Het pareltje van Kroatië: de meren van Plitvice

door | Laatste update Apr 8, 2019 | Gepubliceerd Sep 24, 2016 | Europa, Kroatië | 10 reacties

Tijdens onze vakantie in Slovenië zaten wij heel dichtbij de Kroatische grens. Toen wij ontdekte dat de meren van Plitvice op ruim twee uur rijden bij de camping vandaan lagen twijfelde wij geen moment: hier moesten wij heen!

De meren van Plitvice stonden al heel lang hoog op mijn bucketlist en ik kan zeggen, de twee uur rijden waren het helemaal waard. Ik werd compleet verliefd op het blauwe water, de watervallen en al het andere moois dat het park te bieden heeft. Ik bezocht het park in 2014, alweer een tijdje geleden dus, maar ik denk er nog vaak aan terug en als ik foto’s kijk word ik weer helemaal blij. Het is een van de mooiste plekken die ik ooit zag.

Ik liet al eens eerder foto’s zien van dit mooie park, namelijk in mijn photodiary, maar deze post staat vol met praktische info en tips!

Drukte bij de meren van Plitvice

Wij bezochten de meren van Plitvice in het hoogseizoen, maar nog wel voor de extreme drukte. Wij gingen namelijk in begin juli. Het was naar mijn mening nog best rustig, ik had namelijk verwacht dat het zwart zag van de mensen. Dit viel mij mee. Op sommige populaire paden was het wel heel druk, dan stond je gewoon in een soort file. Als je buiten het hoogseizoen (1 juli tot en met 31 augustus) kan gaan, doe dit dan! De eerste en de laatste week van het hoogseizoen zijn ook nog wel te doen, maar ik kan me voorstellen dat het in de bouwvak extreem druk is. Maar ja, wat verwacht je als het zo’n beetje DE toeristische trekpleister van Kroatië is?

Reis je toch in de drukke periode en wil je de drukte proberen te vermijden? Dat kan. Zorg er dan gewoon voor dat je rond openingstijd bij de ingang staat. Dan zijn er nog maar weinig mensen en ben je de ergste drukte voor. Het is dan wel handig als je overnacht in de omgeving van de meren van Plitvice, zodat je niet eerst nog twee uur moet rijden. 

Entreetickets voor de meren van Plitvice

Je kan naar binnen bij ingang 1 en 2. Wij hadden niet van te voren bedacht wat we precies gingen doen tijdens ons bezoek en volgden de borden maar naar ingang twee. Het park is niet gratis en is tijdens het hoogseizoen (1 juli tot en met 31 augustus) duurder dan erbuiten. Tijdens hoogseizoen betaal je als volwassene 180 kuna (€23,50), als kind 80 kuna (€10,47) en als student 110 kuna (€14,40). Buiten het hoogseizoen is het zo €10,- goedkoper! Dat scheelt dus flink. Let op dat je nog als kind gezien wordt tot je achttiende. In Nederland is dit nergens zo, dus wij rekende mijn zusje mee als volwassene, terwijl ze veertien was. Die mensen achter de balie houden op zo’n moment wijs hun mond. Als student moet je je pas laten zien, dus het loont om deze mee te nemen!

Parkeren op de parkeerplaats bij het park kost ook geld, je betaalt 7 kuna per uur, dit is ongeveer 90 cent per uur. Op zich goed te doen voor zo’n bekende toeristen plek.

Kroatië
Meren van Plitvice, Kroatië

Wandelen bij de meren van Plitvice

Je hebt vanaf ingang 1 en 2 verschillende wandelingen door het nationale park de meren van Plitvice. Vanaf ingang 1 gaan wandeling A, B, C en K en vanaf ingang 2 de routes E, F, H en K.

Ingang 1:
– Route A – (2-3 uur) het lage deel van het park
– Route B – (3-4 uur) het lage deel van het park plus beide boottochten over het Kozjak meer
– Route C – (4-6 uur) hoge en lage deel, lange busrit en lange boottocht over het Kozjak meer
– Route K – (6-8 uur) wandelen door het hele park (geen bus of boottocht)

Ingang 2:
– Route E – (2-3 uur) hoge deel van het park, busrit en korte boottocht
– Route F – (3-4 uur) lage deel van het park, busrit en beide boottochten
– Route H – (4-6 uur) hoge en lage deel, lange busrit en lange boottocht over het Kozjak meer
– Route K – (6-8 uur) wandelen door het hele park (geen bus of boottocht)

Wij kozen voor wandeling H. K is de langste, maar dit komt omdat je loopt wat je bij H met de bus aflegt. In het begin is route H nog best druk, maar zodra route F en H scheiden valt de drukte heel erg mee. Je komt langs zowel het hoge als het lage deel en je bent sowieso een hele ochtend en halve middag bezig.

Halverwege, na de tocht met de boot, kom je een restaurantje tegen, hier kan je overheerlijk eten. En… als het regent is dit een hele goed schuilplaats! Ook al loop je tussen de bomen en merk je van de regen gelukkig weinig!

De grootste watervallen in het park wijken iets af van de route, dit staat ook aangegeven. Natuurlijk is het wel zo leuk om erheen te gaan. Naar het uitzicht punt lopen is helemaal nutteloos en zonde van je tijd, aangezien je daar bijna alleen maar bomen ziet. Van voren zie je de waterval veel beter. (misschien dat dit inmiddels wel veranderd is, proberen kan dus altijd)

de meren van Plitvice
De meren van Plitvice, Kroatië
De meren van Plitvice, Kroatië
Watervallen, Kroatië

Overige tips en info

  • Ga zo vroeg mogelijk! Veel toeristen moeten lang rijden (zoals wij) of houden niet van vroeg opstaan, als je vroeg gaat is de kans op een rustig park groter.
  • Heb je meer tijd? Dan kan je 1 dag in het lage deel doorbrengen en 1 dag in het hoge deel. Zo je net even meer van dit mooie park.
  • Op de helft van de route zit een restaurant / picknickplek, verder nergens. Als je hier niet rond etenstijd bent of gewoon geen trek hebt kun je nergens anders meer wat halen (ten minste niet op de route die wij deden). Alleen na je wandeling weer. Ga je heel vroeg? Neem dan gewoon je eigen eten mee, dan krijg je dit probleem ook niet.
  • In het hoogseizoen is het restaurant heel druk, dus de kans op een zitplek is klein, er is echter een groot picknickveld met tafeltjes waar wel nog plek is. Hier mag je ook eigen eten meenemen.
  • Wijk af van je route en volg de borden naar de grote waterval, ga vervolgens zoals ik eerder al zie niet naar het uitzichtpunt, dit is de moeite niet waard.
  • Neem voldoende drinken mee! Er zijn zoals ik al zei weinig restaurantjes tijdens je route.
  • Geniet! Want dit is echt een prachtige plek
De meren van plitvice

Meer foto’s zien van dit prachtige park? Bekijk nu mijn photodiary (waarschuwing: je wordt extreem verliefd!) & houd onze instagram in de gaten!

Ben jij al eens in dit prachtige park geweest? 

Ik was in 2014 in dit park, de cijfers heb ik opgezocht, maar ze kunnen altijd veranderen!
Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows