Koala’s spotten in Australië: dit zijn de beste plekken!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Aug 19, 2019 | Australië, Oceanië | 14 reacties

Denk je aan Australië, dan denk je ook aan koala’s. Koala’s zijn buideldieren die alleen in Australië voorkomen. Ze slapen 20 uur per dag en zijn dus eigenlijk echt ontzettend lui. Hoewel dat misschien saai klinkt, zijn het ontzettend leuke dieren om in het wild te spotten. Ze zijn schattig, mooi en leuk om te zien. Je vindt ze meestal in eucalyptusbomen en kunt wilde koala’s in Australië op meerdere plekken tegenkomen. In dit artikel vertel ik wat de beste plekken zijn voor koala’s spotten in Australië!  

Koala’s in Australië 

Samen met de kangoeroe is de koala natuurlijk wel echt het dier van Australië. Als je naar Australië reist staat koala’s spotten waarschijnlijk hoog op je bucketlist. Aan de Zuid- en Oostkust zijn heel veel plekken waar je dit leuke dier kunt spotten (in het Westen leven deze dieren niet!).

Zoals ik al zei slapen ze 20 uur per dag, dus echt actief zijn koala’s in Australië niet. Koala’s eten de bladeren van Eucalyptusbomen en daarom vind je ze ook voornamelijk op plekken waar veel van deze bomen zijn. Mannetjes wegen zo’n 12 kilo, vrouwtjes ongeveer 8. Ze worden ongeveer 65 tot 75 cm lang. Een baby koala wordt een Joey genoemd. Koala’s heb je in verschillende kleuren, zo kunnen ze grijs zijn, maar kom je ook wel eens bruine koala’s tegen. 

In dit artikel ga ik het alleen hebben over het spotten van wilde koala’s in Australië. Er zijn in Australië heel veel plekken waar je kan knuffelen met koala’s en ermee op de foto kan gaan. Dit is in Australië heel normaal, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet normaal. Bedenk je even dat koala’s in het wild 20 uur per dag slapen, maar op die knuffel plekken heel wat uren gestoord worden voor de foto. Dat kan niet goed zijn. En zelfs als je ze alleen mag knuffelen als ze wakker zijn is het niet goed. Toerisme en dieren gaan niet samen, het is niet leuk om elke dag door tientallen mensen geknuffeld te worden. Daarnaast zijn koala’s in het wild alles behalve knuffelbaar. Ze hebben een schattig uiterlijk maar kunnen ontzettend hard bijten en krabben. Denk dus nog even goed na voor je koala’s gaat knuffelen en ermee op de foto gaat! Mijn advies is eigenlijk altijd, doe niks waarbij je dieren mag aanraken en waarbij ze niet in hun natuurlijke leefomgeving zijn. Hoe schattig het dier er ook uit ziet, dat knuffelen is leuker voor jou van voor de koala. 

Wilde koala’s spotten in Australië

Dus, ga je koala’s spotten in Australië? Doe dat lekker in de natuur. Er zijn plekken genoeg namelijk om wilde koala’s in Australië te spotten. Daarnaast is een dier in zijn natuurlijke leefomgeving zien natuurlijk gewoon het leukste dat er is! Hieronder deel ik een lijstje met de beste plekken voor koala’s spotten in Australië. De plekken liggen allemaal op de route van Adelaide naar Cairns, omdat wij hier zelf geweest zijn en hier ook op meerdere plekken wilde koala’s gespot hebben. Dit is ook het gebied waar koala’s in Australië leven in het wild. 

1. Raymond Island

De beste plek voor koala’s spotten in Australië is toch wel Raymond Island in Victoria. Raymond Island is een klein eiland tussen Melbourne en Sydney in en wordt door veel reizigers over geslagen. Het eiland ligt bij Paynesville en is met de gratis ferry te bereiken. In Paynesville kan je je auto of campervan parkeren en vervolgens ga je te voet richting Raymond Island. De Ferry vertrekt echt heel regelmatig, dus je hoeft nooit lang te wachten. 

Eenmaal aangekomen op Raymond Island kan je daar de Koala walk doen. Al snel spotten wij de eerste koala, maar die zat zo hoog in de boom dat we hem nauwelijks zagen. Weer even later zagen we nog een kangoeroe, gaaf! Na nog een stukje lopen kom je uit in een soort bos / park. In dit deel ga je pas echt veel koala’s tegenkomen en van dichtbij kunnen bekijken. De koala’s hier zitten namelijk heel laag in de bomen. Zo bijzonder om eens te zien. Wij zagen hier minstens 20 koala’s, waaronder een moeder met haar Joey, die ontzettend actief waren. Koala’s spotten in Australië kan je hier dan ook echt het beste doen en is een hele leuke ervaring. Volgens een mevrouw die hier al jaren woont worden de koala’s elk jaar geteld en lopen er nu zo’n 200 wilde koala’s rond op Raymond Island (2019). 

De koala route duurt officieel 20 minuten. Je kan je wel voorstellen dat je daar niet genoeg aan hebt als je ook daadwerkelijk goed wilt kijken naar de koala’s en wat foto’s wilt maken. Wij waren zo 2 uur bezig met de koala route. Het was ook zeker een van de hoogtepunten van onze reis door Australië! 

Benieuwd hoe wij Raymond Island opnamen in onze route? Bekijk dan ook een onze route van Melbourne naar Sydney! Wil je meer lezen over het eiland zelf? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Raymond Island

Koala's spotten in Australië: Raymond Island
Koala's spotten in Australië: Raymond Island
Raymond Island Koala Australië wildlife
Koala's spotten in Australië: Raymond Island
Raymond Island Koala Australië wildlife
Koala's spotten in Australië: Raymond Island

2. De Great Ocean Road

De Great Ocean Road in Victoria is niet alleen een geweldige route om te rijden, maar het is ook een hele goede plek om wilde koala’s in Australië te zien. Je kan langs de Great Ocean Road op verschillende plekken koala’s spotten. Wil je dus graag koala’s spotten in Australië? Dan moet de Great Ocean Road op jouw bucketlist! 

De beste plek langs de Great Ocean Road om koala’s te spotten is bij Kenneth River. Hier heb je een camping waar je kan overnachten. Als je dit doet slaap je tussen de koala’s, zo gaaf! Ook heb je hier kans om koala’s bij het strand tegen te komen. Je kan bij Kenneth River een route rijden of lopen langs Eucalyptusbomen. Het is een gravelroad, dus veel huurauto’s en campervans mogen deze weg niet rijden. Lopend is het een hele lange weg, maar je kan altijd een stukje lopen. Wij kwamen lopend 2 koala’s tegen. Later kwamen wij vlakbij de parkeerplaats nog eens 2 koala’s tegen, die we van heel dichtbij konden bewonderen. Super gaaf! 

Een andere plek langs de Great Ocean Road waar je wilde koala’s in Australië kan spotten is de weg langs Cape Otway National Park. Neem de afslag richting de Cape Otway Lighthouse en je rijdt langs een weg waar regelmatig koala’s gespot worden. Wij hadden hier helaas minder geluk en zagen geen koala’s. 

Wilde koala's in Australië: Great Ocean Road, Koala's spotten in Australië

3. Tower Hill Wildlife Reserve

Net voor, of net na de Great Ocean Road vind je het Tower Hill Wildlife Reserve. Dit natuurpark in Victoria vlakbij Warrnambool mag je echt niet missen als je de Great Ocean Road gaat rijden. Deze plek is namelijk prachtig om te zien, maar ook een hele goede plek om wildlife te spotten. Je hebt hier een grote kans om koala’s, kangoeroes en emoes te spotten. Je hebt verschillende wandelingen die je kunt doen, maar wij zagen de meeste dieren rondom de parkeerplaats en de picknickplaats. 

Wij zagen hier meerdere emoe’s (gaaf!) en ook een aantal koala’s. Een koala’s zat zelfs zo dichtbij, dat je hem bij wijze van spreke bijna kon aanraken! Zo gaaf. Voor ons was dit ook de eerste keer dat wij in koala’s spotten in Australië, dus dat maakte deze plek voor ons extra bijzonder. Maar goed, wil je wilde koala’s in Australië zien en ook gelijk kans hebben om emoes en kangoeroes te spotten? Dan moet je echt even een stop maken bij het Towerh Hill Wildlife Reserve. 

Wilde koala's in Australië Tower Hill Wildelife Reserve
Wilde koala's in Australië Tower Hill Wildelife Reserve
Wilde koala's in Australië Tower Hill Wildelife Reserve
Wilde koala's in Australië Tower Hill Wildelife Reserve
Wilde koala's in Australië Tower Hill Wildelife Reserve

4. Magnetic Island 

Zodra je van Sydney steeds noorderlijke rijdt richting Cairns, ga je ook minder plekken tegenkomen waar je wilde koala’s in Australië kunt zien. Wil je dus koala’s spotten in Australië kan je het beste een roadtrip maken tussen Adelaide en Sydney. Rijd je van Sydney naar Cairns en ben je op zoek naar een plek om wilde koala’s in Australië te zien? Dan moet je naar Magnetic Island. Dit eiland ligt bij Townsville in Queensland en kan je gemakkelijk bereiken met de ferry. Op het eiland huur je een auto, of ga je met de bus (je eigen voertuig meenemen op de boot is heel duur).

De beste plek om koala’s te spotten op Magnetic Island is The Forts Walk. Deze wandeling is vrij kort en gemakkelijk te doen voor iedereen. Onderweg kan je de gehele route lang koala’s spotten. Je moet hiervoor wel af en toe van het pad af, zodat je wat meer echt in het bos loopt. Wij hoorden dit pas achteraf en hebben hierdoor op Magnetic Island weinig koala’s gezien (wel alsnog een paar). Magnetic Island is dus ook zeker een goede plek voor koala’s spotten in Australië! 

Magnetic Island wildlife

5. Andere plekken voor koala’s spotten in Australië

Deze vier plekken hierboven hebben wij zelf bezocht en hier hebben wij dan ook zelf koala’s gezien. Nu zijn dit niet de enige plekken in Australië waar je koala’s kunt spotten. Daarom heb ik nog een punt vijf toegevoegd aan dit artikel. Hieronder voeg ik een lijstje toe waar je naast de vier plekken van hierboven, nog meer koala’s kunt spotten in het wild: 

  • Port Stephens, New South Wales 
  • Kangaroo Island, Zuid-Australië
  • Tucki Tucki Nature Reserve, New South Wales
  • Philip Island, Victoria 

En zo zijn er vast nog meer plekken waar je wilde koala’s in Australië kunt zien. In dit lijstje heb ik in ieder geval mijn best gedaan om de beste plekken voor koala’s spotten in Australië op een rijtje te zetten. Heb je weinig tijd en moet je kiezen? Dan zou ik voor Raymond Island gaan, dat is namelijk toch echt wel de plek waar wij de meeste wilde koala’s zagen van dichtbij. Maar ook de andere plekken zijn zeker een stop waard! Het spotten van wilde dieren is zo gaaf en als je naar Australië gaat is het natuurlijk wel echt een must om wilde koala’s te zien! Hopelijk gaat het je met deze tips lukken en zie jij binnenkort ook wilde koala’s in Australië! 

Heb jij al eens wilde koala’s in Australië gezien? Wat zijn jouw beste tips voor het koala’s spotten in Australië? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow