beekroute
Lengte: 15.5 kilometer
Tijdsduur: 3,5 – 4,5 uur (zelf hadden wij 4 uur nodig)
Kleur: groene pijlen
Moeilijkheid: makkelijk, alleen de afstand maakt het misschien een gemiddelde wandelroute.
Wat te zien onderweg: bos, Leuvenumse Beek, heide, het Hulshorsterzand (zandverstuiving)
Start: Poolseweg of Hierderweg

De start van de wandeling

Je kunt de wandeling vanaf twee verschillende parkeerplaatsen starten. Of je begint bij de Poolseweg, of je start bij de Hierderweg. Zelf kozen wij voor de Poolseweg, omdat wij vinden dat deze parkeerplaats makkelijker aanrijdt. Daarnaast begin je dan bij het stuk dat relatief gezien het saaiste is. Dit vonden wij fijner, omdat je aan het einde vaak vermoeider raakt en de mooie omgeving er dan voor zorgt dat je tocht echt wel door wilt gaan.

Wandelen in het bos

Als wij de wandeling eind oktober volgen, is het bijna 20 graden. De zon laat zich weinig zien, maar het bos is prachtig en herfstachtig. Als we geparkeerd hebben bekijken wij nog even de route op het informatiebord. We besluiten er maar gewoon voor te gaan en kiezen dus de Leuvenumse Beekroute, de langste route in het gebied van 15.5 kilometer lang.

Na de parkeerplaats loop je direct het kleurrijke bos in. Door de herfstkleuren is het hier echt prachtig. We zien gelijk al heel veel paddenstoelen en genieten van al het moois dat het bos heeft te bieden.

Op een gegeven moment zien we door het bos heen een veld. We hebben prachtig uitzicht, aangezien de zon door probeert te breken en er een laag mist op het veld hangt. Prachtig om te zien. Na wat foto’s vervolgt onze wandeling door nog meer mooi bos.

Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute

Afwisselend bos

De eerste 6 kilometer loop je eigenlijk alleen maar in het bos. Toch verveelt het bos ons geen moment. Door de prachtige herfstkleuren kijken wij onze ogen uit, maar ook de paddenstoelen zijn prachtig. Verder is het bos afwisselend en lopen we zo nu en dan ook tussen de naaldbomen in. Op een bepaald stukje breekt de zon even door, wat het bos nog veel mooier maakt!

Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute door het Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute

Het Hulshorsterzand

Na een heel stuk wandelen in het bos, komen wij bij de parkeerplaats Hierderweg uit. Vanaf hier loop je nog een klein stukje door het bos, om vervolgens uit te komen bij het Hulshorsterzand. We lopen dan eerst een stukje tussen de heide. De groene route gaat daarna naar rechts, de bruine route rechtdoor. Omdat wij deze bruine route net 2 weken geleden gelopen hebben, volgen wij gewoon het groene pijltje, maar anders kan ik je aanraden om eerst een klein stukje de bruine route te volgen. Je loopt dan richting een prachtig uitzichtpunt waarbij je uitzicht hebt op het Hulshorsterzand. Daarna kun je weer terug naar de splitsing om de groene route weer verder de volgen.

Na het uitkijkpunt ben je dus weer terug op de groene route. Je loopt dan nog een stuk tussen de heide over het zand. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het Hulshorsterzand. De zandverstuiving is echt prachtig om te zien! Het zorgt er ook gelijk voor dat deze wandelroute door het Leuvenumse Bos lekker afwisselend is.

Hulshorsterzand bij de Leuvenumse Beekroute
Hulshorsterzand bij de Leuvenumse Beekroute
Hulshorsterzand bij de Leuvenumse Beekroute
Hulshorsterzand bij de Leuvenumse Beekroute
Hulshorsterzand bij de Leuvenumse Beekroute

Wandelen bij de Leuvenumse Beek

Na een tijdje verlaten wij de heidevelden en de zandverstuiving weer en komen wij weer uit in het bos. Nu is het tijd om de Leuvenumse Beek voor een tijdje te volgen. Dit is echt prachtig. Wat heeft Nederland toch veel mooie plekken.

Op een plek staat een bord dat de groene route aangepast is, dus dat je goed moet opletten als je de route vaker gelopen hebt. Het wandelen langs de Leuvenumse Beek doe je echt wel een paar kilometer lang, maar omdat het zo mooi is, verveelt het geen moment. Ik blijf maar foto’s maken van de prachtige kronkelende beek in het Leuvenumse Bos.

Wandelroute Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute
Wandelroute Leuvenumse Bos: Leuvenumse Beekroute

Terug naar de parkeerplaats

Op een gegeven moment wordt de route drukker. Waar wij eigenlijk de hele route maar weinig mensen tegenkwamen, werd het nu best druk. Dit kwam omdat wij weer redelijk dichtbij de parkeerplaats waren en hier ook de rode en blauwe route lopen. Gelukkig loopt de groene route soms toch een klein beetje anders, waardoor we toch nog op wat rustige plekken kunnen genieten van de Leuvenumse Beek en het bos. Mijn camera accu is inmiddels leeg en ik had geen andere bij me, dus foto’s kan ik helaas alleen nog maken met een telefoon.

Op een gegeven moment kom je een bordje tegen dat ook hier de groene route is aangepast. Voorheen liep je hier het bos uit en moest je een stukje langs de autoweg lopen. Niet echt leuk en ook niet nodig, aangezien de route tegenwoordig gewoon via het bos terug gaat naar de parkeerplaats! Wij kozen er echter voor om wel de oude route te lopen, want dan wandel je langs het restaurant de Zwarte Boer waar je kunt lunchen. Toen wij daar aankomen bleek het helaas gesloten te zijn, dus onze omweg langs de autoweg was voor niks.

Onze mening over de Leuvenumse Beekroute

Wij vonden dit echt een prachtige wandelroute, vooral zo in de herfst. Het bos was kleurrijk, de paddenstoelen waren prachtig en we hadden echt geweldig mooi weer. Verder is de wandeling afwisselend. Het bos is overal steeds anders en doordat je ook een stuk loopt over het Hulshorsterzand en tussen de heide, blijft de wandeling steeds leuk. Verder is de Leuvenumse Beek gewoon echt prachtig mooi en enorm fotogeniek. Ik kan deze wandelroute door het Leuvenuse Bos in ieder geval iedereen aanraden!

Dit is alles wat je moet weten over de groene route bij het Leuvenumse Bos. Deze Leuvenumse Beekroute is echt prachtig en is zeker een van ze mooiste wandelroutes die wij in Nederland hebben gedaan!

Zou jij de Leuvenumse Beekroute willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows