Kerst in Londen: tips voor een sprookjesachtige stedentrip!

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Dec 4, 2021 | Engeland, Europa, Stedentrips | 6 reacties

Kerst in Londen is geweldig. Nu is Londen elk moment van het jaar geweldig, maar rondom de kerstperiode is Londen gewoon nog geweldiger. De verlichtingen, het sfeertje, de activiteiten en de versieringen zijn prachtig. In dit artikel vertel ik alles over kerst in Londen, zodat jij weet wat je kunt verwachten van een bezoek aan Londen tijdens de mooiste tijd van het jaar.

Kerst in Londen

Wij bezochten Londen al twee keer in de kerstperiode. De kerstperiode in Londen is geweldig. Het betekent heel veel lichtjes en gezelligheid. In Londen ervaar je echt de kerstsfeer zoals je het in de films ziet. Kerst in Londen is dan ook nog veel leuker dan je van te voren verwacht.

In dit artikel neem ik je mee naar de kerst in Londen. Ik vertel je over de kerstmarkten in de stad, de mooiste verlichtingen en versieringen, Winterwonderland in Hyde Park en andere dingen die je echt moet weten voor een bezoek aan de stad tijdens de feestdagen. Ook deel ik wat handige info met je voor als je de stad ook wilt bezoeken tijdens oud en nieuw (wat ook echt een aanrader is!)

Kerstmarkten in Londen

Londen telt meerdere kerstmarkten en het is leuk om er tijdens je stedentrip dan ook een aantal te bezoeken. Hieronder zal ik een aantal kerstmarkten met je delen, zodat je weet welke kerstmarkten in Londen je echt moet bezoeken. De kerstmarkten in Londen zijn meestal geopend tot aan begin januari. Ik zal hieronder ook de openingstijden zo actueel mogelijk houden.

Leicester Square

Een van de leukste kerstmarkten van Londen vind je in het hart van het centrum op Leicester Square. Je vindt hier traditionele kraampjes met leuke spulletjes en eten en drinken. De kerstmarkt op Leicester Square kun je gratis bezoeken. Het is niet een hele grote markt, maar wel een leuke om even te bekijken. De kerstmarkt vindt aankomend jaar plaats van 8 november tot en met 7 januari.

Kerstmarkt

Winter Market in Southbank Centre

Bij Southbank vind je ook een leuke kerstmarkt om te bezoeken. De kerstmarkt is langs de Theems en ook lekker traditioneel met mooie Duitse kraampjes. Ze verkopen hier weer leuke spulletjes, maar je kunt hier natuurlijk ook terecht voor een Glühwein of een andere lekkernij waarvan je gelijk een kerstgevoel krijgt. Deze kerstmarkt is geopend tussen 28 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024. De markt is open van 10:00-22:00 en alleen op eerste kerstdag gesloten.

Kerstmarkt bij de Tower Bridge

Vlakbij de Tower Bridge vind je ook een hele leuke traditionele kerstmarkt. Hier vind je zo’n 100 kraampjes waarbij handgemaakte producten worden verkocht. Tijdens het shoppen op deze gezellige kerstmarkt in Londen heb je uitzicht op de Tower Bridge, gaaf toch? Van deze markt zijn de officiele data nog niet bekend. Hij start meestal rond begin november en eindigt in begin januari.

Winter Wonderland

De grootste kerstmarkt van Londen vind je in Winter Wonderland in Hyde Park. Hier vind je heel veel prachtige kerstkraampjes en nog veel meer dan dat. Omdat Winter Wonderland enorm is en meer is dan alleen een kerstmarkt, vertel ik hier iets later in het artikel nog meer over. Winter Wonderland is vanaf 17 november 2023 tot en met 1 januari 2024. Het is gesloten op 25 december en verder dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 22:00.

Winter Wonderland Londen

Winterville bij Clapham Common

Deze kende ik helaas niet tijdens ons bezoek aan Londen, dus deze hebben wij zelf niet bezocht. Maar eigenlijk kun je dit een beetje vergelijken met een soort festival. De toegang is gratis, maar voor sommige evenementen moet je betalen. Je vindt hier een schaatsbaan, kraampjes van de kerstmarkt en allerlei leuke dingetjes. Ook vind je er een pub, een roller disco en kun je er mini golfen. Een leuke en gezellige plek dus! De precieze datum is nog niet bekend, maar meestal is deze kerstmarkt hier vanaf november tot begin januari.

Winter Wonderland in Hyde Park

Winter Wonderland noemde ik al even bij de kerstmarkten in Londen in het stukje hierboven. Maar Winter Wonderland in Hyde Park is echt meer dan alleen een kerstmarkt. Vandaar dat ik er in het stukje hieronder nog iets meer over ga vertellen. Winter Wonderland is het grootste kerst evenement in Londen en daar moet je dan ook echt naar toe!

Winter Wonderland vindt elk jaar plaats in Hyde Park, in het centrum van Londen. Het start meestal halverwege november en duurt dan tot 1 januari. Je vindt in Winter Wonderland veel leuke attracties, gezellige eetmogelijkheden en natuurlijk een toffe kerstmarkt. Daarnaast kun je hier ook schaatsen op een schaatsbaan, dit is een populaire activiteit om te doen. Jarenlang was de toegang van Winter Wonderland gratis en moest je alleen voor de attracties betalen. Sinds 2023 is dit helaas niet meer zo en moet je vooraf een kaartje regelen. Je kiest dan een tijdslot uit en kunt daarna zolang blijven als je wilt. Op sommige tijden is de toegang gratis en op de populairdere tijdstippen en dagen betaal je £5 of £7,50 per persoon. Kaartje kun je reserveren op deze website.

Wij vonden Winter Wonderland echt heel leuk om te bezoeken. Tijdens al onze bezoeken aan Londen met kerst zijn wij hier geweest en vonden wij het fantastisch. We hebben het er nog vaak over hoe leuk wij het vonden. De sfeer is er fantastisch en het is een fijne plek om lekker rond te slenteren. Het is ook echt groot, dus je bent hier zo een middag zoet. Vooral als je ook nog bepaalde attracties zou willen uitproberen. Winter Wonderland is leuk om te bezoeken bij daglicht, maar ook in de avond. Dan ziet het er namelijk weer compleet anders uit!

Winter Wonderland Hyde Park
Kerst in Londen
Winter Wonderland
Kerst in Londen
Winter Wonderland Londen

Londen met kerst: op zoek naar de mooiste lichtjes en versieringen in Londen

Een van de redenen dat kerst in Londen zo leuk is, zijn de versieringen die je overal terug vindt in de stad. Heel veel straten worden prachtig verlicht en overal kom je kerstbomen en andere mooie versieringen tegen. Maar waar vind je nou de mooiste lichtjes en versieringen in Londen tijdens kerst? Die zal ik hieronder met je delen.

Covent Garden

Wij brengen altijd even een bezoekje aan Covent Garden als wij naar Londen gaan. Deze overdekte markt wordt tijdens de kerstperiode al helemaal heel gezellig. Overal vind je kerstversieringen en prachtige kerstlichtjes. De bankjes om Covent Garden heen zijn altijd mooi versierd, er staan kerstbomen en er hangt verlichting. Ook in de markthal zelf zijn mooie versieringen. Zeker de moeite waard dus! Wij maken tijdens elk bezoek een foto van ons samen bij de bankjes. Een leuke traditie en herinnering!

Covent Garden met kerst in Londen
Covent Garden
Covent Garden met kerst in Londen

Regent Street

Als je aan kerst in Londen denkt, denk je vast ook aan die prachtige verlichte engeltjes boven de straten. Deze vind je bij Regent Street. Het is leuk om met de dubbeldekker door deze straat heen te rijden, of om gewoon door Regent Street te wandelen en te genieten van de mooie kerstverlichting in Londen.

Kerstverlichting in Londen

Oxford Street

Oxford Street is de grote winkelstraat van Londen, met grote winkelketens en dus ook geweldige kerstverlichting. Oxford Street is een van de eerste straten in Londen waar de kerstversiering wordt aangestoken. Elk jaar is het weer anders en elk jaar is het prachtig en kun je hier duizenden lichtjes bewonderen. En natuurlijk lekker shoppen!

Kerstverlichting in Londen

Canarby Street

De kerstverlichting op Canarby Street is heel bijzonder en mag je echt niet missen. Deze straat heeft namelijk altijd hele mooie gekleurde kerstverlichting. Het is echt leuk om hier doorheen te lopen. De laatste keer dat wij er waren was het in het thema van de oceaan, om ook aandacht te vestigen op het plastic in de oceaan en duurzaamheid. Daarvoor was er meer een tropisch thema. Deze plek blijft dan ook jaar in, jaar uit, leuk om te bezoeken!

Canarby Street tijdens kerst in Londen
Canarby Street tijdens kerst in Londen
Canarby Street tijdens kerst in Londen
Canarby Street tijdens kerst in Londen

Trafalgar Square

Trafalgar Square is een groot plein in het centrum van Londen. Tijdens de kerstdagen vind je hier een enorme kerstboom midden op het plein. De kerstboom wordt elk jaar cadeau gedaan door Noorwegen, als dank voor de steun tijdens de tweede wereld oorlog.

Het is altijd een mooie boom om te zien, dus hier moet je ook zeker even een kijkje nemen.

Harrods

Harrods ie een bekend warenhuis in Londen dat ook altijd behoorlijk zijn best doet met de kerstversieringen. Zeker een aanrader dus om even een kijkje te nemen bij dit warenhuis en de mooie lichtjes!

Zoek naar andere mooie plekken

Naast deze plekken die ik hierboven noemde, kun je in Londen op veel plekken ineens een prachtig versierde kerstboom tegenkomen of een prachtig versierde etalage. Slenter dus ook gewoon lekker rond in de kleine straatjes en zo kom je nog veel meer moois tegen! Kerstversieringen en kerstlichtjes vind je in Londen echt overal!

Kerstboom in Londen

Overige tips voor kerst in Londen

Nu je weet waar je de mooiste kerstversieringen vind en welke kerstmarkten in Londen er zijn, is het tijd om mijn overige tips voor kerst in Londen met je te delen. Zo vertel ik iets over schaatsen, eerste kerstdag en boxing day, maar ook over de bezienswaardigheden tijdens de kerst in Londen.

Schaatsen in Londen

Schaatsen in Londen is eigenlijk ook iets wat je echt moet doen als je kerst viert in deze stad. Je kunt dit op behoorlijk veel plekken doen. Zo noemde ik hierboven al Winterville en Winter Wonderland in Hyde Park waar je een ijsbaan hebt. Maar er zijn er nog meer. Je kunt hier vaak gewoon lekker schaatsen huren en dan gelijk lekker het ijs op. Hieronder even een lijstje met leuke schaatsplekken.

  • De ijsbaan bij Natural History Museum
  • Somerset House
  • Tower of Londen
  • Greenwich
  • Winter Wonderland
  • Winterville
Schaatsen in Londen met kerst

Eerste kerstdag en boxing day

In Engeland wordt alleen eerste kerstdag gevierd en op die dag is er heel veel gesloten. Dit geldt ook voor restaurants. Als je dus ergens iets wilt eten moet je echt van te voren reserveren.

Gelukkig is er in de stad genoeg te zien, dus is het verder niet zo erg dat er veel dicht is tijdens eerste kerstdag.

Tweede kerstdag kennen ze in Engeland niet en is Boxing Day. Dit is de dag dat alle winkels uitverkoop hebben en dus iedereen komt shoppen. Leuk om eens mee te maken! Houd er rekening mee dat op Boxing Day veel dingen ook vroeg gesloten zijn. Zo kwamen wij tijdens onze tweede kerst in Londen pas aan op Boxing Day om 20:00 en konden wij dus bijna nergens meer iets eten. Daar hadden wij even geen rekening mee gehouden.

Bezienswaardigheden tijdens de kerst in Londen

Bezienswaardigheden zijn er in Londen genoeg en tijdens kerst in Londen raad ik eigenlijk precies dezelfde bezienswaardigheden aan als dat ik in een ander seizoen zou doen. Het enige verschil is natuurlijk de prachtige kerstverlichting en de kerstversieringen overal. Veel plekken zijn net iets mooier rondom kerst. Plekken die je sowieso moet bezoeken zijn natuurlijk Westminster Abbey, Houses of Parliament, Londen Eye, Southbank, Tower Bridge, Tower of London, de omgeving van Picadilly Circus en nog veel meer. Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over bezienswaardigheden in Londen. Ook schreef ik over onbekende plekken in Londen, voor als je de bekende plekken inmiddels wel gezien hebt!

Bezienswaardigheden tijdens kerst in Londen

Oud en nieuw vieren in Londen

Kerst in Londen is super, maar ook oud en nieuw in Londen is leuk! Wij vierden zelf beide keren oud en nieuw in Londen, zodat we kerst en oud en nieuw met elkaar konden combineren. Echt een aanrader! De kerstsfeer in Londen is er namelijk echt nog wel tot aan de eerste week van januari.

Tijdens oud en nieuw kun je naar de beroemde vuurwerkshow bij de Theems, een leuk feest en naar de nieuwjaarparade. Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over oud en nieuw in Londen.

Oud en nieuw in Londen
Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over kerst in Londen. Kerst in Londen is echt heel leuk en het is onze favoriete tijd om deze leuke stad te bezoeken. Wij zijn er inmiddels twee keer geweest rondom kerst en oud en nieuw en dromen alweer over een derde keer. Kerst in Londen verveeld namelijk nooit!

Zou jij kerst in Londen willen vieren?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow