Is Jordanië veilig? Waarom je juist in 2024 moet gaan!

door | Gepubliceerd Jul 3, 2024 | Azië, Jordanië | 4 reacties

Jordanië is een fantastisch land om te bezoeken. Het is veelzijdig en heeft veel toffe bezienswaardigheden. In een korte tijd kun je een afwisselende rondreis maken en een goede indruk krijgen van Jordanië. Helaas is momenteel de situatie in het Midden-Oosten niet stabiel en daarom twijfelen veel mensen of ze wel naar Jordanië moeten reizen. Is Jordanië veilig in 2024? Of kun je je reis beter uitstellen? Wij gingen in de meivakantie van 2024 die kant op en ik deel onze ervaring!

Is Jordanië veilig?

In dit artikel vertel ik je over de veiligheid in Jordanië. Ik vertel je straks eerst over waarom veel mensen twijfelen over een reis naar Jordanië. Daarna vertel ik over het reisadvies en over de veiligheid in Jordanië over het algemeen. Vervolgens vertel ik over de veiligheid van Jordanië in 2024, nu het zo onrustig is in buurland Israël. Ik eindig dit artikel met redenen waarom je juist in 2024 zou moeten reizen naar Jordanië en met een belangrijke disclaimer.

Waarom veel mensen twijfelen over een reis naar Jordanië

Sinds oktober 2023 loopt het toerisme in Jordanië behoorlijk terug. Overal is het rustig en mensen durven niet meer. Waar die twijfel vandaan komt? De oorlog die woedt tussen Israël en Palestina. Sinds oktober is Israël in oorlog met Gaza en dat gaat er behoorlijk heftig aan toe. Jordanië grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoever (Palestina), hierdoor blijven veel mensen nu ook weg uit Jordanië. En dan is er daarnaast ook nog onrust tussen Israël en Iran wat ook niet echt meehelpt. Verder ligt Jordanië nog naast Syrië en Irak, waar het ook (al jaren) onrustig is.

Het reisadvies voor Jordanië

Het reisadvies voor Jordanië is momenteel voornamelijk geel. Dit betekent: let op, veiligheidsrisico’s. Dit is al jaren het geval, dus er is sinds de nieuwe onrust in het Midden-Oosten eigenlijk niks veranderd. Het grensgebied van Irak en Syrië is oranje op de kaart, maar ook dit is al heel lang zo. Oranje gebieden zijn gebieden die je moet vermijden. Reis je er toch heen? Dan ben je niet verzekerd via je reisverzekering.

Het reisadvies voor Jordanië is dus gewoon nog prima. Wat dat betreft staat ook niets je reis in de weg. De situatie in Jordanië is namelijk onveranderd, alleen in de landen eromheen is veel gaande.

Tip: Check altijd het meest actuele reisadvies voor vertrek. De situatie in Jordanië kan natuurlijk altijd veranderen en het reisadvies kan aangepast worden. Ik probeer de informatie zo recent mogelijk te houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Het actuele reisadvies vind je via deze link.

Is Jordanië veilig?

Veiligheid in Jordanië over het algemeen

Jordanië is een veilig land om doorheen te reizen. Dit is het al super lang. Er zijn echter wel dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder som ik dit op:

  • Jordanië is een Islamitisch land. Kleed je bedekt, vooral als je religieuze plekken bezoekt. Voor vrouwen betekent bedekt kleden dat je in ieder geval je schouders en knieën bedekt. Op die manier toon je ook gelijk respect voor de locals en de cultuur in het land.
  • Homoseksualiteit wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Jordanië.
  • Openbaar dronkenschap is strafbaar. Alcohol is lang niet overal te verkrijgen. Op toeristische plekken vaak wel, dit is dan wel vrij duur.
  • Drugs bezitten, handelen en gebruiken is strafbaar. De straffen zijn heel hoog in Jordanië.
  • Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terreurgroep IS. Hierdoor is er een beperkt risico op terroristische aanslagen.
  • Lichamelijk contact tussen man en vrouw is op straat niet overal gewaardeerd.
  • Jordanië heeft soms te maken met aardbevingen en overstromingen. Tijdens het regenseizoen lopen de droge wadi’s vol met water en zijn deze heel gevaarlijk.
Is Jordanië in 2024 veilig

Is Jordanië veilig in 2024?

Het reisadvies is prima, je kunt gewoon gaan. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is Jordanië al heel lang een veilig land. Maar toch twijfelen veel mensen door de veranderde situatie in het Midden-Oosten en worden er veel reizen naar Jordanië geannuleerd. Veel hotels zijn leeg of hebben nauwelijks gasten en reisorganisaties zien een afname in boekingen. Is Jordanië in 2024 dan geen goed idee? Is Jordanië veilig?

Ja! Jordanië is harstikke veilig, ook in 2024 Het reisadvies had echt niet geel geweest als dit niet kon. In Jordanië merk je helemaal niets van de onrust van de omliggende landen. Ik denk zelfs dat ik er in Nederland meer van merkte, omdat je het hier constant in het nieuws hoort en er veel protesten zijn. In Jordanië merk je het vooral aan het feit dat het overal enorm rustig is en er zijn soms (vreedzame) protesten. Verder is er veel politiecontrole, vooral rondom de Dode Zee, wat dichtbij Israël en Palestina ligt. Je moet dan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs laten zien en kunt gewoon weer verder rijden.

Wij maakten onze reis in de meivakantie van 2024 en ik heb mij geen moment onveilig gevoeld in Jordanië. Je hoeft je reis dus absoluut niet te annuleren en je hoeft ook niet te twijfelen of je moet boeken, het kan gewoon! In landen rondom Jordanië is het al jaren onrustig en Syrië is al jaren in oorlog, dat heeft mensen ook niet tegengehouden om Jordanië te ontdekken. Waarom de oorlog in Israël dan wel?

Waarom je juist in 2024 naar Jordanië moet gaan!

Ik raad je aan om juist nu naar Jordanië te gaan. 2024 is het perfecte moment voor een reis naar Jordanië. Waarom dat is? Dat lees je hieronder.

1. Het is super rustig

Het is echt super rustig in Jordanië momenteel. Dit betekent dat je plekken als Petra bijna voor jezelf hebt. Tussen 6:00 en 7:00 waren wij helemaal alleen bij de Treasury en daarna deelden wij de plek slechts met een handjevol mensen. Rondom 13:00 vonden wij het super druk, maar bleek het in vergelijking met normaal een verademing te zijn. Petra by Night wordt altijd afgeraden door de enorme drukte, maar was nu ook prima te doen.

En niet alleen Petra is een plek die je nu voor jezelf kunt hebben, ook op andere prachtige plekken in Jordanië zijn er weinig toeristen. Dit is natuurlijk vooral fijn voor je foto’s en ervaring.

2. De mensen hebben het toerisme keihard nodig

Natuurlijk is het leuk om Petra voor jezelf te hebben en weinig mensen in je foto’s te hebben. Maar, dit heeft ook een keerzijde. De lokale bevolking heeft het toerisme keihard nodig. Veel mensen in Jordanië zijn afhankelijk van inkomsten vanuit het toerisme en die vallen nu weg. Normaal komen 90% van alle toeristen in april, mei en juni en nu was er bijna niemand. Dan heb je als land corona overleefd, krijg je dit. Dus, steun de mensen en reis naar Jordanië in 2024. Oh, en al die mensen die het toerisme zo hard nodig hebben zijn zo enorm vriendelijk. Die wil je graag ontmoeten! Nu het rustiger is, is de kans groot dat ze je uitnodigen voor de thee of dat ze gewoon een praatje met je maken.

3. Het is goedkoper

Het is ook goedkoper om nu naar Jordanië te reizen. Vluchten zitten niet vol en aangezien maatschappijen de stoelen toch willen verkopen, liggen de prijzen lager. Maar ook de accommodaties in Jordanië zijn nu goedkoper, in de hoop dat mensen toch boeken. Verder heb je een grotere kans dat je een gratis upgrade krijgt in je hotel, omdat er kamers leeg staan. Wij hebben dit in meerdere accommodaties gehad, vooral als we ergens meerdere nachten verbleven.

4. Jordanië is gewoon een fantastisch land!

Oké, dit is het volgend jaar nog steeds en het jaar daarna natuurlijk ook. Maar Jordanië is gewoon een toffe bestemming en juist daarom moet je gewoon lekker gaan. De onrust in het Midden-Oosten kan nog heel lang duren, het zou zonde zijn om die droomreis naar Jordanië dan nog jaren voor je uit te blijven schuiven!

Nieuwsgierig naar een veilige reisroute in Jordanië? Bekijk dan onze route voor 2 weken Jordanië. 

Petra in Jordanië 2024, rustig

Belangrijke disclaimer

Ik ben in dit artikel heel positief over reizen naar Jordanië in 2024. De situatie kan echter veranderen. Reis je naar Jordanië? Volg dan het lokale nieuws en luister naar de lokale autoriteiten. Houd ook het reisadvies in de gaten. Ik heb dit blog slechts geschreven om je te laten zien wat onze ervaring was met Jordanië in 2024. Dat betekent niet dat jullie ervaring hetzelfde hoeft te zijn. Maak voor jezelf een keuze. Ik ben niet verantwoordelijk voor veranderde situaties. Bovenaan het artikel staat de datum van de laatste update, het kan goed zijn om die altijd even te checken.

Ik hoop dat je door dit artikel een beeld hebt gekregen over de situatie in Jordanië in 2024 en de veiligheid in Jordanië over het algemeen. Natuurlijk kan het veranderen, maar ik hoop voor de mensen in Jordanië dat het zo veilig blijft en dat de rust in het Midden-Oosten snel komt. De mensen hebben het toerisme hard nodig en het land is fantastisch! Jordanië is veilig en laten we allemaal hopen dat dat nog heel lang zo blijft.

Zou jij nu naar Jordanië reizen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik alle artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows