Leuk om te doen: volg een kookcursus op Bali!

door | Laatste update Dec 20, 2020 | Gepubliceerd Dec 20, 2020 | Azië, Indonesië | 4 reacties

Bali is een geweldige plek voor een prachtige reis. Er is veel te doen en te zien, je kunt er heerlijk relaxen en het eten is er echt geweldig. De Balinese keuken behoort echt tot onze favorieten en om die heerlijke gerechten thuis ook te kunnen maken volgden wij een kookcursus op Bali, in de plaats Ubud. We maakten heerlijke gerechten en het was nog leuk ook! Vandaag vertel ik je alles over die kookcursus in Ubud op Bali. 

Kookcursus op Bali 

Wij hadden op reis nog nooit een kookcursus gedaan, ook niet in Maleisië waar je heerlijk kunt eten. Toen wij besloten om tijdens onze wereldreis naar Bali te gaan, wisten we één ding zeker: dit keer doen we wel een kookcursus. Het eten op Bali is heerlijk en bij thuiskomst wil je hier nog lekker van kunnen genieten. Door een kookcursus op Bali te doen leer je nieuwe technieken, maar ook nieuwe recepten om het reizen thuis opnieuw te beleven. 

Je kunt kookcursussen op meerdere plekken doen als je een bezoek brengt aan Bali, maar de meest populaire plek hiervoor is Ubud. Hier is dan ook de meeste keuze qua aanbieders van een kookcursus op Bali. Wij verbleven wat langer in Ubud en voor ons was dat dan ook de reden dat wij kozen voor een kookcursus in Ubud. 

Kookcursus in Ubud: welke kies je? 

Ubud is een hele populaire plek onder toeristen een veel mensen willen tijdens hun reis een kookcursus op Bali doen. Veel mensen doen dit in Ubud. Er is daarom veel keuze, maar niet alle cursussen zijn even leuk of goed. Het is daarom goed om van te voren goed te lezen over wat je precies gaat doen en om even wat reviews op te zoeken. 

Wij kozen uiteindelijk voor de cursus bij  Pemulan Bali Farm Cooking School. Wij lazen hier goede dingen over en het klonk niet als een typische toeristen val. Ik kan hem je ook echt aanraden, je maakt namelijk heerlijke gerechten die enorm vers zijn en de kookcursus is echt heel leuk. Hieronder vertel ik er meer over! 

Een kookcursus bij Pemulan Bali Farm Cooking School

Wij kozen voor een kookcursus op deze plek voor meerdere redenen, je zou namelijk een lokale markt bezoeken, maar ook je eigen ingrediënten in de tuin plukken voor je zou gaan koken. Het eten is dus echt verser dan vers.

De lokale markt 

Je kunt bij de kookcursus in Ubud twee momenten kiezen; of je gaat koken voor de lunch, of voor het diner. Kies je voor de lunch? Dan ga je ook naar een lokale markt. Dit is een markt een stukje buiten Ubud en ook echt lokaal, wij waren zelf de enige toeristen die hier rondliepen! 

Op het afgesproken tijdstip werden wij opgehaald met een busje. We moesten nog een aantal anderen mensen ophalen. Uiteindelijk bleken wij een groep met 4 koppels te zijn en waren wij dus in totaal met 8 personen. Een prima aantal voor een leuke kookcursus op Bali. 

De eerste stop was de markt. Wij hadden heel bewust niet ontbeten en dit was maar goed ook! Een gids gaf ons een rondleiding op de markt en vertelde ons van alles. Hij leerde ons van alles over de fruitsoorten, de groente en de andere producten. Ook liet hij ons met regelmaat echte Balinese lekkernijen proeven. 

Na ons bezoek aan de markt zat ik stiekem al propvol en dan moest de kookcursus zelf nog beginnen. Naast het proeven was het ook leuk om eens op een markt te komen waar wij de enige toeristen waren en waar de locals hun boodschappen doen. 

Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud

Het verzamelen van de ingrediënten 

Na ons bezoek aan de markt stappen wij weer in het busje en rijden we nog een stuk verder richting de locatie van de kookcursus in Ubud. Eenmaal daar aangekomen krijgen we een welkomstdrankje en alvast wat uitleg. 

De locatie zelf is prachtig en heel groen. Op de locatie is ook een eigen tuin waar alle verse ingrediënten groeien die je nodig hebt voor de recepten van de kookcursus. 

Na ons welkomstdrankje gaan we met een gids de tuin in. Hij vertelt ons wat voor ingrediënten we hier zien en wat we kunnen plukken. Echt leuk om zo je eigen verse ingrediënten te plukken! We verzamelen alles in manden en als we klaar zijn wast een kok alles af zodat we het straks ook echt kunnen gebruiken. 

Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / kookcursus in Ubud

Koken 

Als je je aanmeldt voor de cursus kun je kiezen wat je wilt koken. Je hebt drie opties, of je kookt het vegetarische menu, of het vleesmenu, of je kiest voor het vegan menu. Wij kozen voor het vleesmenu. Je krijgt aan het begin op papier een kookboekje met alle recepten die je gaat maken. Dit boekje kun je ook achteraf online downloaden en opslaan op je computer. Heel handig, vooral als je lang op reis bent en niet teveel spullen lang mee wilt nemen. 

We starten eerst met het koken van het voorgerecht. We maken een voorgerecht met tempeh en een salade met zoetzure saus. Die saus is echt heerlijk! Het maken hiervan is niet heel ingewikkeld en we worden goed geholpen tijdens het koken van de recepten. 

Als iedereen klaar is met het voorgerecht gaan we met zijn allen aan tafel om de voorgerechten te proeven. Ondertussen bereiden de mensen die er werken alvast wat dingen voor het hoofdgerecht voor. 

Na een korte pauze gaan we verder met koken. We maken een gele curry met kip als hoofdgerecht, saté stokjes en tonijn. We gebruiken voor het eerste een vijzel (doen we nu inmiddels thuis echt meerdere keren per week) en koken met de ingrediënten die we net zelf uit de tuin geplukt hebben. 

De recepten zijn leuk en we krijgen veel uitleg over de dingen die we doen en waarom we iets moeten doen. 

Kookcursus op Bali / Kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / Kookcursus in Ubud
Kookcursus op Bali / Kookcursus in Ubud

Aan tafel! 

Na het maken van het hoofdgerecht is het tijd om lekker ons eigen gemaakte eten op te eten. De kok heeft ook ondertussen een dessert gemaakt en legt aan ons uit hoe je die zelf ook kunt maken. Helaas was er niet genoeg tijd om ook die nog zelf te maken. 

We hebben een heel gezellig diner en proeven ons heerlijke eten. Ik ben vooral dol op de gele curry die we hebben gemaakt. Aangezien wij geen visliefhebbers zijn vinden wij de tonijn niet zo geweldig, maar de sate is ook super. Degene die vegetarisch gekookt hadden, hebben onder andere gado gado gemaakt en dat ziet er ook heerlijk uit! 

Je hebt trouwens veel te veel eten gemaakt, maar wat je over hebt, kan je meenemen om later verder op te eten. 

Het resultaat!
Het resultaat!
Het resultaat!

Wat vonden wij van deze kookcursus op Bali? 

Wij vonden het super leuk om deze cursus te volgen. Het eten was lekker en we hebben er veel van geleerd. Leuk was ook dat er veel afwisseling was, we gingen niet alleen koken, maar ook naar een markt en zelf ingrediënten verzamelen. Super leuk!

De groep was ook gezellig, zo was er een stel dat vertelde over Australië en sindsdien begon een reis naar Australië voor ons toch ook wel te kriebelen. We weten inmiddels allemaal hoe dat uiteindelijk afliep 😉

Wil je deze kookcursus in Ubud zelf ook doen? Boek hem dan via deze website. Benieuwd naar nog meer leuke dingen om te doen in Ubud? Lees dan mijn artikel met tips voor Ubud en omgeving

Inmiddels koken wij heel veel zelf en met verse ingrediënten, maar toen was dit voor ons helemaal nieuw. Sinds deze leuke kookcursus op Bali hebben wij ons wel één ding voorgenomen: dit gaan we vaker doen! 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Heb jij al eens een kookcursus gedaan?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow