Kerst in New York: handige tips voor een magische stedentrip!

door | Laatste update Nov 21, 2023 | Gepubliceerd Oct 14, 2023 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 0 Reacties

Kerst in New York spreekt tot de verbeelding. De prachtige lichtjes, de gezellige versierde winkelstraten, de kerstman en fijne kerstmarkten, kerst in New York heeft alles. Tijdens een stedentrip naar de ‘city that never sleeps’ tijdens de feestdagen, waan je je echt even in een zoetsappige kerstfilm en krijg je gegarandeerd dat fijne kerstgevoel. Maar waar vind je de leukste kerstmarkten en de mooiste kerstlichtjes? Wat moet je zeker doen tijdens de kerst in New York? Dit en meer vertel ik in dit artikel!

Kerst in New York

Kerst in New York is leuk. Overal vind je prachtige en knusse kerstverlichting en de stad die het hele jaar door al leuk is, wordt tijdens de feestdagen nog net even gezelliger. Je vindt er lichtjes, kerstbomen, markten en prachtig versierde etalages. Houd er wel rekening mee dat dit gepaard gaat met drukte, wij vonden het zelf te druk en zouden in het vervolg liever al voor de feestdagen New York bezoeken. De drukte is dan minder extreem, maar de versieringen zijn net zo mooi. In dit artikel vertel ik eerst over de kerstmarkten in New York, daarna over de kerstversieringen in New York en ten slotte deel ik nog wat andere handige tips voor kerst in New York.

Kerstmarkten in New York

Ik ga je eerst iets vertellen over de kerstmarkten in New York. Omdat wij zelf New York net na kerst bezochten en hier vooral met oud en nieuw waren, hebben wij de meeste markten helaas gemist. Deze eindigen namelijk in New York vaak al tijdens of zelfs al voor kerst. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden bij het plannen van je stedentrip. Waar je in veel steden nog in begin januari naar de kerstmarkt kunt, kan dit in New York bijna niet. De data van de kerstmarkten staan erbij, zodat je weet wanneer ze zijn.

1. Bryant Park

Een van de leukste plekken om te bezoeken tijdens de kerst in New York is Bryant Park. Hier vind je namelijk niet alleen een kerstmarkt, maar eigenlijk een heel kerstspektakel. Bryant Park veranderd namelijk in de kerstperiode in Winter Village. Je vindt hier 176 verschillende winkeltjes bij de kerstmarkt, maar ook een ijsbaan, kerstboom, een bar en knus verlichte iglo’s om in te zitten en meer. Het is hier super gezellig! Winter Village in Bryant Park start op 27 oktober 2023 en eindigt op 3 maart 2024. De kerstmarkt is er tot 2 januari, maar de rest van Winter Village kun je dus langer meemaken. Winter Village is elke dag geopend tussen 11:00 en 20:00.

Winter Village New York met kerst

2. Columbus Circle

Columbus Circle is een super grote kerstmarkt bij Central Park. Deze markt is eigenlijk niet te missen tijdens je bezoek aan New York. Helaas voor ons was deze markt in 2022 maar tot 24 december en hebben wij hem gemist. Maar, in 2023 is deze markt er langer, dus heb je langer de tijd om de kerstmarkt te bezoeken! Dit jaar is de kerstmarkt bij Central Park er namelijk tussen 28 november 2023 en 31 december 2023. Balen voor ons, maar een gelukje voor jou. De markt op Columbus Circle heeft traditionele kraampjes met leuke kerstcadeautjes, maar ook met lekker eten. Tijdens de kerstdagen zelf is de markt dicht, op de andere dagen kun je het bezoeken tussen 11:00 en 20:00. Alleen op zondag sluit de markt om 19:00 al.

 3. Union Square

Nog een leuke kerstmarkt om te bezoeken in New York is de kerstmarkt op Union Square. De markt is te vergelijken met die bij Columbus Circle en bevindt zich in het hart van Manhattan. De kerstmarkt heeft maar liefst 200 kramen en is dan ook echt een aanrader om te bezoeken. Op sommige dagen treedt hier zelfs een kerstkoor op, wat de kerstsfeer nog leuker maakt. Je vindt hier veel leuke artikelen zoals sieraden, kunst, kleding, maar ook eten en drinken vind je genoeg. De kerstmarkt op Union Square start op 16 november 2023 en eindigt op 24 december 2023. Deze markt is dagelijks geopend tussen 11:00 en 20:00. Alleen op zaterdag opent de markt een uurtje eerder en op zondag sluit alles een uurtje eerder.

4. Grand Central Terminal

Een andere leukste kerstmarkt is die bij Grand Central Terminal. Deze markt heeft ongeveer 70 kraampjes en is binnen. Hierdoor is het hier lekker warm en hoef je het niet koud te hebben tijdens het shoppen. Je vindt hier diverse leuke dingen, zoals kleding en leuke kerstcadeaus. Eten en drinken kan bij deze kerstmarkt niet, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. De kerstmarkt bij de Grand Central Terminal begint op 13 november 2023 en eindigt op 24 december 2023. Je kunt er elke dag heen tussen 10:00 en 19:00, alleen op zondag is dit anders, dan is de markt open van 11:00 tot 18:00.

Naast deze vier kerstmarkten in New York, vind je ook bij de Oculus nog een aantal kraampjes rondom de kerstperiode. Bij de Grand Holiday Bazaar zijn het hele jaar door op zondagen rommelmarkten, maar rondom de feestdagen is dit nog veel feestelijker en zeker een bezoek waard. Ook kan je nog een kijkje nemen bij de Makers Show bij City Point in Brooklyn.

Houd er rekening mee dat de meeste markten met Thanksgiving zijn gesloten. Markten die ook na de kerst nog open zijn, zijn vaak op kerstavond en op eerste kerstdag gesloten. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het plannen van je bezoek aan New York met kerst.

Grand Central New York met kerst

Kerstversiering in New York

Niet alleen kerstmarkten maken kerst in New York een feestje, de kerstverlichting maakt het pas echt helemaal af. Je vindt hier prachtige etalages, mooie kerstbomen, versieringen, lichtshows en meer. Wij keken echt onze ogen uit! Hieronder zal ik je vertellen waar je de mooiste kerstverlichting tegen kunt komen.

1. Rockefeller Center

Een van de plekken die je echt moet bezoeken als je New York met kerst bezoekt, is de kerstboom bij Rockefeller Center. Je vindt hier de beroemde boom met gekleurde lichtjes en de engelen in een rij naar de boom toe. Het is enorm fotogeniek, zowel bij daglicht als in de avond. Daarnaast vind je hier ook nog een ijsbaan en is het hier heel gezellig. Houd wel rekening met drukte, want Rockefeller Center is een van de meest populaire plekken om te bezoeken rondom de kerst.

Kerst in New York: Rockefeller Center

2. Macy’s

Macy’s is een van de grootste warenhuizen in Amerika en staat bekend om de prachtige etalages tijdens de feestdagen. Je moet hier dan ook zeker even langslopen om de bijzondere versieringen te bekijken. Daarnaast vind je in Macy’s ook Santaland, hier kunnen je kinderen de kerstman in het echt ontmoeten. Hoe leuk is dat? Reserveer dit wel van te voren, want het is enorm populair (en gratis!).

Kerst in New York: Macy's

3. Radio City Hall

Rondom Radio City Hall vind je een aantal van de leukste kerstversieringen in New York. Toen wij er waren waren dit enorme kerstballen, zuurstokken en meer prachtige verlichting. Leuk om in deze omgeving rond te lopen en om op zoek te gaan naar kerstlichtjes.

Kerst in New York: kerstversiering
Kerst in New York: kerstversiering

4. 5th Avenue

5th Avenue is een van de beste straten voor windowshopping tijdens de feestdagen. Je vindt hier namelijk fantastisch versierde etalages. Echt heel mooi om te zien! Loop sowieso even langs Saks Fifth Avenue, voor een gave lichtshow op de gevel. Die is zeker de moeite waard namelijk! Naast Saks vind je meer winkels met prachtige etalages op 5th Avenue, zeker even bekijken dus!

Saks fifth avenue

5. Dyker Heights

Een van de leukste plekken om te bezoeken tijdens de kerst in New York, vond ik de wijk Dyker Heights in Brooklyn. Hier vind je namelijk een hele wijk vol met huizen met overdreven idiote kerstverlichting. Dit begon ooit met 1 huis, maar inmiddels is er echt een wedstrijd in de wijk voor wie de leukste kerstverlichting heeft. Als je hier rondloopt weet je gewoon echt niet wat je ziet. Je kunt ervoor kiezen om zelf rond te lopen, of je kunt met een gids mee. Dan krijg je ook gelijk iets te horen over de geschiedenis van de traditie en weet je zeker dat je langs de mooist versierde huizen van Dyker Heights komt. Wil je met een gids? Dan moet je dit ver van tevoren reserveren. Je vindt de lichtjes van 11th tot 13th Avenues (ook bekend als Dyker Height Boulevard), van 83rd tot 86th Street.

Kerst in New York: Dyker Heights
Kerst in New York: Dyker Heights
Kerst in New York: Dyker Heights

Naast deze vijf plekken met kerstverlichting in New York, kom je onderweg tijdens je stedentrip op genoeg plekken nog leuke lichtjes en versieringen tegen. Dat maakt New York ook zo leuk in deze periode. Houd er rekening mee dat de meeste kerstverlichting eind november of begin december aan gaat. Het meeste is te zien na Thanksgiving.

Overige tips voor kerst in New York

Nu je weet waar je de leukste kerstmarkten in New York vind en waar je de mooiste kersverlichting in New York tegenkomt, is het tijd om mijn overige tips met je te delen. Ik vertel je nog over The rockettes in New York, over schaatsen, de kerstdagen in New York, bezienswaardigheden en over overnachten.

The Rockettes

Als je New York met kerst bezoekt is het zeker leuk om een kerstshow te bekijken. Een van de leukste en meest bekende shows is The Rockettes in Radio City Hall. Deze show is elk jaar te zien vanaf november tot ergens begin januari. In de show is de kerstman te zien, maar ook het verhaal van de geboorte van Jezus en de Notenkraker. The Rockettes is een beroemde dansgroep en hoewel de show elk jaar wordt opgevoerd, is hij ook elk jaar weer een beetje anders.

Schaatsen in New York

Denk je aan winter, dan denk je aan schaatsen. Bij een stedentrip naar New York met kerst, hoort eigenlijk ook een bezoekje aan een van de ijsbanen. Rondom de wintermaanden vind je namelijk op meerdere plekken van New York ijsbanen waar je kunt schaatsen. Dit is heel populair, dus reserveer je plekje van te voren! Soms is dit gratis en betaal je alleen voor de huur van schaatsen, soms betaal je ook voor de ijsbaan zelf. Hieronder zal ik de populairste ijsbanen van New York opsommen, zodat je weet waar je zelf kunt schaatsen in New York.

  • Rockefeller Center
  • Central Park
  • Bryant Park
  • Prospect Park
  • Sky Rink at Chelsea Piers

En daarnaast zijn er nog meer, ook wat onbekendere ijsbanen waar je lekker kunt schaatsen in New York. Wij kwamen sommige ineens tegen, als verrassing. Van sommige heb ik dan ook geen idee meer welke het precies waren. Maar er is in ieder geval genoeg keuze!

Schaatsen in New York met kerst
Schaatsen in New York met kerst

De kerstdagen in New York

Zelf bezochten wij New York net na de kerst en hebben wij de kerstdagen zelf dus overgeslagen. Belangrijk om te weten is dat in Amerika vooral kerstavond en eerste kerstdag worden gevierd. Tweede kerstdag kennen ze in Amerika niet. Tijdens de kerst zijn Amerikanen graag samen met familie en pakken ze cadeaus uit, er is dan ook heel veel gesloten tijdens de kerstdag. Wil je uit eten? Reserveer dit dan ver van te voren. Restaurants zijn vaak weken tot maanden van te voren al helemaal volgeboekt. Winkels kunnen dicht zijn, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden en plekken geopend tijdens de kerst in New York. Check dit wel altijd vooraf op de officiële website van de bezienswaardigheden, zodat je een teleurstelling voorkomt. En anders is er ook genoeg te doen en te zien zonder ergens naar binnen te gaan! 

Mooiste bezienswaardigheden & activiteiten

New York met kerst is leuk, maar eigenlijk is New York het hele jaar door leuk om te bezoeken. Er zijn talloze bezienswaardigheden die leuk zijn. Rondom de kerstdagen heb je de kans om een NBA wedstrijd te bezoeken, dit is de hoogste basketbal competitie die er is. Tijdens de kerst gaan deze wedstrijden gewoon door. Dit is heel tof om mee te maken. Verder kun je ook een kerstcruise maken of een cruise doen met oud en nieuw. Zeker tof om op die manier kerst te vieren en de lichtjes van de skyline aan je voorbij te zien gaan. Verder kun je gewoon de normale bezienswaardigheden bezoeken, zoals Times Square, top of the rock, het 9/11 museum, het vrijheidsbeeld en meer. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wat je moet doen in New York.

Kerst in New York

Overnachten

Overnachten in New York is duur. Heel duur. En daarmee bedoel ik dat 200 USD per nacht voor een kleine kamer niet duur is voor New York. Maar voor elke andere plek ter wereld is het idioot. Vooral als je in Manhattan wilt verblijven, is overnachten in New York enorm duur. Tijdens de kerstdagen en rondom oud en nieuw gaan de normale prijzen rustig x2 of x3. Heb je een kleiner budget? Overnacht dan in Brooklyn, dit kan best wat geld besparen en is ook leuk. Maar, als je het er voor over hebt, is het wel het allerleukst om gewoon in Manhattan te overnachten. Dan zit je overal dichtbij en het is toch wel een hele ervaring. Zelf kozen wij uiteindelijk voor het Hilton Garden Inn Chelsea / Manhattan. Dit hotel was relatief goedkoop, ruim en had een eigen badkamer. De locatie was fantastisch. Je boekt het hotel via deze link. Wil je liever iets anders? Bekijk dan hier je opties in New York. 

Oud en nieuw vieren in New York

Wil je de kerstverlichting zien, maar ook oud en nieuw vieren in New York? Dat kan! Oud en nieuw vieren in New York is een droom voor vele en ik kan mij dan ook voorstellen dat je voor die periode kiest. Als je dit doet kun je evengoed nog een beetje van de kerstsfeer proeven, maar ook oud en nieuw in de Big Apple meemaken. Je kunt naar de Balldrop gaan op Times Square, een cruise maken op oudejaardsavond of naar een feest gaan. Je kunt ook het vuurwerk bekijken in Central Park of Prospect Park. Keuze is er genoeg. Houd rekening met bizarre drukte rondom die periode, zowel tijdens oud en nieuw zelf, als in de dagen eromheen. Wij zouden er daarom niet snel meer voor kiezen om oud en nieuw in New York te vieren. Ik zal later nog een uitgebreider artikel schrijven over oud en nieuw in New York, zodat je weet wat je kunt verwachten.

De nadelen van de feestdagen in New York

Hoewel ik het tof vond om de kerstversieringen te zien, wil ik ook de andere kant belichten van deze periode in New York. Het is er echt heel druk, zo druk, dat ik het soms echt niet leuk vond. Ook met een New York Pass voor bezienswaardigheden moesten wij in enorm lange rijen wachten. Je stedentrip in deze periode vraagt echt heel veel geduld en daar moet je wel een beetje tegenkunnen. Wij vonden het zelf te druk en zouden nooit meer rondom de feestdagen naar New York gaan en liever een andere periode zoeken. Maar, we zijn wel blij de versieringen een keer gezien te hebben. De extreme drukte kun je wel vermijden door niet in de kerstvakantie te gaan, maar door bijvoorbeeld in november of begin december naar New York te reizen.

Kerst in New York

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over kerst in New York. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van hoe het is om New York met kerst bezoeken. De stad is prachtig in die periode en heeft net iets extra’s in ieder geval!

Wil jij kerst in New York vieren?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows