Landmannalaugar bezoeken in IJsland: tips + alles wat je moet weten!

door | Laatste update Aug 30, 2023 | Gepubliceerd Sep 13, 2022 | Europa, IJsland | 4 reacties

Landmannalaugar is een kleurrijk stukje natuur in het binnenland van IJsland. Je vindt hier prachtige bergen in alle kleuren van de regenboog en nog veel meer moois. Dit is een van de mooiste plekken ter wereld! Ga wandelen, geniet van een bad in een natuurlijke hotspring en ontdek de mooiste natuur. Wil je ook Landmannalaugar bezoeken? In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste bezienswaardigheden, deel ik de beste tips, vertel ik over de bereikbaarheid en hoe je een dagtrip naar Landmannalaugar kunt maken.

Landmannalaugar in IJsland

Landmannalaugar ligt in het natuurgebied Fjallabak in de hooglanden van IJsland. Het ligt in het zuiden van de hooglanden en is vooral bekend door de kleurrijke ryolietbergen. Dit gesteente bestaat uit kwarts en silicium en samen met diverse mineralen zorgt dit voor bijzondere kleuren in de natuur. De omgeving hier is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen.

Hoe bereik je Landmannalaugar in IJsland?

Landmannalaugur in IJsland ligt dus in de hooglanden van IJsland, dit betekent dat het in het binnenland ligt. Dit is over het algemeen minder goed te bereiken, aangezien de weg hierheen niet geasfalteerd zijn en over het algemeen allemaal f-wegen zijn. F-wegen mag je alleen rijden met een 4×4, gewone auto’s zijn hier niet toegestaan. De wegen zijn onverhard en soms best pittig om te rijden. Je moet ook zo nu en dan rivieren doorkruisen. Er zijn verschillende manieren om Landmannalaugar te bereiken en hieronder zal ik daarover vertellen.

Let trouwens op dat dit mooie stukje IJsland alleen in de zomermaanden bereikbaar is!

Landmannalaugar bezoeken met je eigen auto

Misschien wel de fijnste manier om hierheen te reizen is gewoon met je eigen vervoer. Je kunt dan stoppen waar je wilt en ook blijven zolang als je wilt. Je moet dan wel echt een 4×4 huren, want zonder kun je hier niet komen. Wij kozen hier dan ook niet voor, omdat wij het zonde vonden om zoveel meer te betalen voor een auto, puur voor deze plek. Inmiddels weten wij zeker dat wij ooit met een 4×4 IJsland willen ontdekken, om naast Landmannalaugar ook andere plekken in het binnenland te ontdekken.

Als je met je eigen 4×4 Landmannalaugar bezoeken wilt, kan dat via deze volgende routes:

  • Vanaf weg 1 of de route F26 rijd je richting de F208 naar het zuiden. Vanaf daar kun je de weg F224 nemen richting Landmannalaugur.
  • Vanaf de F26 kun je richting de F225 gaan en daarna de route nemen naar F208. Vervolgens kun je de F224 nemen richting Landmannalaugar. Via deze route zie je ook de Hekla vulkaan.
  • Je kunt ook nog vanaf het zuiden bij Katla de F208 nemen, maar deze route is alleen aangeraden voor mensen die veel ervaring hebben met het rijden in een 4×4. Er zitten hier een aantal vrij diepe rivier doorkruisingen in.
Landmannalaugar bezoeken in IJsland

Met de bus

Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je ook met de bus naar dit mooie plekje in IJsland. Vanaf Reykjavik, Selfoss of Hella kun je met een 4×4 bus mee richting Landmannalaugar. In Landmannalaugar kun je dan op eigen houtje wandelen en de omgeving verkennen. De bus kost zo’n €70,- per persoon voor een retour en moet je van te voren boeken. Toen wij graag naar Landmannalaugar wilden, waren de bussen al volgeboekt voor de dagen erna. Je kunt de bus regelen via Reykjavik Excursions of via Trex.

Met een tour

Zelf kozen wij voor een tour. Het voordeel is dan dat je niet zelf hoeft te rijden, maar wel op bepaalde plekken langs de prachtige route stopt. Ook heb je een gids mee tijdens je wandeling in het gebied en leer je zo gelijk meer van wat je ziet. Tours moet je van te voren boeken. Zelf boekten wij slechts 1 dag van te voren en hierdoor hadden wij echt heel weinig keuze, bijna alles was al vol. Wij gingen mee met Arctic Yeti, een kleinschalige tour, maar wel voornamelijk in het Spaans. Wij boekten via een andere website en wisten dit niet van te voren. Hoewel er Engels werd gesproken, waren wij de enige niet Spaanse mensen. De tours verschillen ook, zo nemen de tours allemaal verschillende routes en kunnen de stops anders zijn. Ook zijn er tours waarbij er niet gestopt wordt onderweg, maar waar het puur om de hike ter plekke gaat. Dat is iets om rekening mee te houden. Wij vonden onze tour overigens echt super, ondanks dat het vooral in het Spaans was. Een overzicht van leuke tours in Landmannalaugar zie je hieronder.

Landmannalaugar bezienswaardigheden: wat te doen in Landmannalaugar?

Nu je weet hoe je deze prachtige plek in IJsland bereikt, ga ik je vertellen wat je er moet doen, zodat jij je dagtrip naar Landmannalaugar, of meerdaagse trip naar deze geweldige plek, goed kunt plannen.

1. Stop op de mooiste plekken onderweg

Als je met eigen vervoer reist, kun je zelf de mooiste route nemen en stoppen op plekken onderweg. Reis je zonder eigen vervoer? Dan heb je geen keuze en stap je uit op plekken waar de tour stopt. Nu kun je vaak wel van te voren zien waar dat is, dus je kan je keuze voor een tour daarop baseren. Rijd je zelf? Dan moet je in ieder geval op deze plekken stoppen:

Háifoss

Háifoss is een prachtige waterval die op de route naar Landmannalaugur ligt. Deze waterval ligt in een kloof en is echt heel mooi en indrukwekkend om te zien. Het is zeker de kleine omweg waard! Sommige tours gaan hier ook heen, de onze helaas niet.

Sigöldugljúfur

Dit is een sprookjesachtige kloof bij de F208 met blauw water en allemaal watervallen. Alsof je in een film bent beland. Hier moet je zeker stoppen als je met eigen vervoer een tripje maakt richting Landmannalaugar.

Hekla vulkaan

Tijdens het rijden heb je uitzicht op de Hekla vulkaan. De vulkaan is 1491 meter hoog en de meest actieve vulkaan in het land. Bij ons was het te bewolkt om de top van de vulkaan te zien, maar tijdens een heldere dag moet het uitzicht geweldig zijn. Wij vonden het zelfs met bewolking al heel mooi.

Stútur krater

De Strútur krater ligt al redelijk dichtbij de camping van Landmannalaugar en het startpunt voor de wandelingen. Maar de Strútur vulkaan is zeker een bezoekje waard. Met een korte wandeling kun je de vulkaan beklimmen en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Tips voor Landmannalaugar in IJsland

Mooie uitzichten langs de weg

Naast deze leuke stops op de route naar Landmannalaugar in IJsland, zijn er ook gewoon wat mooie fotopunten langs de weg. De mooiste vond ik het uitzichtpunt langs de F208, vlakbij de Stútur krater en het meer Frostastaðavatn. Verder zijn er nog meer plekken waar je kunt parkeren om even te genieten van de mooie natuur. Ook maakte ik gewoon heel veel foto’s vanuit het raam, omdat het er zo prachtig was.

Landmannalaugar bezoeken: mooie uitzichten onderweg
Landmannalaugar bezoeken: mooie uitzichten onderweg
Landmannalaugar bezoeken: mooie uitzichten onderweg

2. Wandelen bij Landmannalaugar

Nadat je op al deze plekken bent gestopt op de route naar Landmannalaugar toe, is het tijd voor een mooie wandeling. Je kunt prima meerdere wandelingen met elkaar combineren op een dag, of meerdere dagen blijven om zo meerdere wandelingen te doen. De wandelingen staan allemaal goed aangegeven met gekleurde paaltjes, dat is ideaal in ieder geval.

Je heb hier kortere wandelingen, maar ook wandelingen waar je meerdere dagen voor nodig hebt. Er is voor iedereen wel iets te vinden in dit gebied. Hieronder som ik aantal van de mooiste wandelroutes bij Landmannalaugar voor je op:

De Laugahraum Loop

Dit rondje is een van de meest toegankelijke wandelingen in het gebied. Deze wandeling is niet super lang, maar geeft je wel geweldige uitzichten en een goede indruk van Landmannalaugar. Als je Landmannalaugar bezoeken wilt als een dagtrip met de bus, dan is dit ook een ideale wandeling. Het is een rondje van 4.3 kilometer lang. Je start de wandeling op de camping met een klim omhoog en daarna wandel je door het lavaveld richting de voet van de prachtige knalrode Brennisteinsalda vulkaan. Wij deden dit rondje ook en dat was echt een aanrader!

Landmannalaugar bezoeken
Landmannalaugar bezoeken
Landmannalaugar bezoeken

Brennisteinsalda 

Heb je iets meer tijd? Dan is het enorm de moeite waard om de Brennisteinsalda vulkaan te beklimmen. Je start eigenlijk hetzelfde als hoe je start bij de Laugahraum loop, alleen op een gegeven moment begin je aan de klim naar de vulkaan. De klim is op zich niet moeilijk, alleen moet je rekening houden met losse stenen. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht. De wandeling is dan zo’n 6.5 kilometer lang. Wij hebben hier ook een stukje van gedaan en dat was echt enorm de moeite waard!

Doen bij Landmannalaugar in IJsland

Mount Bláhnjúkur

Als je de wandeling van 6 kilometer naar Mount Bláhnjúkur volgt, dan kun je deze berg beklimmen. Vanaf boven heb je echt een geweldig uitzicht op de natuur hier. Heel indrukwekkend.

Ljótipollur

Ljótipollur betekent lelijke poel in het IJslands, maar is echt alles behalve lelijk. Vanaf de camping is de route naar dit mooie plekje 13 kilometer, maar je kunt ook parkeren bij de Strútur krater, vanaf hier is de wandeling 9 kilometer. Het is in ieder geval enorm de moeite waard als je de tijd hebt!

Laugavegur Trail

Wil je hier meerdere dagen hiken? Dan is de Laugavegur Trail perfect voor jou. Deze wandeling is 55 kilometer lang en brengt je in een aantal dagen van Landmannalaugar naar Thórsmörk.

3. Relaxen in de hotspring

Na je wandeling heb je wel wat ontspanning verdiend! Het is dan ook tijd om lekker te relaxen in de Landmannalaugar hotspring. Deze natuurlijke hotspring vind je vlakbij de camping. Er zijn geen faciliteiten, maar je kunt hier wel heerlijk ontspannen na een actieve dag in de bergen van IJsland. Ideaal!

Hotspring bij Landmannalaugar IJsland

Overige tips voor Landmannalaugar bezoeken

Nu je weet hoe je deze plek bereikt en wat je moet doen in Landmannalaugar, is het tijd om mijn laatste tips voor Landmannalaugar met je te delen.

Overnachten bij Landmannalaugar

Wil je ook overnachten bij Landmannalaugar? Dat kan! Je kunt verblijven op de camping, of in een hut. Boek de hut wel ruim van te voren, anders is er geen plek meer voor je. Het is een aanrader om hier te overnachten, zodat je de tijd hebt voor meerdere wandelingen en Landmannalaugur in IJsland echt goed kunt ontdekken. De nacht in een hut boek je via deze link. De camping werkt op een first come, first serve basis. Dus kom hier zeker een beetje op tijd!

Dagtrip naar Landmannalaugar

Zoals ik al eerder zei kozen wij ervoor om Landmannalaugar in IJsland met een tour te bezoeken en een dagtrip naar Langmannalaugar te maken. Wil je ook Langmannalaugar bezoeken en heb je weinig tijd in IJsland? Dan is dit ideaal. Op deze manier konden wij een mooie ronde maken over de ringweg, maar toch even een kijkje nemen in het binnenland. Wij kozen ervoor om in Selfoss te verblijven en vanaf hier de dagtrip te maken. Dit scheelt je veel tijd in de auto zitten, aangezien het vanaf Reykjavik nog verder rijden is.

Meer lezen? Ik schreef ook een artikel over onze dagtrip naar Landmannalaugar, zodat je precies weet hoe zo’n dag eruit ziet! 

Laatste dingen die je moet weten

Hieronder soms ik nog wat laatste handige tips voor Landmannalaugar op.

 • Neem genoeg eten en drinken mee. Er zijn geen winkels daar.
 • Op de camping vind je een toiletruimte, ook als je niet op de camping verblijft, kun je hier gebruik van maken. Je betaalt dan wel 200 ISK per persoon. Wij hebben overigens niks betaald omdat wij niet konden ontdekken waar dit moest. Het rook er niet zo fris, dus wij vonden het ook behoorlijk prijzig voor wat je kreeg.
 • Trek goede schoenen aan. De wandelingen hier zijn goed te doen, ook met hoogtevrees, maar je loopt wel veel op losliggende stenen. Goede schoenen zijn geen overbodige luxe.
 • Geniet! Want dit is echt het mooiste plekje van IJsland en een van de mooiste plekken ter wereld.
 • Lees voor je naar IJsland gaat ook zeker mijn artikel waarin ik je alles vertel over een reis naar IJsland voorbereiden!

Dit is alles wat je moet weten over Landmannalaugar bezoeken in IJsland. Wij vonden het echt geweldig. Ik hoop ooit nog eens terug te gaan en deze plek met eigen vervoer te bezoeken. Dan blijf ik zeker langer en hoop ik ook de plekken te bekijken die wij nu nog gemist hebben. Landmannalaugar is in ieder geval prachtig en een bezoek hieraan wordt een hoogtepunt van je reis door IJsland!

Wil jij Landmannalaugar bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow