Kerst in Rome; wat kan je verwachten + handige tips

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Nov 25, 2022 | Europa, Italië, Stedentrips | 8 reacties

Kerst in Rome is gaaf! Hoewel Rome misschien niet de eerste stad is waar je aan denkt als je een stedentrip tijdens de kerst wilt maken, is het wel een enorme aanrader. Rome is de stad van de pizza’s, pasta’s en heerlijke ijsjes, maar ook de stad van de Romeinse overblijfselen, prachtige bezienswaardigheden en dus ook van de vele kerststallen en mooie versieringen. Ik bezocht Rome al eens in de zomer en had vooraf geen idee wat ik tijdens de kerst in Rome kon verwachten. Maar het bleek een echter aanrader! In dit artikel vertel ik je alles over kerst in Rome. 

Kerst in Rome 

Rome is dus niet de meest typische kerstbestemming, toch is het een fijne stad om juist in die periode te bezoeken. Italië is een katholiek land en je kunt je dan ook voorstellen dat kerst in Rome groots wordt gevierd. Je komt dan ook overal prachtige kerststallen en mooie versieringen tegen in de stad. Wij hadden vooraf dus geen idee wat wij van kerst in Rome konden verwachten, maar vonden het zeker de moeite waard. Kerst voegt echt iets toe aan Rome.

In dit artikel vertel ik je wat je kan verwachten van kerst in Rome. Ik vertel je alles over de kerstmarkten (of eigenlijk het ontbreken daarvan), de kerstversieringen, de kerstsfeer, de Urbi et orbi, uit eten gaan tijdens de kerst en het leven op straat tijdens de kerstdagen. Ten slotte vertel ik wat de leukste plekjes zijn om tijdens de kerstdagen in Rome te bezoeken.

Kerstmarkten in Rome 

Voor wij naar Rome gingen tijdens de kerst had ik verwacht dat we er meerdere kerstmarkten tegen zouden komen. Kerstmarkten horen toch een beetje bij mijn beeld van kerst vieren in de stad. In Londen en Praag kwamen wij ze overal tegen, maar in Rome eigenlijk bijna nergens. Wij zijn naar 1 kerstmarkt geweest, namelijk naar die op het prachtige plein Piazza Navona. En hoewel het plein echt geweldig mooi is, is de kerstmarkt dat niet perse. Ik vond de markt niet heel sfeervol helaas. De kramen waren niet mooi aangekleed, stonden ongezellig opgesteld en verkochten weinig interessante dingen. Een andere kerstmarkt zijn wij niet tegen gekomen, ondanks dat wij zo ongeveer op elke toeristische plek in Rome zijn geweest. Op dit punt viel de kerst in Rome helaas wel wat tegen. Mocht je de kerstmarkt in Rome willen bezoeken, dan kan dat tussen 8 december 2023 en 6 januari 2024. Op Piazza Mazzini schijn je ook nog een kerstmarkt te hebben. Deze hebben wij destijds gemist, maar kun je bezoeken tussen 8 december 2023 en 24 december 2023. 

Kerstmarkt Piazza Navona Rome

Kerstversiering in Rome 

Hoewel Rome mij qua kerstmarkten ontzettend tegenviel, viel het mij qua kerstversiering niet tegen. Rome heeft namelijk best veel leuke versieringen en heeft ook iets wat je in weinig steden tegenkomt: ontzettend mooie kerststallen.

Kerststallen 

Elke kerk heeft wel een prachtige kerststal met de mooiste en kleinste details. Op het plein van de Sint-Pietersbasiliek vind je een hele grote, maar ook binnenin vind je een prachtige kerststal. Loop ook gerust wat andere kerkjes in die je tegenkomt, want je kijkt er zeker je ogen uit. Niet alleen door de mooie stallen, maar ook doordat de kerken op zichzelf al heel erg mooi zijn.

De mooiste kerststal van Rome vind je op Via dei Cavalleggeri 5, vlakbij het Sint-Pietersplein. Deze stal kun je van half december tot eind januari bewonderen tussen 8:00 en 20:00. Daarvoor kan je de stal ook al zien, maar dan alleen tussen 9:00 en 19:00. De stal is gratis te bezoeken.

Kerstbomen 

In Rome vind je de meest uiteenlopende kerstbomen en elk jaar zijn ze weer anders als ik Google mag geloven. Bij de Spaanse trappen stond een hele bijzondere (niet zo mooie) van een soort metaal en ook op Piazza Venezia kwamen wij een kerstboom tegen. Verder stond er natuurlijk ook eentje op het Sint-Pieterplein. Normaal gesproken staat er ook een kerstboom bij het Colosseum, maar toen wij er waren stond deze er helaas niet.

kerst in Rome Piazza Venezia
Kerst in Rome Spaanse trappen
Kerst in Rome Vaticaan

Andere kerstversiering 

In Rome kom je nog best regelmatig straatjes tegen met mooie kerstversiering. Je vindt mooie lichtjes, kerstmannen, sneeuwpoppen en kleine kerstmannen. Soms kom je in een straat waar de hele muur versierd is met kerstballen, groen en prachtige lichtjes. Vooral in de wijk Trastevere heb ik mijn ogen uitgekeken. Daar is alles echt mooi versierd. Maar ook in de straten rondom Piazza Navona kom je mooie lichtjes en leuke versiering tegen. Ik vind het altijd heel leuk als je in een stad niet alleen kerstversiering tegenkomt bij de grote bezienswaardigheden, maar ook gewoon in de kleinere straatjes. In Rome zit je dan zeker goed!

Kerstversiering in Rome
Kerstversiering in Rome
Kerstversiering in Rome

Kerstsfeer in Rome 

De kerstsfeer in Rome is er wel, maar het is geen Londen of New York. Het is niet zoals je ziet in de kerstfilms, maar ja, dat had ik eigenlijk ook niet verwacht. Als je in de wijken rondloopt met veel versieringen, kun je echt merken dat het kerst is. Sta je op een groot plein met een enorme kerstboom? Ook dan voel je de kerstsfeer wel een beetje. Verder voel je die kerstsfeer vooral door de kerststallen die je in alle kerkjes tegenkomt. Door het ontbreken van kerstmarkten en kerstmuziek overal, mis ik toch wel de typische kerstsfeer. Wat dat betreft voelt kerst in Rome niet heel anders dan Rome in de zomer. Toch geeft de versiering de stad wel iets extra’s en vond ik kerst in Rome leuk, ook al ontbrak de typische kerstsfeer op veel momenten wel een beetje.

Urbi et Orbi

Iets wat Rome toch wel speciaal maakt tijdens de kerst is de Urbi et Orbi. De Urbi et Orbi is de traditionele zege die de Paus met Kerstmis en met Pasen uitspreekt vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek. De Paus doet dit meestal maar twee keer per jaar en er komen echt duizenden mensen op af. Je ziet overal nonnen en mensen in gewaden, maar ook gewoon toeristen rondlopen. Sommige komen speciaal naar Rome en het Vaticaan om de Paus te zien. De Urbi et Orbi start om 12:00 op eerste kerstdag. Als je er bij wilt zijn zorg dan dat je er op tijd bent, want je moet door heel veel controles heen en het is er super druk. Voor je ook echt op het plein bent, ben je zo 45 minuten verder.

Hoewel wij er helemaal niks van verstonden (alles is in het Italiaans), is het toch wel bijzonder om zoiets een keer in het echt te zien. Eindelijk kunnen wij zeggen dat we de paus in levende lijven gezien hebben.

Urbi et Orbi Rome Kerst

Uit eten tijdens de kerst in Rome 

In Nederland gaan veel mensen uit eten tijdens de kerstdagen. In Rome is dit minder gebruikelijk en vieren de mensen kerst vooral thuis. Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft te reserveren tijdens de kerstdagen (tenminste, dit was zo in 2018). Je kunt gewoon een restaurant binnenlopen en meestal is er dan gewoon nog plek. Een nadeel is ook gelijk dat er best veel horeca gelegenheden dicht zijn in de avond. Hierdoor is je keuze aan restaurants gelijk wat beperkter. Toch hoef je niet bang te zijn dat je nergens kunt eten in de avond, wij zaten in het centrum, buiten toeristengebied, maar konden toch rondom ons hotel een prima restaurant vinden. Wel waren wij blij dat op tweede kerstdag een stuk meer restaurants weer open waren en de keuze weer wat royaler was dan op kerstavond en op eerste kerstdag.

Overdag kun je voor lunch ook gewoon nog op verschillende plekken terecht, want hoewel ook wel wat tentjes gesloten zijn, is er ook nog genoeg open.

Het leven op straat tijdens de kerst in Rome

Tijdens de kerstdagen is Rome lekker levendig. Veel mensen gaan de straat op en het is overal nog lekker gezellig druk. Er zijn een aantal dingen gesloten, maar dit is vooral op eerste kerstdag. Zo is het Forum Romanum gesloten en kun je ook op die dag het Colosseum niet bezoeken. Verder is het Panthéon ook dicht. Alles in het Vaticaan is ook gesloten op eerste kerstdag.

Hoewel het klinkt alsof Rome niks te bieden heeft tijdens eerste kersdag, is dit niet helemaal waar. Op eerste kerstdag is er genoeg leven. Op Piazza Navona is de kerstmarkt open en de Paus spreekt zoals ik al eerder zei de Urbi et Orbi uit. Verder is Rome net een openlucht theater, waardoor slenteren door de mooie straatjes ook echt geen straf is. Daar kan je met gemak een hele dag mee vullen!

Tijdens tweede kerstdag is eigenlijk alles gewoon weer open. Zo bezochten wij die dag gewoon het Forum Romanum en het Colosseum.

Op internet las ik overal dat het openbaar vervoer in Rome tijdens de kerst heel beperkt is en hoewel ze rijden met een aangepaste dienstregeling viel het mij mee. Er gaan minder bussen en trams, maar het is niet dat er maar 1 bus per dag gaat. Er gaan er meerdere, maar er komt niet elke tien minuten een bus zoals normaal. Wij hebben de bus niet extreem veel gebruikt tijdens de kerst, maar hebben alsnog niet extreem lang moeten wachten.

Forum Romanum Rome kerst
Colosseum Rome kerst

De leukste en mooiste plekken van Rome tijdens de kerst 

Rome is prachtig en het is eigenlijk een groot openlucht museum. Dat is het niet alleen tijdens de kerst, dat is het eigenlijk altijd. Al eerder vertelde ik wat de leukste bezienswaardigheden van Rome zijn. Deze bezienswaardigheden mag je ook tijdens de kerst echt niet missen. Maar je hebt gewoon van die plekken die tijdens de kerst net even leuker worden. Zo vond ik Trastevere super leuk, maar tijdens de kerst is het nog net even leuker! De straten zijn prachtige versierd en overal zijn mooie lichtjes. Verder vind ik de kerken in Rome tijdens de kerst net even mooier. Als je rondslentert in de leuke straten van Rome vind je vanzelf mooie kerken, die je gewoon naar binnen mag.

Tijdens de kerst in Rome kom je ook veel ‘kraampjes’ tegen waar kastanjes voor je klaar gemaakt worden, dit moet je eigenlijk ook echt proberen. Ik durfde het niet aan, ook al rook het wel echt goed.

Verder moet je gewoon de standaard dingen bezoeken in Rome, want die zijn gewoon altijd leuk! Ik had verder niet echt een speciaal plekje dat door de kerst veel leuker werd, op Trastevere na dan.

Trastevere Rome kerst

Dit is alles wat je moet weten over kerst in Rome. Wij vonden kerst in Rome zeker de moeite waard. Kerst voegt iets toe aan Rome, vooral door de versieringen en de leuke kerststallen. Wel miste ik soms de typische kerstsfeer. Als je met de juiste verwachtingen kerst gaat vieren in Rome dan weet ik zeker dat je super leuke feestdagen gaat hebben!

Ben je nog op zoek naar een leuke accommodatie in Rome? Wij verbleven in het hotel  Apogia Lloyd, de locatie is fijn, het ontbijt lekker en de kamers netjes. Je boekt dit hotel voordelig via deze link

Vierde jij al eens kerst in Rome of zou je dit willen? 

 

Dit artikel bevat een affliate link. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows