Lapland in de winter: zo plan je jouw reis naar een magisch winterwonderland

door | Laatste update Jun 11, 2024 | Gepubliceerd Apr 2, 2024 | Europa, Finland | 2 reacties

Lapland

Lapland is een gebied in het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Als je winterreizen ziet naar Lapland, gaan de meeste hiervan richting Finland, maar dat betekent niet dat Noorwegen en Zweden niet de moeite waard zijn. Rusland is minder populair voor een reis naar Lapland.

In dit artikel neem ik je mee naar het plannen van een reis naar Lapland in de winter. Ik neem je mee bij het dilemma of je alles zelf gaat regelen, of dat je beter met een organisatie kunt boeken. Verder vertel ik je alles over het zelf regelen van een Lapland reis en over de reisorganisaties die deze reizen aanbieden. Op deze manier kun jij straks zelf ook je reis naar Lapland boeken!

Reizen naar Lapland: zelf regelen of met een reisorganisatie?  

Bij het plannen van een reis naar Lapland in de winter, kom je al snel voor het eerste dilemma te staan; boek je alles zelf? Of ga je mee met een reisorganisatie? Dit is een lastige beslissing. Wij hadden zelf ook eerst dit dilemma en hebben daarom veel uitgezocht.

In dit deel van het artikel zal ik eerst vertellen wat het goedkoopste is. Reis je goedkoper met een organisatie, of als je het zelf boekt? Daarna bespreek ik over de voor- en nadelen van georganiseerd reizen naar Lapland. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en kiezen wat bij jou past. Daarna bespreek ik de stappen die je moet nemen voor het zelf regelen van je Lapland reis. Aan het einde geef ik tips over waar je een georganiseerde reis kunt boeken naar Lapland, voor als je dat toch liever hebt.

Wat is goedkoper?

Een reis zelf regelen is in veel gevallen goedkoper dan een reis boeken via een reisorganisatie. Maar hoe zit dat als je een reis maakt naar Lapland in de winter? Dan is een reisorganisatie soms bijna even duur als alles zelf boeken. Tenminste, in veel gevallen. Ik vertel je hoe het zit.

Reisorganisaties bieden vaak goedkopere activiteiten aan omdat ze deze groot inkopen en goede prijsafspraken kunnen maken met lokale bedrijven. Als wij de prijzen voor activiteiten in Lapland met elkaar vergelijken, liggen de prijzen via een reisorganisatie echt een paar tientjes lager dan als je dezelfde excursie direct bij het lokale bedrijf zou boeken. Scheelt toch weer! Daarentegen is een accommodatie niet altijd goedkoper en de keuze hierin beperkter via een reisorganisatie dan als je zelf zou boeken via Airbnb of Booking. De prijzen voor vluchten liggen bij een organisatie vast, terwijl je bij het zelf boeken nog wel eens een leuke deal tegenkomt.

Wij waren bij een reisorganisatie €1778,- per persoon kwijt. Dit was inclusief directe vlucht met bagage, transfer, 6 activiteiten en een appartement. Als wij zelf gingen boeken zouden wij ook rondom dit bedrag uitkomen, alleen al omdat de vluchten in die week rond de €650,- a €750,- lagen, zonder bagage. Het was in een schoolvakantie, dat helpt niet. Accommodatie zou rond de €1000,- zijn met zijn tweeën en dan hadden we nog €600,- per persoon over om uit te geven aan de transfer en activiteiten voor zelf regelen duurder zou zijn. Dat klinkt heel veel, maar valt tegen. Activiteiten in Lapland zijn duur. Voor een huskytocht en sneeuwscootertocht ben je al snel €150,- per persoon kwijt. Dan gaat het ineens hard!

Zo zie je dus, het scheelt weinig in kosten om zelf te boeken, of om juist voor een organisatie te kiezen. Tenzij je misschien een goedkope vlucht kunt vinden, of wilt overstappen en op die manier goedkoper kunt vliegen. Maar ook dan kan een organisatie soms toch nog een goede keuze zijn, je kunt vaak ook de reis zonder vlucht boeken.

Meer lezen? Lees ook mijn artikel over ons budget Lapland

Voor- en nadelen van een organisatie

Het is dus bijna even duur in de veel gevallen, maar wat zijn nou de voor- en nadelen van reizen met een organisatie naar Lapland? Hieronder zal ik dit bespreken.

Voordelen

 • Je hebt een gids die je tips geeft, die je kan helpen en die al je vragen beantwoordt.
 • Er is een transfer inbegrepen
 • Je hoeft niets zelf te regelen en nergens over na te denken. Best handig als je voor het eerst zo’n winterreis maakt.
 • Genoeg vrije tijd buiten de activiteiten om voor eigen invulling.
 • Je doet activiteiten vaak met dezelfde mensen, dus dat is gezellig.
 • Bij een reisorganisatie kun je vaak warme kleding huren zodat je dit niet hoeft te kopen. Dit kan je echt heel veel geld besparen. Kleding ter plekke huren zonder reisorganisatie kan ook, maar is echt veel duurder.

Nadelen

 • De activiteiten die bij je reis zitten staan vast. De huskytocht van bijvoorbeeld 9 kilometer kan je niet omzetten naar een tocht van 20 kilometer als je dit zou willen.
 • Soms zijn de groepen wat groter bij activiteiten. Dit is niet altijd storend, maar ik heb een voorkeur voor kleinere groepen.
 • Je planning wordt voor je gemaakt, dus je kunt niet zelf bepalen welke activiteiten je op een dag combineert.

Zoals je ziet zijn er genoeg voordelen. Zelf vind ik de nadelen niet heel erg, dus zou ik ook de volgende keer zo weer met een reisorganisatie naar Fins Lapland gaan. Maar ook zelf boeken zou ik kunnen doen. Ik zou het er lekker vanaf laten hangen wat de prijzen zijn, maar ook van de reis die je wilt maken.

Lapland zelf regelen

Stap voor stap je reis naar Lapland zelf regelen

In dit deel van het artikel vertel ik je over het zelf regelen van je reis naar Lapland.

1. Welk deel van Lapland ga je bezoeken?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen welk deel van Lapland je gaat bezoeken. Ga je naar Noorwegen, Finland of Zweden? En welke plek wil je daar dan bezoeken. Ik zal hieronder per land vertellen welke plekken populair zijn voor een reis naar Lapland in de winter.

Bestemmingen in Fins Lapland

Fins Lapland is heel populair voor een reis naar Lapland, dus hier vind je ook heel veel bestemmingen die je kunt kiezen voor je reis. De populairste is Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland en ook de plek waar je de kerstman kunt bezoeken. Andere leuke plekken om te bezoeken in Fins Lapland zijn Levi, Äkäslompolo, Ylläsjärvi, Ruka, Inari en Saariselkä. Welke plek je hieruit kiest hangt van verschillende dingen af. Wil je meer in de natuur, of wil je bij een wat groter stadje of dorpje zitten? Wil je een skipiste bij het dorp, of maakt dit je niet zo heel veel uit? Mijn tip is dan ook om al deze dorpen en steden even te googelen, op te zoeken hoe de omgeving eruit ziet en op die manier je keuze te maken.

Bestemmingen in Zweeds Lapland

Wil je liever naar Zweden? Ook dat kan! Zweden is vaak wel net iets duurder dan Finland. Verder is Zweeds Lapland bergachtiger dan Fins Lapland, wat weer een hele andere beleving is. In Zweeds Lapland zijn meerdere plekken die leuk zijn om te bezoeken. Probeer bijvoorbeeld rondom Abisko Nationaal Park te verblijven, dit is een van de mooiste natuurgebieden in Lapland. Ook Kiruna is een optie voor als je naar Zweeds Lapland wilt.

Bestemmingen in Noors Lapland

Noorwegen staat bekend om de prachtige bergachtige natuur en biedt een hele andere ervaring dan een reis naar Fins- of Zweeds Lapland. Je vindt hier onder andere de noorderlicht hoofdstad van de wereld: Tromsø. Hier is de kans op noorderlicht het grootst. Andere mooie plekken in Noors Lapland zijn de Lofoten, Alta en Senja. In Noors Lapland kun je ook een walvissen tour doen, iets wat je bij de andere plekken in Lapland niet kunt doen. Dit kan je zeker helpen bij het maken van een beslissing.

Lapland reis boeken, Lapland in de winter

2. In welke periode ga je op reis?

Natuurlijk ga je in de winter, want dit artikel gaat nou eenmaal over reizen naar Lapland in de winter. Maar in welke maand kun je dan het beste gaan? Dan hangt enorm af van je wensen. De beste periode voor een reis naar Fins Lapland in de sneeuw, is van december tot maart. Organisaties bieden reizen aan vanaf half december tot aan half maart. Dan ligt er namelijk gegarandeerd genoeg sneeuw voor alle activiteiten. In december is er weinig daglicht, dat heeft als voordeel dat er meer kans is op noorderlicht, maar als nadeel dat je veel activiteiten (deels) in het donker zult doen. In maart heb je een grotere kans dat er geen sneeuw meer op de bomen ligt, wat toch wel een heel ander beeld geeft. In maart zijn de temperaturen vaak ook alweer wat hoger en begint het soms ook al te dooien. De beste maanden zijn wat mij betreft januari en februari. Er ligt dan heel veel sneeuw en er is voldoende daglicht.

3. Boek een vlucht

Als je een bestemming in Lapland hebt uitgekozen, is het tijd om je vlucht te boeken. Er zijn diverse luchthavens in Lapland. Kies je voor Finland? Dan kun je het beste vliegen op Ivalo, Kittilä, Rovaniemi of Kuusamo. Ga je naar Zweeds Lapland? Dan vlieg je naar Kiruna. Als je voor Noors Lapland kiest kun je het beste vliegen op Tromsø. De kosten voor een vlucht verschillen per periode en per bestemming. Zo volg ik mensen die tickets vonden voor €150,- per persoon, maar werd het in onze week niet goedkoper dan €650,- per persoon. Het kan wel helpen om vanaf België of Duitsland te vliegen, dit is vaak goedkoper. Ook een overstap kan de reis goedkoper maken. 

4. Ga op zoek naar een accommodatie

Als je de vlucht hebt geboekt is het tijd om een accommodatie uit te kiezen. Dit kun je doen via Airbnb of via Booking.com. Je vindt op beide sites heel veel leuke chaletjes waar je in kunt overnachten, maar er zijn ook hotels en appartementen. Bij het uitzoeken van een accommodatie zou ik vooral letten op locatie. Vooral als je geen auto huurt is dit echt heel belangrijk, dan moet er wel een dorp op loopafstand zijn!

Tips voor het boeken van je reis naar Lapland in de winter

5. Bedenk welke activiteiten je wilt doen

Een reis naar Lapland in de winter is natuurlijk niet compleet zonder diverse gave activiteiten. Deze activiteiten kun je het beste ruim van te voren boeken, zodat je zeker bent van een plekje. Ter plekke kan er veel uitverkocht zijn, het kan namelijk druk zijn in de winter. Activiteiten kun je online boeken via Get Your Guide, maar soms ook via je accommodatie. Verder kun je ook op zoek gaan naar lokale bedrijven, deze zijn meestal wel in Google te vinden. In Äkäslompolo kan ik je bijvoorbeeld Due North Safaris en Sisu Outdoor aanraden voor activiteiten. Naast activiteiten kun je ook ter plekke sneeuwschoenen of fatbikes huren om op die manier op pad te gaan. Activiteiten die tof zijn om te boeken zal ik hieronder voor je opsommen, zodat je voor jezelf kunt bekijken wat je ook wilt doen.

 • Huskysafari 
 • Sneeuwscootertocht
 • Sneeuwschoenen hike met gids
 • Fatbiken
 • Langlaufen (neem een les)
 • Skieën
 • Rendierenboerderij bezoeken
 • Noorderlicht expeditie 

En naast deze activiteiten zijn er echt nog meer dingen die je kunt doen in Lapland! Dit verschilt ook weer per plek, dus bekijk dit goed tijdens het zelf regelen van je reis naar Lapland! 

Reis naar Lapland zelf regelen of met organisatie?
Reis naar Lapland zelf regelen of met organisatie? De activiteiten in Lapland
Rendieren

6. Denk na over je transfer + vervoer ter plaatse

Als je op het vliegveld aankomt ben je er nog niet gelijk, je moet nog naar je accommodatie reizen. Dit kan op twee manieren. Of je haalt een huurauto op, of je regelt een transfer. Een groot voordeel van een huurauto is dat je tijdens je reis de vrijheid hebt om lekker erop uit te trekken en de omgeving in te gaan. Ook zou je eventueel een roadtrip kunnen maken en meerdere plekken kunnen bezoeken. Verder kun je met je auto in de avond rijden naar een nog betere plek voor het noorderlicht. Op die manier word je reis naar Lapland in de winter nog veelzijdiger. Rijden in Lapland is goed te doen, de wegen worden goed onderhouden. Een auto huren doe je het beste via Sunny Cars, zodat je volledig verzekerd bent. Maar check ook zeker Rentalcars, Discover Cars en AutoEurope, deze zijn soms goedkoper.

Je kunt er echter ook voor kiezen om geen auto te huren. Op de meeste plekken heb je deze ook niet echt nodig, mits je dichtbij een dorp of stadje verblijft. Regel dan wel vooraf een taxi die je vanaf het vliegveld naar je accommodatie brengt. Er rijdt geen openbaar vervoer.

7. Koop warme kleding!

Als alles is geregeld is het ook tijd om je warme kleding te regelen. Hieronder zijn wat dingen die je zeker moet kopen:

 • Merinowollen onderlaag
 • Muts
 • Buff
 • Merinowollen handschoenen
 • Dikke wanten (tenzij je deze gehuurd hebt)
 • Wandelschoenen
 • Merino wollen sokken (liners en dikke)
 • Een waterdichte en warme broek
 • Fleece vest en / of trui
 • Optioneel: skijas, skibroek, hand- en voetenwarmers.

Zelf had ik mijn gewone winterjas mee omdat wij dus kleding gehuurd hadden. Verder heb ik ook mijn winddichte en waterdichte outdoorjas meegenomen. Sneeuwschoenen hadden wij niet mee en die hebben wij ook niet gemist. Bij stilzit activiteiten krijg je warme schoenen of kun je deze huren. Wij hebben de meeste spullen die wij nog wel moesten kopen gekocht bij de Decathlon. 

Reis naar Lapland zelf regelen en boeken, of met een organisatie naar Lapland?

Lapland met een reisorganisatie

Wil je toch het gemak van een reisorganisatie voor je reis naar Lapland? Dat kan ook! Hieronder vertel ik je hoe je een reis naar Lapland boekt met een reisorganisatie, want ook dan is er nog heel veel keuze.

Welke bestemming in Lapland wil je bezoeken?

Als je naar Lapland in de winter reist met een organisatie zul je ook eerst moeten bedenken naar welke bestemming je wilt reizen in Lapland en in welke periode je wilt gaan. Er zijn veel verschillende organisaties en de verschillende organisaties gaan ook allemaal richting andere plekken in Lapland. Voor inspiratie voor locaties die je met een organisatie kunt bezoeken, verwijs ik je door naar punt 1 bij het stuk over het zelf regelen van je reis naar Lapland.

Met welke organisatie reis je naar Lapland?

Er zijn echt heel veel organisaties waarmee je naar Lapland kunt reizen, dus soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder som ik een aantal van de beste reisorganisaties op. Als je op de link klikt, kun je gelijk een reis boeken.

 • Lapland Travel: is een onderdeel van Travelbase en verzorgt toffe reizen naar Rovaniemi, Äkäslompolo en Levi. Goede reisorganisatie met nette prijzen. Dit was ook onze keuze en kan ik enorm aanraden!
 • Beyond Borders: heeft reizen naar Äkäslompolo in Finland, naar Tromsø in Noorwegen en naar Kiruna in Zweden. Er is ook een rondreis en een reis speciaal voor gezinnen.
 • Tui: Biedt diverse reizen aan naar plekken in Lapland. Sommige met activiteiten, sommige zonder.
 • Voigt Travel: Is specialist op het gebied van reizen naar Lapland en daarom zeker een aanrader! Er is veel keuze.
 • Nordic: de Scandinavië specialist en dus ook een hele goede organisatie om een reis naar Lapland bij te boeken. 

Reis naar Lapland regelen: wat wij precies deden

Zoals misschien al duidelijk is geworden, maakt het echt niet heel veel uit of je je reis boekt via een reisorganisatie, of dat je je reis naar Lapland zelf gaat regelen. Op beide manieren maak je een geweldige reis. Zelf kozen wij voor een reisorganisatie. Dit is iets wat wij normaal echt nooit doen, maar waar wij nu echt heel blij mee waren. Een reis naar Lapland is zo anders dan elke andere reis dan ook. Nu kregen wij een paklijst toegestuurd, hoefden wij niet na te denken over activiteiten en hadden wij een Nederlandse gids al aanspreekpunt ter plekke. Dit was echt ideaal. Wij kozen voor de organisatie Lapland Travel vanwege de goede reviews, het specialisme in Lapland en de prijs. Ik zou het zo nog eens doen en raad het iedereen aan!

Ook leuk! Lapland Travel heeft een super fijne Facebook groep waarin je tips kunt vragen, foto’s van andere kunt bekijken en heel veel informatie kunt lezen. Niet alleen leuk als je met Lapland Travel reist, ook leuk als je je reis naar Lapland zelf regelt. Je vindt deze Facebook groep via deze link.

Lapland in de winter

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over je reis naar Lapland in de winter regelen. Hopelijk heb je nu genoeg tips voor het boeken van je Lapland reis verzameld en kun je nu zelf ook die droomreis maken.

Wil jij ook op reis naar Lapland in de winter?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows