Kerst in Praag; wat kun je verwachten? + handige tips!

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Nov 21, 2020 | Europa, Stedentrips, Tsjechië | 8 reacties

Ben je nog op zoek naar een leuke plek om de kerstdagen door te brengen? Dan is Praag zeker een aanrader! Wij bezochten Praag zelf tijdens de feestdagen en in dit artikel vertel ik je wat je daarvan kunt verwachten. Zo vertel ik bijvoorbeeld over de kerstmarkten in Praag, over kerstverlichting in de stad en deel ik al mijn tips voor een hele mooie kerst in Praag! 

Kerst in Praag 

Praag is het hele jaar door sprookjesachtig mooi. Je vindt hier prachtige gebouwen en bezienswaardigheden en wij vinden dan ook dat Praag een van de mooiste steden van Europa is. Toen wij naar Praag tijdens kerst gingen, hadden wij dan ook hoge verwachtingen. De stad moet dan nog mooier en nog magischer zijn dan dat het normaal al is. Je vindt er dan namelijk gezellige kerstmarken, mooie lichtjes en heel veel kerstbomen. Door die hoge verwachtingen, viel kerst in Praag ons een klein beetje tegen. Niet omdat kerst in Praag niet leuk is, maar gewoon omdat wij echt de verkeerde verwachtingen hadden. Daarom vertel ik je in dit artikel precies wat je kunt verwachten. Zo vertel ik van alles over de kerstmarkten, de kerstversiering, de kerstsfeer, uit eten gaan tijdens kerst en het leven op straat tijdens de kerstdagen. Ten slotte vertel ik ook nog wat de mooiste plekjes zijn om te bezoeken rondom de kerstperiode.

Kerstmarkten in Praag 

In Praag vind je heel veel verschillende kerstmarkten. De grootste en meest bekende vind je op het oude stadsplein. Een andere grote kerstmarkt vind je op het Wenceslasplein.  Dit zijn de meest populaire kerstmarkten in Praag en daarmee ook de drukste. Verder vind je in het oude stadscentrum ook een kerstmarkt op Namesti Republiky, dit is bij de ingang van het Palladium, een super groot winkelcentrum in Praag.  Op Havelske Trziste vind je een permanente markt, maar tijdens de kerst is deze markt helemaal omgetoverd tot een leuke kerstmarkt. Bij de burcht van Praag vind je ook een leuke kerstmarkt, deze is wat kleiner dan die op het plein.

Ben je op zoek naar een kerstmarkt met minder toeristen? Ga dan naar Námestí Míru, dit is het plein voor de Ludmilla kerk. Persoonlijk vond ik dit de leukste kerstmarkt in Praag, omdat het er veel rustiger is. Je hebt hier vlakbij ook een kraam waar je kerstbomen kunt kopen, ook leuk om te zien. Ten slotte vind je ook op het Jirího z Podìbradplein of bij het winkelcentrum Novy Smichov een kerstmarkt met veel minder toeristen. 

Ik vond de kerstmarken een leuke toevoeging aan Praag, je moet er alleen wel rekening mee houden dat de markten allemaal een beetje hetzelfde zijn. Overal vind je een kerststal, een kerstboom en precies dezelfde kraampjes. Ze verkopen veel lekker eten, maar op elke markt is dat lekkere eten precies hetzelfde. Na een tijdje heb je de markten ook wel weer gezien, houd daar rekening mee! Het is dan ook het leukste om de markten op verschillende dagen tijdens je stedentrip te bezoeken, zodat het leuk blijft. 

Naast eten vind je op de kerstmarkt in Praag handgemaakte artikelen, speelgoed, souvenirs en leuke kerstcadeautjes. Ook kramen met warme chocolademelk en glühwein kom je veel tegen. De kerstmarkten in Praag zijn aankomend jaar geopend van 2 december 2023 tot aan 6 januari 2024. Ook na de kerstdagen kun je dus nog even genieten van de kerstmarkten in Praag. Op eerste kerstdag waren de kerstmarkten bijna allemaal gesloten, wat wel heel jammer was. Op tweede kerstdag was gelukkig alles weer open. 

Kerstmarkten in Praag
Kerstmarkten in Praag

Kerstversiering in Praag 

Voor ons was de kerstversiering in Praag het tegenvallende deel. Er is kerstversiering, maar de versiering vind je eigenlijk alleen maar op de pleinen en kerstmarkten. In andere straten vergeet je soms dat het kerst is en had het net zo goed herfst kunnen zijn. Natuurlijk zijn er wel straten waarin ook wat verlichting hangt, maar dit aantal straten is gewoon heel beperkt. Wij vonden dit jammer, want hadden hiervan gewoon veel meer verwacht. De kerstbomen die er staan zijn wel heel groot en heel mooi versierd. Het oude stadsplein ziet er prachtig uit in de avond en ook rondom het Palladium vind je wat kerstversiering. Als je heen gaat met de kennis dat niet het hele oude centrum mooi versierd en verlicht is gaat de kerstversiering in Praag je zeker niet tegenvallen! Wat er is is namelijk mooi, er is alleen niet zo heel veel.

Kerstversiering in Praag

Kerstsfeer in Praag 

Als je op reis gaat tijdens de kerst wil je natuurlijk wel die typische kerstsfeer ervaren. In Nederland voel ik dit als wij gezellig met zijn allen gourmetten bij de kerstboom met een muziekje erbij. Buiten is het donker en koud, binnen gezellig en warm. Maar nu waren wij weg met kerst en waren wij vooral buiten. Op sommige momenten werd er muziek gemaakt in Praag, dan voelde het gelijk heel gezellig en kwam de kerstsfeer tevoorschijn. Ook de kou is aanwezig en er is genoeg warme chocolademelk. Op sommige momenten heb ik echt de fijne kerstsfeer gevoeld in Praag, maar op de meeste momenten voelde Praag tijdens kerst niet heel anders dan Praag tijdens de zomer. Dit komt vooral doordat je niet overal kerstversiering terugvindt en tijdens eerste kerstdag bijna alles gesloten was. De kerstmarkten, kerststallen en kerstbomen zorgen er natuurlijk wel voor dat je heel duidelijk merkt dat het kerst is. Maar die typische kerstsfeer ervaarde ik niet zoals ik had verwacht. De sfeer in Praag is over het algemeen trouwens gewoon geweldig. Dit maakt Praag ook zo’n ontzettend fijne stad. Het voelt heel klein en gemoedelijk. Praag is fijn en relaxed, ook tijdens de drukte van kerstmis. Heel fijn!

Uit eten tijdens kerst in Praag 

Als je op reis bent tijdens de kerst komt natuurlijk ook het moment daar: je gaat uit eten tijdens de kerstdagen. In Nederland zit alles stampvol en moet je ruim van te voren reserveren. In Praag werkt dit niet heel anders. Op kerstavond en op eerste kerstdag moet je reserveren. Niet elk restaurant is open en veel restaurants die open zijn zitten helemaal vol. Wij hebben op de dag van aankomst (twee dagen voor kerst) bij ons hotel gevraagd om een restaurant te reserveren voor kerstavond en voor eerste kerstdag. Er was toen nog voldoende keuze en het was zo geregeld. Van te voren maakte ik mij hier best druk om, maar het is mij 100% meegevallen. Op tweede kerstdag zijn er weer wat meer restaurants geopend (nog steeds niet allemaal) en hoef je niet meer perse te reserveren. Populaire plekken zitten nog steeds vol, maar de meeste restaurants hebben genoeg plek. Wij hadden voor die avond dan ook geen reservering en hadden heel snel een restaurant gevonden. Als je overdag op eerste kerstdag wilt lunchen is je keuze beperkt. De kerstmarkten zijn namelijk dicht en ook veel restaurants zijn gesloten. De MCdonalds (normaal je laatste hoop) is ook gesloten. De Burger King in het Palladium is wel open. Wij aten bij een super leuk kroegje een panini. Deze kroeg lag op de route vanaf de Karelsbrug richting de burcht omhoog.

Tip: Kies via Tripadvisor een paar restaurants uit die je aanspreken. Zo kan je hotel voor je bellen en heb je een back-up als het restaurant al vol blijkt te zitten. Je kan ook bij je hotel om tips vragen. 2 / 3 dagen van te voren reserveren is in principe voldoende.

Uit eten tijdens kerst in Praag

Het leven op straat tijdens de kerst in Praag

Kerstavond is een belangrijk moment in Tsjechië, dus op dat moment merk je al dat het kerst is. Niet alles is open. Wij gingen deze dag naar de burcht van Praag. Wij waren al eens eerder in Praag geweest, dus als alles hier gesloten zou zijn, had dat voor ons niet uitgemaakt. De burcht zelf was inderdaad gesloten, maar de kerk en het gouden straatje waren nu gratis toegankelijk. Ook leuk! Ook de klokkentoren is gewoon open om te beklimmen tijdens eerste kerstdag. 

Eerste kerstdag is de belangrijkste kerstdag voor de Tsjechen. Heel veel dingen zijn dan ook gesloten. Ik vertelde hierboven al dat veel restaurants gesloten zijn. Wij wilden op eerste kerstdag een free walking tour doen. Dit is nog best lastig; de meeste tours gaan namelijk niet door met kerst. Uiteindelijk ging er toch nog 1, dus zijn wij die gaan doen. Verder is alles dicht op eerste kerstdag en kun je nergens in. Geen probleem in Praag, want het is ten slotte 1 groot openlucht museum! Een enkel café is overdag open en in de avond zijn er redelijk wat restaurants open (die je dus echt van te voren moet reserveren). Ondanks dat het een en ander gesloten is op eerste kerstdag en op de dag van kerstavond, hebben wij ons goed kunnen vermaken en is er nog voldoende leven en drukte op straat. 

Tweede kerstdag is gewoon een hele normale dag in Praag. Alles is weer open en heeft weer de gebruikelijke openingstijden. Wij zijn zelf op tweede kerstdag naar de dierentuin gegaan. De dierentuin van Praag is super leuk en het was er die dag lekker rustig. Verder wat het gezellig op straat. Benieuwd naar wat wij precies deden tijdens de kerst in Praag? Ik schreef er een Traveldiary over!

Tip: zorg dat je voldoende muntgeld bij je hebt. Als je een kaartje wilt kopen voor het OV kan dit namelijk in de machines alleen met muntgeld. Buiten de kerstdagen om kun je bij een loket tickets kopen met briefgeld, tijdens de kerstdagen kan dit niet. Je kan dan alleen kaartjes kopen met muntgeld in machines. Heel vervelend als je dat niet bij je hebt. Wij hadden deze ervaring in 2017. Nu verwacht ik dat je inmiddels ook wel kunt pinnen bij de automaten, maar ik kan dit niet uit eigen ervaring garanderen. 

Tip 2: het is koud in Praag. Wij hadden geen sneeuw, maar de temperaturen lagen wel echt rond het vriespunt. Neem warme kleding mee en vergeet je handschoenen niet. Remco was deze vergeten en dat was niet fijn.

Kerst in Praag

De leukste en mooiste plekken van Praag tijdens de kerst 

Praag is prachtig en er is ontzettend veel te doen en te zien. Ik schreef ook al eens een artikel over de bezienswaardigheden in Praag. Tijdens de kerst vond ik het vooral leuk om gewoon lekker rond te slenteren door het oude centrum en op zoek te gaan naar verschillende kerstmarkten. Ook leuk is het om de klokkentoren te beklimmen voor een mooi uitzicht over het oude stadsplein en de rest van de stad. Verder kun je even opwarmen in het Palladium en moet je natuurlijk heel veel warme chocolademelk drinken! Ook een Trdlnik proeven is een must, ook al is deze lekkernij eigenlijk helemaal niet Tsjechisch, maar Hongaars. 

Verder moet je eigenlijk gewoon doen wat je in elk seizoen zou moeten doen (kerst of geen kerst); genieten! Praag is mooi en overal zijn mooie dingen te zien. Slenter door de oude stad en ontdek de mooie straatjes rondom het plein. Wandel over de Karelsbrug, ga naar de John Lennon wall en loop door naar de burcht van Praag. Daar vind je een prachtige kathedraal, het gouden straatje en de burcht zelf. Verder ga je op zoek naar de mooiste uitzichtpunten van deze fijne stad. Ten slotte is verdwalen in deze stad ook helemaal geen straf.

Tip: zowel overdag als het licht is, als in de avond zijn de kerstmarkten etc. de moeite waard om te bezoeken. Als je tijd hebt is het dus leuk om alles zowel bij daglicht als in het donker te bezoeken.

Kerst in Praag

Ben je nog op zoek naar een leuke en fijne accommodatie voor de kerstdagen in Praag? Dan kan ik je Numa Apartments (voorheen Hotel Sunrise) aanraden. Het ontbijt is heerlijk, de mensen vriendelijk en de kamers zijn heel mooi. Daarnaast is de locatie perfect, het ligt uit de drukte, maar dichtbij het oude centrum en een metrostation. Je boekt deze accommodatie voordelig via deze link

Dit is alles wat je moet weten als je een bezoek brengt aan Praag tijdens de kerst. Ik hoop dat je nu een beeld heb gekregen van wat je kan verwachten. Wij vonden Praag tijdens de kerst heel leuk, maar niet perse leuker dan dat het in de zomer was. Als je met de juiste verwachtingen heen gaat weet ik zeker dat je er een hele leuke en fijne kerst in Praag zult beleven!   

Ben jij al eens in Praag geweest tijdens de kerst? 

Dit artikel bevat een affliate link. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows