Kerst vieren in Duitsland; 5 leuke steden voor op jouw bucketlist!

door | Laatste update Dec 11, 2023 | Gepubliceerd Oct 10, 2018 | Duitsland, Europa, Op de bucketlist | 2 reacties

Denk je aan kerstmarkten? Dan denk je toch al snel aan Duitsland. Hoewel het mij geweldig lijkt om kerst te vieren in Duitsland, hebben wij dit nog nooit gedaan. En hoewel je misschien met je hoofd nog helemaal niet bezig bent met kerst, is het wel handig om alvast te bedenken waar je de kerstdagen doorbrengt. Vandaag deel ik 5 Duitse steden die op onze bucketlist staan en die op de jouwe ook zeker niet mogen ontbreken! Want kerst in Duitsland, dat wil je toch een keer meemaken? 

1. Keulen

Laten we beginnen met Keulen (Köln), een stad redelijk dichtbij de Nederlandse grens en hierdoor makkelijk te bereiken. Keulen is toch ook echt wel de stad van de kerstmarkten. Elk jaar vind je in de stad veel verschillende markten, maar de kerstmarkt ‘Am Dom’ is het meest bekend en het meest bezocht. Deze kerstmarkt schijnt een van de beste kerstmarkten van Duitsland te zijn. Dat klinkt veel belovend toch? Een andere beroemde kerstmarkt is een kerstmarkt in Altstadt, namelijk de Heumarkt en Altermarkt. Hier vind je meer dan 180 kramen met typische kerstproducten. Verder vind je er ook een ijsbaan.

De kerstmarkten van Keulen beginnen eind november. Als je ook wilt overnachten in Keulen moet je dit zo snel mogelijk boeken. Omdat je in Keulen een van de beste kerstmarkten van Duitsland vindt, komen er veel Duitsers en andere toeristen naar Keulen toe rondom de kerstperiode. Hotels zitten hierdoor snel vol.

Naast dat de kerstmarkten in Keulen echt super schijnen te zijn, vind je in Keulen ook heel veel verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Wat dacht je van het oude, autovrije centrum (Altstadt)? Hier vind je leuke, gezellige straatjes met veel terrasjes, restaurants en leuke winkeltjes. Maar ook de Dom in Keulen mag je natuurlijk niet missen tijdens een bezoek aan Keulen. De torens van de dom zijn maar liefst 157 meter hoog en zorgen dus ook voor een prachtig uitzicht over de stad. Naast Altstadt en de Dom heeft Keulen nog meer te bieden, zo vind je er nog diverse andere kerken, bruggen, musea en een historisch stadhuis.

Keulen is in ieder geval echt een leuke stad voor kerst in Duitsland! 

Hoe bereik je Keulen?

Keulen is op veel verschillende manieren te bereiken. Zo kan je er voor kiezen om met de bus of met de trein richting Keulen te reizen. De makkelijkste manier is misschien nog wel om met de auto naar Keulen te gaan. Je kunt dan namelijk zelf de tijden bepalen dat je onderweg bent en zo ver weg is Keulen niet. Als je met de auto naar Keulen gaat heb je wel een milieusticker (vignet) nodig. Het regelen van een milieusticker  is niet ingewikkeld. Het makkelijkste regel je je vignet voor Keulen via Duitsemilieusticket.nl. Op deze website vind je gelijk ook meer informatie over parkeren in Keulen, heel handig!

Keulen, Duitsland

2. Berlijn

Berlijn bezocht ik al eens in februari samen met een vriendin van de Pabo. Februari is misschien niet de beste maand voor een bezoek aan Berlijn. In de zomer is de stad namelijk ontzettend groen en tijdens de kerst staat de stad vol met prachtige kerstmarkten. In februari moet je dat allemaal helaas missen en daarom zou ik graag nog eens een bezoek brengen aan Berlijn, maar dan tijdens de kerstperiode.

In Berlijn vind je tijdens de kerst meer dan 80 kerstmarkten, dus een fijne kerstsfeer proeven komt hier zeker goed. Elke wijk heeft een eigen kerstmarkt met zijn eigen sfeer. Bij bijna alle bezienswaardigheden vind je wel een kerstmarkt. Alle kerstmarkten bezoeken in Berlijn is waarschijnlijk dan ook een onmogelijke opgave.

De meest bekende en mooiste kerstmarkt van Berlijn vind je op het mooie plein Gendarmenmarkt. Verder is die op Alexanderplatz en die op Potsdamer Platz erg populair. Verder lees ik ook goede dingen over de kerstmarkt bij Slot Charlottenburg.

Naast de kerstmarkten heeft Berlijn nog meer te bieden. Je vindt er namelijk nog genoeg leuke bezienswaardigheden en natuurlijk heel veel historie over de Berlijnse muur en de oorlog. De mooiste bezienswaardigheden vond ik toch wel de Brandenburger Tor, de Berliner dom en Reichstag. Verder moet je natuurlijk wandelen over Unter den Linden, een kijkje nemen bij het Holocaust monument, de East side gallery en Checkpoint Charlie. Ook Slot Charlottenburg en Gendarmenmarkt zijn een bezoekje waard. Berlijn lijkt mij een leuke stad voor de kerst in Duitsland! 

Hoe bereik je Berlijn?

Berlijn is gemakkelijk te bereiken op verschillende manieren. Zo kan je met de trein naar Berlijn, wat de meest milieubewuste keuze is. Helaas is het niet altijd de goedkoopste optie. Verder kan je met de bus naar Berlijn, maar ook het vliegtuig is een optie. Zelf gingen wij ook met het vliegtuig en daarom waren wij binnen een uur in Berlijn.

Een laatste optie is de auto. Berlijn ligt verder weg dan Keulen, maar is nog steeds goed te bereiken met de auto, vooral als je dichtbij de grens woont. Houd er rekening mee dat je ook voor Berlijn een milieusticker nodig hebt als je met de auto gaat.

Berlijn Duitsland

3. Dresden

Dresden is een stad die bij mij sowieso op mijn bucketlist staat, maar mij tijdens de kerstperiode nog net even leuker lijkt. In Dresden vind je namelijk de Dresdener Striezelmarkt. Deze kerstmarkt bestaat al 500 jaar en wordt daarmee als oudste kerstmarkt van Duitsland gezien. Deze markt begint eind november en eindigt tijdens kerstavond. Wil je dus de kerstsfeer proeven in Dresden? Dan moet je dit doen voor de kerstdagen ook daadwerkelijk zijn begonnen.

Naast de kerstmarkt heeft Dresden nog veel meer te bieden. Zo is de ligging van deze Duitse stad echt heel mooi. Dresden ligt namelijk aan de rivier de Elbe, ingesloten tussen het natuurgebied die Sächsische Schweiz en wijnregio Elbeland. Het oude centrum van Dresden biedt veel prachtige straatjes en mooie gebouwen. Het nieuwe deel schijnt juist heel kunstzinnig te zijn en is dus ook zeker een bezoekje waard.

Hoe bereik je Dresden?

Dresden ligt op 2 uur rijden met de auto vanaf Berlijn en op 1,5 uur vanaf Praag. Je zou ervoor kunnen kiezen om te vliegen op een van deze steden en vanaf daar met de auto naar Dresden te rijden. Je kan natuurlijk ook gewoon vanuit Nederland met de auto naar Dresden rijden. Voor Dresden heb je geen milieusticker nodig.

Dresden Duitsland

4. Düsseldorf

Düsseldorf is leuker dan wij van te voren hadden verwacht en lijkt mij tijdens de kerstdagen nog leuker dan toen wij er in de zomer waren. In Düsseldorf vind je verschillende kerstmarkten met allemaal een andere stijl. Dat maakt het ook dat Düsseldorf mij heel leuk lijkt om te bezoeken tijdens de kerstdagen en mij een goede plek lijkt voor kerst in Duitsland. Volgens sommige vind je in Düsseldorf de leukste en meest sfeervolle kerstmarkten van Duitsland. Dat maakt mij best nieuwsgierig. Naast de kerstmarkten moet ik zeggen dat Düsseldorf mij niet heel erg aanspreekt. Daarom ben ik ergens ook wel weer heel benieuwd of deze stad mij kan verrassen. Altstadt schijnt de moeite waard te zijn en ook het wandelen langs de Rijn klinkt niet verkeerd.

En nu inmiddels weet ik dat Düsseldorf echt een leuke stad is, niet alleen met kerst, ook erbuiten. Wij hebben ons hier verrassend goed gemaakt. Ook blogger Eva bezocht Düsseldorf en schreef er een handig artikel over, waarin je alles leest over een stedentrip naar Düsseldorf.

Hoe bereik je Düsseldorf?

Düsseldorf ligt heel dichtbij Nederland en is daarom ook populair onder de Nederlanders. Düsseldorf is makkelijk te bereiken op verschillende manieren. Zo kan je met de bus naar Düsseldorf, maar ook de trein is een goede en milieuvriendelijke manier. Vliegen zou kunnen, maar is natuurlijk best nutteloos aangezien het zo dichtbij is. Ten slotte kun je er zelf ook prima naar toe rijden. Houd er rekening mee dat je voor Düsseldorf ook een milieu sticker nodig hebt.

kerst vieren in Duitsland

5. Aken

Aken ligt zowat op de grens van Nederland en België en is daarom een goede optie als je graag een kerstmarkt in Duitsland wilt bezoeken. De kerstmarkt in Aken is vooral heel erg gezellig en knus. Het is niet super groot, dus lekker overzichtelijk. De markt is populair doordat het er super sfeervol is. Verder kun je op de markt in Aken de wereldberoemde Akense printen kopen. Dit is een pop gemaakt van kruidkoek.

Aken is een perfecte bestemming voor een dag en ook buiten de kerstmarkt om lijkt Aken mij echt wel mooi en de moeite waard. Zo ziet de dom van Aken er echt prachtig uit, maar lijken ook het stadhuis en de Platskapel mij heel mooi om te zien. Verder lijkt Aken mij een prima stad om lekker door te slenteren.

Hoe bereik je Aken?

Aken ligt heel dichtbij de Nederlandse grens en is goed te bereiken met de bus of met de trein. Ook kan je er prima heen met de auto. Houd er rekening mee dat je voor Aken wederom een milieusticker nodig hebt.

Aken Duitsland

Naast deze vijf leuke kerststeden, zijn er natuurlijk nog veel meer steden in Duitsland die tijdens de kerst nog even leuker zijn dan buiten de kerst om. Want ook Neurenberg, Dortmund en Oberhausen schijnen heel leuk te zijn tijdens de kerst in Duitsland De meeste steden zijn daarnaast ook nog eens makkelijk te bereiken. Zo kan je bijna overal wel heen met de trein of bus, maar is ook de auto een goede optie. Ga je met de auto? Houd er dan rekening mee dat je in veel Duitse steden een milieusticker nodig hebt. Waar je precies een milieusticker nodig hebt vind je hier. Niet alleen in Duitsland kun je trouwens leuk kerst vieren, ook in Nederland is het leuk! Meer inspiratie? Bekijk dan ook eens dit artikel over kerstmarkten in Nederland

Vierde jij al eens kerst in Duitsland?    

 

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen, voor meer informatie bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow