6x de leukste dagtrips vanuit Kaapstad

door | Laatste update Jun 11, 2024 | Gepubliceerd Jan 13, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Kaapstad is een fantastisch leuke stad in Zuid-Afrika. De stad wordt ook wel Mother City genoemd en heeft alles wat je kunt wensen voor een gave stedentrip. Waaronder dus een geweldige omgeving. In dit artikel zet ik de 6 leukste dagtrips vanuit Kaapstad voor je op een rij!

Informatie over Kaapstad in Zuid-Afrika

Kaapstad is een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika en wat mij betreft ook de leukste stad van het land om te bezoeken. De stad wordt ook wel ‘mother city’ genoemd omdat het de eerste echte stad van Zuid-Afrika was. Naast een van de drie hoofdsteden van het land, is kaapstad ook de hoofdstad van de provincie West-Kaap. In de stad wonen zo’n 2.8 miljoen inwoners.

Je vindt in Kaapstad super veel mooie bezienswaardigheden en plekken, maar ook de omgeving is fantastisch. In dit artikel over Kaapstad ligt de focus op de omgeving van de stad en deel ik de leukste dagtrips vanaf Kaapstad.

Dagtrips vanuit Kaapstad

Nu je een klein beetje wat hebt kunnen lezen over Kaapstad, is het tijd om de leukste dagtrips vanaf Kaapstad met je te delen!

1. Roadtrip richting Kaap de Goede Hoop

Ik begin gelijk met onze favoriete dagtrip vanuit Kaapstad, namelijk de roadtrip richting Kaap de Goede Hoop. Tijdens deze roadtrip maak je ontzettend veel mooie stops, waarvan Kaap de Goede Hoop er eentje is. Kaap de Goede Hoop is het meest westelijke punt van het continent Afrika en veel mensen willen dan ook op de foto met dat ene bekende bordje. Maar een roadtrip naar Kaap de Goede Hoop brengt je op veel meer mooie plekken.

Je start met een roadtrip langs Camps Bay en Hout Bay. Wij genieten hier al enorm van de uitzichten, maar stoppen hier nog niet. In de ochtend liggen hier delen van de bergen en stranden in de schaduw, terwijl het aan het einde van de middag veel mooier is. Dit is dan ook een stop die je voor het laatst kunt bewaren. Op de terugweg kom je er weer langs.

Na Camps Bay en Hout Bay rijd je door over de Chapman’s Peak Drive, een prachtige kustroute met geweldige uitzichten. De Chapman’s Peak Drive is slechts 9 kilometer lang, maar zo mooi dat je er op elke hoek wel wilt stoppen. Je kijkt er je ogen uit!

Als je de Chapman’s Peak Drive helemaal hebt gereden, rijd je door richting Simon’s Town en Boulders Beach. Je weet wel, dat bekende witte strand vol met pinguïns. Deze stop is heel toeristisch, maar echt enorm de moeite waard. De pinguïns zijn zo leuk om te bekijken en het strand is prachtig. Wij blijven hier ruim een uur kijken en fotograferen. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over Boulders Beach in Zuid-Afrika

Daarna rijd je door richting Kaap de Goede Hoop. Onderweg kun je wat mooie stops maken en bij Kaap de Goede Hoop kun je ook prachtig wandelen. Wij waaiden helaas door de wind zowat van de klif af, dus hebben er maar weinig gewandeld. Maar mooi was het er wel!

Je kunt deze dagtrip vanuit Kaapstad prima met je eigen huurauto doen. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je ook kiezen voor een tour, er worden er genoeg aangeboden waarbij je ook al deze plekken zult bezoeken. Je bekijkt de opties via deze link.

Roadtrip Kaap de Goede Hoop, dagtrips vanuit Kaapstad
Roadtrip Kaap de Goede Hoop, dagtrips vanuit Kaapstad
Roadtrip Kaap de Goede Hoop, dagtrips vanuit Kaapstad
Roadtrip Kaap de Goede Hoop, dagtrips vanuit Kaapstad
Roadtrip Kaap de Goede Hoop, dagtrips vanuit Kaapstad

2. Wijn proeven bij Paarl, Stellenbosch & Franschhoek

Vlakbij Kaapstad vind je een aantal van de meest beroemde wijngebieden ter wereld. Namelijk de wijngebieden Paarl, Stellenbosch en Franschhoek. En omdat dit zo dichtbij is, is dit zeker een van de leukste dagtrips vanuit Kaapstad. Tijdens een dagtrip naar de wijngebieden zul je naar verschillende wijnhuizen gaan om daar een proeverij te doen. Onderweg kun je dan genieten van mooie uitzichten. Ook zul je nog ergens gaan lunchen. Zelf bezochten wij 3 wijnhuizen. 1 in Paarl, 1 in Stellenbosch en 1 in Franschhoek. In Franschhoek lunchten wij ook op een mooie plek met fantastisch uitzicht op de wijnvelden en bergen.

Een dagtrip vanuit Kaapstad naar de wijnvelden is enorm de moeite waard. Je kunt er met je eigen auto heen, maar dan kun je geen wijn proeven, je moet immers nog rijden. Dit is natuurlijk zonde! Je kunt daarom het beste met een tour mee, zodat je niet zelf hoeft te rijden. Kies je hiervoor? Dan leer leert dan ook gelijk nog enorm veel over de gebieden en de wijn in Zuid-Afrika. Je boekt een tour via deze link. Wil je niet met een tour? Blijf dan overnachten in Stellenbosch of Franschhoek en vanuit daar de wijnvelden en wijnhuizen te bezoeken.

Dagtrips vanuit Kaapstad: Stellenbosch

3. Robbeneiland

Nog een leuke dagtrip vanaf Kaapstad is Robbeneiland, de voormalige gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Dit is geen volledige dag, maar een halve dag. Vanaf V&A Waterfront ga je met de boot richting het eiland. Tijdens de boottocht heb je fantastische uitzichten op Kaapstad. Eenmaal aangekomen op het eiland krijg je een tour over het eiland heen. Dit vonden wij zelf een enorm slechte tour en zonde van onze tijd. Daarna krijg je een rondleiding van een oud gedetineerde door de gevangenis. Deze rondleiding is wel enorm indrukwekkend en heel tof. Helaas duurt dit maar 45 minuten.

Robbeneiland is niet onze favoriete dagtrip vanuit Kaapstad. Hoewel meningen verschillen, zou ik dit overslaan als je weinig tijd hebt. Een bezoek aan Robbeneiland is wel populair, dus als je dit wilt doen moet je dit vooraf boeken. Dat kan via deze officiële website. Door slecht weer kan een tour gecanceld worden.

Meer lezen? Lees dan mijn artikel met tips voor Robbeneiland

Robbeneiland

4. Walvissen spotten in Hermanus

Op zo’n 1,5 uur rijden bij Kaapstad vandaan vind je het plaatsje Hermanus. Tussen juni en november is dit de walvissen hoofdstad van Zuid-Afrika. Deze periode is Hermanus dan ook zeker een van de leukste dagtrips vanuit Kaapstad. In Hermanus kun je wandelen op het kust pad van 12 kilometer lang. Onderweg heb je een grote kans om walvissen te zien. Vooral bultruggen en zuidkapers laten zich hier regelmatig zien. Verder kun je ook met een boot mee, op die manier kun je de walvissen van dichterbij bekijken. Heel tof! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over walvissen spotten in Hermanus.

Wil je je dagtrip nog leuker maken? Rijd dan niet via de snelste route, maar ga via de Clarence Drive en Betty’s Bay naar Hermanus. De Clarence Drive behoort tot de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika en is echt adembenemend mooi. Bij Betty’s Bay vind je een aantal mooie stranden en kun je ook Pinguïns spotten bij Stony Point, maar dan met een stuk minder toeristen dan bij Boulders Beach. Echt een enorme aanrader! Op die manier wordt Hermanus zeker een van de leukste dagtrips vanaf Kaapstad.

Hermanus, dagtrips vanuit Kaapstad
Hermanus, dagtrips vanuit Kaapstad
Hermanus, dagtrips vanuit Kaapstad
Hermanus, dagtrips vanuit Kaapstad
Hermanus, dagtrips vanuit Kaapstad

5. Een township bezoeken

Kaapstad is een fantastische stad, maar in de omgeving is ook heel veel armoede te zien. Je vindt hier dan ook heel veel sloppenwijken, oftewel ‘townships’. Een aantal hiervan kun je bezoeken met een gids. Zo kun je een kijkje krijgen in het leven van mensen die hier wonen. Je ziet hier huizen die je nauwelijks huizen kunt noemen en je ziet hier mensen gelukkig zijn met bijna niks. Wij hebben dit zelf niet gedaan, omdat het een beetje gek voelde om ergens te gaan kijken hoe slecht ze het er hebben. Maar, als je dit wel doet, zorg er dan voor dat je een tour boekt waarbij je zeker weet dat het geld ook echt terecht komt bij de mensen in de townships.

6. Ga op safari vanuit Kaapstad

Hoewel de omgeving van Kaapstad niet de beste plek is voor een safari, kun je er weldegelijk parken vinden waarbij je wilde dieren kunt spotten. Natuurlijk is het geen Krugerpark, maar het kan zeker de moeite waard zijn voor wie niet richting Johannesburg en omgeving reist tijdens zijn reis.

Een van de bekendste parken voor een safari bij Kaapstad is het Aquila Game Reserve. Dit ligt op 2 uur rijden van de stad. Je kunt in het park de hele Big Five spotten. Helaas voelt het wel een beetje als Beekse Bergen, vooral omdat de leeuwen in een afgesloten deel zitten. Andere parken die prima zijn voor een dagtrip vanaf Kaapstad zijn Thali Thali, Inverdoorn, Buffelsfontein Game & Nature Reserve, Sanbona Wildlife Reserve en Kagga Kamma Nature Reserve. In een aantal van deze parken kun je de hele Big Five zien, op sommige plekken niet. Houdt er rekening mee dat de safari ervaring hier vaak wel anders is dan in bijvoorbeeld Kruger of Addo, maar het kan alsnog een leuke ervaring zijn.

Dagtrips vanuit Kaapstad

Nog meer mooie plekken in Kaapstad

In dit artikel heb je kunnen lezen over de leukste dagtrips vanuit Kaapstad, maar in Kaapstad zelf is ook echt enorm veel te doen. Zo kun je de tafelberg beklimmen, of hiken naar Lion’s Head. Ga ook zeker richting het fantastisch mooie Kirstenbosch Botanical Gardens. Verder mag je V&A Waterfront niet overslaan, maar zijn ook downtown Kaapstad en Bo-Kaap de moeite waard. Binnenkort zal ik een uitgebreid artikel schrijven over wat je moet doen in Kaapstad, dus houd onze website in de gaten!

Kaapstad

Dit zijn wat mij betreft de leukste dagtrips vanuit Kaapstad. Zoals je kunt zien is er genoeg te doen in de omgeving om je heel lang te kunnen vermaken. Van wildlife, tot stranden en prachtige roadtrips, er is genoeg en het is allemaal enorm de moeite waard! Hopelijk heb je door dit artikel lekker veel inspiratie op gedaan voor dagtrips vanuit Kaapstad.

Wat vind jij de leukste dagtrips vanuit Kaapstad?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows