Musea bezoeken met een museumkaart

Een museumkaart is een pas waarmee je geselecteerde musea in Nederland gratis kunt bezoeken. Dit kan heel voordelig zijn als je meerdere musea in het jaar bezoekt. Voor ons was het een goede stok achter de deur om meer op pad te gaan in eigen land, meer te leren over de geschiedenis en eens wat meer culturele uitstapjes te ondernemen. Voor ik de leukste musea met een museumkaart ga delen, vertel ik eerst wat zo’n kaart kost, wanneer het voordelig is en waar de kaart geldig is.

Wat kost een museumkaart?

Met een museumkaart kun je dus diverse musea in Nederland gratis bezoeken. De kaart zelf is echter niet gratis, je betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar. Na 1 jaar stops de kaart automatisch, maar kun je hem ook verlengen als je wilt. Voor volwassene kost de museumkaart €75,- per jaar, voor kinderen en jongeren is de pas €39,- per jaar. Verleng je de kaart? Dan krijg je het tweede jaar €5,- korting. Dit zijn de prijzen voor 2024, toen wij de kaart kochten in 2023 was het €65,- voor een jaar.

Wanneer is een museumkaart voordelig?

Veel musea kosten vandaag de dag rond de €20,- per persoon. Je hebt een museumkaart er dan ook uit als je 4 musea per jaar bezoekt. Alle musea daarna zijn gratis. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je precies bezoekt, zo zijn er ook musea die bijvoorbeeld €13,- kosten, dan duurt het langer voor je de kaart eruit hebt.

Waar is een museumkaart geldig?

Een museumkaart is geldig in meer dan 500 Nederlandse musea. Dat zijn er dus behoorlijk veel. Een compleet overzicht van deelnemende musea vind je via de website van de museumkaart.

Leukste musea in Nederland met museumkaart

Nu je weet hoe een museumkaart precies werkt, is het tijd om het lijstje met de leukste musea in Nederland met museumkaart te delen. Zo weet je precies welke musea je echt moet bezoeken!

1. Het Rijksmuseum

Elke toerist die in Nederland komt, bezoekt zo ongeveer het Rijksmuseum, maar wij waren er nog nooit geweest. Gek eigenlijk, want hier hangen toch wel een aantal hele beroemde Nederlandse kunstwerken, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Naast deze 2 werken vind je er nog veel meer. Een bezoek aan het Rijksmuseum is dan ook zeker een aanrader als je een museumkaart hebt, het is nou eenmaal een van de meest bekende musea in Nederland. Als je zeker wilt zijn van een bezoek aan het museum, moet je je ticket vooraf reserveren, ook als je een museumkaart hebt.

2. Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum in Amsterdam die je mee terugneemt naar de tweede wereldoorlog en het leven van Anne Frank. Je leert over het achterhuis, haar dagboek en meer. Zeker heel indrukwekkend en een van de beste musea in Nederland. Dit museum is heel populair, dus je moet je tickets vooraf reserveren (een maand van tevoren ongeveer), ook als je een museumkaart hebt.

3. Van Gogh Museum

Van Gogh is een van de meest beroemde Nederlandse schilders en heeft een heel eigen museum in Amsterdam. Ook dit museum is heel populair en tickets moet je ver van te voren reserveren, ook als je een museumkaart hebt. Maar als je eenmaal kunt, is het wel de moeite waard. Je vindt hier een aantal van de meest beroemde werken van van Gogh en krijgt een kijkje in zijn kunst en leven. Alleen mijn persoonlijke favoriet ontbreekt; de Starry Night. Dit schilderij hangt in het MoMa in New York.

4. Paleis op de Dam

Niet alleen echte typische musea kun je bezoeken met een museumkaart, maar ook een aantal paleizen en kastelen kun je bezoeken met de kaart. Een van de leukste musea met een museumkaart is dan het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het paleis is namelijk prachtig van binnen en heeft veel mooie ruimtes. Echt een aanrader!

Leukste musea in Nederland met een museumkaart
Leukste musea in Nederland met een museumkaart

5. Het Muiderslot & Fort Pampus

Bij het vestingstadje Muiden vind je het Muiderslot, een prachtig Middeleeuws kasteel die je kunt bezoeken met je museumkaart. In het kasteel kun je twee verschillende audiotours volgen om zo de diverse ruimtes binnen in het gebouw te ontdekken. Verder kun je nog een wandeling maken door de tuin.

Ben je uitgekeken bij het kasteel? Dan is het super leuk om je bezoek te combineren met forteiland Pampus. Het bezoek aan dit eiland is ook inbegrepen bij je Museumkaart, alleen voor de boot moet je betalen. De boot vertrekt vanuit Muiden. In het Fort kun je een rondleiding volgen of een audiotour zijn. Je ontdekt hier onder andere waar de uitspraak voor pampus liggen eigenlijk vandaan komt.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over het Muiderslot en Fort Pampus.

Musea met museumkaart: het Muiderslot

6. Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum ligt in Anrhem en bezocht ik al voordat wij een museumkaart kochten. Sinds wij de kaart hebben wil ik weer eens terug, maar het is er nog niet van gekomen. Het Nederlands Openluchtmuseum is namelijk een van de leukste musea van Nederland. Het buitenmuseum geeft je een beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Je ziet veel ambachten, oude huisjes en dat is echt super leuk!

Nederlands openluchtmuseum met museumkaart

7. Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het mooiste kasteel van Nederland en is ook te bezoeken met een museumkaart. Dit moet je dan ook zeker doen. Van buiten is het kasteel enorm fotogeniek. Je kunt heerlijk wandelen in de kasteeltuinen, die nu door je museumkaart gratis toegankelijk zijn. Ook van binnen is het kasteel de moeite waard. Je kunt binnen de verschillende ruimtes bekijken, maar vooral de centrale ruimte is geweldig mooi. Echt een aanrader!

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel over Kasteel de Haar bezoeken.

Kasteel de Haar: leukste musea van Nederland

8. Batavialand

Bij Lelystad vind je het museum Batavialand. Dit museum bestaat uit een scheepswerf waarbij je diverse ambachten kunt zien en uit een replica van een oud VOC schip die je kunt bezoeken. Dit is beide super leuk en de moeite waard. Daarnaast is er nog een museum waarbij je meer kunt leren over de geschiedenis van Flevoland. Je kunt je bezoek aan het museum combineren met een middagje shoppen in Bataviastad.

Batavialand, musea met museumkaart

9. Aviodrome

Een beetje reiziger moet echt wel een bezoekje brengen aan het Aviodrome, het luchtvaartmuseum van Nederland. Je vindt dit museum bij Lelystad en je leert hier over de geschiedenis van de luchtvaart. Ik vond dit echt heel leuk en interessant. Misschien ook omdat mijn interesse hier ligt. Verder kun je ook veel vliegtuigen van binnen bezoeken, waaronder ook hele oude. Echt tof! Ook is een expositie over ruimtevaart, dit vond ik zelf minder interessant. Voor kinderen is Aviodrome ook echt heel leuk om te bezoeken.

10. Het Marinemuseum

Van vliegen gaan wij naar de zee. Bij Den Helder vind je namelijk het Marinemuseum, een museum over de geschiedenis van de Nederlandse Marine. Maar, je kunt er meer zien dan dat. Je kunt leren over de geschiedenis van de scheepswerf in Den Helder, je kunt een onderzeeër bezoeker, een 3D radar bekijken van binnen en meerdere marineschepen bezoeken. Dit museum is vrij groot en zeker de moeite waard. Het hoort dan ook zeker thuis op het lijstje met leukste musea met een museumkaart!

11. Zuiderzeemuseum

Ik woon al mijn hele leven super dichtbij het Zuiderzeemuseum en ik ben er dan ook al meerdere malen geweest. Je vindt dit museum in Enkhuizen, een super leuk VOC stadje. Het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum waar je meer kunt leren over het leven van vroeger aan de Zuiderzee. Je kunt er echte huisjes uit die tijd bekijken, ziet de ambachten uit die tijd en krijgt op die manier een goede indruk van het leven van toen. Echt een aanrader!

zuiderzeemuseum Enkhuizen, leukste musea van Nederland met een museumkaart

12. Museum van de 20e eeuw

In Hoorn kun je het Museum van de 20eeuw bezoeken, een super leuk museum over het leven van de vorige eeuw. Je ziet hier keukens, huiskamers en heel veel spullen uit die tijd. Dit museum is echt super leuk omdat je heel veel spullen herkent. Of uit je eigen kindertijd, of misschien wel uit het huis van je ouders, opa of oma. Echt tof! Vaak hebben ze er ook nog een leuke extra expositie. Afgelopen jaar was dat er een over lego, ook de moeite waard!

13. De Stoomtram van Hoorn naar Medemblik

Nog zo’n leuk museum voor jong en oud is het Stoomtrammuseum in Hoorn. Vanaf dit kleine museum kun je ook met de oude stoomtram een ritje maken naar Medemblik. Dit is zeker de moeite waard om te doen.

 Meer lezen hierover? Lees dan eens mijn artikel over de historische driehoek

14. Musea in Medemblik

Medemblik heeft ook veel leuke musea die je met je museumkaart kunt bezoeken. Het leukste is om Kasteel Radboud de bezoeken. Je kunt in het kasteel een audiotour volgen om er meer over te leren. Een andere aanrader is het Stoommachine Museum, waar de vrijwilligers graag van alles vertellen over de verschillende machines die je hier (nog werkend) kunt zien. Voor kinderen is het bakkerijmuseum in Medemblik ook heel leuk. Je kunt hier van alles zien over de oude bakkerij, maar ook koekjes bakken en versieren. Voor volwassene is dit museum minder interessant.

Musea in Medemblik
Musea in Medemblik

15. Beeld & Geluid

Een van de leukste musea van Nederland die je met museumkaart kunt bezoeken is het Beeld & Geluid in Hilversum. Dit museum heb ik een aantal jaar geleden bezocht en was echt heel leuk. Het is zo leuk omdat het super interactief is. Je kunt hier je eigen nieuws opnemen, veel foto’s maken en ondertussen leer je ook nog van alles over beeld, geluid en media. Echt heel leuk!

16. Paleis het Loo

Paleis het Loo is prachtig en ook dit mooie paleis behoort bij de musea die je met museumkaart kunt bezoeken. Paleis het Loo werd tot 1975 bewoond door de Koninklijke familie, maar is nu opengesteld voor publiek. Je kunt er verschillende audiotours doen om zo de binnenkant van het paleis te ontdekken. Verder is een wandeling door de fantastische paleistuinen ook heel erg de moeite waard.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Paleis het Loo bezoeken.

Paleis het Loo

17. Zaans Museum & het Molenmuseum bij de Zaanse Schans

De Zeense Schans is echt zo’n super Nederlandse plek die je gewoon een keer in je leven bezocht moet hebben. En met een museumkaart, kun je er ook nog wat dingen gratis bekijken van binnen. Zo kun je naar het Zaans Museum, om daar meer te leren over de Zaanstreek en de producten hier. Verder kun je naar het Molenmuseum, waar je meer leert over de molens in de omgeving en de geschiedenis hierachter. Zeker de moeite waard! Helaas is een bezoek aan een van de molens op de Zaanse Schans zelf niet inbegrepen bij je Museumkaart en moet je hiervoor nog apart betalen.

Meer lezen? Lees ook eens ons artikel over de Zaanse Schans bezoeken.

Zaanse Schans, leukste musea met museumkaart in Nederland

Musea met museumkaart op onze bucketlist

Nu wij voor het tweede jaar een museumkaart hebben, zijn er ook nog wat musea die wij dit jaar graag willen bezoeken met de kaart. Als wij ze bezocht hebben en ze de moeite waard vonden, voeg ik ze zeker toe aan dit artikel. Hieronder som ik de musea op onze bucketlist voor je op:

  • Het Militair Museum
  • Naturalis
  • Rijksmuseum van oudheden
  • Het Scheepsvaartmuseum (Amsterdam)
  • Het Mauritshuis
  • Louwman Museum
  • Gevangenismuseum
  • Westerbork

Dit zijn wat mij betreft de leukste musea van Nedederland om te bezoeken met je Museumkaart. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke musea, maar deze kan ik in ieder geval aanraden vanuit mijn eigen ervaringen. Ook zijn er nog veel meer leuke musea waar de museumkaart helaas niet geldig is. Dus dit is zeker iets om op te letten voor je ergens heen gaat! Wie weet ontdekken wij de aankomende tijd nog veel meer leuks, dan vul ik dit artikel natuurlijk aan.

Wat vind jij de leukste musea van Nederland met een museumkaart?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows