Koken en reizen: de beste kookboeken voor reizigers!

by | Jan 3, 2022 | Lijstjes | 4 comments

Op reis ben ik dol op lekker eten. Als je thuis de wereldkeukens naar binnen haalt, ervaar je opnieuw de prachtige reizen die je hebt gemaakt. De smaken en geuren kun je zo opnieuw herbeleven. Omdat wij dus dol zijn op lekker eten van over de hele wereld, hebben wij inmiddels een behoorlijke verzameling aan kookboeken. In dit artikel deel ik de beste kookboeken voor reizigers!

Kookboeken voor reizigers

Wij hebben een flinke verzameling van kookboeken. Niet alleen maar kookboeken die je terugbrengen naar de meest exotische bestemmingen, maar ook gewoon kookboeken die fijn en leuk zijn voor iedereen. In dit artikel deel ik per werelddeel een aantal kookboeken voor reizigers, zodat jij weet welke je echt zeker weten moet aanschaffen!

Kookboeken voor reizigers: Azië

De Aziatische keuken is echt een van onze favoriete keukens. Het is heel kruidig en hierdoor ook enorm smaakvol. Doordat wij veel Aziatisch koken hebben wij enorm veel kruiden in de keuken staan en maken wij in een mum van tijd de lekkerste curry’s en andere gerechten klaar. Hieronder deel ik een aantal kookboeken voor reizigers van de Aziatische keuken. Je zult zien dat wij vooral dol zijn op de Indiase keuken en op de Thaise keuken.

Mijn liefde voor het Aziatisch koken is trouwens ontstaan tijdens een super leuke kookcursus op Bali

Curry Guy Compleet

Ik begin gelijk maar met ons favoriete kookboek, namelijk het kookboek Curry Guy Compleet. Dit boek is geschreven door Dan Toombs, een Engelsman die dus echt geweldige curry’s maakt. De recepten in het boek zijn echt heel smaakvol en fantastisch lekker. Er staan maar liefst 200 curry’s in uit verschillende landen. De meeste curry’s komen uit India, maar ook Sri Lanka en nog wat andere Aziatische landen zijn vertegenwoordigd in dit boek. Het Naan recept uit dit boek is trouwens ook echt fantastisch.

Het enige nadeel aan dit boek? Elke keer als wij nu ergens curry met naan bestellen valt het tegen. De curry en naan uit dit boek zijn namelijk gewoon zo extreem lekker, dat het wint van de meeste restaurants.

Hieronder nog even een samenvatting van dit boek:

Titel: Curry Guy Compleet
Schrijver: Dan Toombs
Keuken: Aziatisch, voornamelijk Indiase curry’s
Moeilijkheid: de meeste recepten zijn vrij makkelijk en snel. Je moet wel van te voren soms wat dingen maken. Dit kan gelukkig in grote porties, dus dit vries je in en je gebruikt steeds een deel. De ingrediënten uit het boek zijn in de supermarkt te krijgen, op sommige pepers na.
Onze favoriete recepten: Vindaloo, Rezala, Ceylon en de Naan
Waar te bestellen? Via deze link! 

Dan Toombs heeft meerdere Curry Guy boeken geschreven. Compleet bevat de 200 beste en meest populaire recepten. Andere boeken die je zou kunnen kiezen zijn bijvoorbeeld Curry Guy Veggie en Curry Guy Easy

Curry Guy Thai

Dat wij behoorlijk fan zijn van de boeken van Dan Toombs is wel duidelijk denk ik, want wij kochten een tijdje geleden ook het boek Curry Guy Thai. Met je raad het vast wel, Thaise recepten. Hier staan wederom veel heerlijke curry’s in, maar ook heel veel andere lekkere Thaise klassieke recepten. Echt een aanrader als je van de Thaise keuken houdt!

Ik moet zeggen dat wij dit boek nog niet super lang hebben en er dus nog niet heel veel uit geprobeerd hebben. Als wij meer gekookt hebben uit dit prachtige boek, kan ik er ook nog wat meer over vertellen.

Titel: Curry Guy Thai
Schrijver: Dan Toombs
Keuken: Thaise keuken (niet alleen curry’s!)
Moeilijkheid:
De ingrediënten zijn prima te vinden in de supermarkt op het eerste gezicht. De meeste recepten duren niet heel lang en zijn ook makkelijk te volgen.
Onze favoriete recepten:
Hiervoor hebben wij het boek nog niet lang genoeg
Waar te bestellen?
Via deze link! 

De bijbel van de Thaise keuken

Wij vinden Thais eten echt heel lekker, dus kochten wij nog een Thais kookboek. Deze hebben wij echt al een tijdje in ons bezit en dan ook al regelmatig gebruikt. De recepten zijn allemaal heel kort en duidelijk, maar ook allemaal heel lekker.

Het boek is ingedeeld per regio in Thailand en heeft veel lekkers te bieden. Je vindt er natuurlijk de klassiekers zoals de Thaise curry’s, kip cashew, Pad Thai en Mango Sticky rice. Maar daarnaast heeft dit dikke boek vol recepten nog veel meer fijne ideeën voor een lekkere avondmaal. Als wij snel iets willen koken, pakken wij dit kookboek er regelmatig bij.

Titel: De bijbel van de Thaise keuken
Schrijver: Noi Pia-Ud
Keuken:
Thais
Moeilijkheid:
Makkelijk, de recepten zijn snel, kort en duidelijk. Veel ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden.
Onze favoriete recepten:
Kip cashew, kip zwarte peper en de loempia’s uit het boek
Waar te bestellen?
Via deze link 

kookboeken voor reizigers

Made in India

Zoals ik al zei kun je aan dit lijstje wel zien dat wij van de Thaise en Indiase keuken houden. Want in het lijstje met kookboeken voor reizigers kom je nu alweer een Indiaas boek tegen. Dit boek is geschreven door een Indiase vrouw die de recepten van haar moeder heeft gebundeld in een boek. Deze recepten zijn dan ook echt authentiek Indiaas en wij zijn echt dol op dit fijne boek. De recepten zijn allemaal zo enorm lekker en weer heel anders dan de recepten uit onze andere boeken!

Titel: Made in India
Schrijver: Meera Sodha
Keuken:
Indiaas (en ook echt authentiek!)
Moeilijkheid:
Vrij simpel te volgen, sommige ingrediënten zijn wat lastiger te vinden, maar altijd heel goed te vervangen. Dit is ook maar bij een paar recepten.
Onze favoriete recepten:
Mijn moeders kipcurry, de bloemkoolcurry (die is zo fantastisch!) en de kipcurry met vijgen (maar dan zonder vijgen)
Waar te bestellen?
Via deze link 

Meera Soadha heeft naast dit boek nog een ander boek geschreven die bij ons nog op het lijstje staat. Namelijk het boek Puur India. Hierin deelt ze 130 vegetarische recepten met je uit de authentieke Indiase keuken. Je bestelt het boek via deze link

kookboeken voor reizigers

Simpel

Bij Azië denk je natuurlijk snel aan de Indiasche, Thaise, Chinese, Indonesische en Vietnamese keuken. Maar onder Azië valt natuurlijk ook het midden oosten en ook daar kun je echt fantastisch eten. Wij hebben zelf het kookboek simpel en in dit boek kun je heerlijke recepten maken uit die unieke regio van de wereld. Het zijn allemaal hele smaakvolle recepten.

Titel: Simpel
Schrijver: Yotam Ottolenghi
Keuken:
Midden-oosten / oosters
Moeilijkheid:
Veel ingredieënten uit dit boek zijn niet zomaar te krijgen in de supermarkt, je kunt ze wel heel makkelijk online bestellen. De recepten zijn goed en makkelijk te volgen. Doordat wij veel recepten niet kennen, vind ik het wel eens moeilijk om iets te kiezen uit dit boek.
Onze favoriete recepten:
De gehaktballen en aardappeltjes uit dit boek!
Waar te bestellen?
Via deze link 

Kookboeken voor reizigers: Europa

Als je denkt aan Europa denken sommige mensen gelijk dat het eten hier maar saai is. Maar dat is wat mij betreft helemaal niet waar. De Europese keuken is namelijk heel veelzijdig en lekker! Wij hebben niet zo heel veel kookboeken van de Europese keuken, maar in de toekomst komt er vast nog wat bij. Later deel ik ook wat algemene kookboeken en veel daarvan zullen op zich ook deels bij de Europese keuken horen.

De zilveren lepel

Italiaans eten is echt geweldig en wij koken dan ook regelmatig Italiaans. Meestal val je snel terug op pasta’s, maar Italiaans is veel meer dan dat. De Italiaans keuken heeft heel veel lekkere vleesgerechten, maar ook heel veel lekkere vega recepten. Wij hebben het kookboek de Zilveren lepel en de dingen die hierin staan, zijn echt fantastisch. Het is wel echt een enorm dik boek en er staan bijna geen foto’s in. Dus heel aantrekkelijk is het boek op dat gebied niet. Maar goed, het gaat om het resultaat toch?

Dit kookboek is authentiek Italiaans en ook al behoorlijk lang op de markt. Ook in Italië wordt dit boek heel veel verkocht.

Titel: De Zilveren Lepel
Schrijver: niet bekend
Keuken:
Italiaans
Moeilijkheid:
De recepten zijn kort, veel variatie. Weinig plaatjes, maar wel heel duidelijk en niet moeilijk om te maken
Onze favoriete recepten:
De Lasagne Bolognaise en aardappelkroketjes  
Waar te bestellen?
Via deze link 

De Pizzabijbel

Zeg je Italië, dan zeg je pizza. En hoewel pizza uit de diepvries soms best lekker is, is het natuurlijk veel lekkerder om het zelf te maken. Wij kochten daarom de Pizzabijbel. Dit boek staat vol met ideeën voor een lekker belegde pizza. Maar je kunt ook recepten vinden voor pizzadeeg en saus voor op je pizza. Ideaal!

Titel: de Pizzabijbel
Schrijver: Simon Giaccotto
Keuken:
Italiaans
Moeilijkheid:
Heel makkelijk!
Onze favoriete recepten:
Heb hier niet echt een favoriet
Waar te bestellen?
Via deze link 

pizzabijbel

Kookboeken voor reizigers: Noord-Amerika

Noord-Amerika staat nou niet echt bekend om de beste keuken, maar heeft toch wel een aantal lekkere dingen. Wij hebben zelf 1 kookboek die past bij de Amerikaanse keuken en dus ook echt wel thuishoort in het rijtje met kookboeken voor reizigers.

Het ultieme hamburgerboek

Zeg je Amerika, dan zeg je hamburgers. Want laten wij eerlijk zijn, dat is qua eten toch wel een van de beste dingen die daar vandaan komt. Ofja, vandaan komt. Eigenlijk komt het er niet eens echt vandaan, maar het is wel groot geworden in Amerika. En in Amerika kun je nou eenmaal goed hamburgers eten. En als je de recepten uit het ultieme hamburgerboek volgt, kan je thuis ook van die fantastische burgers eten.

In dit boek vind je recepten voor sauzen, maar ook om broodjes zelf te maken. Verder vind je in dit boek heel veel info over het maken van een heerlijke burger en staan er ideeën in voor de ultieme hamburger.

Titel: Het Ultieme Hamburgerboek
Schrijver: Julius Jaspers
Keuken:
Amerikaans
Moeilijkheid:
Vrij simpel, maar je kunt het moeilijker maken door bijvoorbeeld ook je brood zelf te maken. Ook deze recepten zijn trouwens heel makkelijk en duidelijk.
Onze favoriete recepten:
Tot nu alle burgers die we vanaf scratch helemaal zelf gemaakt hebben!
Waar te bestellen?
Via deze link 

kookboeken voor reizigers

Kookboeken voor reisliefhebbers: Zuid-Amerika

Wij zijn nog nooit in Zuid-Amerika geweest en hebben dan ook niet zoveel ervaring met de keuken daar. Toch hebben wij 1 boek die past bij de Zuid-Amerikaanse keuken. Hopelijk reizen wij ooit eens die kant op en kan ik meer ontdekken over de keuken in Zuid-Amerika.

Fiësta

Fiësta is een prachtig boek om te zien en enorm kleurrijk. In dit boek staan heel veel Mexicaanse recepten om op die manier Mexico weer even in huis te halen. Ik moet zeggen dat wij dit boek nog niet heel veel hebben gebruikt, dus dat moeten we zeker meer gaan doen! Dan vul ik daarna natuurlijk dit artikel aan. Er staan wel vooral veel vleesgerechten in dit boek.

Titel: Fiësta
Schrijver: Tanja Dusy
Keuken:
Mexicaans
Moeilijkheid:
Op zich niet moeilijk, maar de recepten uit dit boek duren vaak wel heel lang
Onze favoriete recepten:
Daarvoor hebben wij dit boek nog niet vaak genoeg gebruikt
Waar te bestellen?
Via deze link 

Koken en reizen: algemene kookboeken voor reizigers

Naast de boeken die ik per werelddeel heb ingedeeld, hebben wij nog meer kookboeken staan die bij meerdere keukens passen en wel echt even de prachtige reisbestemmingen weer terug in huis halen.

Lekker en Simpel

Lekker en Simpel zijn meerdere kookboeken met heel veel fijne en lekkere recepten. Wil je echt een kookboek in reisthema? Dan moet je kiezen voor het kookboek ‘Lekker en Simpel op reis’. Zelf hebben wij het boek ‘Lekker en Simpel’. Dit boek heeft 200 hoofdgerechten en zijn heel gevarieerd. Een ander boek dat mij aanspreekt is ‘Lekker en Simpel vegetarisch’. De boeken van Lekker en Simpel kun je kopen via deze link.

Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende kok en heeft ook heerlijke recepten. Wij hebben twee boeken van Jamie Oliver, namelijk ‘Jamie in 15 minuten’ en ‘Veg’. Beide boeken met heerlijke recepten van over de hele wereld. Jamie in 15 minuten is wel even goed lezen vooraf, zodat je goed voorbereid bent. Maar de recepten zijn heerlijk en divers! De kookboeken van Jamie Oliver koop je via deze link

En zoals je ziet, is Nina ook dol op al onze kookboeken! 

Kookboeken voor reizigers met kat
Kookboeken voor reizigers met kat

Dit zijn wat mij betreft de beste kookboeken voor reizigers. Door heerlijk te koken haal je je reizen weer terug in huis. En dat is fantastisch toch? Reizen en koken of eigenlijk reizen en eten, horen wat mij betreft echt bij elkaar. Ik heb van dit artikel ook gelijk weer trek gekregen, dus ik ga zelf ook maar weer de keuken in! Mochten wij nog nieuwe kookboeken ontdekken, pas ik dit artikel natuurlijk aan.

Welke kookboeken raad jij ons aan?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets koopt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden. Alvast bedankt!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow