Kasteel de Haar bezoeken: tips voor het mooiste kasteel van Nederland

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Jan 5, 2023 | Europa, Nederland | 2 reacties

Kasteel de Haar is alsof je een sprookjeswereld bent binnen gestapt. Je vindt hier prachtige tuinen, een uniek kasteel met torens, ophaalbruggen en een slotgracht eromheen. Kasteel de Haar is niet alleen het grootste kasteel van Nederland, maar ook zeker het mooiste kasteel. In dit artikel vertel ik je alles over Kasteel de Haar bezoeken.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar ligt in het plaatsje Haarzuilens in de provincie Utrecht. Het kasteel is het grootste kasteel van Nederland en wat ons betreft ook het mooiste kasteel van Nederland. Hoewel je het misschien niet zou zeggen, is kasteel de Haar nog helemaal niet zo oud. Het huidige kasteel werd namelijk gebouwd in 1892. Voor dit kasteel heeft er wel een ander kasteel gestaan, die door onder andere oorlogen behoorlijk was aangetast.

In 1888 erfde Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar de overblijfselen van een ruïne. Op deze plek wilde de Baron een nieuw kasteel laten bouwen. Toen hij in Parijs Hélène de Rothschild op een gemaskerd bal ontmoette, kon hij dit na hun huwelijk ook financieel waarmaken. Het ontwerp werd gedaan door Pierre Cuypers, de architect die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam heeft ontworpen. Het werd een super modern kasteel, met centrale verwarming, een geavanceerde keuken en met elektrische verlichting.

De Baron gebruikte het kasteel vooral voor zijn vakanties en hij gaf er feesten voor rijke en beroemde gasten. Zijn zoon, Baron Egmont, zette deze traditie voort. Sinds 2000 is het kasteel en het park niet meer het eigendom van de familie en is het overgedragen naar Stichting Kasteel de Haar. Dit met het doel om het kasteel te behouden en open te stellen voor publiek. Het complex bevat maar liefst 200 ruimtes en is dus met recht heel indrukwekkend te noemen.

Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken

Kasteel de Haar bezoeken

Wil je Kasteel de Haar bezoeken en dit mooie kasteel met eigen ogen bewonderen? Dat kan! In dit artikel vertel ik je alles een bezoek aan Kasteel de Haar en vertel ik je precies wat je moet weten. Ik vertel straks over het kasteel zelf, het park bij het kasteel en daarna deel ik nog praktische informatie voor Kasteel de Haar.

Tips voor Kasteel de Haar: het kasteel zelf bezoeken

Je kunt de tuinen los bezoeken, maar ik vind het enorm de moeite waard om ook het kasteel zelf te bekijken. De kamers zijn namelijk prachtig versierd en mooi ingericht. De waarde van de inboedel wordt geschat op 10 miljoen euro, dus dat zegt wel genoeg denk ik!

Je kunt zelfstandig rondlopen in het kasteel en hebt dus geen gids nodig. In elke kamer vind je informatie in meerdere talen, zodat je weet waar je naar kijkt. Heb je dan nog vragen? Dan staan er op verschillende plekken in het kasteel vrijwilligers die je graag meer vertellen over het prachtige kasteel. Super leuk!

Zelf vond ik vooral de plek waar je het kasteel binnenkomt prachtig om te zien. Wat een bizar mooie ruimte! Verder kun je een kijkje nemen in de eetzaal, keuken, verschillende slaapkamers en nog meer prachtige zalen. Echt leuk om te zien. Voor kinderen is er een opdrachtenboekje.

tips voor kasteel de haar bezoeken
tips voor kasteel de haar bezoeken
tips voor kasteel de haar bezoeken

Kasteel de Haar tips: het kasteelpark

Heb je het kasteel zelf bekeken? Dan is het echt een aanrader om een kijkje te nemen in het kasteelpark. Dit park is maar liefst 55 hectare groot en bestaat uit verschillende tuinen, weides, een hertenkamp en ook een doolhof. Je kunt hier heerlijk wandelen en ook genieten van mooie uitzichten op het kasteel.

Een van de mooiste plekken in het park, is de rozentuin. Deze rozentuin is ter herdenking van de zoon van Etienne, die overleed bij een auto-ongeluk. Deze tuin is het mooiste in de zomer, als de rozen in bloei staan. Toen wij er waren, waren er helaas geen rozen meer, maar alsnog is de tuin dan mooi om te zien. Vanaf hier heb je namelijk een heel mooi uitzicht op het kasteel zelf.
Een ander mooi stuk van het park is de Romeinse tuin. Dit zijn tuinen met prachtige bloemen en wederom een geweldig uitzicht op het kasteel. Verder is ook het grote cour een plek die je niet mag missen. Dit is het voorplein van het kasteel.

De plekken hierboven kom je eigenlijk wel tegen als je gewoon gaat lopen rondom het kasteel. Maar de tuin is nog veel groter dan dat! Andere plekken die de moeite waard zijn, zijn het doolhof, het hertenkamp en de kruisvijver.
Trek zeker lekker lang uit voor een wandeling in het kasteelpark, want dit is echt een hoogtepunt tijdens je bezoek aan Kasteel de Haar.

Tips voor Kasteel de Haar bezoeken
Tips voor Kasteel de Haar bezoeken
Tips voor Kasteel de Haar bezoeken
Tips voor Kasteel de Haar bezoeken
Tips voor Kasteel de Haar bezoeken
Tips voor Kasteel de Haar bezoeken

Praktische informatie voor Kasteel de Haar bezoeken

Voor je Kasteel de Haar bezoeken kunt, is het handig om wat praktische informatie over het kasteel te verzamelen. Ik vertel je over de toegangsprijzen, openingstijden, de bereikbaarheid en over het parkeren bij Kasteel de Haar. Ten slotte vertel ik nog iets over eten en drinken bij het kasteel en over overnachten in de omgeving. Daarna som ik nog wat laatste tips voor Kasteel de Haar voor je op.

Toegangsprijzen

Als je Kasteel de Haar wilt bezoeken, moet je hiervoor een ticket kopen. Je kunt ervoor kiezen om een toegangskaartje voor de kasteeltuinen te kopen, of om een kaartje te kopen voor een bezoek aan het kasteel zelf. Als je voor een kaartje kiest waarbij je kasteel zelf bezoekt, kun je de tuinen gratis bezoeken. Zelf raad ik je zeker aan om het kasteel ook van binnen te bezoeken en ik zou dan ook zeker kiezen voor het ticket waarbij je zowel de tuin, als het kasteel kunt bezoeken. Vooral tijdens je eerste bezoek!

De toegangskosten zijn:

  • Volwassenen: €7,- voor parkbezoek, €18,- voor een kasteel bezoek.
  • Kinderen 4-12 jaar: €5,- voor een park bezoek, €12,50 voor een kasteel bezoek.
  • Kinderen 0-4 jaar: gratis

Met een museumkaart is de toegang ook gratis. Voor de meest actuele prijzen kun je het beste even kijken op deze website.

Openingstijden

De openingstijden kunnen afwijken door bijvoorbeeld evenementen en partijen. Maar over het algemeen is het park geopend van 9:00 tot 17:00 en het kasteel zelf van 11:00 tot 17:00. Het is altijd goed om van te voren de tijden te controleren, aangezien het kasteel ook een populaire plek is voor evenementen. Je kunt dan het kasteel niet bezoeken. Je vindt de actuele openingstijden via deze link

Bereikbaarheid + parkeren

Je kunt Kasteel de Haar bereiken met zowel het openbaar vervoer, als je eigen vervoer. Reis je met het openbaar vervoer? Reis dan richting station Vleuten. Vanaf hier kun je bus 127 pakken richting Breukelen. Je stapt ui bij Halte Brink in Haarzuilens. Daarna moet je nog 15 minuten lopen. In de zomermaanden kun je vanaf het station bus 111 nemen, deze rijdt naar kasteel de Haar toe. Een andere optie is de OV fiets vanaf het station, dan ben je er binnen 12 minuten.
Reis je met eigen vervoer? Dan kun je gewoon met je eigen auto hierheen rijden. Er is een groot parkeerterrein naast het kasteel. Een dagkaart kost hier €6,-. Fietsen kun je gratis kwijt in een fietsenstalling.

Eten en drinken

Je kunt gewoon lekker je eigen lunch meenemen naar het kasteel en dan in het park lekker ergens gaan picknicken. Dit is super leuk op een zonnige dag en ook nog eens goedkoop. Wil je geen eigen lunch meenemen? Dan zijn er ook bij het kasteel nog twee opties. Je kunt ervoor kiezen om iets te eten en te drinken bij het Tuynhuis binnen het kasteelpark, of voor je het complex binnengaat bij het Koetshuis.

Overnachten in de omgeving van Kasteel de Haar

Voor ons is het kasteel een uurtje rijden, dus wij maakten er een leuke dagtrip van. Maar is het verder weg, of wil je er gewoon een leuk weekendje weg van maken? Dan zijn er ook genoeg opties in de buurt waar je fijn kunt overnachten. Het beste kun je kiezen voor een overnachting in Haarzuilens of Vleuten. Maar je kunt natuurlijk ook lekker overnachten in Utrecht en je bezoek aan Kasteel de Haar combineren met een stedentrip. Klik op de linkjes en je komt uit bij leuke plekken om te overnachten!

Overige tips voor Kasteel de Haar

Ik zal hieronder mijn laaste tips voor Kasteel de Haar voor je opsommen:

  • Je kunt je bezoek aan Kasteel de Haar combineren met een wandeling over Landgoed Haarzuilens. De leukste wandeling is een wandeling van 11 kilometer van Natuurmonumenten. Je vindt de wandeling via deze link
  • In het park zijn honden toegestaan, mits aangelijnd. Honden zijn niet toegestaan in het kasteel.
  • Je kunt het kasteel het hele jaar door bezoeken. In de zomer zijn de tuinen het mooist, omdat alles dan bloeit. Zelf gingen wij in de vroege herfst, toen was het ook nog erg mooi.
  • Je kunt ook online tickets bestellen, maar dit is niet perse nodig.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten als je Kasteel de Haar bezoeken wilt. Kasteel de Haar is het mooiste kasteel van Nederland en voelde voor ons echt even alsof we op reis waren. Wat een prachtige plek is dit!

Wil jij Kasteel de Haar bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows