Laptop voor op reis; waar let je op?

door | Laatste update Aug 21, 2018 | Gepubliceerd Mar 18, 2017 | Elektronica, Reisgadgets | 16 reacties

Heb je jouw eerste verre reis geboekt en ben je opzoek naar een laptop? Of ben je al wat meer ervaren met reizen en heb je een nieuwe laptop nodig? Heb je alleen geen idee wat het verschil is tussen een i7 processor of een i5? Vraag je jezelf af wat je allemaal nodig hebt op een laptop die je gebruikt op reis? Dan heb je misschien wat aan dit artikel.

Vandaag vertel ik wat het verschil is tussen verschillende processoren, hoeveel RAM je nodig zal hebben en welke snufjes handig zijn voor op reis. En wie weet koop jij dan binnenkort ook een hele fijne laptop voor op reis!

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Zoals je misschien al weet bestaat een laptop uit meerdere onderdelen, ook wel componenten genoemd. Een laptop bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen; processor, RAM geheugen en opslag geheugen. Sommige laptops hebben een losse grafische kaart voor zwaardere grafische applicaties of om games te spelen. Daarnaast heb je nog de keuze tussen verschillende besturing systemen, diverse resoluties en zit er verschil in grootte, gewicht en dikte. Ook de accuduur is bij elke laptop anders.

Zoals je merkt zijn er nogal wat factoren die je keuze kunnen beïnvloeden. Om je beter te helpen bij het kiezen van een goede laptop voor op reis zal er eerst kort en globaal uitgelegd worden wat alle componenten precies doen. Weet je dit al? En weet je het verschil tussen een i7-7500U, i7-7y75 en i7-7600HQ, dan kun je dit stuk overslaan, of slechts lezen om alles even op te frissen. Ik probeer het vrij simpel te houden en hoop vooral een beeld te schetsen, om je te helpen bij je keuze voor een goede laptop.

Processor

Een processor is eigenlijk het hart van een laptop en is grotendeels verantwoordelijk voor de snelheid van je laptop.

Voor laptops is er maar één grote fabrikant die processoren maakt en dat is Intel. Intel heeft een grote lijn aan verschillende prosessoren voor ieder budget. Zoals bij jullie misschien wel bekend is heeft intel onder andere de i3, i5 en i7 processoren. Deze hebben vaak weer afkortingen die energie zuinige prosessoren aangeven of volwaardige quad core processoren.

De meest gebruikte processoren zijn de U varianten zoals bijvoorbeeld de i7-7500U en de i5-7200U. De U staat in dit geval voor Ultra low voltage wat inhoudt dat deze processoren redelijk energie zuinig zijn en daardoor beter zijn voor de batterij duur en de warmte productie van een laptop. De U modellen zijn een redelijk goed compromis tussen prestaties en energie verbruik.

Naast de u modellen heb je HQ modellen zoals de i7-7700HQ en i5-7300HQ. Dit zijn zwaardere processoren die meer energie verbruiken, maar ook meer prestaties bieden dan de U varianten. Zowel de i5 en i7 van de HQ serie zijn echte volwaardige quad core processoren integenstelling tot de U modellen van Intel.

Naast de krachtigere HQ modellen heb je ook energie zuinige processoren zoals i5-7y54 en i7-7Y75 modellen. Voorheen waren dit de m5 en m7 modellen van Intel, maar sinds de 7e generatie processoren heeft intel besloten het wat verwarrend te maken voor mensen en de naam aan te passen. De i5-7y54 en de i7-7y75 zijn dus de energie zuinige processoren, ze zijn echter niet krachtig, maar je kunt wel langer je laptop gebruiken. Ook zijn ze vaak passief gekoeld waardoor je geen ventilatie geluid hoort.

Het eerste getal in de naam van de processor is om de positionering van de processor duidelijk te maken. 3 is dus de minst goede processor en 7 de beste. Na het eerste getal krijg je het generatiegetal. Na het generatiegetal komen er nog een of meerdere letters achter, hoe hoger het getal hoe beter de performance. Als je moet kiezen tussen de i5-7200 of 7300 is de 7300 doorgaans iets beter. Als er een y staat heb je te maken met een energiezuinige processor met minder goede performance.

Heel platgezged. Wil je een energie zuinige laptop? Kies dan voor een laptop met een  i5-7Y variant processor. Wil je een goede performance maar wil je niet binnen 4 uur zonder stroom zitten? Kies dan voor een U variant.  Heb je meer performance nodig? Kies dan voor een HQ variant.

RAM geheugen

Het RAM geheugen of kortweg RAM, kun je zien als de grootte van je bureau. Heb je een groot bureau? Dan kan je veel papieren en andere voorwerpen kwijt op je bureau. Is je bureau klein? Dan kan het zijn dat je moet kiezen wat je gebruikt op dat moment.

RAM doet ongeveer hetzelfde. Wil je veel programma’s tegelijk open kunnen hebben of meerdere tabbladen in je browser? Dan zal je meer RAM nodig hebben.

Hoeveel je precies nodig hebt is erg afhankelijk van je gebruiksdoeleinden, dus daarover kun je later in dit artikel meer lezen.

Opslag geheugen

Dit is doorgaans bedoelt om programma’s, besturingen systemen en dergelijke op te slaan.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten harde schijven. De eerste is de traditionele harde schijf en wordt afgekort als HDD en de nieuwe, maar ook veel snellere wordt afgekort als SSD (Solid State drives)

Als je budget het toelaat zou ik altijd aanraden om voor een laptop ze kiezen met SSD met minimaal 128GB geheugen. Dit geeft namelijk voor je gevoel de beste prestaties. Wanneer je windows op je SSD hebt staan is het vaak binnen een aantal seconde opgestart. Voor het opslaan van bestanden kun je overwegen om een losse harde schijf bij te kopen, of ga je op zoek naar een laptop waarin SSD en HDD gecombineerd worden.

Accuduur, gewicht en grootte

Deze 3 punten hangen wat mij betreft erg nauw samen. Het klinkt natuurlijk raar, maar uit eindelijk kunnen dit de punten zijn waar je nog het meeste door gaat twijfelen. Wil je liever minder gewicht? Op reis is dat natuurlijk heel handig, maar dit kan wel betekenen dat je wat in moet leveren op de grootte van je laptop of op de accuduur. Daarnaast is het vaak ook zo dat je accuduur minder goed wordt als je een krachtigere laptop koopt. Dit hangt ook vaak weer samen met de grootte van je laptop. Hoe meer eisen je op dit gebied stelt, hoe beperkter je keuze is.

Processor laptop

Verschillende gebruiksdoeleinde

Iedereen zal om een andere redenen willen reizen met een laptop. Houdt er in ieder geval rekening mee dat je iets van (flinke) waarde meeneemt en altijd extra gewicht bij je hebt. Nu is een laptop op reis wel ontzettend handig, maar is het voor iedereen anders wat voor laptop je nodig hebt. In dit artikel gaan we uit van drie verschillende gebruiksdoeleinde. In situatie één ben je iemand die blogt en zo nu en dan wat filmpjes kijkt via internet. In situatie twee bewerk je foto’s en in situatie drie bewerk je ook video’s op reis.

Voornamelijk bloggen

Ik ga in dit stuk van WordPress uit, maar dit is toepasbaar om de meeste systeem zoals blogspot en dergelijke. WordPress draait op de server van je webhosting dus het enige wat je moet kunnen met je laptop is browsen op het internet. Dit kan al met de meeste simpele processoren die je in de huidige laptops vindt.

Eigenlijk is hier maar een punt echt belangrijk en dat is het RAM geheugen. 2gb is dan ook wel het minimale, natuurlijk is het fijner om soms wat meer kracht te hebben, maar het is geen must voor jouw gebruikersdoeleinde. Een ander punt wat je nodig hebt is geheugen. Zorg dat je hardeschijf voor je besturing systeem minimaal 64gb groot is. Zodat je wat programma’s kan installeren, maar vooral ook Windows kan updaten. Zorg dat je ook de mogelijkheid hebt om eventueel een SD kaart of externe harde schijf aan te sluiten, zodat indien nodig je meer opslag geheugen hebt.

Wanneer je budget het toelaat en je iets meer performace wilt kan je kijken naar een laptop met een i5-7500u, 4gb RAM of meer en een 128gb SSD.

Foto bewerking

Om foto’s op je laptop te kunnen bewerken heb je minimaal 2GB RAM nodig, maar 8GB RAM is aanbevolen. Daarnaast is het handig om Windows of Mac OS te gebruiken. Hier kun je namelijk programma’s op installeren, in tegenstelling tot een Chromebook, waar je geen programma’s op kunt installeren.

Verder is een i5 processor of hoger aangeraden om het systeem vloeiend te laten lopen. Is je budget wat lager dan kan je ook kijken voor een i3, maar voor de fijnste ervaring raad ik toch een i5 aan. Het is handig om minimaal voor een 128gb SSD te kiezen zodat je hierop ook Lightroom kan installeren en toch nog wat ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld Office, maar wil je ook nog wat documenten en foto’s op kunnen slaan? Dan raad ik het aan om voor een grotere SSD te gaan. Hoe groot hangt af van je budget.

Laat je budget geen grotere SSD toe? Zorg dan dat je in ieder geval een hardeschijf aan kan sluiten voor documenten.

Video bewerking

Video bewerken is heel zwaar voor een Laptop dus idealistisch wil je gaan voor een echte quad core (HQ serie van Intel) met minimaal 16gb RAM. Je kunt dan echter niet meer kiezen voor een kleine, lichte laptop van 13.3 inch. Dus als je een kleine, lichte laptop wilt met 13.3 inch als formaat, dan raad ik aan om minimaal voor een i7 variant te gaan met 8gb RAM.  Als SSD voldoet 128gb, maar meer is natuurlijk altijd fijner.

Kies je voor een 15inch of groter? Dan kan je natuurlijk ook gaan kijken of je een goede laptop met een HQ processor kan vinden en met 16gb RAM of meer. Ook hier is 128gb SSD genoeg, maar meer is natuurlijk fijner.

Laptop kopen advies
Laptop voor op reis advies

Wat gebruik ik zelf en wat doe ik er mee?

Zelf heb ik recent een HP Spectre 13 aangeschaft met de volgende specificaties voor op reis en school:

  • Processor: i7-6500U
  • RAM: 8gb
  • SSD: 512gb
  • Resolutie: 1920 x 1080 (Full HD)

Deze laptop is aangeschaft omdat ik een goede lichte laptop zocht waarop ik de volgende zaken kon doen; het bijhouden van onze blog, foto’s en video’s bewerken. Voor het bijhouden van onze blog moest er een lokale ontwikkelserver op de laptop kunnen draaien, maar ook een tekst editor om code mee te schrijven. Daarnaast wilde ik een laptop van 13.3 inch en moest ie licht zijn, aangezien dat fijn is als je de laptop veel meeneemt.  Aangezien er weinig 13.3 inch laptops zijn met een i7-xxxxHQ processor zit je al snel bij de U modellen als je een beetje performace wilt.

De laptop gaat bijvoorbeeld mee op reis voor fotobewerking tijdens de reis, maar ook alvast voor wat videobewerking. Verder wordt de laptop hoofdzakelijk gebruikt voor onderhoud aan de website. Ten slotte wordt ie ook nog gebruikt als middel om te tijd de doden in treinen, bussen en vliegtuig, door een filmpje te kijken of door te programmeren. Wanneer ik thuis ben wordt de laptop niet gebruikt, maar gebruik ik een vaste computer.

Linda schrijft de blogs thuis hoofdzakelijk op een laptop met een i5-2xxxU processor en 4gb RAM met een 500gb hdd. Deze laptop is echter veel te groot en zwaar voor op reis, dus daar heeft ze vorig jaar een aparte 2 in 1 laptop voor aangeschaft. Op reis gebruikt ze een Asus T100ha waar een intel atom processor inzit met 2gb RAM en 32gb geheugen. Er zit een aparte geheugenkaart van 128 GB in. 32GB intern geheugen is echter te kort, Windows 10 vraagt meer en kan niet updaten.

Lichte laptop

De perfecte laptop voor op reis is natuurlijk afhankelijk van jouw eisen, wensen en doeleinden, maar hopelijk kun je die perfecte laptop met behulp van dit artikel wel vinden. Heb je nog vragen, opmerkingen of is iets nog niet helemaal duidelijk? Mailen of hieronder reageren mag natuurlijk altijd!

 

De foto's van dit artikel komen van Pixabay en Pexels.
Remco

Remco

Schrijver

Hallo! Mijn naam is Remco, 22 jaar en dol op reizen en ICT. Momenteel ben ik bezig met een bachelor Software Engineer en ben vooral bezig met de techniek van Travellers of the world. Zo nu en dan schrijf ik ook een blog

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows